در علوم کلاس چهارم از دانش آموزان خواسته شده که درباره نحوه تهیه نمک خوراکی اطلاعاتی جمع آوری کنند که در ادامه روش تهیه نمک خوراکی به صورت کامل توضیح داده شده است. با ما همراه باشید.
روش های استخراج نمک خوراکی و نحوه تهیه آن:
1- آب شور طبیعی:
آب شور را از معادن زیرزمینی و دریاها جمع آوری کرده و در حوضچه ها میریزند تا فرایند تبخیر صورت بگیرد و فقط بلورهای نمک به جا بماند.
2- معادن نمک:
در این روش نمک به صورت زیر زمینی استخراج می شود. نمک ها را به صورت بلوک های بزرگ از معدن ها استخراج میکنند و بعداً آن را خرد و تصویه میکنند
3- آب دریا:
آب دریا را در استخرهایی که عمق کمی دارند می ریزند و با تابش نور خورشید آب تبخیر می شود و نمک باقی میماند.
4- نمک دستی:
در کف دریاها و دریاچه های برخی نواحی به قدری نمک وجود دارد که به صورت دستی آن را می نتوانند استخراج کنند.
1- نحوه تهیه نمک از آب شور طبیعی:
2-طرز تهیه نمک خوراکی از معادن :
زمانی که نمک از معادن استخراج شد باید آن را تصویه کرد. تصویه کردن نمک داری مراحلی است که به توضیح آن می پردازیم
ابتدا سنگ نمک ها را باید خرد و آسیاب میکنند و سپس آنها را در آب خالص حل میکنند. برای تهیه نمک خوراکی ذرات خیلی ریز از 30 میکرون به وسیله فیلتر های شنی حذف یا جدا میشوند. یعنی محلول آب نمک از این فیلتر ها عبور میکند.
برای اینکه منیزیم و کلسیم موجود در نمک رسوب شود به آن مواد شیمیایی اضافه میکنند این کار باعث میشود مواد نامحلول از آن جدا شوند.
در این مرحله تصویه انجام میشود و مواد ناخالص را به وسیله سانتریفیوژ از بلور نمک های تولید شده جدا و شستشو میدهند و در این مرحله عنصر یُد را به نمک اضافه میکنند
در مرحله آخر بلورهای نمک را در هوای گرم خشک میکنند و آنها را به سیلو های نگهداری نمک انتقال میدهند و به وسیله دستگاه های اتوماتیک آنها را بسته بندی میکنند.