آیا سم کشاورزی کشنده است؟
سموم کشاورزی برای کنترل یا از بین بردن آفات مورد استفاده قرار گرفته و بخش مهمی از کشاورزی هستند است. سموم کشاورزی به انگلیسی pesticide می باشد که در آن cide به معنی کشتن است. که از سال ۱۹۶۰ به صورت گسترده درمورد آنها تحقیقاتی انجام شد. آفت کش ها به طیف گسترده ای از مواد گفته می شوند. رنج وسیعی از مواد شیمیایی که برای دفع حشرات، آفات، قارچ ها، جوندگان و…که میتوانند به ما و یا گیاهان و حیوانات آسیب برسانند و خساراتی را به همراه داشته باشند. در ادامه به این موضوع میپردازیم که آیا سموم کشاورزی خطرناک هستند یا خیر؟ برای این که بتوانید راحت تر انواع سموم کشاورزی خطرناک را تشخیص دهید و با آگاهی بیشتری برای خرید سم اقدام کنید تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
انواع سموم کشاورزی و اثرات آنها
برای اینکه بدانیم سموم کشاورزی کشنده هستند یا نه ابتدا باید با انواع این سموم آشنا شویم:
حشره کشها
حشره کشها در ۴ دسته اصلی قرار میگیرند: ارگانوفسفاتها، کارباماتها، هیدروکربنهای کلر دار و حشره کشهای استخراج شده از گیاهان.
به طور کلی حشره کشهایی که از گیاهان به دست میآیند قدرت سمیت کمتری دارند. پیرترین ها از حشره کش هایی هستند که به طور گسترده در خانه ها استفاده می شوند. آنها اثرات ضربه ای سریعی برای حشرات دارند و پتانسیل کمی برای تولید سمیت در انسان دارند. سمیت عمده پیرترین ها آلرژی است. روتنون یک ماده تحریک کننده خفیف و سرطان زای حیوانات است.
علف کشها
علف کشها نیز از جمله سموم شیمیایی هستند که برای از بین بردن علفهای هرز در زمینهای کشاورزی استفاده میشوند. پتانسیل آنها برای تولید سمیت در انسان بسیار کم است.
اولین علف کشهای مورد استفاده شامل نمکهای دریایی و روغنها بودند و پس از مدتی آرسنیک سدیم هم به عنوان استریل و هم کنترل کننده علفها مورد استفاده قرار گرفتند. از این نوع سموم برای از بین بردن گیاهان و حشرات وابسته به آنها استفاده میشود.
جونده کشها
وارفارین دارویی است که برای درمان ترومبوآمبولی ساخته شده و از سنتز فاکتور ضروری برای لخته شدن خون جلوگیری میکند. مهار روند لخته شدن خون توسط وارفارین می تواند منجر به خونریزی داخلی شود. از این ماده به دلیل توانایی آن در القای خونریزی داخلی به عنوان یک جونده کش نیز استفاده میشود.
با توجه به اینکه جوندگان میتوانند بیماری زا باشند و تاثیر بسیاری بر سلامت مردم در تمام دنیا دارند، در نتیجه کنترل جمعیتشان ضروری است. از جمله این جوندگان میتوان به موش، سنجاب و سمور اشاره کرد. نوع اول این نوع سموم آنتی انعقادی هستند که لخته شدن خون بصورت طبیعی را مختل می کند. و انواع دیگر اینگونه نیستند. این سموم می توانند استنشاقی یا تماسی و یا خوراکی باشند. برای کاربرد بهتر همیشه دستور العمل هایی که روی بسته بندی ها هستند عمل کنید. دقت کنید که این سموم ممکن است برای کوکان و یا حیوانات خانگیتان مضر باشند.
ضد قارچها
این نوع سموم برای از بین بردن قارچهای کشاورزی و عفونتهای قارچی حیوانات استفاده میشوند. قارچها آسیبهای بدی به گیاهان میرسانند. اکثر قارچ کشها به صورت مایع هستند و در ظروف پلاستیکی یک لیتری ریخته می شوند، اما انواع پودری این نوع سموم نیز وجود دارد. ضد قارچها در سه دسته تماسی و سیستمیک و ترانسلامینار موجود هستند. ضد قارچهای تماسی، فقط در قسمتی که سم پاشی شده باشند، اثر میکند. ترانسلامینار از قسمت بالایی گیاه یعنی جایی که اسپری شدن تا قسمت پایینی گیاه پخش میشوند و انواع سیستمیک که بسیار موثر هستند. علت تاثیر گذاری بالای آنها این است که در رگ و ریشه گیاه میروند و البته انواع متنوعی دارند که ممکن است فقط در محلی که پاشیده شدن باقی بمانند.
