قرص آتورواستاتین۲۰ برای چیست ; نحوه مصرف و عوارض

قرص آتورواستاتین۲۰ یکی از انواع داروهایی است که متخصصان داخلی برای بیمارانی تجویز می کنند که میزان چربی خون آنها بالا است. این قرص در دوزهای مختلف توسط شرکتهای داروساز تهیه می شود.

قرص آتورواستاتین برای کرونا یکی از مهمترین سوالات مردم به شمار می رفت. برخی هم با این سوال مواجه هستند که آیا قرص آتورواستاتین لاغر کننده است . این مطلب را به معرفی کامل این دارو اختصاص داده ایم.

قرص آتورواستاتین۲۰ برای چیست

قرص آتورواستاتین۲۰ برای چیست ; نحوه مصرف و عوارض


اگر در دسته بیمارانی هستید که این دارو را مصرف می کنید پیشنهاد می کنیم که حتما اطلاعات کاملی در مورد آن بخوانید تا مثلا در مورد بهترین زمان مصرف قرص آتورواستاتین آگاهی بیشتری داشته باشید.

بهترین قرص برای کاهش چربی خون

قرص چربی خون «آتورواستاتین» متعلق به گروهی از داروها به نام استاتین‌ها است. اگر کلسترول خون شما بالا باشد، این قرص برای کاهش آن تجویز می‌شود. همچنین از این دارو برای جلوگیری از بیماری‌های قلبی، مانند حملات مغزی و قلبی استفاده می‌شود. اگر سابقه خانوادگی بیماری قلبی یا بیماری مزمن مانند دیابت نوع یک، دو یا آرتریت روماتوئید دارید، ممکن است پزشک برای شما قرص آتورواستاتین با دوزهای ۱۰ ،۲۰ یا ۴۰ تجویز کند. آتورواستاتین با نام تجاری «لیپیتور» نیز خوانده می‌شود.
این دارو به صورت قرص‌های 10، 20 و 40 میلی‌گرمی به صورت بلیسترهای 10 عددی در جعبه‌های 30 عددی و به همراه یک برگه راهنما توسط کارخانجات داروسازی روز دارو تهیه و عرضه می گردد.
در سال آتورواستاتین (Atorvastatin) ۱۹۸۶ اختراع شد و سپس در سال ۱۹۹۶ جهت استفاده های پزشکی در ایالات متحده تأیید گردید. قیمت این دارو نسبتاً ارزان است و به عنوان داروی عمومی تهیه می‌شود. در ایالات متحده امریکا، دومین داروی تجویز شده با بیش از ۱۰۴ میلیون نسخه، قرص آتورواستاتین بوده است. این دارو از گروه استاتین ‌ها بوده و از مؤثرترین دارو ها در کاهش کلسترول خون است. داروهایی که از این گروه هستند، دارای اثرات مستقل از ضد چربی نیز می‌ باشند. اخیراً ثابت شده که استاتین‌ ها دارای خواص ضد التهابی بوده و باعث کاهش التهاب می ‌شوند.

کاربرد و فواید قرص آتورواستاتین چیست ؟

در ادامه به برخی خواص و کاربرد های درمانی استاتین ها از جمله قرص آتورواستاتین می پردازیم. این دارو ها می توانند فواید زیر را داشته باشند.

کاهش چربی بد خون (LDL)
کاهش تری گلیسرید خون
افزایش چربی خون خوب (HDL)
کاهش قدرت پلاکت های خون
کاهش میزان فیبرینوژن خون
افزایش انعطاف جدار رگ های بدن
اثرات شناخته شده ای که همگی در جهت کاهش رسوب چربی خون در جدار رگ ها و افزایش مقاومت بدن به لخته شدن خون را منجر می شود.
از دیگر خواص استاتین ها مانند مصرف قرص آتورواستاتین می توان به :

درمان کلسترول بالای خون
کاهش خطر سکته مغزی
کاهش حملات قلبی
کاهش عوارض انسداد عروق قلب
کاهش عوارض قلبی در بیماران مبتلا به دیابت
کاهش خطر بیماری های قلبی در افراد سالم اما در معرض بیماری های قلبی

مقدار مصرف قرص آتورواستاتین۲۰ :

بزرگسالان:10 میلی‌گرم یک بار در روز. ممکن است طبق نظر پزشک میزان مصرف دارو افزایش یابد.
کودکان و افراد بین 10 تا 17 سال: 10 میلی‌گرم یک بار در روز. ممکن است طبق نظر پزشک میزان مصرف دارو افزایش یابد.
کودکان کمتر از 10 سال: استفاده و میزان مصرف می‌بایست توسط پزشک تعیین شود. در صورت فراموش کردن هر وعده بلافاصله بعد از به یاد آوردن دارو را مصرف کنید. توجه داشته باشید مقدار دارو در یک وعده را دو برابر مصرف ننمایید.

قرص آتورواستاتین۲۰ برای چیست ; نحوه مصرف و عوارض

بهترین زمان مصرف قرص آتورواستاتین چه زمانی است ؟

نحوه مصرف قرص آتورواستاتین معمولاً به صورت روزانه یک عدد توصیه می شود. انواع قرص آتورواستاتین ۲۰ به صورت خوراکی و قرص جویدنی در بازار موجود می باشد. زمان مصرف قرص آتورواستاتین در روز باید کاملاً مشخص باشد و تغییر نکند، یعنی دارو باید سر ساعت معینی مصرف گردد. می توان این دارو را همراه با غذا یا بدون آن مصرف نمود، زیرا برای معده مشکلی ایجاد نمی کند.

