آیا مشاوره قبل از ازدواج ضروری است؟

دسته بندي : معرفی بازار
تاريخ : 8 آذر

انسان به طور ذاتی موجودی اجتماعی و نیازمند تشکیل خانواده است و این امر در حفظ سلامت جسم و روان او نقشی اساسی دارد. از همین رو، ازدواج شاید مهم ترین رخداد در زندگی هر فرد باشد.

آیا مشاوره قبل از ازدواج ضروری است؟

آیا مشاوره قبل از ازدواج ضروری است؟, پورتال خبری فرهنگی گهر

اگر ازدواج بر پایه و اساسی مستحکم بنا شود، استوار و پایدار و بادوام خواهد بود. اما مواد لازم برای ساختن این شالوده محکم چیست؟ آیا می توان صرفاً به برداشت شخصی افراد از یکدیگر بسنده کرد؟ آیا نظرات اطرافیان و دوستان بر پایه آگاهی و دانش استوار است یا صرفاً نظری مبتنی بر احساس است؟ آیا برای انجام این امر خطیر، نباید از نظرات علمی و تخصصی استفاده کرد؟ آیا مشاوره پیش از ازدواج ضروری است؟

ازدواج چیست؟

ازدواج عبارت است از فرایند بوجود آمدن علاقه، جاذبه جسمی، جنسی و روانی در جنس مخالف و متعاقب آن، فراهم آوری شرایط شخصی و اجتماعی، علمی و شغلی و اقتصادی در راستای تشکیل یک زندگی مشترک مبتنی بر تفاهم، صمیمیت، پویایی، پیشرفت و هدفمندی.

از دیدگاه جامعه شناسی، ازدواج پایه گذار تشکیل خانواده و خانواده واحد ایجاد کننده جامعه است. لازمه رسیدن به اهداف ذکرشده، کسب دانش و مهارت است. از همین رو می توان نقش مشاوره پیش از ازدواج را بسیار ضروری دانست.

تعریف مشاوره قبل از ازدواج

مشاوره قبل از ازدواج به مجموعه فرایندهایی گفته می شود که به تحقق اهداف گفته شده کمک می کند و افراد را برای پذیرش نقش های جدید خود آماده می سازد. این مشاوره، زوج ها را با نقاط ضعف و قوت یکدیگر آشنا می کند و به آنها یاد می دهد که چگونه رابطه سالم و پایداری داشته باشند. لازمه یک شروع خوب و ایده آل برای زندگی مشترک، بهره جستن از یک مشاور خوب و زبده است.

دلایل اهمیت مشاوره پیش از ازدواج

همانگونه که ذکر شد، هدف از انجام مشاوره پیش از ازدواج بهبود کیفیت رابطه زناشویی است. از مواردی که در جلسات مشاوره مورد بحث قرار می گیرد می توان به مسائل مالی، عقاید و باورها و ارزشها، اهمیت ازدواج، تمایل به زادآوری، توانایی کنترل خشم و زمان مورد اختصاص زوج ها به یکدیگر نام برد.

این مشاوره، ارتباط میان زوجین را بهبود می بخشد و سبب می گردد تا زن و مرد انتظارات واقع بینانه تری از هم داشته باشند. ایجاد فضایی مثبت و آرام در زندگی مشترک، یکی از اهداف اصلی این مشاوره است.

باید این مورد را در نظر داشت که در جلسات مشاوره، افراد باید افکار و عقاید خود را دقیقاً بیان کنند تا در زندگی آینده دچار مشکل نشوند. اعتقادات، عقاید و باورهای افراد با هم متفاوت است و در بعضی از موارد، این تفاوت ها می تواند شکاف های عمیقی ایجاد کند.

مشاور ازدواج، با بهره گیری از متدهای علمی، این تفاوت ها را آشکار می سازد و میزان انطباق افراد را مشخص می کند. اگر زوج ها قبل از ازدواج، با این تفاوت ها و همینطور خواسته ها و توقعات هم آشنا شوند، با داشتن فهمی بهتر از همدیگر، ازدواج موفق تری را رقم خواهند زد.

رویکردهای مشاوره پیش از ازدواج

۱ – آشنایی بیشتر زوجین با هم: در طول جلسات، مشاور ازدواج به زوجین کمک می کند تا با رفتارهای هم، آشنایی بیشتری پیدا کنند و با یکدیگر ارتباط بهتری برقرار سازند.

