هزینه وکالت تعویض پلاک ۱۴۰۱

در این مطلب تعرفه وکالت تعویض پلاک ۱۴۰۱ و مدارک موردنیاز آن برای اطلاع شما کاربران عزیز مورد بررسی قرار گرفته است. ابتدا باید بدانید که این وکالت نوعی قرار داد  از طرف فروشنده خودرو است و طبق آن فرد خریدار می تواند بدون نیاز به حضور فرد فروشنده به نمایندگی از او به مراکز تعویض پلاک مراجعه کند. لازم به ذکر است که پس از انجام عوض‌کردن پلاک، خریدار باید مجدد با فروشنده به دفترخانه مراجعه نماید و سند قطعی خودرو را تنظیم نمایند.

هزینه وکالت‌ تعویض پلاک سال ۱۴۰۱

هزینه وکالت تعویض پلاک ۱۴۰۱

آیا وکالت تعوض پلاک اجباری است؟ خیر اگر فروشنده نتواند به مرکز تعویض پلاک مراجعه کند، راهی پیش پای‌شان قرار دارد: با مراجعه به دفترخانه، امکان تنظیم وکالت‌نامه وجود دارد. یعنی با وکالت تعویض پلاک روند تغییرکردن پلاک خودرو برای خریدارش میسر می‌شود و دیگر نیازی به حضور فروشنده در مراکز تعویض پلاک نخواهد بود. در ادامه بیشتر درباره این نوع وکالت‌نامه خواهید خواند.

تعرفه وکالت تعویض پلاک سال ۱۴۰۱ حدود ۱۵۰ هزار تومان است. محاسبه هزینه وکالت تعویض پلاک سال به سال تغییر نمی‌کند و تقریباً تا ۴ سال تغییر چندانی نمی‌کند. اما هزینه وکالت به عهده کیست؟ هزینه‌های تعویض پلاک خودرو هم بر عهده فروشنده است. چون مراجعه‌نکردن به مرکز تعویض پلاک خواسته اوست و باید هزینه‌اش را هم خودش پرداخت کند. به این چند نکته هم درباره هزینه وکالت تعویض پلاک دقت کنید:

۱. مبلغ پرداختی برای وکالت تعویض پلاک در انتهای سند وکالت کاری ثبت و چاپ می‌شود.

۲. تفاوتی میان هزینه وکالت تعویض پلاک ماشین‌های ایرانی و خارجی نیست.

۳. هزینه تمدید وکالت در هر بار به یک اندازه است و مبلغ کم و زیاد نمی‌شود.

۴. دریافت هزینه‌ای بیش از نرخ مصوب برای وکالت تعویض پلاک جرم است.

نکته: هر دفترخانه می‌تواند علاوه بر تمدید مهلت و اعتبار تاریخ وکالت‌نامه، سند دیگری موسوم به «اقرارنامه اصلاحی» هم تنظیم کند. این سند دو ویژگی مهم دارد: هزینه آن کمتر از تمدید مهلت و اعتبار تاریخ وکالت‌نامه است و کارکردی دقیقا مشابه با آن دارد.


زمانی که می‌خواهید خودروی خود را به فروش برسانید باید اقداماتی را برای نقل‌وانتقالات سند انجام بدهید. این نقل و انتقالات شامل بخش‌هایی مانند تنظیم قرارداد، مراجعه به مراکز تعویض پلاک خودرو و مراجعه به دفاتر اسناد رسمی است. بعد از اینکه قرارداد یا مبایعه‌نامه در معامله فروش خودرو نوشته و آماده شد، نیاز به مراجعه به مرکز تعویض پلاک صورت می‌گیرد. در این مراکز، پلاک قبلی را برمی‌دارند و پلاکی جدید برای خودرو تعیین می‌شود.

وکالت تعویض پلاک چیست؟

وکالت تعویض پلاک وکالتی است که اگر فروشنده یک خودرو،‌ آن را امضا کند، خریدار می‌تواند بدون نیاز به همراهی و حضور فروشنده و به نمایندگی از او راهی مراکز تعویض پلاک شود و بعد از انجام این فرایند یعنی عوض‌کردن پلاک، دوباره با فروشنده به دفترخانه مراجعه کند و سند قطعی و نهایی خودرو را تنظیم نماید. این امر در وکالت تعویض پلاک موتور هم به همین صورت است. نکته مهمی در اینجا وجود دارد که باید از آن آگاه باشید: در فرایند دادن وکالت تعویض پلاک به خریدار، فروشنده باید دومرتبه به محضر برود.

اما فرایند دیگری هم وجود دارد که طی آن دیگر نیازی به مراجعه دوباره فروشنده به محضر نیست. این وکالت، وکالت فروش نام دارد. باوجود این وکالت در دفترخانه، دیگر فقط یک‌بار در محضر به خریدار وکالتی داده می‌شود که امور مرتبط با تعویض پلاک را پیش ببرد و بعد از تعویض هم فقط خودش به تنهایی برای اقدامات نهایی کار به محضر برود. در این میان، چند نکته وجود دارد:

نکته اول: هزینه وکالت فروش از وکالت تعویض پلاک خودرو بیشتر است.

