در بهترین حالت میتوان ۴۰ درصد از حجم دانههای کلزا را به روغن تبدیل کرد. این عدد نشان میدهد که دانههای کلزا پتانسیل بالایی برای روغنگیری دارند. برای استخراج بالاترین درصد روغن مهم است که کلزا در مکان درست و شرایط آبوهوایی مناسبی کاشته شود. ژنتیک گیاه، نحوه کشت، مدیریت آبیاری، مصرف کودها، زمان کاشت و برداشت و کنترل آفات و بیماریها در پاسخ به سوال «هر کیلو کلزا چقدر روغن دارد» از عوامل تعیینکننده محسوب میشوند. همچنین با در پیش گرفتن روش صحیح روغنگیری میتوان حجم روغن استخراج شده را افزایش داد. اگر بهدنبال پاسخ دقیق برای سوال «هر کیلو کلزا چقدر روغن میدهد» و راهنمای روغنگیری از کلزا هستید مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
نژاد دانه کلزا؛ از عوامل تاثیرگذار بر میزان روغندهی
زمانیکه به دنبال پاسخ سوال «یک کیلو کلزا چقدر روغن دارد» هستید، اولین نکتهای که باید به آن توجه کنید نژاد و ژنتیک گیاه است. دانههای کلزا بسته به نژادشان بین ۲۰ تا ۴۰ درصد روغن دارند؛ بنابراین نژاد یکی از فاکتورهای مهم قیمتگذاری هنگام فروش عمده دانه کلزا و انتخاب بهترین دانه با بالاترین حجم روغندهی محسوب میشود. درصورتیکه دانه کلزا ۴۰ درصد روغندهی داشته باشد از هر کیلو کلزا میتوان ۴۰۰ گرم روغن تهیه کرد. بهاینترتیب برای تهیه ۱ کیلو روغن کلزا تقریبا به دو تا سه کیلو دانه کلزا نیاز خواهید داشت.
دانه کلزا بوجار برای روغنگیری بهتر است یا دانه شسته شده؟
دانههایی که برای روغنگیری از کلزا وجود دارند بهطورکلی به در گروه دانههای بوجار (تمیز شده) و دانه شسته شده تقسیم میشوند. بهترین روغنی که ما برای روغنگیری کلزا پیشنهاد میکنیم دانههای شسته شده هستند. بر اثر شستوشو خاک و کلیه ناخالصیها از این دانهها جدا میشوند. همچنین بعد از فرآیند شستوشو دانهها خشک خواهند شد. این موضوع باعث از بین رفتن آفتها و جلوگیری از ورود رطوبت به روغن خواهد شد.
تاثیر تغییرات آبوهوایی و نوع خاک بر میزان روغندهی دانههای کلزا
شرایط آبوهوایی یکی دیگر از فاکتورهای مهم است که تعیین میکند هر کیلو کلزا چقدر روغن میدهد. عواملی مانند دما، آب و مواد غذایی در خاک، تاثیر بسزایی بر رشد باکیفیت دانههای کلزا خواهند داشت. این دانهها حساسیت بالایی نسبت به آبوهوای سرد دارند. به همین دلیل بهترین منطقه برای کشت دانه کلزا مناطقی با آبوهوای معتدل و مرطوب هستند. مناسبترین بافت خاک برای کاشت و رشد و نمو کلزا، خاکی است که بافت متوسط، زهکشی مناسب و پیاچ متوسط و تا حدی اسیدی داشته باشد. درصورت استفاده از خاکهایی با مواد آلی و حاصلخیزی کم بازدهی محصول کاهش مییابد.
برای آبیاری مناسب دانههای کلزا نیز معمولا از نوع آبیاری قطرهای و بارانی است. هرچه شرایط محیطی مناسبتر باشد، میزان روغن تولیدی از دانههای کلزا نیز بیشتر میشود. بهطور معمول در شرایط آبوهوایی مساعد و مدیریت کشت مناسب، حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد از وزن کلزا را روغن تشکیل میدهد. معمولا در سالهایی که شرایط نامساعد آبوهوا روی میزان برداشت محصول و درصد روغندهی کلزا تاثیر میگذارد، قیمت روغن کلزا فله نیز متغیر خواهد بود.
