آموزش طراحی اتاق فرار و اسکیپ روم
شاید لازم باشد پیش از هر موضوع دیگری چیستی اتاق فرار یا اسکیپ روم را برای دوستانی که آشنایی چندانی با این اصطلاح ندارند توضیح دهیم و در ادامه نیز به مراحل طراحی و تولید این اتاق خواهیم پرداخت.
اسکیپ روم ((Escape Room یا همان اتاق فرار در واقع نوعی فضای بازی است که سناریو و استراتژیهای مختلف و خاص خود را دارد و شما هیجان، ترس، لذت، خنده، سرگرمی و حل مسئله را در فضای اسکیپ روم تجربه میکنید.
اتاق فرار به شکل امروزی آن اولین بار در سال ۲۰۰۷ توسط “تاکائو کاتو” در ژاپن طراحی شد اما نمونههای مشابه این سرگرمی در سال ۲۰۰۳ نیز وجود داشته است و سرانجام در سال ۱۳۹۵ اسکیپ روم در ایران نیز افتتاح و به سرعت طرفرداران خود را پیدا کرد.
قشر جوان و نوجوان همیشه به فکر راهی برای تخلیه انرژی خود هستند و چه بهتر که این انرژی در فضای بازی تخلیه شود و اتاق فرار همان فضایی است که میتواند آدرنالین خون شما را افزایش دهد و انرژی مضاعف شما را تخلیه کند.
اگرچه امروزه در هر مرکز تفریحی چند دالان تاریک را با پخش صداهای ترسناک اتاق فرار مینامند اما در واقع یک اتاق فرار حرفهای ویژگیهای خاص خود را دارد و شرکتکنندگان راه فرار خود از اسکیپ روم را با سناریو مورد نظر در قالب بازی، پازل، حل مسئله، جستجو و… پیدا میکنند.
در یک اسکیپ روم حرفهای سناریو مورد نظر را با کار تیمی، یافتن قطعات پازل مانند مسئله، یافتن اشیاء گم شده یا در واقع پنهان، تلاش برای یافتن راه خروج، حل مسائل ریاضی، فهمیدن مفهوم و منظور راهنماییها، کشف و یا پیدا کردن رمز و کد، مونتاژ وسیله و… پیش خواهید برد.
بنابراین صرفا نمیتوان ترساندن فرد در یک فضای تاریک را اسکیپ روم نامید و ما در ادامه فاکتورهای مهم طراحی یک اتاق فرار حرفهای را به شما عزیزان در قالب مراحل مختلف توضیح خواهیم داد.
انتخاب محل مناسب
اولین گام جهت طراحی و ساخت اسکیپ روم انتخاب یک مکان مناسب برای آن است به شکلی که نتنها دسترسی به آن برای مردم راحت باشد بلکه از نظر مساحت، شرایط دریافت نور، عدم ایجاد مزاحمت برای همسایگان و… نیز مناسب باشد.
انتخاب سناریو یا سناریوها
همانطور که گفته شد اتاق فرار سناریوهای مختلفی را دنبال میکند گاه در یک اسکیپ روم افراد شرکت کننده باید از دست اجنه و موجودات ترسناک فرار کنند، گاه در حال فرار از دست یک قاتل بوده و یا با کمک سرنخها دنبال قاتل هستند و گاه به دنبال راهی برای فرار از زندان و …
بنابراین تیم طراحی و ایدهپردازی اسکیپ روم ابتدا باید مشخص کنند که اتاق فرار در حال ساخت قرار است چه ماجرایی داشته باشد و افرادی که در این اتاق فرار قرار میگیرند قرار است چه کار کنند و نقشه چیست؟!
با این وصف نمیتوان بدون حضور افراد باتجربه، خلاق و ایدهپرداز در زمینه اسکیپ روم سناریو جذاب، مهیج و توام با حس معمایی را تعریف کرد چراکه ایجاد حس ترس سادهترین بخش سناریو یا سناریوهای اسکیپ روم شما خواهد بود و موارد زیر نیز باید در طراحی نقشه مورد توجه قرار بگیرند.
- • چهارچوب اولیه سناریو شما باید واضح باشد (بطور مثال در اسکیپ روم شما شرکتکنندهها باید مقتول را پیدا و از دست قاتل فرار کنند…)
- • شما باید رفتار احتمالی شرکت کنندهها را نیز در نظر بگیرید و بر اساس واکنش احتمالی آنها جزئیات سناریو اسکیپ روم خود را پیش ببرید.
- • ترس نمیتواند تنها مؤلفه سناریو شما باشد و سناریو باید به شکلی باشد که شرکتکننده حل مسئله، ترشح آدرنالین، ترس و استرس، هیجان و خنده را با هم تجربه کند.
