معرفی ابزارها و نرم افزارهای پرداخت اینترنتی
برای پرداخت اینترنتی ابزارها و نرم افزارهای مختلف وجود دارد که هر کدام ویژگی ها و خصوصیات خاص خود را دارند. برای آشنایی با نرم افزارهای پرداخت اینترنتی این بخش گهر را بخوانید. در ادامه مطالبی در مورد روش های پرداخت اینترنتی و ابزارهای پرداخت اینترنتی می خوانید.
معرفی ابزارها و نرم افزارهای پرداخت اینترنتی
نرم افزارهای پرداخت اینترنتی
از جمله ابزارهای پرداخت الکترونیکی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
انواع کارت های بانکی (Debit/Credit Cards, Prepaid Cards , SVC, Charge Card , …)
چک الکترونیکی
پول الکترونیکی (Digital Cash)
حواله الکترونیکی (درون بانکی, بین بانکی)
کارت و یا کوپن مخصوص فروشنده
آنچه در گام اول مهم می نماید افزایش سطح آگاهی عمومی از اصطلاحات و کاربری هر یک از ابزارهای پرداخت می باشد. در ادامه با تعریف هرکدام از این اصطلاحات آشنا خواهیم شد:
کارت حافظه : یک کارت پلاستیکی است که روی آن به اندازه مشخص برای مثال چند کیلو بایت حافظه الکترونیکی تعبیه شده و از طریق اتصال به دستگاه مخصوص قابل شناسایی است. کارت تلفن نوعی کارت حافظه محسوب میشود.
کارت هوشمند : شبیه کارت حافظه، یک کارت پلاستیکی است که یک قطعه فلزی شامل حافظه، پردازنده و نرمافزار مربوطه روی آن گنجانده شد و ضمن توان پردازش از امنیت بیشتری نسبت به کارت حافظه برخوردار است. سیم کارت تلفن همراه یک نوع کارت هوشمند است.
کارت مغناطیسی: اطلاعات مختصر دارنده کارت در یک نوار مغناطیسی روی کارت پلاستیکی تعبیه میشود. ملیکارت (سیبا) نوعی کارت مغناطیسی است.
کارت پلاستیکی: همانگونه که از ظاهرش پیداست تنها یک کارت پلاستیکی است که نوشتههای روی آن ارزشمند است. کارت خدمات اینترنتی یک کارت پلاستیکی است که نام کاربری و رمز عبور روی آن نوشته شده است.
کارت اعتباری: دارنده این کارت میتواند به میزان اعتباری که در حساب خود دارد از طریق این کارت خرید کند و یا پول دریافت نماید. ممکن است مبلغ اعتبار فرد بیش از مبلغ سپرده فرد باشد. کارتهای اعتباری دو نوع هستند.
الف- کارتهای محدودی که توسط برخی شرکتها برای خرید از محصولات شرکتهای طرف قرارداد عرضه میشود کارت های ارائه شده از سوی شرکت ثمین از این دسته هستند.
ب ـ کارتهای اعتباری عمومی که توسط بانک عرضه میشود و همه جا قابل استفاده است.
کارت موجودی حساب: کارتی که با حساب شخصی در بانک ارتباط دارد و به کمک آن میتوان موجودی را مستقیماً از بانک ( دستگاه خودپرداز) دریافت نمود و یا مبلغ مورد نظر را مستقیماً از آن پرداخت کرد. در این روش بیش از سپرده نمیتوان هزینه کرد. کارتهای بانکهای کشور از این نوع هستند.
کارتهای اعتباری و موجودی حساب ممکن است به صورت مستقیم در دستگاههای پرداخت خودکار مورد استفاده قرار گرفته و یا در اینترنت به کار گرفته شوند.
بر خلاف عرف عمومی که کلیه کارت های مورد استفاده در جامعه را کارت اعتباری تلقی می کنند، کارت های بانکی را معمولاً از ابعاد مختلفی همانند نوع تکنولوژی، دامنه کاربرد و چگونگی تسویه، به اشکال مختلف دسته بندی می کنند که انواع کارت ها بر مبنای چگونگی تسویه به شرح زیر قابل تقسیم است:
کارت های بدهکار (DEBIT CARDS)
کارت های اعتباری(CREDIT CARDS)
کارت های هزینه(CHARGE CARDS)
دارنده کارت نقدی در ابتدای هر دوره یا ماه مقداری وجه نقد در حساب کارت خویش واریز می نماید و بدین ترتیب شرکت کارت را بدهکار می سازد و به تدریج با خرید خود از فروشگاه های طرف قرارداد شرکت، کارت آن را هزینه می کند، به همین دلیل آن کارت را بدهکار نیز می نامند.
شرکت کارت نقدی از باقی ماندن مقداری از پول های مشتریان برای مدتی ولو کوتاه در حساب های خویش برای سرمایه گذاری و دادن اعتبار و تسهیلات استفاده می کند و سود می برد. برای آن که کارت نقدی جاذبه داشته باشد و به تدریج بستر فرهنگی خود را پیدا کند می بایستی برای خریداری توسط کارت تخفیف هایی در نظر گرفته شود.
در عین حال شرکت کارت نقدی بایستی فروشگاه ها را نیز حمایت کند تا آنان به ارائه خدمات بهتر به مشتریان تشویق شوند. همکاری یا عدم همکاری فروشگاه ها که اصطلاحاً مشترک نامیده می شوند، نقش عمده ای در توفیق یا شکست این حرکت دارد