فلسفه یکی از حیطههای جالب برای مطالعه فردی است و میتواند درهای تازهای را به روی علاقمندان باز کند؛ اما بسیاری از افراد به دلیل اینکه میدانند فلسفه دانش چندان سادهای نیست، میترسند سراغ آن بروند. این مقاله برای کسانی نوشته شده است که دوست دارند مطالعه فلسفه را با کتابهایی ساده شروع کنند و از آن لذت ببرند.
خواندن این 5 کتاب شما را با مفاهیم ساده دنیای فلسفه آشنا خواهد کرد
1 – دنیای سوفی
فلسفه و پرسیدن «چرا» با هم پیوند عمیقی دارند؛ بنابراین طبیعی است که هر انسانی از زمانی که شروع به شناخت دنیای اطراف خود میکند با دنیایی پر از سوال و به دنبال مرتبط با فلسفه رو به رو شود؛ سوالهایی مثل اینکه هدف از وجود انسان چیست و چرا دنیا وجود دارد؟
سوفی، دختری نوجوان است که با این سوالها رو به رو است و مرتبا دنیای اطراف خود را به به چالشهای فکری میکشد. به همین دلیل وقتی روزی از روزها به صورت غیر قابل انتظار نامهای دریافت میکند که در آن بخشی از سوالهای ذهنی او درباره جهان هستی پاسخ داده شده، متعجب میشود. ارسال این نامهها از طرف فردی ناشناس ادامه پیدا میکند و هر نامه گوشهای از تاریکی ذهن سوفی را روشنایی میبخشد.
روایت بالا، بخشی از داستان «دنیای سوفی» است که یوستین گردر آن را نوشته است. گردر که خود استاد فلسفه است تصمیم داشته کتاب را به صورت یک کتاب خودآموز فلسفه به زبان برای نوجوانانی که ذهن کنجکاو دارند، بنویسد و به سوالهایشان پاسخ دهد. کتاب اما به طرز عجیبی بین بزرگسالها نیز مخاطب پیدا میکند و خیلی زود به یکی از کتابهای خواندنی و پر فروش تبدیل میشود.
کتاب دنیای سوفی خوشبختانه به زبان فارسی هم منتشر شده است ناشران فارسی زبان نیز از میلیونها نسخه تجدید چاپ شده آن در سراسر دنیا سهم دارند. دنیای سوفی به شکل کتاب صوتی هم قابل دانلود است.
2 – الفبای فلسفه
اگر به دنبال کتابی هستید که به سادهترین زبان ممکن و بدون روایت داستانی مثل دنیای سوفی مخصوص بزرگسالان و ذهنهای کنجکاو آنها درباره فلسفه نوشته شده باشد، کتاب «الفبای فلسفه» نوشته نایجل واربرتون را از دست ندهید.
الفبای فلسفه بر خلاف آنچه در دنیای سوفی اتفاق میافتد، فلسفههای متفاوت از دیدگاه فلاسفه بزرگ تاریخ را بررسی نمیکند؛ بلکه ابتدا پرسشهایی اساسی مطرح میکند و بعد تلاش میکند با دیدگاهی انتقادی که جز لاینفک فلسفه است، به این سوالها پاسخ داده و در حین پاسخ دهی، مبانی فلسفه را به علاقمندان توضیح دهد.
بنابراین طبیعی است که اولین بخش کتاب با پاسخ دادن به این سوال همیشگی که فلسفه چیست، شروع شود و سپس به خواننده آموزش میدهد که چرا خواندن فلسفه برای او اهمیت دارد و چگونه میتواند روی تغییر دیدگاه و تغییر کیفیت زندگی هر فرد تاثیر مستقیمی داشته باشد. یکی از مهمترین مواردی که در این کتاب به آن پرداخته شده است، استدلال درباره خداوند است.
کتاب الفبای فلسفه هفت فصل متفاوت دارد با بخشهایی که ذهن خواننده را به چالش میکشد و دنیای او را روشنتر خواهد کرد. این کتاب که به فارسی هم توسط مسعود علیا ترجمه شده است و آوانامه آن را به انتشار رسانده است، نسخه صوتی هم دارد و آرمان سلطان زاده خوانش آن را انجام داده است. کتاب صوتی را میتوانید ساعتهای قبل از خواب گوش کنید که گفته میشود ذهن قابلیت بالایی برای جذب اطلاعات دریافت شده قبل از خواب دارد.
