واژه سانترال در ایران جایگزین عبارت ” PBX ” شده است. بنابراین برای پاسخ به این سوال که ” معنی سانترال چیست ؟ ” باید به بررسی ” PBX ” بپردازیم. زیرا همانطور که میدانید کلمه سانترال، در لغت به معنی ” مرکزی ” خواهد بود و عملا ارتباطی با موضوع مورد بحث ما پیدا نخواهد کرد. اما بهرحال این واژه در کشورمان برای مراکز تلفن به کار میرود. به عبارتی دیگر، مراکز تلفن و دستگاههای ” PBX “در ایران به نام مرکز یا دستگاه سانترال شناخته میشوند. واحد فنی شرکت ایده آل گستر به عنوان نمایندگی رسمی محصولات مخابراتی پاناسونیک در ایران، امروز به بررسی تخصصی مفهوم سانترال یا همان ” PBX ” خواهد پرداخت؛ با ما همراه باشید.
معنی سانترال چیست
واژه PBX مخفف شده عبارت ” Private Branch Exchange ” میباشد و به یک اصطلاح عام برای توصیف یک مرکز تلفنی تبدیل شده است. این مرکز در ادارات، سازمانها و شرکتهای تجاری راه اندازی میشود و امکاناتی از قبیل : داخلیهای مورد نیاز ، سیستم اپراتور گویا ، مدیریت تماسها ، صرفه جویی در هزینه تماسهای داخلی شرکت و … را در اختیار مدیران و صاحبان کسب و کار قرار میدهد. اصلیترین هدف از راه اندازی یک سانترال، دریافت داخلیهای مورد نیاز از خطوط فیزیکی و شهری ( PSTN ) میباشد.
دستگاه سانترال و انواع آن
اصلیترین بخش و هسته یک مرکز تلفن یا همان سانترال، دستگاه PBX میباشد که همانطور که گفته شد در ایران آن را با نام دستگاه سانترال میشناسند. این دستگاه در شرکت، سازمان و یا اداره مورد نظر نصب شده و با گرفتن خطوط شهری، داخلیهای مورد نظر را در اختیار کاربران قرار میدهد. گستردگی و تنوع این دستگاهها بسیار زیاد است و از مناظر مختلفی میتوان به تقسیم بندی آنها پرداخت :
در یک نگاه کلی میتوان دستگاههای PBX را به دو مدل سخت افزاری و نرم افزاری ( تحت شبکه ) تقسیم بندی نمود. نوع نرم افزاری این دستگاهها بر اساس تکنولوژی VOIP ( انتقال صدا بر روی بستر اینترنت ) عمل کرده و در سالهای اخیر با محبوبیت بسیار زیادی مواجه شده است. همچنین از یک زاویه دیگر میتوان PBX ها را به دو دسته کم ظرفیت و پر ظرفیت تقسیم بندی نمود:
سانترالهای کم ظرفیت همانطور که از اسمشان نیز پیداست؛ تعداد محدودی از خطوط شهری را گرفته و به طبع آنها قابلیت عرضه تعدادی داخلی را نیز دارا میباشند. این سانترالها حداکثر 8 خط شهری را دریافت میکنند و در بهترین حالت خود، میتوانند 24 داخلی در اختیار کاربران قرار دهند. سانترالهای پر ظرفیت در مراکز و سازمانهای بزرگ به کار میروند و قابلیت دریافت حداکثر 640 خط شهری و ارائه 960 خط داخلی را دارند.
سانترال پاناسونیک
برندها و شرکتهای زیادی اقدام به تولید و عرضه دستگاههای سانترال نمودهاند که در میان آنها، شرکت پاناسونیک به واسطه کیفیت و دوام دستگاهها و همچنین خدمات متنوعی که به مشتریان عرضه مینماید؛ توانسته بخش اعظمی از بازارهای سانترال یا PBX را در اختیار خود قرار دهد. سانترالهای پاناسونیک در دو نوع کم ظرفیت از قبیل ( KX-TES824 ) و پر ظرفیت مانند : سری TDA و NS تولید و روانه بازار میشوند.
