معرفی منطقه 17 تهران
منطقه ۱۷ تهران یکی از مناطق ۲۲ گانه تهران است که ویژگی های خاص خود را دارد. برای آشنایی بیشتر با منطقه ۱۷ تهران این بخش گهر را بخوانید.
معرفی منطقه ۱۷ تهران
منطقه ۱۷ تهران یکی از مناطق شهری تهران است. منطقه ۱۷ شهرداری تهران تقریباً در جنوب غربی شهر تهران واقع شده است.
منطقه ۱۷ تهران محدود است از شمال و شمال غرب به مناطق ۱۰ و ۹ که حد فاصل آنها خیابان قزوین از تقاطع صفوی تا سه راه آذری و خیابان آذری میباشد. از سمت جنوب و جنوب شرقی به منطقه ۱۹ و پادگان قلعهمرغی که حد فاصل آنها خیابان زمزم میباشد. از سمت شرق به مناطق ۱۱ و ۱۶ که حد فاصل آنها خیابانهای نوابصفوی، عبدالهی و مستقل میباشد. از سمت مغرب به منطقه ۱۸ که حد فاصل آنجاده ساوه و یافت آباد است.
این محله آسیبپذیرترین نقطه شهر تهران بهشمار میآید. دلایل آن در روزنامه ابرار چنین توصیف میشود: وجود تراکم جمعیتی به میزان ۴ برابر دیگر مناطق، فرسودگی بافت شهری در حداقل ۷۰ درصد بناها، رشته قناتهای متعدد و امتداد یکی از گسلهای تهران در منطقه ۱۷ واقع در جنوب غرب پایتخت.
برنامههایی در دست است تا خطوطی از ریل راهآهن که در منطقه ۱۷ شهرداری تهران از روی زمین عبور کرده، به زیر زمین منتقل شود.
تاریخچه و روند شکل گیری منطقه ۱۷ تهران
وضعیت آب و هوایی منطقه ۱۷ تهران
کویر ، کوه و بادهای مرطوب غربی سه عاملی هستند که بر آب و هوای تهران و بالتبع منطقه تأثیر گذارند، لکن به علت دوری منطقه از کوههای البرز تأثیرات کویری در منطقه غالب است. جهت اصلی وزش باد در تهران از غرب به شرق است و گاهی نیز مسیر جنوب به شمال به خود می گیرد . در اوایل صبح جریانات محلی باد از شمال و شمال شرق به جنوب و جنوب غربی می وزد و در بعدازظهرها این جریان برعکس می شود .
تاریخچه و روند شکل گیری مناطق جنوبی تهران:
در زمان حاکمیت عبدالملک بن مروان به دلیل سخت گیریهای بسیار بر شیعیان امام زاده حسن از عراق به ایران هجرت نمود و در این منطقه که در آن زمان قریه ای بنام جی اولیا از ولایت ری و منطقه ای حاصلخیز و دارای کشت و زرع بود ، سکونت گزید . بعد از فوت آن بزرگوار این منطقه بعنوان یکی از زیارتگاههای شیعیان شهری درآمد و به دنبال آن هسته های اولیه سکونت گزینی در آن شکل گرفت . براساس روند رشد و تغییر کالبدی در سطح کلانشهر تهران و همسو با آن مراحل تکوین و گسترش کالبدی منطقه نیز آغاز گردید . در فاصله سالهای ۱۳۳۵ تا ۱۳۴۸ همزمان با مهاجرت جمعیت به تهران براثر تأثیرات حاصل از اصلاحات اراضی سالهای ۴۲ – ۱۳۴۰ ، مهاجرت و اسکان جمعیت در سطح منطقه آغاز شد و به دنبال آن بخش عمده ای از اراضی کشاورزی منطقه تغییر کاربری یافت و به اراضی با کاربری شهری تبدیل شد . روند تغییر کاربری اراضی منطقه از کاربری کشاورزی به کاربری های شهری در طول سالهای بعد از ۱۳۴۸ نیز ادامه یافت تا اینکه در سال ۱۳۵۸ تقریباً تمامی اراضی منطقه تغییر کاربری یافته و به اراضی مسکونی و شهری تبدیل شده اند .
معرفی شاخصه های اصلی منطقه ۱۷ تهران
مسجد جامع ابوذر
مسجد جامع ابوذر که در اصلی ترین محور عبوری منطقه ۱۷ واقع شده است در سال ۱۳۴۵ بنا گردیده است. این مسجد به عنوان یکی از مراکز مهم هدایت و رهبرای جریان انقلاب محسوب می شود.
بازار مبل یافت آباد
بازار مبل یافت آباد محصول رشته ای از اتفاقات از سالهای دهه ۴۰ به بعد در تهران بزرگ است. از آن زمان که راه یافت آباد به محوری تبدیل شد که گاوداری ها و دامداری ها در ضلع شمالی و بعضا جنوبی آن شکل گرفت زمان زیادی نمی گذرد. در اوایل دهه ۵۰ به دلیل بروز بیماری های دامی،گاوداری ها تعطیل و محدوده آنها بدون توجه به ضوابط طرح های شهری،تبدیل به کارگاه های تولید مبل و بعضا تعمیرگاه های مکانیکی ماشین آلات سنگین شدند. به تدریج بخش عمده ای از این کارگاه ها به نمایشگاه و فروشگاه مبل تبدیل شد.
زیارتگاه امام زاده حسن (ع)
حضرت امام زاده حسن (ع) از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) می باشد که ۸۶۰ سال پیش به همراه فرزند گرامیشان در این مکان به شهادت رسیده و به خاک سپرده شده اند. ایشان با حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) پسرعموی تنی می باشند. بارگاه ملکوتی آن حضرت در شمال غربی منطقه و در خیابان امین الملک ( بازار کیف و کفش ) واقع گردیده است.
مجموعه بهاران
بیش از ۱۰ سال از زمان تأسیس مجموعه بهاران می گذرد.تا پیش از آن بیشتر اراضی که مجموعه ورزشی بهاران در حال حاضر در آن مستقر گردیده است باغ های متروکه ای بود که محله وصفنارد نامیده می شده است.
ایستگاههای مترو منطقه ۱۷ تهران
- ایستگاه متروی زمزم