بوی بد دهان وضعیتی شایع است که بسیاری با آن درگیر هستند. برای از بین بردن بوی بد دهان راهکارهای خانگی و دارویی متفاوتی وجود دارد. ما در مطلب زیر درباره قرص مترونیدازول برای بوی بد دهان اطلاعاتی در اختیاران قرار میدهیم.
قرص مترونیدازول برای بوی بد دهان
قرص مترونيدازول ٢٥٠
قرص مترونیدازول دارویی است که برای درمان طیفی از عفونتها مورد استفاده قرار میگیرد.
این دارو بر عفونتهای ویروسی تاثیری ندارد. مترونیدازول به گروهی از آنتی بیوتیکها که نیتروایمیدازول نام دارند، تعلق دارد. داروی آنتی بیوتیکی است که فقط بر روی عفونتهای باکتریایی و تک یاختگان تأثیر دارد. در این مطلب به موارد مصرف این دارو و عوارض آن میپردازیم.
موارد مصرف مترونیدازول ۲۵۰ ( Metronidazole 250 )
مترونیدازول برای درمان عفونتهای ناشی از باکتریهای بی هوازی، ژیاردیا و تریکوموناس و آمیب بکار میرود. ایندارو در درمان آبسه آمیبی کبد، آبسه مغزی، عفونتهای دستگاه تناسلی زنان، واژی نیت، کولیت، عفونتهای گوارشی مانند هلیکوباکتر پیلوری کاربرد دارد.
به صورت کلی موارد مصرف مترونیدازول ۲۵۰ با جزئیات برای بیماری های زیر تجویز میشود:
الف) آبسه آمیبی کبد
ب) آمبیاز روده
پ) تریکومونیاز
ت) تریکومونیاز مقاوم به درمان
ث) عفونتهای باکتریایی ناشی از میکروارگانیسمهای بی هوازی
ج) ژیاردیا
چ) جلوگیری از عفونت بعد از عمل جراحی ناشی از آلودگی یا احتمال آن در جراحیهای کولورکتال
ح) واژینوز باکتریایی
خ) بیماری التهابی لگن
د) بیماری التهابی لگن (در بیماران سرپایی)
ذ) عفونت با کلستریدیوم دیفیسیل
ر) هلیکوباکتر پی لوری در ارتباط با زخمه ای گوارشی
ز) آمیبیاز ایجاد شده به وسیله دی انتاموبا فراژیلیس
ژ) عفونت انتاموبا پلکی
ش) بالانتیدیازیس ایجاد شده به وسیله بالانتیدیوم کلی
ص) عفونت بلاستوسیستیس هومینیس علامت دار
ض) پاپولها و پوستولهای التهابی آکنه روزاسه
ط) درمان موضعی واژینوز باکتریال
ظ) درمان زخمه ای فشاری (زخم بستر)
عوارض جانبی مترونیدازول ۲۵۰ ( Metronidazole 250 )
هر دارو به موازات ایجاد اثرات درمانی مورد نظر، ممکن است سبب بروز عوارض ناخواسته نیز بشود و روی سیستمهای مختلف بدن مانند سیستم گوارش و یا اعصاب اگر چه کلیه این عوارض در یک فرد مشاهده نمی شود ولی در صورت بروز هر یک از عوارض زیر با پزشک معالج مشورت نمایید.
اعصاب مرکزی
قرص مترونیدازول ممکن است روی اعصاب مرکزی تأثیر بگذارد و عواملی از جمله:سرگیجه، سردرد، آ تاکسی، عدم تعادل، اغتشاش شعور، تحریک پذیری، افسردگی، ضعف، خستگی، بی خوابی، نوروپاتی محیطی، حملات تشنجی، تب، سنکوپ را برای بیمار به همراه داشته باشد.
اگر تغییراتی غیر معمول ولی جدی، همچون بی ثباتی، تشنج، تغییرات خلقی و ذهنی (همچون گیجی)، بی حسی و سوزن سوزن شدن دستها و یا ادرار دردناک در شما رخ داد، میبایست سریعاً پزشک خود را در جریان گذارید.
سیستم گوارش و تأثیر روی معده
این دارو در مواقعی نادر میتواند بر روی سیستم گوارش اثر بگذارد و باعث کرامپهای شکمی، التهاب مخاط دهان، تهوع، استفراغ، بی اشتهایی، اسهال، یبوست، التهاب راست روده، خشکی دهان، ناراحتی اپیگاستر، طعم فلزی در دهان، درد در معده و یا کتهش اشتها شود. حتی در بعضی مواقع نادر باعث ایجاد برفک دهانی میشود.
در این موارد حتماً به پزشک مراجعه کنید.
ادراری ـ تناسلی
این دارو ممکن است باعث تیره شدن ادرار گردد، اما نگران نباشید، این موضوع مشکل زا نیست. به یاد داشته باشید که پزشک شما به این دلیل از این قرص برای درمان شما استفاده کرده چرا که این دارو برای عفونتهای معده و روده تجویز میشود، باور داشته باشید که این دارو فوایدی بیشتر از خطرات و اثرات جانبی اش بر روی شما دارد. خیلی از افرادیکه از این دارو استفاده مینمایند، دچار مشکلی خاص و جدی نمیشوند.
استفاده طولانی مدت و یا تکراری از این دارو میتواند باعث افزایش دفع ادرار، سوزش ادرار، التهاب مثانه، مقاربت دردناک، خشکی مهبل و فرج، کاندیدای واژن.
حتی باعث نوعی از عفونت قارچی واژنی میشود.
اگر ترشحات چرکی در واژن خود مشاهده نمودید، پزشکتان را در جریان گذارید.
واکنش و حساسیت بسیار شدید و جدی به این دارو، غیرمعمول است اما اگر اتفاق افتاد سریعاً با اورژانس تماس حاصل فرمایید.
عضلانی ـ اسکلتی
میتواند درد مفصلی گذرا را به همراه داشته باشد.
سایر عوارض
عفونت ثانویه باکتریایی و قارچی (بخصوص کاندیدا ، التهاب زبان، زبان خز مانند)، کاهش میل جنسی، ترومبو فلبیت پس از انفوزیون وریدی.
احتیاطهای مربوط به مصرف مترونیدازول کدام اند؟
قبل از مصرف مترونیدازول:
○ درصورتی که به مترونیدازول و یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، پزشکتان را با خبر نمایید.
○ پزشک خود را از داروهای دیگری که برای شما تجویز شده بخصوص داروهای رقیق کننده خون همچون وارفارین، آستمیزول، لیتیوم، … و همچنین ویتامینها باخبر نمایید.
توصیه های قرص مترونیدازول
○ در صورتی که مبتلا به مشکلات و بیماریهایی همچون بیماریهای خونی، کلیه، کبد و یا بیماری کرون هستید (یا بودید) پزشکتان را با خبر نمایید.
○ اگر باردار هستید، قصد بارداری دارید و یا شیرده هستید، پزشکتان را با خبر نمایید. همچنین اگر هنگام مصرف دار باردار شدید، با پزشکتان مشورت نمایید.
○ مترونیدازول میتواند باعث حساس شدن پوست شما شود، پس از ضد آفتاب، عینک آفتابی و لباس مناسب در صورت حساسیت به دارو استفاده نمایید.