نکته دوم: وکالت‌نامه تعویض پلاک‌ خودرو و وکالت‌نامه فروش از نظر زمانی محدودیت دارند.

نکته سوم: بهتر است در فرایند تنظیم وکالت خودرو، فروشنده از اعطای حق توکیل به خریدار خودداری کند.

ضرورت وکالت تعویض پلاک

تنظیم وکالت‌نامه برای تعویض پلاک و محول‌کردن کار به خریدار ضرورتی ندارد. اما اگر فروشنده به هر دلیلی دوست نداشته باشد یا نتواند که در زمان تعویض پلاک با خریدار همراه باشد، این امکان وجود دارد که سندی تنظیم کند و ریش و قیچی را به دست خریدار بسپارد. اما اگر بخواهیم از ضرورت‌های امرِ تعویض پلاک بگوییم، نکاتی وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره می‌شود:

♦  پلیس به‌راحتی می‌تواند به اطلاعات هویتی و داده‌های مرتبط با مالکان وسایل نقلیه دسترسی داشته باشد.

♦ سابقه جرایم رانندگان در سیستمی واضح و مشخص به ثبت خواهد رسید.

♦ تعویض پلاک باعث کاهش هزینه‌های ثبت معامله برای افراد می‌شود.

هزینه وکالت تعویض پلاک با فروشنده یا خریدار؟

معمولا هزینه وکالت به صورت توافقی می باشد و در اکثر مواقع فروشنده پیشنهاد وکالت و پرداخت هزینه را می دهد ، چرا که فروشنده نمی خواهد زمان زیادی از کار او گرفته و صرف تعویض پلاک شود ، به همین منظور یک وکالت تعویض پلاک با هزینه 150 هزار تومانی به خریدار می دهد و خودش دیگر در مراکز تعویض پلاک حاضر نمی شود

  • متن و نمونه وکالت تعویض پلاک خودرو
  • مورد وکالت : مراجعه به نیروی انتظامی و ادارات راهنمایی و رانندگی و دوائر نقل و انتقال خودرو در نیروی انتظامی به منظور تعویض و فک پلاک موجود  بر روی خودرو ………… مدل …………….. رنگ ……………. به شماره شاسی ………………………….. و شماره موتور ……………………. و شماره انتظامی ………………………. و انجام کلیه تشریفات قانونی از جمله ارائه خودرو و مدارک مربوط به آن جهت بازدید  فنی و کارشناسی نیروی انتظامی و پرداخت حقوق و عوارض و هزینه های مربوطه و دادن هرگونه تعهد از سوی موکل در مراجع فوق‌الذکر  نسبت به خودرو مذکور و عند الاقتضا اخذ پلاک  فک شده و یا تحویل آن به انبار راهنمایی و رانندگی و اخذ هرگونه رسید و یا گواهی جهت تحویل به موکل با حق امضا ذیل کلیه اوراق و اسناد و مدارک و اداره راهنمایی و رانندگی و دوائر فوق‌الذکر و با حق تعویض و اخذ شناسنامه مالکیت خودرو فوق الذکر و اخذ هر نوع گواهی و مدارک صادره از طرف دوایر نقل و انتقال  خودرو درنیروی انتظامی و دادن رسید و تحویل آن  به موکل . همچنین  موکل این وکالت‌نامه به وکیل اجازه و اختیار داد تا پلاک جدید  را بنام  خود یا هر شخص حقیق و یا حقوقی دیگر در خواست و بر روی خودو فوق نصب نماید .

حدود اختیارات : وکیل مرقوم در انجام مورد وکالت با حق توکیل به غیر دارای کلیه اختیارات تامه و لازمه قانونی از جانب موکل می‌باشد و هرگونه عمل و اقدام و امضاء در زمینه مورد وکالت به‌منزله عمل و اقدام و امضا موکل محسوب و نافذ و معتبر و دارای آثار قانونی است .

این سند در دو برگ اوراق نیم برگی به‌شماره‌های سری ……………… و …………………… تنظیم  مبلغ ……………… ریال بابت تنظیم سند و به‌موجب فیش شماره …………………. به بانک ملی ایران شعبه …………….. واریز و قبض رسید شماره ……………… صادر و تسلیم گردید .

به تاریخ     یک‌هزار و چهارصد و ………………             محل امضاء

مدارک موردنیاز برای وکالت تعویض پلاک

روش و فرایند دادن وکالت تعویض پلاک به این صورت است که فروشنده مدارک لازم برای دادن وکالت به خریدار را به یکی از دفاتر اسناد رسمی می‌برد و وکالتی را به نام خریدار تنظیم می‌کند. به موجب این وکالت، خریدار فقط در زمینه تعویض پلاک می‌تواند از اختیاری که فروشنده به او داده، بهره‌مند شود. یعنی با وکالتی که به او داده می‌شود، امکان انجام هیچ کار دیگری وجود ندارد.