3 – فلسفه برای نوآموزان
وقتی صحبت از نوآموزان میشود؛ معمولا به یاد افرادی در سنین پایینتر میافتیم؛ اما در مورد بعضی علوم از جمله فلسفه یک نوآموز میتواند فردی بزرگسال باشد که تازه به این حوزه علاقمند شده است و قصد دارند با مفاهیم اولیه در فلسفه آشنا شوند. کتاب فلسفه برای نوآموزان را پل تامسون و شارون ام کی نوشتهاند و هدفشان آموزش به نوجوانان بوده است؛ اما همان طور که دنیای سوفی مخاطبان بزرگسال زیادی پیدا کرد، فلسفه برای نوآموزان هم به کتابی تبدیل شد که میتواند پاسخ سوالهای بزرگسالان را هم بدهد.
فلسفه برای نوآموزان در سال 2006 منتشر شد و انتشارات ققنوس در ایران آن را با ترجمه حوریه هوشیدری فراهانی در دو جلد منتشر کرد تا یکی از بهترین منابع آموزشی فلسفه در دسترس علاقمندان ایرانی هم قرار بگیرد.
روایت کتاب حالت داستانی دارد و با گفتگویی بین دو نوجوان شروع میشود که بر سر موضوعاتی با هم اختلاف دیدگاه دارند؛ چیزی شبیه آنچه بین فلاسفه بزرگ یونان و اطرافیانشان اتفاق میافتاده است. پیشنهاد میکنیم خواندن این روایت چالش برانگیز و آموزشی را از دست ندهید و از آموزش فلسفه به سادهترین زبان لذت ببرید.
4 – خودآموز فلسفه
یکی دیگر از کتابهایی که میتواند به صورت خودآموز فلسفه را به عنوان یکی از علوم پیچیده به زبانی ساده توضیح دهد، کتاب معروف خودآموز فلسفه نوشته مل تامپسون است.
این کتاب مباحث مختلفی از جمله فلسفه دین، فلسفه علم، فلسفه اخلاق و فلسفه سیاست را به خوبی تبیین میکند و حتی به بررسی آنچه از فلسفه امروز انتظار میرود، میپردازد. با خواندن خودآموز فلسفه میتوانید با عقاید و آرا فلاسفه بزرگ آشنا شوید و از دید آنها هستی را بررسی کنید و به دنبال جواب برای مسائل بزرگ زندگی بگردید. این کتاب را نشر نو با ترجمه بهروز حسنی به فارسی ترجمه کرده و در اختیار بزرگسالان علاقمند به فلسفه قرار داده است.
5 – کیمیاگر
کاملا درست است که کیمیاگر یک کتاب تماما فلسفی نیست؛ اما نمیتوان آن را کتابی دانست که با زبان عرفان به دادن جوابهایی برای سوالهای بزرگ تمام انسانها میپردازد. این کتاب یک رمان داستانی است و روایت مردی را تعریف میکند که در سفری معنوی قرار میگیرد و بنیانهای فکریاش متحول میشوند.
آنچه میتواند اهمیت خواندن کتابی مثل کیمیاگر را بیشتر کند، نوعی دیدگاه بین رشتهای است که میتواند ذهن را برای دریافت مفاهیم عمیقتر آماده کند و این کار را از طریق به چالش کشیدن بنیانهای فکری انجام دهد. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم اگر در کنار فلسفه به عرفان و ادبیات هم علاقمند هستید و دوست دارید جور دیگری به زندگی نگاه کنید،
خواندن کتاب کیمیاگر پائولو کوئلیو را از دست ندهید. این کتاب که به فارسی هم ترجمه شده است، با صدای جادویی محسن نامجو خوانش شده و به صورت کتاب صوتی درآمده است که برای دانلود این فایل صوتی میتوانید به سایت فیدیبو مراجعه نمایید.