روش های تکثیر فیکوس از طریق برگ و ساقه (تکثیر فیکوس لیراتا جنگلی ابلق)

امتیاز دهید

فیکوس یکی از زیبا ترین گیاه های آپارتمانی است که طرفداران زیادی به دلیل داشتن داشتن برگ های چرمی دارد. از لحظه ای که شروع به تکثیر و نگهداری از این گیاه میکنید لحظه به لحظه برایتان سرشار از تجربه و حس عالی خواهد بود. اگر قصد تکثیر و نگهداری از این گل زیبا را دارید و اینکه چه کارهایی باید برای تکثیر و نگهداری این گیاه انجام دهید تا گیاه سالم و سرحالی داشته باشید در ادامه با ما همراه باشید.

روش های تکثیر فیکوس از طریق برگ و ساقه (تکثیر فیکوس لیراتا جنگلی ابلق)

چگونه گل فیکوس را تکثیر کنیم؟

به جای اینکه شما هرینه ای اضافه برای خرید فیکوس انجام دهید می توانید با تکثیر فیکوس این کار را به راحتی انجام دهید و گیاهی جدید داشته باشید.

تکثیر فیکوس فقط به معنای داشتن تعداد زیاد از این گیاه نیست . تکثیر این گیاه زیبا راه های متفاوتی دارد اما انتخاب هر یک از این روشها و انتخاب بهترین روش برای گیاه شما برای هر فردی متفاوت است. ما در اینجا 4 روش تکثیر و نگهداری از این گیاه را کامل برای شما توضیح می دهیم تا شما با هر 4 روش آشنا شوید و هرکدام که مناسب شرایط شما بود را انتخاب کنید.

روشهای تکثیر گل فیکوس لیراتا، جنگی و ابلق

1. تکثیر فیکوس از طریق ساقه

اولین روش برای تکثیر این گل زیبا از طریق ساقه یا همان قلمه زدن می باشد. نکته ای که شما باید توجه داشته باشید این است که هر وقت که بخواهید نمیتوانید از این روش استفاده کنید. برای استفاده کردن از این روش گیاه شما باید دارای شرایط مورد نیاز باشد. بهترین زمان برای استفاده از این روش اواخر فصل بهار و اوایل فصل تابستان است.

1.در مرحله اول باید قلمه‌ای را از قسمت ابتدایی یا انتهایی ساقه (به‌طول ۱۵ سانتی‌متر) برش دهید که مناسب طول برای قلمه ها است.
2.اگر ساقه ای را که برای قلمه انتخاب کرده اید دارای برگهای زیادی است، برگ های اضافه را حذف میکنید تا جایی که نهایتا 3 یا 4 برگ روی ساقه ای که قلمه کرده اید باقی بماند ، این کار به این دلیل ضرور ی است که گیاه بتواند بیشتر انرژی خود را صرف ریشه زایی کند .
3.برای تهیه قلمه ها میتوانید از ابتدا یا انتهای ساقه و یا هر دو استفاده کنید .
4.بعد از برش دادن قلمه ها ، آن را به مدت نیم ساعت تا 45 دقیقه درون ظرف آب قرار میدهیم تا شیره سفید آن خارج شده و درون ظرف بریزد.
5.قلمه تان را در کوکوپیت و پرلیت یا خاک‌برگ و شن و یا هر بستر مناسبی کاشته وحتما روی بستر را باپلاستیک شفاف بپوشانید.
6.نکته ی مهم بعدی دمای محیط نگهداری قلمه است که باید حتما در محدوده 25 تا 27 درجه سانتی گراد باشد تا قلمه به خوبی رشد کند . همانطور هم که میدانید برای ریشه زایی باید باید خاک گیاه همواره مرطوب باشد تا  زمانی که قلمه ها ریشه و برگ جدی نداده اند.
7.تابش نور به قلمه ها باید حتما غیر مستقیم باشند و مدام حتما باید این موضوع چک شود.
8.پلاستیک را بعد از ریشه زایی قلمه برداشته و آن را در گلدانی بزرگتر بکارید.

