دارو گیاهی برای آبله مرغان
در این قسمت از گهر به بررسی و معرفی دارو گیاهی برای درمان آبله مرغان خواهیم پرداخت. یکی از موثرترین داروهای گیاهی دمنوش بابونه است. چای یا دمنوش بابونه نواحی خارش آبله مرغان را تسکین می دهد. بابونه زمانی که روی پوست شما قرار گیرد، اثرات ضد عفونی کننده و ضد التهابی دارد. بنابراین می توانید دو تا سه کیسه چای بابونه را دم کنید و بگذارید خنک شود. در ادامه مطلب با انواع مختلفی از داروهای گیاهی موثر در طب سنتی آشنا خواهید شد.
دارو گیاهی برای درمان آبله مرغان
آبله مرغان چیست؟
آبله مرغان یک عفونت شدیدا مسری است که ضایعات پوستی علامت و مشخصه آن میباشد. اغلب افراد در سنین کودکی به این بیماری مبتلا میشوند و با یک بار ابتلا به این بیماری نسبت به آن مصونیت پیدا میکنند. این بیماری در سنین کودکی با شدت کمتری ظاهر میشود ولی در بزرگسالی علائم بیماری شدیدتر خواهد بود.
بیماری آبلهمرغان توسط ویروس واریسلا زوستر که از خانواده هرپس ویروس است، ایجاد میشود. این ویروس بعد از ایجاد آبلهمرغان، در همه افراد به صورت نهفته ، در مسیر رشتههای عصبی که از نخاع خارج میشوند، جایگزین میشود.
از زمانی که در معرض ویروس قرار میگیریم، به مدت ۱۰-۱۲ روز طول میکشد تا اولین نشانههای آبله مرغان ظاهر شود. این بیماری بهطور متوسط بین ۵-۱۰ روز طول میکشد، که در این زمان بیمار نیاز به استراحت و مراقبت دارد.
علائم آبله مرغان
این علایم که شبیه علائم آنفلوانزا هست، عبارتند از تب، بیحالی، بیاشتهایی، سردرد و گاهی اوقات درد خفیف شکم که ۲-۱ روز قبل از بروز ضایعات پوستی رخ میدهد. این علایم بیشتر در بچههای بزرگتر دیده میشوند و تا ۵-۴ روز باقی میمانند.
ضایعات پوستی
علائم آبله مرغان بزرگسالان
بسیاری از افراد آبله مرغان را یک بیماری برای سن کودکی میدانند، اما امکان ابتلا بزرگسالان به آن نیز وجود دارد. در یک فرد سالم، ویروس واریسلازوستر یا آبله مرغان معمولاً باعث علائم خفیفی میشود.
با این حال، در بزرگسالان با بیماری مزمن، به ویژه افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف، علائم شدیدتری وجود دارد. اگرچه علائم آبلهمرغان در بزرگسالی بسیار شبیه علائم آن در کودکان است، اما انتظار میرود شدت علائم در بزرگسالان بیشتر باشد.
انتقال یا سرایت آبله مرغان
سرایت ویروس آبلهمرغان از دو راه ممکن است رخ دهد:
- ۱- تماس با ترشحات دانههای پوستی آبله مرغان
- ۲- استنشاق ریز قطرات تنفسی حاصل از سرفه یا عطسه فرد مبتلا به آبله مرغان
– دوره سرایت آبلهمرغان از ۴۸-۲۴ ساعت قبل از ظهور ضایعات پوستی شروع میشود و تا وقتی است که تمام وزیکولها ضایعات پوستی دلمه بسته و خشک شوند و ضایعات آبدار وجود نداشته باشد. دوره نهفته (کمون) بیماری بین ۲۱-۱۰ روز است اما معمولا ۱۷-۱۴ روز طول میکشد.
– افرادی که به هر علت دستگاه ایمنی ضعیفتری دارند، مانند کسانی که داروهای سرکوبگر ایمنی دریافت میکنند یا تحت شیمیدرمانی هستند در صورت ابتلا به آبلهمرغان در بزرگسالی، در معرض احتمال بالاتر بروز عوارض جدی هستند؛ در نتیجه در فصل بروز آبله مرغان بیشتر باید مراقب خود باشند.
– کسی که تا به حال یکبار به آبلهمرغان مبتلا شده باشد، بهاحتمال نزدیک به صد در صد دیگر مبتلا نخواهد شد. اما برای افرادی که مبتلا نشدهاند، واکسن آبلهمرغان یکی از روشهای موثر برای پیشگیری از ابتلا است.
درمان آبله مرغان در طب سنتی
برای درمان آبله مرغان میتوانید از انواع دمنوش های گیاهی ملایم و آرامبخش مانند دمنوش بابونه، ریحان مقدس، گل همیشه بهار و بادرنجبویه استفاده کنید.
