دوپامین چیست و چگونه میتوان میزان آن را افزایش داد ؟

دسته بندي : معرفی بازار
تاريخ : 23 آذر

آیا شما هم دچار بی حوصلگی و دچار خلق و خوی متفاوتی شده اید ؟ همیشه احساس خستگی دارید ؟ به احتمال زیاد میزان دوپامین شما پایین آمده است ! شاید بپرسید که دوپامین چیست ؟

دوپامین چیست

دوپامین ( به انگلیسی Dopamine ) از خانواده کاتکولامین‌ها و فنتیل‌امین‌هاست که نوعی انتقال دهنده عصبی در بدن است و نقش بسیار مهمی در بدن دارد . این انتقال دهنده عصبی میزان هوشیاری، یادگیری، خلاقیت، رضایت، توجه و تمرکز شما را مشخص می کند. همچنین بر مغز تاثیر مستقیم گذاشته و احساسات مختلف شما را کنترل می کند . این انتقال دهنده در مغز چندین مسیر دارد که به آنها مسیرهای دوپامینرژک گفته می شود . بیشترین خاصیت دوپامین ایجاد شادابی و لذت در بدن و احساس سرخوشی می باشد که با افزایش میزان آن این اتفاق در بدن می افتد .

دوپامین چیست و چگونه میتوان میزان آن را افزایش داد ؟, پورتال خبری فرهنگی گهر

افزایش دوپامین در مناطق خاصی از مغز که به مرکز پاداش معروف‌اند در فرد ایجاد حس سرخوشی (پاداش) می‌کند به همین داروهای دوپامینرژیک به صورت عمده مورد سوء استفاده قرار می‌گیرند. دوپامین همچنین در کنترل دستگاه حرکتی نقش دارد به‌طوری با از بین رفتن نورن‌های دوپامینرژیک علائم بیماری پارکینسون پدید می‌آیند. از کارکردهای دیگر دوپامین در مغز کنترل و تنظیم ترشح هورمون‌هاست. دوپامین از طریق تحریک گیرنده دو دوپامینی(D2) ترشح پرولاکتین را کاهش می‌دهد و از این طریق بر تولید شیر نیز اثرگذار است.

ساختار دوپامین

یک ملکول دوپامین شامل یک واحد کاتکول است که توسط یک زنجیره اتیل به واحد آمینی متصل شده‌است. دوپامین یکی از ساده‌ترین ملکول‌های خانواده کاتکول آمین است. همانند اکثر آمین‌ها دوپامین نیز یک باز آلی است و با محیط اسیدی واکنش اسید-باز می‌دهد. دوپامین جهت مصارف پزشکی و آزمایشگاهی به صورت نمک هیدروکلرید عرضه می‌شود.

افزایش میزان دوپامین در بدن

پس اگر احساس های متفاوتی را تجربه می کنید ، به احتمال زیاد نیاز به مصرف دوپامین بیشتری دارید . با این چند مواد غذایی به راحتی می توانید میزان دوپامین در مغز را افزایش داده و همیشه سرحال باشید .

۱. سیب، ماده ای غنی از کوئرستین

کوئرستین، یک آنتی اکسیدانی قوی ست که در سیب وجود دارد و باعث تقویت سلامت مغز می شود. مطالعات اخیر نشان داده که این ماده می تواند از بیماری های عصبی و همچنین تحریک دوپامین جلوگیری کند. پس سیب به شما کمک می کند تا احساس شادی و اشتیاق را تجربه کنید.

همچنین سیب، حاوی آنتی اکسیدان قدرتمند دیگری به نام پلی فنول است. این ماده سلول های دوپامین را از آسیب در امان نگه می دارد. برای این که بتوانید خواص مفید سیب را به خوبی دریافت کنید، می‌توانید روزانه یک عدد سیب را با پوست آن میل کنید.

