روش شيرين كردن زيتون تلخ با روشهای خانگی مختلف

از آنجایی‌ که میوه زیتون ارزش غذایی غذایی بالا و خواص دارویی منحصر به فردی دارد بسیاری از افراد به دنبال روش های شیرین کردن زیتون تلخ با روش های خانگی مختلف هستند تا بتوانند بدون داشتن مزه تلخ و گس آن را مصرف کنند.

روش شيرين كردن زيتون تلخ با روشهای خانگی مختلف

روش شيرين كردن زيتون تلخ با روشهای خانگی مختلف

روش شيرين كردن زيتون تلخ بدون استفاده از مواد شیمیایی

روش سنتی و طبیعی شيرين‌کردن زيتون که از قديم در مناطق زيتون‌خيز طارم زنجان مرسوم بوده است، شيرين‌کردن يا تلخي زدایی به‌ وسيله آب و نمک می‌باشد. در اين روش طعم تلخي زيتون کاملا از بين نمي‌رود و مزه تلخ در حد کم که مطلوب ذایقه مردم ايران است، باقی می‌ماند.

اين روش به علت عدم مصرف مواد شيميايي طرفداران زيادي دارد. زيرا هم منافعي براي عامل تلخي زيتون در معالجه بعضي از بيماري ها ثابت شده است و هم اينکه خطر افزودني مواد شيميايي (سديم Na-oH) که ممکن است در کنسرو باقي مانده باشد وجود ندارد. روش کار به صورت زیر است:

  1. در اين روش باید بر روي ميوه زيتون تميز شده خراشي ايجاد کنيد.
  2. ايجاد خراش مي‌تواند به صورت خراشیدن پوست ميوه زيتون  از 4 طرف باشد و يا ضربه زدن به ميوه زيتون به نحوه اي که پوست ميوه خراشيده شود و یا اینکه با چاقو از دو طرف زیتون برش‌های عمیقی تا هسته بزنید تا آب تا مرکز میوه‌ها نفوذ کند.
  3. سپس زيتون‌هاي شکسته شده خوب شسته و درون ظرفي که حداقل دو برابر حجم زيتون گنجايش داشته باشد ريخته و ظرف با آب ساده و سرد پر کنید.
  4. به مدت 10-7 روز بطور مرتب هر صبح آب ظرف را تعويض کنید.
  5. در اين حالت زيتون‌ها بطور نسبي تلخ زدایي مي‌شوند.
  6. بايد توجه داشت که ظرف آب و زيتون در آفتاب يا مکان گرم نگهداري نشود.
  7. اگر در خلال اين مدت گنديدگي در زيتون‌ها مشاهده شد، افزودن کمي نمک توصيه مي‌شود.
  8. سپس زيتون‌ها را به مدت 3 هفته، داخل آب نمک غليظ (10-12%) قراردهيد.
  9. آب نمک بهتر است با آب جوشانيده و سرد تهيه شود و براي شور کردن آب بهتر است از سنگ نمک استفاده کرد و حتي الامکان از نمک يددار استفاده نشود.
  10. زيتون‌ها با کمک سبدهاي پلاستيکي در زير آب قرار مي‌گيرند.
  11. به جاي سبد مي‌توان از توري‌هاي پلاستيکي مناسب بطوريکه زيتون‌ها کاملا در آب غوطه ور شوند استفاده کرد.
  12. زیتون‌ها روی آب می‌آیند و برای همین باید به کمک توری یا آبکش زیتون‌ها را داخل آب فرو کنید و گرنه زیتون‌هایی که روی آب و در مرز هوا و آب هستند دچار گندیدگی می‌شوند.
  13. در طي هفته دوم و سوم چنانچه غلظت آب نمک کم شود، بايد تا حدود غلظت فوق اضافه شود.
  14. براي نمک زدايي، زيتون‌ها را از آب نمک خارج نموده و به مدت  48 ساعت داخل آب خالص قرار داده و چند مرتبه آب را تعويض کنيد.
  15. سپس درآب نمک 3 درصد و سرکه 3 درصد نگهداري کنيد.

زیتون شور خانگی سالم و خوشمزه شما آماده است. همان‌طور که گفته شد، با استفاده از این روش همچنان کمی طعم تلخی در زیتون باقی می‌ماند و يکي از مصارف این زيتون‌هاي سبز شکسته، تهيه زيتون پرورده مي‌یاشد.

روش شيرين كردن زيتون تلخ با روشهای خانگی مختلف

روش شيرين كردن زيتون تلخ با استفاده از سود سوزآور

  1. برای تهیه زیتون شور با استفاده از مواد شیمیایی؛ ابتدا ميوه‌هاي زيتون تازه چيده شده را که به رنگ سبز روشن با نقاط مايل به زرد رنگ هستند، پس از تميزکردن و حذف ميوه‌های زخمي و بيمار يا آفت‌زده درون ظرف مناسبي ريخته و آب معمولي به آن اضافه کنید تا اندازه‌ا‌ی که تا حدود  cm 15 آب بالاتر از سطح زيتون‌ها قرار گيرد.
  2. بعد براي هر کيلوگرم زيتون 30-20 گرم سودرا داخل حجم آب مورد نظر ريخته و براي چند دقيقه با يک قطعه چوب تميز هم بزنید تا سود کاملا حل شود.
  3. پس از گذشت 8-7 ساعت که رنگ محلول کاملا قهوه اي تيره شد چند دانه زيتون را با احتياط بيرون آورده و خوب شستو دهید و با زبان امتحان کنید.
  4. چنانچه مزه تلخ احساس نشد، اقدام به ريختن محلول تيره رنگ نمایید. در غير اين صورت هنوز بايد زيتون درون محلول باقي بماند.
  5. پس از اطمینان از تلخي زدايی زیتون‌ها، محلول تيره رنگ را با احتياط دور بریزید.
  6. زيتون‌هاي موجود داخل ظرف را با آب معمولي طي 1-2 روز با تعويض آب به دفعات بشویيد که رنگ آب ديگر تغيير نکند.
  7. برای خنثی‌شدن باقيمانده احتمالي سود به ازای هر 10 ليتر آب، 1 ليتر سرکه اضافه نمایيد و پس از يک شبانه روز، آب سرکه را تخليه کنيد.
  8. پس آب، زيتون‌ها را ريخته و آب نمک 4 درصد (4 گرم نمک در هر ليتر آب) به آن اضافه کنيد.
  9. بهتر است آب نمک راجوشانده و پس از خنک‌شدن روي زيتون ها بريزيد.
  10. ظروف شيشه اي به علت بهداشتي بودن براي نگهداري زيتون در اولويت قرار دارد.

نکته:

  1. از روش شکستن یا خراشیدن پوست زیتون فقط برای تهیه زیتون شور شکسته استفاده می‌شود و در روش دوم هرگز نباید از زیتون‌های آسیب‌دیده استفاده کرد.
  2. از کنسرو زیتون نمی‌توان برای تهیه زیتون پرورده استفاده کرد زیرا هسته آن جدا نمی‌شود.
  3. استفاده از مواد شیمیایی همیشه ضررهای خاص خود را دارد و همیشه انتخاب مواد غذایی سالم و اورگانیک توصیه می‌شود با این حال شما می‌توانید از هر روشی که دوست داشتید برای تهیه زیتون شور استفاده کنید. امیدواریم از این آموزش نهایت استفاده را برده باشید.

 

منبع
اشتراک گذاری:
دیگران چه می‌خوانند
ارسال دیدگاه