۲ – درک متقابل از تفاوت ها: یکی از مهم ترین مسائلی که بر رابطه زناشویی تأثیر می گذارد، ارزش ها، اعتقادات و باورهای خانوادگی است. این مسائل بر شئونات زندگی فردی، از موارد کلان مانند کار کردن و نحوه مدیریت درآمدها گرفته تا موارد جزئی تر مانند نحوه لباس پوشیدن فرد، تأثیرگذار است.

۳ – تفاوت های اعتقادی و فرهنگی، یکی از دلایل بارز ایجاد اختلاف میان زوجین است. هرچه زوجین زودتر با این تفاوت ها و کسب مهارت نحوه کنترل آنها آشنا شوند، یقیناً آرامش بیشتری وارد زندگی خواهد شد.

۴ – بهبود ارتباط: توانایی برقراری ارتباط مؤثر، عنصر اصلی یک ازدواج موفق است. زوجین می بایست نحوه صحیح صحبت کردن با هم و ابراز احساسات به همدیگر را بدانند.

۵ – آشنایی با نقاط ضعف و قوت همدیگر از دیگر مواردی است که مشاوره پیش ازدواج به آن می پردازد.

۶ – رهایی از تنهایی: گروهی از افراد، توانایی بیان مشکلات خود را ندارند و یا بنا به ملاحظاتی، شریک زندگی شان را در جریان این مشکلات و و ناراحتی ها قرار نمی دهند. زمینه ساز بخش اعظمی از اختلاف ها در زندگی مشترک، همین تنهایی و عدم توانایی در بازگو کردن درونیات است.

۷ – مشاور ازدواج، به حل این مسأله و جلوگیری از عواقب آن کمک می کند. شرکت در جلسات مشاوره، به زوج ها یاد می دهد که چگونه احساسات و ناراحتی خود را بیان کنند.

مزایای مشاوره قبل از ازدواج

۱ – کسب مهارت در حل اختلافات

۲ – شناسایی فوری اختلاف نظرها و مشکلات

۳ – برنامه ریزی برای آینده ای بهتر

در جلسه اول مشاوره پیش از ازدواج، ابتدا مشاور اطلاعاتی از کم و کیف روابط طرفین کسب می کند. گاهی مراجعین خواستار گفت و گو در مورد موضوع خاصی هستند که در این صورت، مشاور براساس یک چهارچوب مشخص، موضوع موردنظر را در قالب یکی از پیش نیازهای ازدواج باز می کند و به بررسی و ارائه پیشنهاد می پردازد.

مشاوره خانواده گاهی بصورت انفرادی و گاهی برای هر دو طرف انجام می شود. مشاوره فردی این مزیت را دارد که متخصص با عقاید، افکار و نقاط ضعف و قوت هر یک از طرفین بهتر آشنا می شود. همچنین هر کدام از زوجین راحت تر می توانند درخصوص توقعات و انتظاراتشان از ازدواج و همچنین مشکلات شخصی خود صحبت کنند. درصورتی که زوج ها یه همراه هم در جلسات شرکت کنند، از این شانس برخوردار خواهند بود که بر سر مسائل مختلف با یکدیگر بحث و گفت و گو کنند و با کمک مشاور، روش های بالقوه مقابله با مشکلات و رسیدن به یک نقطه مشترک روشن را فراگیرند.

آیا مشاوره قبل از ازدواج ضروری است؟, پورتال خبری فرهنگی گهر

مراحل مشاوره قبل از ازدواج چیست؟

به دست آمدن شناخت فرد از خودش امری بسیار مهم است. در ابتدا فرد باید به شناخت جامعی از خود برسد و خصوصیات خوب و بد و نقاط ضعف و قوتش را شناسایی کند و در قدم بعدی باید، از طرف مقابل هم شناخت کافی  بدست آورد.

در مرحله بعد، مشاور به بررسی خصوصیات، اشتراکات، تفاوت ها و سایر جنبه های مثبت و منفی طرفین می پردازد و در آخر با توجه به تمامی جنبه ها و بررسی و آنالیز همه موارد بازگو شده، نظرات و برنامه های خود را برای حل مشکلات و کمک به ارتقای کیفیت رابطه ارائه می دهد و یا افراد را به تفکر بیشتر درخصوص ادامه رابطه تشویق می کند.

امید است تا با شرکت در جلسات مشاوره پیش از ازدواج و بهره گیری از نظرات تخصصی مشاورین، شاهد کاهش روزافزون ناهنجاری های خانوادگی و متعاقب آن ارتقای سلامت خانواده و جامعه باشیم.

آخرين هاي اين بخش
ديگران چه مي خوانند
دیدگاه ها
برای ارسال دیدگاه مرتبط با این مطلب کلیک کنید

گـهـر در شبکه هاي اجتماعي