باوجود گران بودن زعفران باید توجه داشته باشید که موقع خرید زعفران ، زعفران تقلبی نباشید و یا گیاهی دیگر شبیه زعفران قاطی نداشته باشید ، در این مقاله تقلب های رایج در زعفران
زعفران طبعی گرم و خشک دارد. علاوه بر داشتن عطر و طعم خوش دارای خواص بسیار زیادی است. اما به دلیل گران بودن این گیاه خوش رنگ و خوش عطر تقلب های زعفرانی زیادی رایج می باشد. از جمله تقلب های زعفرانی استفاده از کلاله ذرت و رنگ کردن آن ها می باشد که در ادامه این مقاله اطلاعات بیشتری راجب به تقلب های زعفرانی کسب خواهید کرد.
تقلب های رایج در زعفران را بشناسید
تقلب هایی که در زعفران صورت می گیرد
۱- رنگ کردن:
مخلوط کردن با کلاله ذرت ،سنگین نمودن،و افزودن روغن از شایعترین روشهای تولید تقلبی زعفران است.
۲-افزایش وزن :
یکی از راههای تقلب در زعفران این است که کلالههای آن را با نوعی چربی، شکر، نمک یا عسل آغشته میکنند و وزن آن را افزایش میدهند.
۳-استفاده از رنگ مصنوعی :
خطرناک ترین روش تقلب در زعفران می باشد.
روش تشخصی :
* خطرناکترین روش تقلب در زعفران است.
اگر رنگهای مصنوعی در زعفران بهکار رفته باشد در آزمایشگاه قابلتشخیص می باشد.
زیرا پایین بودن قدرت رنگدهی آن نشاندهنده این تقلب می باشد.
-این رنگهای مصنوعی برای سلامتی انسان بسیار خطرناک می باشد.
و در واقع گلرنگهایی که از مکه به عنوان زعفران و غالباً به شکل پودر به کشور وارد میشود از همین رنگهای خطرناک مصنوعی است .
۴- طبیعیترین روش تقلب در زعفران :
استفاده از رنگ طبیعی این گیاه برای رنگ کردن دیگر قسمتهای سفید زعفران
و مخلوط کردن آن با این محصول است، این روش محترمانهترین روش تقلب است
که متأسفانه بسیار رایج می باشد.
متقلبان و عرضهکنندگان میتوانند روی خالص بودن زعفران خود نیز قسم بخورند
چرا که از هیچچیز به غیر از زعفران در آن استفاده نکردهاند.
روش های شناسایی زعفران اصلی :
1–تشخیص زعفران تقلبی و اصل از طریق
سرشاخه کلاله زعفران سادهترین روش محسوب میشود زیرا سرشاخههای کلاله زعفران سه شاخه و قسمت بالای آن شیپوری بوده
که هرچه پایینتر میآید باریکتر میشود، البته چنانچه زعفرانها پودر شده باشند تنها با دستگاههای آزمایشگاهی قابلتشخیص می باشد.
2- اگر کلالههای زعفران بسیار براق باشد جای شک دارد و باید آن را به آزمایشگاه فرستاد.
3- ریشک ذرت، مستقیم است، ولی پرچم زعفران انحنا دارد.
4- تکههای زعفران را روی شعله گاز قراردهید اگر زعفران خالص باشد به رنگ بنفش یا نارنجی در میآید که به پتاسیم آن مربوط میشود. اما اگر تقلبی باشد زعفران رنگ زرد ایجاد میشود.
5- اگر تارهای زعفران را بین کاغذ کاهی بگذاریم و کمی فشار دهیمدنباید چربی باقی بگذارد اگر این طور باشد به احتمال قوی زعفران تقلبی می باشد.
6- رنگ تارهای زعفران در بنزین حل نمی شود ،
یعنی اگر تار زعفران را در بنزین بیندازیم نباید بنزین را رنگین کند.
7- اگر چند تار زعفران را در یک لیوان آب جوش بیندازیم
بعد از حدود ۵ دقیقه نباید رنگ تارهای آن سفید شود؛ اگر اینطور باشد زعفران تقلبی می باشد.
8- رنگ؛ بو و مزه زعفران برای اهل شناخت آن محک قاطعی و موثری است. مزه زعفران اصلی کمی تلخ ولی مطبوع و بوی زعفران کمی تند است.