اصلی ترین علت سرگیجه پیش از پریود تغییرات هورمونی بدن در پی چرخه قاعدگی در بانوان است. به عبارتی دیگر سطح هورمون استروژن در این دوران دو بار به حداکثر مقدار خود می رسد. البته به خاطر داشته باشید که علل دیگری مانند کم خونی، فشار خون پایین و همچنین بارداری هم می تواند مسبب ایجاد سرگیجه باشند. در ادامه مطلب به بررسی علل و نشانه های سرگیجه قبل از پریود خواهیم پرداخت.
علت سرگیجه پیش از پریود
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که قبل ازشروع دوران پریود دچار سرگیجه شده باشید. دلایل زیادی وجود دارد که اکثر آنها مرتبط با تغییرات هورمونی در بدن شماست. از دیگر دلایل سرگیجه می توان به کم خونی ، فشار خون پایین و حتی بارداری نیز اشاره کرد . در بعضی موارد سرگیجه مربوط به پریود شما نمی شود . در این مقاله با ما همراه باشید تا علل مختلف سر گیجه قبل از قاعدگی را بررسی کنیم ، و با روش های درمانی و پیش گیری آشنا شویم .
آیا سرگیجه ی قبل از قاعدگی نشانه ی بارداری است ؟
سرگیجه ی قبل از قاعدگی می تواند نشانه ی بارداری باشد . سرگیجه ی بارداری به علت تغییرات سیستم عروقی رخ می دهد . به این معنا که میزان خون در عروق تغییر می کند ، کاهش حجم خون ، باعث افت فشار خون شما می شود . که ممکن است سبب سرگیجه شود . سرگیجه ای که علتش بارداری باشد معمولا با علائم دیگری چون حالت تهوع و استفراغ همراه است . اگر سر گیجه ی شما بدون این علائم باشد پس احتمالا سرگیجه ی شما به علت سایر تغییرات هورمونی است . برای اینکه مطمئن شوید از تست بارداری استفاده کنید .
دلایل سرگیجه ی قبل از قاعدگی :
1- سندورم پیش از قاعدگی (PMS)
سندروم پیش از قاعدگی نوعی بیماری شایع است که معمولا 5 روز قبل از شروع قاعدگی رخ می دهد . پزشکان معتقد هستند که علت این سندروم تغییرات هورمونی است . البته مطالعات چندانی درمورد این بیماری صورت نگرفته است، ولی تحقیقات نشان می دهد که تغییر در سطح استروژن از علائم شایع در پی ام اس است .
2- اختلال دیسفوریک ( PMDD)
اختلال دیسفوریک نسخه ی بسیار شدید تری از سندروم پیش از قاعدگی است . افراد مبتلا به این بیماری، اغلب زندگی آشفته ای دارند به گونه ای که گاهی لازم است برای درمان به روان پزشک مراجعه کنند. تغییرات عروقی که پیش از قاعدگی رخ می دهد، گاهی منجر به سرگیجه می شود که اگر دچار اختلال دیسفوریک باشید اوضاع وخیم تر می شود .
3- قاعدگی دردناک ( Dysmenorrehea)
دیسمنوره ، بیماری است که در آن شما دوره ی قاعدگی بسیار دردناکی را پشت سر می گذارید. در یک مطالعه ی معتبری که بر روی علائم دیسمنوره کار کرده است . جامعه ی آماری حدود 250 دانشجو را مورد بررسی قرار داده است . مشخص شد که سرگیجه ، دومین علت شایع در این بیماری است . حدود 48 درصد از دانشجوها در زمان قاعدگی دچار سرگیجه ی شدید شده بودند .
4- بارداری
در مراحل اولیه ی بارداری سطح استروژن به طرز چشمگیری افزایش می یابد . این تغییر در سطح هورمون ها سبب می شود ، عروق باز و شل شوند و فشار خون پایین بیاید . این کاهش فشار خون منجر به سبکی سر ، سرگیجه و سایر علائم عروقی می شود .
5- کم خونی
کم خونی به علت فقر آهن ، در زنان و دختران در سن باروری بسیار شایع است . چرا که در دوران قاعدگی ، خون قابل توجهی را از دست می دهند . در این نوع کم خونی ، فقر آهن سبب کاهش تولید گلبول های قرمز خون می شود که در نتیجه ی آن سطح اکسیژن خون پایین می آید . اگر دوره ی قاعدگی سختی داشته باشید سرگیجه ی شما به علت خون از دست رفته و فقر آهن خواهد بود .
6- کاهش فشار خون
کاهش فشار خون می تواند منجر به احساس سرگیجه و سبکی سر شود . و بسیاری از هورمون های جنسی بدن در تنظیم فشار خون موثر هستند . مثلا تستروژن فشار خون را بالا برده و بالعکس استروژن فشارخون را کاهش می دهد. سطح استروژن خون شما یک هفته قبل از قاعدگی بالا می رود که فشار خون شما را کاهش می دهد و منجر به سرگیجه می شود .
7- افت قند خون
استروژن نه تنها بر میزان فشار خون موثر است بلکه سطح قند خون شما را هم تحت تاثیر قرار می دهد. کاهش قند خون عوارض بسیاری دارد که یکی از آنها سرگیجه است . تغییرات قند خون در دوران یائسگی معمولا به دلیل تغییر در سطح استروژن رخ می دهد . نوسانات مشابه در سطح استروژن در دوران قاعدگی منجر به کاهش سطح قند خون می شود .