- • بسیار مهم است که در سناریوپردازی از ایده افرادی که تجربه اسکیپ رومهای مختلف را داشتهاند استفاده کنید.
- • پس از طرح سناریو و تصویرسازی آن لازم است با تفکر گروهی نواقص آن را برطرف کنید و…
توجه به معماها، سرنخها و جزئیات
آنچه که بیش از هر چیزی اسکیپ روم را برای شرکت کنندهها جذاب میکند حل کردن معماها، حل مسئله و رفتن به مرحله بعدی، یافتن قطعات گمشده پازل، رمزگشایی و کشف کدها، پی بردن به مفهوم راهنماها و… است.
بنابراین بسیار مهم است که تیم تفکر و طراحی اسکیپ روم بتوانند سناریو را به کمک موارد فوق پیش ببرند و معماها و سرنخهایی را طراحی کنند که در عین به چالش کشیدن هوش شرکت کننده احساساتی همچون هیجان، ترس و… را نیز در او ایجاد کند.
طراحی داخلی اسکیپ روم
فضای داخلی اسکیپ روم شما میتواند شبیه به یک هتل متروک، اتاقهای یک کلبه قدیمی، طرح یک زندان زیرزمینی، یک تیمارستان مخوف و… باشد و این شما هستید که انتخاب میکنید با توجه به سناریو طرح کلی اسکیپ روم به چه صورت باشد.
طراحی اسکیپ روم شما باید تناسب لازم را با سناریو داشته باشد و امکان اجرای سناریو در آن وجود داشته باشد بنابراین تعداد اتاقها، محل و تعداد دربها، وجود یا عدم وجود پنجره، ارتباط اتاقها و قسمتهای مختلف همگی باید با سناریو همخوانی داشته باشد.
فضاسازی مناسب
بخش اصلی طراحی داخلی اسکیپ روم فضاسازی آن است به شکلی که با ورود به آن مقداری آدرنالین فرد بالا رود… بنابراین وجود دکوراتیو، رنگ مناسب، المانهای داخلی مانند وسایل داخل اتاق و… باید هم فاز بوده و حس و حالی مرموز داشته باشند.
برای مثال اگر تم اصلی اسکیپ روم شما یک تیمارستان است وجود یک تابلو نقاشی شاد کمکی به آن نمیکند اما چند قاب عکس مرموز و… میتواند استرس فضا را بیشتر کند.
صدا جزء اصلی فضاسازی یک اسکیپ روم است و شما علاوه بر صداهایی که جزء بازی هستند میتوانید یک صدای زمینه تاثیرگذار و مهیج را بطور مدام در فضای اتاق فرار خود بخش کنید و نباید از تاثیر صدای زمینه غافل شوید.
هوشمندسازی کل فضا
بسیار مهم است که کل فضای اسکیپ روم شما از نظر نورپردازی، ضبط، صداپردازی و… هوشمند باشد و اتاق فرمان شما تسلط کاملی بر امنیت، کیفیت و کنترل فضای اسکیپ روم داشته باشد برای مثال نورپردازی یا صدای زمینه اتاق فرار باتوجه به شرایط بازی قابلیت کنترلی یا تغییر را داشته باشد و…
نکات مهم طراحی و ساخت اتاق فرار
- • در طراحی سناریو، طراحی فضای داخلی و شرایط بازی امنیت و سلامت شرکت کننده باید در اولویت باشد.
- • اتاق فرار را نباید با اتاق فکر اشتباه گرفت و معماها و سرنخها باید برای شرکت کننده قابل حل باشند…
- • تاریکی مطلق ایده جالبی برای اسکیپ روم نیست بلکه فضاسازی باید با بکارگیری عناصر و المانها ایجاد شود.
- • دنبال شدن شرکت کنندهها توسط یک شخصیت ترسناک در سناریو (مرد ارّهای، روح سرگردان و…) میتواند هیجان بازی را چندین برابر کند.
- • تسلط اتاق فرمان بر فضای داخلی اسکیپ روم از طریق دوربین بسیار مهم و باید سلامت شرکت کنندهها قابل تشخیص باشد.
- • وادار کردن شرکت کنندهها به حل کردن معماها به شکل تیمی میتواند سناریو را بسیار جذاب کند.
- • از قرار دادن ابزار و اجسامی که ممکن است به شرکت کنندهها آسیب وارد کند در داخل اتاق فرار باید خودداری کنید.
- • شخصیتهای منفی اسکیپ روم حق هیچ گونه آسیب رساندن به شرکت کنندهها یا اعمال خشونت واقعی را ندارند.
- • طراحی سناریو، معما، سرنخها، فضاسازی و… بهتر است توسط یک تیم حرفهای در زمینه اسکیپ روم انجام شود و…
برای دریافت مشاوره جهت طراحی اتاق فرار و اسکیپ روم، اینجا کلیک کنید.