در ایران نیز سانترالهای پاناسونیک بیش از سایر شرکتها با استقبال مواجه شدهاند. یکی از مراکزی که در ایران میتوانید برای خرید تلفن سانترال اصل پاناسونیک به آن مراجعه کنید، ایده آل گستر میباشد. این شرکت به عنوان نمایندگی مجاز محصولات مخابراتی پاناسونیک در ایران، انواع دستگاههای PBX پاناسونیک را در اختیار مشتریان خود قرار داده و در طول دو دهه فعالیت خود با بسیاری از سازمانهای مهم و شرکتها و مراکز تجاری بزرگ همکاری نموده است.
راه اندازی یک مرکز سانترال
حال که با معنی لغوی سانترال و البته انواع دستگاههای آن آشنا شدهایم؛ زمان آن رسیده است که به نحوه راه اندازی یک مرکز تلفن بپردازیم. همانطور که گفته شد، شاکله اصلی این مراکز، همان دستگاه سانترال میباشد که صاحبان کسب و کار، باید متناسب با نیازهای خود، اقدام به خرید آن نمایند. بسته به ظرفیت شرکت، تعداد داخلیهای مورد نیاز و … دستگاه سانترالی که باید خریداری شود؛ میتواند متغیر باشد.
بعد از خرید یک دستگاه سانترال مناسب، نوبت به نصب آن خواهد رسید. این کار توسط کارشناسان فنی صورت گرفته و شامل مراحل مختلفی از قبیل تعیین مکان مناسب برای دستگاه، سیمکشی از ورودی مخابرات ساختمان تا دستگاه و اتصال داخلیها به آن میباشد. بعد از اینکه تمامی این کارها به درستی انجام شدند؛ نوبت به آخرین مرحله یعنی برنامه ریزی سانترال خواهد رسید.
مطالعه بیشتر : تغییر صدای منشی تلفن پاناسونیک
این کار نیز باید توسط کارشناسان فنی و مجرب صورت بگیرد. برنامه ریزی یک دستگاه سانترال معمولا به دو صورت انجام میگیرد: یا به کمک یک دستگاه تلفن و یا با استفاده از نرم افزار .
در روش بهره گیری از دستگاه تلفن، یک دستگاه تلفن ( بسته به نوع دستگاه ممکن است متغیر باشد ) از طریق یکی از جکهای روی سانترال ( جک 01 ( به دستگاه سانترال متصل شده و برنامه ریزی شروع میشود. کدهای برنامه ریزی یک سانترال بسیار زیاد و متنوع میباشند و معرفی تمامی آنها در این مقاله نمیگنجد؛ اما همینقدر بدانید که برنامه ریزی با فشار دادن دکمه ” Program ” ، شماره گیری کد #* و در انتها وارد کردن پسورد ( به صورت پیشفرض 1234 ( آغاز میشود.
روش دوم برای برنامه ریزی یک دستگاه سانترال، استفاده از نرم افزار ویژه این کار به نام UPCMC میباشد. معرفی این نرم افزار و قابلیتهای آن نیز بسیار مفصل و طولانی بوده و ما هرگز مجال پرداختن به آن را در چند خط و یا حتی چند صفحه نخواهیم داشت. ابتدا باید نرم افزار را بر روی یک رایانه نصب نموده و سپس آن را از طریق کابل USB به دستگاه سانترال متصل نماییم. در ادامه باید وارد محیط نرم افزار شویم و به تنظیم و برنامه ریزی دستگاه بپردازیم.
کلام آخر
اگر بخواهیم به صورت چکیده و خلاصه وار، به این سوال که “معنی سانترال چیست ” پاسخ دهیم ؛ باید بگوییم که سانترال یک مرکز تلفن است که در ادارات؛ سازمانها و شرکتهای تجاری و به هدف دریافت داخلیها از خطوط شهری، نصب و راه اندازی میشود. این مرکز تلفن از یک دسگاه به عنوان هسته اصلی تشکیل شده است که بعد از انجام سیم کشی یا تنظیمات نرم افزاری ( برای سانترالهای تحت شبکه ) دستگاههای تلفن به آن متصل میشوند ( در سانترالهای سخت افزاری این اتصال از طریق کابل کشی و در PBX های تحت شبکه به کمک IP صورت میپذیرد. )