2. نحوه تکثیر فیکوس در آب 

تکثیر فیکوس از طریق برگ در آب هم امکان‌پذیر است و تنها کافیست برگها را بعد از جداکردن برای ریشه‌زایی درون آب بگذارید. بعد از گذاشتن برگها داخل آب، روی ظرف آب را بهتر است با سلفون بپوشانید.

آبی که برای ریشه‌دارکردن برگ فیکوس استفاده می‌کنید، خوب است آب جوشیده سرد باشد. اگر بعد از مدتی حس کردید آب مورد استفاده دیگر مثل قبل تمیز نیست، از زغال چون خاصیت ضد عفونی دارد برای ضدعفونی‌کردن آب استفاده کنید یا آب را به‌طور کامل عوض کنید. بعد از آنکه برگهای فیکوس درون آب جوانه زدند، آنها را در مخلوط خاکی کوکوپیت+ پیت‌ماس+ پرلیت بکارید. بعد از برش قلمه ساقه می‌توانید آن را درون آبی بدون کلر و با دمای اتاق قرار دهید تا ریشه‌زایی کند. 

روش های تکثیر فیکوس از طریق برگ و ساقه (تکثیر فیکوس لیراتا جنگلی ابلق)

3. نحوه تکثیر فیکوس از برگ

در این روش همان طور که از نامش پیداست برای تکثیر باید از برگهای این گیاه کمک بگیرید. مناسب ترین زمان برای استفاده از این روش فصل بهار است.

1.با استفاده از یک چاقوی تیز و تمیز به همان تعدادی که می خواهیم قلمه بزنیم از گیاه اصلی برگ سالم جدا می کنیم.
2.هنگام جدا سازی برگ از گیاه برای جلوگیری از التهاب و حسیاست پوستی ناشی از شیره سفید رنگی که از گیاه خارج میشود حتما باید از دست کش استفاده کنید.
3.برگ سالم جدا شده را درون ماسه قرار میدهیم تا شیره ی آن بظور کامل تخلیه شود.
4.برای نتیجه بهتر و ریشه زایی سریعتر می توانید از هورمون ریشه زایی استفاده کنید . قسمت انتهایی برگ ها را قبل از کاشت در خاک داخل هورمون ریشه زایی فرو ببرید.
5.خاک مناسب برای انجام این روش خاکی با زهکشی مناسب میباشد و در این بستر آن هارا بکارید 
قلمه هارا به مکانی گرم و با رطوبت بالا منتقل کنید. برای این کار می توانید با پلاستیکی شفاف روی قلمه هارا کاملا بپوشانید و شرایط گلخانه ای را برای آن ها ایجاد کنید.
6.در کل مدت جوانه زنی خاک را مرطوب نگه داشته و برای انجام این کار از اسپری آب استفاده کنید. برگهای ریشه‌دار شده فیکوس را نباید زیاد آبیاری کنید چون ممکن است دچار پوسیدگی شوند و از بین بروند.

7.این کار بسیار زمان بر است پس اگر بعد از گذشت مدتی نشانه ای از رشد ندیدید نا امید نشوید . بعد از گذشت مدتی حدود 6 هفته نتیجه تکثیر خود را بصورت جوانه خواهید دید .برای جوانه‌زنی و مشاهده نتیجه از تکثیر برگ فیکوس در خاک عجله نکنید چون ممکن است چندین هفته تا چند ماه طول بکشد.
8.در این مرحله تکثیر فیکوس از برگ وقتی تعداد جوانه‌ها ۴-۳ عدد شد و طولشان به ۵ تا ۱۰ سانتی‌متر رسید، آنها را به گلدان منتقل کنید و بصورت مستقل پرورش دهید.
9.خاک پیشنهادی ما برای کاشت برگ فیکوس شن+ ماسه+ خاک مخلوط گلدانی+ پرلیت است. شن و ماسه برای بالابردن قدرت زهکشی، خاک مخلوط گلدانی برای حفظ رطوبت و پرلیت برای هوادهی بهتر به ریشه‌های خاک مفید هستند.