8- میگرن قاعدگی
میگرن یک بیماری عصبی است که درد بسیار شدیدی را در ناحیه ی سر احساس می کنید. و با سرگیجه ، حالت تهوع و استفراغ همراه است ، تغییرات هورمونی از محرک ها و ایجاد کننده های میگرن است . تغییرات هورمونی قبل از قاعدگی ممکن است سبب ایجاد میگرن قاعدگی شود . میگرن قاعدگی ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد من جمله افزایش سطح پروستاگلاندین ها ی التهابی و عدم تعادل سروتونین .
9- داروها
سرگیجه از عوارض مصرف برخی از داروهاست . طبق تحقیقات انجام گرفته شده از یک منبع معتبر حدود 20 تا 30 درصد از مردم ، علت سرگیجه را مصرف برخی از داروها عنوان کردند . داروهایی که بیشتر سبب سرگیجه می شوند شامل : آنتی بیوتیک ها ، داروهای ضد التهابی و دیورتیک ها. اگر از این داروها قبل از قاعدگی استفاده کرده باشید بیشتر در معرض احساس سرگیجه هستید .
- سایر دلایل سرگیجه قبل از قاعدگی :
سایر علت های سرگیجه که ارتباطی به قاعدگی شما ندارد شامل :
1- سرگیجه ی موضعی پاروکسیسم ( بی پی پی وی )
2- میگرن مزمن
3- عفونت لابیرنتیت ( عفونت گوش میانی )
وقتی قبل از قاعدگی به این بیماری ها دچار شوید دچار سرگیجه می شوید اغلب فکر می کنید که علت آن قاعدگی است .
- علائم دیگری که ممکن است همراه با سرگیجه باشد و قبل از قاعدگی رخ دهد همه به علل مختلفی بستگی دارد . برای سندروم پیش از قاعدگی و دیسفوریک و دیسمنوره ، این علائم ممکن است شامل تغییرات خلقی ، بی خوابی ، ناهنجاری گوارشی و موارد دیگر باشد . و اگر باردار باشید ، علائم اولیه ی بارداری شامل افزایش میزان ادرار ، خستگی و تهوع صبحگاهی می باشد .
- کاهش قند خون و فشار خون پایین ممکن است با علائم جدی تری همراه باشد مثل تعریق ، لرزش و حتی کاهش سطح هوشیاری . این علائم بسیار خطرناک هستند و باید فورا تحت مراقبت پزشکی قرار بگیرید . حملات میگرنی نیز می تواند علائم عصبی مشابهی را ایجاد کند . البته این علائم با پایان حملات از بین می روند .
- در دوران قاعدگی و بعد از آن ،علت سرگیجه ، تغییرات هورمونی است . سطح استروژن در دوران قاعدگی 2 بار افزایش می یابد . یکبار در مرحله ی فولیکولار و یک بار در مرحله ی لوئتال . چون اولین افزایش در سطح استروژن درست قبل از شروع قاعدگی است . در همین زمان است که شما دچار سرگیجه می شوید که علتش تغییرات هورمونی است . این زمان هم میزان استروژن و هم پروژسترون بالا می رود و می تواند روی علائم شما اثر بگذارد .
درمان سرگیجه قبل قاعدگی :
اگر سرگیجه ی قبل از پریود به خاطر تغییرات هورمونی باشد ، می توانید با تغییر سبک زندگی آن را تعدیل کنید : نوشیدن آب کافی ، ورزش منظم ، خواب کافی و رعایت رژیم متعادل .
راه های درمان سایر دلایل سرگیجه ی پیش از قاعدگی :
کم خونی : ناشی از فقر آهن با یک آزمایش خون قابل تشخیص است . اگر طبق آزمایش، دچار کم خونی بودید ، دکتر علاوه بر تجویز قرص آهن ، رژیم غذایی غنی از آهن را به شما توصیه می کند .
فشار خون پایین : اگر پیش از قاعدگی دچار افت فشار شدید ، می توانید از چند راه حل ساده استفاده کنید . آب کافی بنوشید ، آرام از جایتان بلند شوید و اگر علائمی دیگر دارید یادداشت کنید تا حتما به پزشک خود اعلام کنید .
کاهش قند خون : کاهش قند خون قبل از قاعدگی اغلب جز علائم موقتی تغییرات هورمونی است . داشتن وعده های غذایی منظم و میان وعده های کم حجم به تنظیم بدنتان کمک می کند .
میگرن : مهمترین قدم برای درمان میگرن ایجاد تغییردر سبک زندگی است . به طوری که از عوامل تحریک کننده دوری کنید . اگر این توصیه ها کافی نبود برای درمان دارویی نزد پزشک خود بروید .
عوامل خطر :
برخی عادات شما ممکن است سطح هورمون های شما را تحت تاثیر قرار داده در نتیجه سبب سرگیجه ی قبل از پریود شود .
این موارد شامل : استرس مزمن – اضافه وزن – رژیم غیر اصولی و نامتعادل – مصرف داروهای خاص . فاکتورهای محیطی مثل سموم . برخی شرایط خاص پزشکی نیز می تواند سبب نامتعادل شدن هورمون های شما بشود که شما را مستعد سرگیجه قبل از قاعدگی کند .
برای سرگیجه قبل قاعدگی چه موقع به پزشک مراجعه کنیم ؟
ممکن است سرگیجه های پیش از قاعدگی از علائم سندروم پیش از قاعدگی ، دیسفوریک و یا دیسمنوره باشد . بنابراین باید برای درمان نزد پزشک بروید تا زندگی روزمره تان تحت تاثیر قرار نگیرید . اگر سرگیجه تان با علائم جدی همراه باشد با یک مراجعه به پزشک خیالتان راحت می شود .