مدیریت کاشت و کوددهی برای دریافت بیشترین حجم روغن از دانه کلزا
برای افزایش روغندهی دانههای کلزا باید توجه ویژهای به مدیریت کاشت این محصول داشت. برای کاشت این گیاه صنعتی مهم و بیشترین سطح بهرهبرداری از دانههای کلزا بهتر است مطابق با نظر کارشناسان کشاورزی استفاده کرد. ازت، گوگرد، نیتروژن، پتاسیم و آهن مناسبترین کود برای کلزا هستند ولی میزان استفاده از این کودها به نوع خاک بستگی دارد. برای انتخاب بهترین نوع کود و میزان استفاده از آن، کشاورزان مقداری از لایههای زیرین خاک را برداشته و مورد آزمایش قرار میدهند.
راهنمای تهیه روغن کلزا؛ از پاکسازی تا روغنگیری به روش کلدپرسینگ
بعد از انتخاب بهترین و مرغوبترین دانه کلزا برای روغنگیری، تهیه دستگاه مناسب و انجام مراحل روغنگیری به نحو صحیح تاثیر بسزایی بر میزان روغندهی دانههای کلزا خواهد گذاشت. یکی از بهترین دستگاههای صنعتی و خانگی برای تهیه روغن کلزا به روش پرس سرد دستگاه روغنکشی ایران کلدپرسینگ است. برای تهیه روغن کانولا ابتدا دانههای کلزا جدا و تمیز میشوند. این کار برای جداسازی ناخالصیها همچون ساقه و کثیفیها انجام میشود.
سپس دانههای کلزا داخل قیف ریخته شده و وارد مخزن اصلی و در بخش پرس فشرده میشوند. با فشار وارد شده روغن از مواد خام بیرون آمده و سپس از طریق دهانه از دستگاه خارج میشود. این فرآیند بهدلیل استفاده نکردن از گرما به روغنگیری با روش سرد معروف است. با استفاده از دستگاه روغنگیری پرس سرد میتوانید در کمترین زمان روغن موردنیازتان را به روش کاملا ارگانیک و بیضرر تهیه کنید. همچنین میزان روغندهی دانههای کلزا به این روش بسیار بالا و تقریبا ۴۰ درصد است.
با تهیه روغن کلزا و دستگاههای روغنگیری ویترین مارکت به فروشگاهتان رونق ببخشید
در این مقاله با بررسی عواملی همچون ٰژنتیک دانه کلزا، شرایط آبوهوایی، مدیریت کاشت و نوع دستگاه روغنگیری به این سوال پاسخ دادیم که «هر کیلو کلزا چقدر روغن میدهد». باتوجهبه تنوع ژنتیکی میزان روغندهی دانههای کلزا نیز متفاوت خواهد بود؛ بنابراین با انتخاب بهترین نژاد میزان روغندهی دانه کلزا نیز افزایش مییابد. از طرف دیگر رعایت مواردی همچون نحوه کشت، مدیریت آبیاری و مصرف کودها میتوانند تاثیر مستقیمی بر میزان روغندهی داشته باشند.
بهطورکلی برای افزایش میزان روغندهی دانهها کلزا باید عوامل مختلفی با یکدیگر ترکیب و بهطور هماهنگ مدیریت شوند. در کنار این عوامل تهیه یک دستگاه مناسب برای افزایش راندمان روغنگیری را نباید فراموش کرد. دستگاه روغنگیری ایران کلدپرسینگ از سری دستگاههای صنعتی و خانگی برای استخراج روغن کلزا به روش پرس سرد است. با تهیه این دستگاه از ویترین مارکت میتوانید در زمانی کم با روغنگیری کلزا کسب درآمد کنید.
همچنین انواع دانههای کلزا از برترین نژادها نیز برای روغنگیری از سایت ویترین مارکت به نشانی vitrinemarket.com قابل خریداری هستند. کیفیت محصول، بستهبندی مطمئن و قیمت نهایی مهمترین فاکتورها برای تولید روغن کلزا محسوب میشوند. فروش عمده دانه کلزا و روغن کلزا در ویترین مارکت با رعایت کامل این استانداردها انجام میشود.