روش های تکثیر فیکوس از طریق برگ و ساقه (تکثیر فیکوس لیراتا جنگلی ابلق)

3_تکثیر فیکوس با بذر : 

در این روش تکثیر با استفاده از بذر میباشد . که این کار به دو حالت می توان انجام داد.
اولین روش کاشت بذر به روش نشا و دومین روش کاشت مستقیم است .
مراحل کاشت نشایی بذر :
1.ابتدا بذر و خاک کاشت فیکوس را با قارچ‌کشی مناسب (با نظر کارشناس) ضدعفونی کنید.
2.هر بذر را درون یک قسمت از سینی نشا بگذارید.
3.بعد از جوانه‌زنی بذرها، آنها را به یک گلدان مناسب منتقل کنید.

4_تکثیر با روش خوابانیدن هوایی :

خوابانیدن هوایی یکی از موثرترین و سریعترین روشهای تکثیر گل فیکوس است.

1.سراغ ساقه‌ای از گیاه مادر بروید که ۳۰ سانتی‌متر طول داشته باشد.
2.با یک چاقوی تمیز و تیز پوسته ساقه را ببرید و بعد شکافی را روی قسمت نرم ساقه یا گره گیاه (محل اتصال برگ به ساقه) ایجاد کنید و مراقب باشید که به آوندهای گیاه آسیبی نزنید .
3.شکاف روی ساقه را با وسیله‌ای مثل خلال دندان باز بگذارید چون اگر این شکاف بسته شود دیگر قلمه قادر به ریشه‌زایی نخواهد بود.
در ناحیه شکاف، خزه اسفاگنوم مرطوب‌شده را قرار دهید و آن را با پلاستیک بپوشانید.
4.استفاده از کیسه پلاستیکی از این جهت ضرورت دارد که رطوبت قلمه حفظ می‌شود. حتما قسمت ابتدا و انتهای پلاستیک با چسب محکم بسته شود تا هوا به‌داخل آن نفوذ نکند.
5.قبل از قرار دادن خزه بر روی ساقه آن را در آب خیس کنید.این خزه قادر است چندین برابر وزن خود آب ذخیره کند. همیشه باید خزه‌ها را چک کنید تا مرطوب باشند.
6.بعد از آنکه ایجاد ریشه‌ها (چند هفته تا چند ماه طول می‌کشد) را روی قلمه مشاهده کردید، قلمه ساقه را از گیاه مادر جدا کنید و درون گلدان (که با خاک مناسب پر شده) بکارید.

روش های تکثیر فیکوس از طریق برگ و ساقه (تکثیر فیکوس لیراتا جنگلی ابلق)

مراقبت های لازم بعد از تکثیر فیکوس

فیکوس تکثیر سختی ندارد اما نگهداری از آن دشوار است. 
بعد از تکثیر فیکوس برای این که زحمات شما هدر نرود باید مراقبتهای لازم و توصیه شده را انجام دهید در غیر این صورت امیدی به سالم ماندن و زنده ماندن گیاه حاصل از تکثیر نمی باشد.

نور   غیر مستقیم
دمای استاندارد  ۱۵ تا ۲۶ درجه سانتی‌گراد 
هوا  گرم و مرطوب
خاک مناسب  کوکوپیت+ پرلیت
آبیاری  هروقت ۲ تا ۳ سانتی‌متر از خاک خشک شد.
کود  استفاده از کود NPK  در فصل رشد

 

اشتراک گذاری:
دیگران چه می‌خوانند

ارسال دیدگاه