تاثیرات سموم کشاورزی بر سلامت انسان
امروزه سموم کشاورزی به دلیل اثرات مخربی که برای سلامتی دارند از مهم ترین آلاینده های وارد شده به محیط زیست و البته منابع آب و خاک محسوب میشوند. این آلایندهها اثرات کوتاه مدت و در مواردی بلند مدت بسیاری را به دنبال دارند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
- • تاثیر مخرب بر سیستم عصبی، تنفس و گوارش
- • طی بررسی ها مشخص شده که این آلاینده ممکن است باعث ایجاد تاخیرات و کاستی هایی در رشد مغز کودکان شود. این موضوع کاملا تایید شده است و علاوه بر این سموم کشاورزی ممکن است موجب ضعف جسمانی در کودکان شود.
- • سرطان های دستگاه گوارش مثل معده و مری
- • اختلالات فیزیولوژی در بدن مثل بیماری های عصبی، تنفسی و پوستی، سقط جنین و نازایی
- • پایین آمدن ضریب هوشی
- • حساسیت های پوستی
- • بروز اختلالات قلبی عروقی
علائم مسمومیت سموم کشاورزی
بسیاری از حشره کش ها پس از بلع، استنشاق یا جذب از طریق پوست می توانند باعث مسمومیت شوند. علائم ممکن است شامل ریزش اشک از چشم، سرفه، مشکلات قلبی و مشکلات تنفسی باشد. البته تشخیص اصلی مسمومیت با انواع سمها، با استفاده از آزمایشات مختلف انجام میشود. اگر در معرض هر گونه سم از انواع حشره کش ها و قارچ کش ها تا ضد جوندگان بودید و دچار عوارض شدید حتما به پزشک مراجعه کنید. از جمله این علائم میتوان به تب، دل درد، حالت تهوع، تعریق، تنگی نفس، افزایش یا کاهش ضربان قلب یا افت فشار خون و ریزش بینی اشاره کرد. دهان، بینی و چشم ها به شدت در معرض خطر هستند و در هنگام سم پاشی باید از آن ها محافظت جدی به عمل بیاید.
درمان سریع مسمومیت با سموم کشاورزی
مطالعات متعدد نشان میدهند که سموم میتوانند بر سلامتی انسان و حیوانات تاثیر بگذارند و عامل بیماری شوند و بسته به نوع سم به سیستم عصبی و یا پوست آسیب وارد کند. برخی از این اثرات شامل سرطان، آلزایمر، سوزش چشم، ADHD و حتی گاها سقط جنین میباشد. در نتیجه بهتر است از سموم تا حد ممکن فاصله گرفت. اگر در معرض سموم با دز بالا و یا مقدار زیاد بوده اید بهتر است به پزشک مراجعه کنید. راه های زیر برای سم زدایی موثرند:
- ۱- خار مریم مصرف کنید
- ۲- حمام کنید ، به سونا بروید و یا از خاک رس استفاده کنید
- ۳- غذاهای قلیایی زیاد بخورید
- ۴- از غذاهایی که سرشار از فیبر هستند، مثل انواع آجیلها و سبزیجات، استفاده کنید.
- ۵- سیر و تخم مرغ نیز می تواند موثر باشد
- ۶- ورزش ۳۰ تا ۶۰ دقیقه ای روزانه باعث ورود اکسیژن به بدن و خارج شدن سموم از آن میشود.
جمع بندی
باتوجه به مطالبی که تا اینجا گفته شد میتوانیم بگوییم بله برخی از سموم کشاورزی میتوانند کشنده باشند. در مجموع قارچ کشها کشنده ترین سموم کشاورزی محسوب می شوند. در رتبههای بعدی علف کش و سپس حشره کشها قرار دارند. شما میتوانید با مراجعه به وبسایت دشت سبز با کارشناسان مجموعه در ارتباط باشید و اطلاعات لازم را درمورد هرکدام از سموم به دست آورید. همچنین شما میتوانید انواع سم، بذر و کودهای کشاورزی را نیز از دشت سبز خریداری کنید.