به دلیل اینکه بدن انسان بیشترین کلسترول را در شب می‌سازد، پزشکان ممکن است مصرف این دارو را عصر ‌ها توصیه ‌کنند. اگر از زمان مصرف دارو اطمینان ندارید، از داروساز یا پزشک کمک بگیرید.

نحوه مصرف قرص آتورواستاتین این است که باید آن با یک لیوان آب کاملاً بلعیده شود. قرص های جویدنی هم باید کاملاً جویده و بلعیده شوند. اکثر بیماران با کلسترول بالا هیچ علائمی ندارند، بنابراین حتی اگر حس می‌کنید که خوب شده‌اید باز هم باید به مصرف دارو ادامه دهید و از مزایای این دارو در سلامتی استفاده نمایید.

در صورت مصرف الکل، سابقه بیماری کبد و یا سابقه بیماری کلیه، اختلالات غدد درون‌ریز، الکترولیت ها یا متابولیک، فشار خون پایین، عفونت حاد شدید،‌ تشنج کنترل نشده، جراحی و… پزشک را مطلع سازید.

موارد احتیاط مصرف قرص آتورواستاتین۲۰ :

قبل از مصرف این دارو در موارد زیر با پزشک خود مشورت نمایید:
— در صورت داشتن حساسیت به این دارو یا داروهای مشابه، سایر غذاها، رنگ‌ها و مواد محافظ.
— در صورت استفاده از هر نوع داروی دیگر.
— در صورت ابتلاء به بیماری‌هایی نظیر نارسایی آنزیم‎های کبدی، صرع، بیماری‌های عفونی، کمی فشارخون و بعد از جراحی.
— در صورت سابقه ابتلاء به بیماری کبدی.

موارد منع مصرف قرص آتورواستاتین:

مصرف در بارداری و شیردهی:
مصرف این دارو حتی برای زنانی که قصد باردار شدن را دارند نیز توصیه نمی‌شود. همچنین طی دوره بارداری و دوران شیردهی اکیداً مصرف نشود.
هشدار‌ها:
در صورت وقوع حاملگی بلافاصله به پزشک اطلاع دهید.
این دارو را به مقدار تجویز شده مصرف نمایید.
از مصرف الکل به همراه این دارو خودداری کنید.
در صورت بروز هر گونه ناراحتی شدید دستگاه گوارش، اشکال در کار کلیه، دردهای عضلانی، ضعف عمومی، تشنج، مصرف دارو را قطع نموده و به پزشک خود مراجعه نمایید.

عوارض جانبی قرص آتورواستاتین :

هر دارو به موازات اثرات درمانی مطلوب ممکن است باعث بروز عوارض ناخواسته نیزگردد، اگرچه همه‌ی این عوارض در یک فرد دیده نمی‌شود. ولی در صورت بروز هر یک از عوارض زیر با پزشک خود مشورت نمایید. از مهم‌ترین این عوارض می‌توان به ناراحتی شدید دستگاه گوارش از قبیل اسهال، یبوست، برگشت غذا به مری، دردهای شکمی، سر درد، تهوع، ضعف عمومی، راش‌های پوستی و همچنین بی خوابی اشاره کرد.

تداخلات دارویی قرص آتورواستاتین ۲۰ چیست ؟

برخی از داروها وجود دارند که در صورت مصرف همزمان می توانند بر نحوه عملکرد آتورواستاتین تأثیر بگذارند. این دارو ها همچنین می توانند خطر عوارض جانبی جدی را نیز افزایش دهند. در ادامه به برخی از این دارو ها اشاره شده است :

مصرف همزمان بعضی از آنتی بیوتیک ‌ها و ضد قارچ ها با این دارو
مصرف دارو با برخی از داروهای HIV
مصرف این دارو با برخی از دارو های هپاتیت C
مصرف همزمان با وارفارین، سیکلوسپورین، کلشی سین
مصرف همزمان با قرص های ضد بارداری
مصرف همزمان با وراپامیل، دیلتیازم، آملودیپین، آمیودارون
اگر مجبور به مصرف همزمان آتورواستاتین و یکی از داروهای بالا باشید، در این صورت پزشک ممکن است راهکار های زیرا انجام دهد:

دوز کمتری از دارو را تجویز کند.
داروهای استاتینی دیگری تجویز کند.
و در آخر توصیه کند که مصرف دارو برای مدتی قطع شود.

نکته

داروهای دیگری هم علاوه بر دارو هایی که در بالا به عنوان تداخل دارویی با این دارو اشاره شدند، وجود دارند. برای اطلاع از لیست کامل می توان به بروشور داخل بسته دارویی مراجعه کرده و یا با داروساز مشورت نمود.

آیا قرص اتورواستاتین لاغرکننده است؟

قرص آتورواستاتین داروی لاغری و کاهش وزن نیست و فقط جهت کاهش کلسترول بد خون و جلوگیری از سکته مغزی و حمله قلبی استفاده می‌شود. ولی در صورتی که وزن بالایی داشته باشید و پزشک تشخیص دهد که چربی خون بالایی دارید، ممکن است در کنار درمان‌ها و رژیم‌های دیگر، قرص آتورواستاتین نیز تجویز کند.

در هر حال به نظر می‌رسد این ادعا که اتورواستاتین‌، لیپوفیکس یا لیپیتور باعث کاهش وزن می‌شود، تنها یک ادعای تبلیغاتی برای فروش بیشتر این دارو بوده و در هیچ کدام از مقالات معتبر علمی، تأیید نشده است.

شرایط نگهداری قرص آتورواستاتین :

دارو را در جای خنک و دور از نور مستقیم خورشید، در دمای پایین تر از 30 درجه سانتی گراد نگهداری کنید.

اشتراک گذاری:
دیگران چه می‌خوانند
ارسال دیدگاه