مدارک لازم برای وکالت دادن و تنظیم سند وکالت تعویض پلاک مطابق موارد زیر است:

  • •      فاکتور کارخانه/برگه گمرکی
  •     بنچاق‌های ابتیاعی
  •     شناسنامه مالکیت (برگه سبز)
  •     شناسنامه و کارت ملی
  •     نشانی، کدپستی و شماره‌ تلفن وکیل یعنی خریدار
  •       تعیین مدت اعتبار وکالت‌نامه

وکالت تعویض پلاک با برگه سبز هم امکان‌پذیر است. بعد از اینکه خریدار پلاک را به کمک این وکالت‌نامه تعویض کرد، فروشنده و خریدار باید جهت تنظیم سند قطعی به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنند.

مدارک لازم برای تنظیم سند قطعی به شرح زیر است:

  •       اصل کارت ملی و شناسنامه طرفین
  •       اسناد مالکیت خودرو (اگر فروشنده نخستین کسی است که خودرو را به فردی دیگر می‌فروشد باید برگه شرکت تولیدی خودرو و گمرک را هم داشته باشد، اما اگر خودرو برای بار چندم است که به فروش می‌رسد، آخرین بنچاق دفترخانه را باید به همراه خود ببرد)
  •     شناسنامه خودرو (برگه سبزی که از سوی مراکز تعویض پلاک صادر می‌شود)
  •     برگه تاییدیه نقل‌وانتقال خودرو که از سوی یکی از مراکز تعویض پلاک صادر می‌شود
  •     اصل بیمه‌نامه شخص ثالث معتبر
  •       اصل کارت هوشمند سوخت
  •       برگه عوارض خودرو که از دفاتر خدمات الکترونیک شهرداری صادر می‌شود و فروشنده باید مبلغ آن را بپردازد

همان‌طور که پیش‌تر هم گفته شد، این مدارک در مراجعه دوباره خریدار و فروشنده بعد از اقدام خریدار به تعویض پلاک صورت می‌گیرد.

مدت زمان اعتبار وکالت‌نامه

اعتبار وکالت‌ نامه تعویض پلاک بنا به خواسته فروشنده متغیر است. او می‌تواند هیچ محدودیتی برای این وکالت قائل نشود. اگر هم تمایل داشته باشد، امکان تعیین زمانی برای پایان‌دادن به اعتبار این وکالت‌نامه مقدور است. البته توصیه کارشناسان این است که فروشندگان برای وکالت‌ نامه تعویض پلاک مدت و زمانی مشخص کنند. چون امکان دارد که در مواردی مانند تعویض‌نکردن پلاک از سوی خریدار، فروشنده به دردسر بیافتد. اگر تاریخ وکالت تعویض پلاک تمام شود، امکان تمدید آن از سوی فروشنده وجود دارد. معمولا فروشندگان نهایتا زمان 1 ماهه را می پذیرد و بیشتر نه

در اینجا نکته‌ای مهم خطاب به خریداران وجود دارد: اگر تنظیم وکالت نامه تعویض پلاک به‌طور رسمی در دفترخانه‌ها صورت نگرفته باشد و فقط معامله با نوشتن قولنامه پیگیری شود، احتمال دارد که فروشنده وکالت را تنظیم نکند و بعد خریدار به دردسر بیافتد و برای احقاق خواسته‌اش مجبور به پیگیری شکایت در پیچ‌وخم‌ راه‌روهای دادگاه شود.

نکته قابل‌توجه دیگری برای خریدار در مسیر تنظیم وکالت نامه تعویض پلاک وجود دارد: اصولا وکالت تعویض بدون حق عزل وکیل بی‌فایده خواهد بود. منظور از وکیل همان خریدار است. یعنی خریدار یا اصطلاحا موکل می‌تواند هر لحظه، چنین وکالت‌نامه‌ای را باطل کند. حالت خاص دیگری هم وجود دارد و آن، فوت موکل است که باعث ابطال وکالت تعویض پلاک می‌شود.

استعلام وکالت تعویض پلاک

به طور کلی استعلام وکالت‌نامه به دو صورت انجام می‌شود:

  • استعلام وکالت‌ تعویض پلاک به روش حضوری

یکی از روش های استعلام وکالت‌نامه، روش مراجعه حضوری است. در این روش، فرد متقاضی استعلام، می‌تواند با مراجعه به دفتر اسناد رسمی تنظیم‌کننده سند، با ارائه یکی از اطلاعات مربوط به کدملی طرفین، رمز تصدیق یا شناسه سند، برای استعلام وکالت‌نامه مورد نظر خود اقدام نماید.

  • استعلام وکالت تعویض پلاک به روش آنلاین و الکترونیکی

در استعلام وکالت‌نامه به روش آنلاین و الکترونیکی، متقاضی استعلام باید به سامانه استعلام وکالت‌نامه یا همان سامانه ثبت من، به آدرس اینترنتی my.ssaa.ir، مراجعه کند و با استفاده از اطلاعات شناسه سند و رمز تصدیق، برای استعلام وکالت‌نامه به روش آنلاین و الکترونیکی، اقدام نمایند.

اشتراک گذاری:
دیگران چه می‌خوانند
ارسال دیدگاه