یک قاشق غذاخوری از هریک از این گیاهان را داخل یک فنجان آب جوش بریزید، بگذارید چند دقیقه دم بکشد و سپس از صافی رد کنید.
جو دوسر یکی از درمانهای پرطرفدار خانگی برای خارش ناشی از آبله مرغان است. دو فنجان جو دوسر را بکوبید تا بهشکل پودر دربیاید، سپس آن را در ۲ لیتر آب ولرم بریزید و بدنتان را به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه با این محلول خیس کنید.
جوش شیرین خارش و سوزش ناشی از آبله مرغان را تسکین میدهد. نصف قاشق غذاخوری جوش شیرین را در یک لیوان آب حل کنید.
لیف نرمی را به محلول آغشته کنید و روی قسمتهایی که دچار خارش و سوزش است بگذارید و اجازه بدهید خشک شود. راهحل دیگر این است که نصف یا یک فنجان جوش شیرین را در آب وان حمام حل و داخل این محلول حمام کنید.
یکی از راهحلهای مؤثر برای درمان آبله مرغان استفاده از سرکه انگور است. این روش درمانی خارش پوست را از بین میبرد و به بهبود زخمها و جلوگیری از ایجاد جایِ زخم کمک میکند.
نصف فنجان سرکهی انگور را به آب ولرم درون وان حمام اضافه کنید و حدود ۱۰ الی ۱۵ دقیقه درون این محلول حمام کنید.
روغن اسطوخودوس از دیگر درمانهای مؤثر برای کاهش سوزش و خارش ناشی از بیماری آبله مرغان است. روغن عصارهی اسطوخودوس را با مقدار کمی از روغنهای حامل مانند روغن نارگیل یا بادام رقیق کنید، روی ناحیهی آسیبدیدهی پوست بمالید و بگذارید تا خشک شود. این کار را روزی ۲ بار تکرار کنید.
همچنین میتوانید چند قطره روغن عصارهی اسطوخودوس و بابونه را داخل آب ولرم بریزید و به مدت ۱۰ دقیقه بدن خود را با آن خیس کنید.
کالاندولا یا گل همیشه بهار برای از بین بردن خارش ناشی از بیماری آبله مرغان مورد استفاده قرار میگیرد. دو قاشق غذاخوری کالاندولا و یک قاشق چایخوری برگ عنبر سائل را در یک فنجان آب بریزید و بگذارید یک شب بماند.
صبح این مخلوط را کاملا آسیاب کنید و مادهی بهدستآمده را مستقیم روی جوشها بگذارید. زمانی که کاملا خشک شد، زخمها را بشورید.
سوپی که گشنیز و هویج دارد، در درمان آبله مرغان بسیار مفید است. این غذا سرشار از آنتی اکسیدان است که در فرایند درمان تأثیر بسیار مثبتی دارد.
حدود ۱۰۰ گرم (یک فنجان) هویج را خرد کنید، ۶۰ گرم (نصف فنجان) هم برگ تازهی گشنیز را با هویج در دو و یکچهارم فنجان آب بجوشانید تا نصف آب تبخیر شود.
این سوپ را به مدت یک ماه روزی یکبار نوش جان کنید. همچنین برای تقویت بنیهتان میتوانید هویج و برگ گشنیز آبپز بخورید.
عسل یکی از مواد طبیعی و عالی برای درمان آبله مرغان است. برای استفاده از این روش باید عسل طبیعی و خام را تهیه کرده و مقدار کمی از ان را روی قسمت هایی از پوست که دچار آبله مرغان شده است قرار دهید. با تکرار مداوم این روش به سادگی این بیماری و خارش ناشی از ان درمان خواهد شد.
حجامت بهترین اثر را برای آبله مرغان دارد. این که حجامت کدام قسمت انجام شود بسته به شدت بیماری و وضعیت بیمار و تشخیص دکتر است.
برای خارش و درد تاول های پوست سر، مقداری سدر و ماست و شاتره و گل ختمی را ترکیب کرده و ماحصل را روی سر گذاشته تا چند ساعتی بماند سپس بشویید. برای تب های شدید هم پاشویه با عرق بید مفید است.
بهترین کار در بیماری آبله مرغان استفاده از مواد غذایی ای است که در طب سنتی در دسته سردی ها و خنکی ها گنجانده می شوند و به شدت از خوردن هر نوع مواد غذایی گرم اجتناب کنید.
درمان خوراکی: سوپ ماش و گشنیز، آش جوجه خروس با آب لیمو ترش، لعاب به
درمان گیاهی: شیر خشت میل کنید، شربت تمشک بسیار مفید است.
درمان با آبمیوه: هندوانه، لیمو ترش، سیب،