گوجه خام بهتره یا پخته + خواص و عوارض گوجه فرنگی

مصرف برخی از سبزیجات به صورت خام خواص بیشتری دارد. گوجه فرنگی دارای خواص بسیار زیادی است اما گوجه فرنگی پخته شده نبست به خام آن از خواص بیشتری همچون لیکوپن برخوردار است. در ادامه این مقاله پاسخ این سوال که گوجه خام بهتره یا پخته به همراه خواص و عوارض گوجه فرنگی را می خوانید.

گوجه خام بهتره یا پخته + خواص و عوارض گوجه فرنگی

گوجه خام بهتره یا پخته + خواص و عوارض گوجه فرنگی

گوجه خام بهتر است یا پخته؟

میزان آنتی اکسیدان

گوجه فرنگی و برخی از سبزیجات مانند هویج، کلم بروکلی، قارچ، فلفل، اسفناج و کدو سبز از جمله سبزیجاتی هستند که مصرف آن‌ها به صورت پخته شده، آنتی‌اکسیدان بیشتری دارد.

گوجه خام بهتره یا پخته + خواص و عوارض گوجه فرنگی

گوجه فرنگی حاوی یک آنتی اکسیدان قوی به اسم لیکوپن است که وجود این ماده، دلیل رنگ قرمز گوجه فرنگی است. به صورت کلی می‌توان گفت، لیکوپن از خانواده کاروتنوئید‌هاست که از  وقوع بیماری‌های قلبی، بسیاری از سرطان‌ها مانند ریه، معده، پروستات و همچنین سرطان سینه جلوگیری می‌کند. لازم به ذکر است که گوجه‌فرنگی خام تقریبا 94.5٪ وزن دارد که در فرآیند تهیه رب گوجه‌فرنگی، آب موجود در آن کاهش یافته و بنابراین لیکوپن آن غلیظ‌تر می‌شود.

میزان ویتامین C

این موضوع که سبزیجات به هنگام به هنگام پخته شدن، مقداری از ویتامین و مواد مغذی خود را از دست می‌دهند، کاملا درست است. گوجه فرنگی هم از جمله سبزیجاتی است که طی فرآیند پخت و پز، 10 تا 30 درصد از ویتامین C خود را از دست می‌دهد.

به طور خلاصه می‌توان گفت که طبق تحقیقات صورت گرفته، گوجه‌ فرنگی پخته شده نسبت به حالت خام آن، 171 درصد افزایش محتوای لیکوپن و 15 درصد کاهش ویتامین C دارد. اما کاهش ویتامین C در گوجه‌فرنگی‌های پخته شده نباید باعث نگرانی شود، زیرا شما می‌توانید ویتامین C را با مصرف سایر سبزیجات و میوه‌ها دریافت کنید؛ چراکه آنچه که در مصرف گوجه‌فرنگی اهمیت دارد، وجود مقادیر بالاتری از لیکوپن در گوجه‌فرنگی پخته شده است که خطر ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهد.

خواص گوجه فرنگی

گوجه خام بهتره یا پخته + خواص و عوارض گوجه فرنگی

شاید اگر بدانید که این ماده چه خواصی دارد با خود بگویید “گوجه فرنگی و این همه خاصیت؟!” بله؛ این ماده بسیار مفید بوده و مصرف آن از سوی پزشکان توصیه می‌شود؛ از میان خواص بی‌شمار گوجه‌فرنگی، مهم‌ترین خواص آن در زیر آورده شده‌ است.

  • تقویت‌کننده  قوای بدنی
  • حاوی مواد مغذی مانند ویتامین‌ها، مواد معدنی، آنتی‌اکسیدان‌ها و فلانوئید‌ها و …
  • ماده موثر برای درمان بیماری‌های غفونی
  • جلوگیری از انباشته شدن چربی‌های بدنی
  • جلوگیری از ابتلا به بیماری دیابت
  • ماده موثر در پیشگیری از سرطان
  • افزایش قدرت یادگیری و تقویت کننده حافظه

هشدارهای مهم در مصرف گوجه فرنگی

  • از خوردن گوجه به صورت نارس اجتناب کنید زیرا دارای ماده سولانین است.
  • افراد سوداوي گوجه‎فرنگي كم بخورند.
  • كساني كه پوست حساس دارند و كبد آن‎ها ضعيف است گوجه ‎فرنگي كمتر بخورند.
  • باید دقت شود که مصرف گوجه‌فرنگی خام سبب دفع بخش زیادی از لیکوپن موجود در آن می‌ شود.
  • بنابراین بهتر است که گوجه‌فرنگی را بیشتر به صورت پخته مصرف کنید زیرا در این صورت، لیکوپن بیشتری در دسترس سلول‌های بدن قرار می‌ گیرد.
  • در بعضی از اشخاص هضم گوجه فرنگی با اشكال صورت می‌گیرد آنهائی كه معده حساس دارند نباید در خوردن گوجه فرنگی افراط كنند.
  • بعضی از افراد نسبت به گوجه فرنگی حساسیت دارند اینگونه افراد نیز نباید گوجه فرنگی بخورند
  • سعي كنيد گوج ه‎فرنگي با تخم‎ مرغ همراه روغن (املت) درست نكنيد چون بسيار ديرهضم مي‎گردد؛
  • ولي اگر خام در كنار تخم‎مرغ آب‎پز خورده شود هضمش آسان مي‎شود.
  • در خوردن گوجه‎فرنگي افراط نشود چون امكان توليد سنگ مثانه را دارد.
  • كسانی كه فشارخون دارند از خوردن گوجه‎فرنگی سرخ شده خودداری كنند.
  • افراد سوداوی گوجه‎فرنگی كم بخورند.
  • سرخ كردن گوجه‎ فرنگي باعث سنگين شدن و دير هضم شدن آن مي‎شود.
  • گوجه خام بهتره یا پخته + خواص و عوارض گوجه فرنگی

سخن آخر

همان‌طور که اشاره شد، مصرف گوجه‌ فرنگی به صورت پخته شده، ارزش غذایی بالاتری داشته و برای سلامتی بدن مفیدتر خواهد بود. بنابراین سعی کنید غذاهایی مانند آش گوجه‌فرنگی که با این ماده پرخاصیت تهیه می‌شود را در برنامه غذایی هفتگی خود بگنجانید.

منبع
اشتراک گذاری:
دیگران چه می‌خوانند
ارسال دیدگاه