۲. بادام سرشار از فیبر

همه خشکبار و آجیل ها حاوی دوپامین می باشند، اما بادام به نسبت بقیه مغزها حاوی دوپامین بیشتری است. زیرا بادام حاوی فنیل آلانین می باشد، که این ماده یک اسید آمینه ضروری برای تولید دوپامین در بدن است. علاوه بر این، سرشار از فیبر و چربی های خوب است که برای سلامت مغز و همچنین سلامت کلی بدن بسیار مفید می باشد. برای افزایش سطح دوپامین در مغز، می توانید روزانه چند بادام خام را به عنوان یک میان وعده ی سالم نوش جان کنید. سعی کنید بیشتر از بادام هایی استفاده کنید که شور و بو داده نیستند؛ زیرا بادام های شور ممکن است برای بدن مضر باشند.

۳شکلات تلخ حاوی فنیل آلانین

برای تسکین استرس و بالا بردن روحیه، غالباً افراد ترجیح می‌دهند شکلات تلخ بخورند. شکلات تلخ حاوی فنیل آلانین است، این ماده حاوی اسید آمینه ای است که در تولید دوپامین نقش اساسی دارد.

اگر می خواهید شکلات تلخ بخورید، به دنبال شکلات تلخ ۸۵ درصد باشید، که یعنی محتوای شکلات شامل ۸۵ درصد کاکائو می باشد. بیشترین غلظت فنیل آلانین در ساخت دوپامین، در شکلات تلخ وجود دارد. هر موقع که احساس ضعف و ناتوانی کردید و وضع روحی مناسبی نداشتید، شکلات سیاه بخورید. در خوردن شکلات زیاده روی نکنید.زیرا قند و چربی موجود در شکلات، می تواند مشکلات دیگری را برای سلامتی شما به وجود آورد.

۴. موز منبعی غنی از تیروزین و دوپامین

موز منبعی غنی از تیروزین است. تیروزین نوعی اسید آمینه است که به تنظیم و تحریک سطح دوپامین در مغز کمک می کند. خوردن موز باعث می شود تا احساس نشاط کنید. همچنین خوردن موز باعث افزایش حافظه، تمرکز و هوشیاری در فرد می شود. از دیگر خاصیتی که موز دارد، می توان به حفظ سلامتی قلب و ماهیچه ها اشاره کرد .

اگر برایتان مقدور است، روزانه یک موز میل کنید. سعی کنید موزهای رسیده و شیرین بخورید؛ زیرا میزان تیروزین موجود در آن ها بیشتر است.

۵. تخم مرغ، افزایش دهنده دوپامین

تخم مرغ سرشار از آمینواسید هاست، به تولید دوپامین در مغز کمک کرده و متابولیسم بدن شما را بالا می‌برد. فنیل آلانین تنها یکی از ۹ اسید آمینه موجود در تخم مرغ است که در تولید دوپامین نقش اساسی دارد. علاوه بر آن ، تخم مرغ یکی از معدود غذاهایی است که سرشار از ویتامین D می باشد. می توانید تخم مرغ را به اشکال مختلف مانند تخم مرغ آبپز، املت، نیمرو، عسلی،اسکرامبل و غیره طبخ نموده و استفاده کنید.

۶. توت فرنگی، غنی از دوپامین

توت فرنگی منبع غنی از ویتامین C است که برای حفظ سلامت مغز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. این ویتامین با رادیکال های آزاد در مغز مبارزه می کند تا بتواند به راحتی دوپامین به دست بیاورد. بعلاوه، توت فرنگی سرشار از آنتی اکسیدان های خانواده فنول مانند: «آنتوسیانین ها» و« الاگیتانین ها» می‌باشد که این دو آنتی اکسیدان، «نورون های دوپامینرژیک» را از آسیب در امان نگه می دارند.

منابع : ویکی پدیا ، دکتر چک

آخرين هاي اين بخش
ديگران چه مي خوانند
دیدگاه ها
برای ارسال دیدگاه مرتبط با این مطلب کلیک کنید

  1. حسين

    جالب بود ممنون

گـهـر در شبکه هاي اجتماعي