یکی از گیاهان پر استفاده در طب سنتی خاکشیر است که دانههای آن مصارف دارویی زیادی دارد. روش شستن خاکشیر قبل از مصرف باید را به خوبی بدانید.
روش شستن خاکشیر

فواید این گیاه پر استفاده
همانطور که میدانید خاکشیر از قدیم برای درمان بیماری های مختلفی کاربرد داشته است. علاوه بر استفاده از خاکشیر در درمان بیماری هایی مثل یبوست و… میتوان از شربت آن هم به عنوان یک نوشیدنی اصیل ایرانی استفاده کرد که به دلیل پیشگیری از گرما زدگی مخصوصا برای فصل تابستان بسیار مناسب است.
اما بهتر است قبل از اینکه برای درست کردن این شربت گوارا دست به کار شوید با نحوه شستن خاکشیر آشنا شوید. زیرا معمولا این دانهها دارای شن ریزههایی هستند که اگر به خوبی شسته نشونند میتوانند مشکلاتی را ایجاد کنند.

خواص
فصل تابستان که میرسد بازار مصرف خاکشیر و شربت آبلیمو هم داغ میشود.
خاکشیر از زمانهای گذشته کاربرد داشته است و بهترین کاربرد آن به خاطر خاصیت ضد عفونی کنندهاش میباشد و برای ناراحتی های روده مثل اسهال یا حتی یبوست مفید است.
براساس تحقیقات انجمن طب سنتی ایران
خاکشیر در درمان بسیاری از بیماریها از جمله رفع لک های پوستی، رفع بدبویی دهان، افزایش وزن و ضد اسهال موثر است.
خاکشیر از نظر طب قدیم ایران گرم و تر است. التیام دهنده زخم و جراحات است. صدا را باز میکند. التهاب کلیه را بر طرف میکند؛ (در بسیاری از متون طب سنتی به این موضوع اشاره شده است که استفاده از خاکشیر هنگام بروز التهابهای مجاری ادراری و کلیه بسیار موثر است، به ویژه زمانی که فردی مبتلا به بیماری سنگ کلیه است.) ادرار آور است. تببر است. در پاکسازی کبد موثر است. برای افرادی که دچار اضافه وزن هستند، رژیم خاکشیر برای لاغری بسیار مفید است.
کهیر و التهابات پوستی را از بین میبرد. سنگ کلیه را دفع میکند و موثر در برطرف کردن جوشهای صورت است.
توجه: بعضی از افراد هنگامی که خاکشیر میخورند ممکن است سردرد بگیرند اینگونه اشخاص باید خاکشیر را با کتیرا بخورند.

طرز شستن خاکشیر
برای شستن خاکشیر مقداری خاکشیر را در یک کاسه بزرگ ریخته و روی آن را آب میریزیم.
در این حالت خاکشیرها حالت گلولهای پیدا میکنند. بنابراین باید با قاشق یا چنگال آنها را به هم بزنید تا به مرور ته نشین بشوند.
اگر خاکشیر دارای برگ و خاشاک هم هست بهتر است مدتی را در آب باشد تا برگهای زیر آن به روی سطح آب بیایند.
بعد از این کار آب ظرف را خیلی آرام خالی میکنیم.
دوباره درون ظرف را از آب پر میکنیم و کنار میگذاریم و باز هم اضافات روی سطح آب را خالی میکنیم.
این کار را تا جایی تکرار میکنیم که دیگر هیچ برگ و خاشاکی روی آب نباشد و آب روی خاکشیر کاملا زلال باشد.
مرحله دوم :
در مرحله بعدی شستن خاکشیر یک ظرف بزرگتر برداشته (بهتر است از ظروف پلاستیکی استفاده شود) و خاکشیر را آرام هم میزنیم و در ظرف بزرگتر میریزیم.
این کار را برای این انجام میدهیم که اگر شن و یا سنگ ریزهای ته ظرف جمع شده است دو مرتبه با خاکشیر مخلوط نشود و ته همان ظرف بماند.
شنهای ته ظرف را خالی کرده ظرف را میشوییم و دوباره عمل بالا را تکرار میکنیم ( یعنی خاکشیر را آرام هم میزنیم و وارد ظرف دیگر میکنیم).
برای شستن خاکشیر باید این کار را چند مرتبه تکرار کنیم تا دیگر هیچ شنی کف ظرف باقی نماند.
طرز تهیه شربت خاکشیر
بعد از شستن خاکشیر یعنی درست زمانی که از تمیز بودن خاکشیرها اطمینان پیدا کردید بهتر است یک شربت خوش طعم با آنها درست و نوش جان کنید.
مواد لازم:
برای درست کردن شربت خاکشیر مقداری آب به ظرفی که از آن برای شستن خاکشیر استفاده کردید اضافه میکنیم. بعد از آن هم شکر و گلاب و یخ را اضافه کرده و نوش جان میکنیم. میزان شکر بستگی به ذائقه افراد دارد. برخی افراد برای خوش طعم شدن به آن کمی آب لیمو هم اضافه میکنند.
در صورت تمایل چند عدد آلو بخارا به شربت اضافه کنید که در اینصورت حدود ۷ ساعت باید صبر کنید تا آب مزه آلو بخارا را بگیرد و آلو ها هم نرم شوند. همچنین بهتر است به جای شکر از عسل و یا نبات آب شده استفاده شود.
نکاتی در رابطه با مصرف خاکشیر
- اگر با شیر تازه خورده شود، بدن را چاق میکند.
- میتوان برای خوراندن آن به کودکان ژله خاکشیر درست کرد.
- خوردن آن سبب نیکویی رنگ و رخسار میگردد.
- میتوان برای سفره آرایی دانههای خاکشیر را در قالبهای یخ ریخت.
- اگر پوستی باز و موی بدون شوره میخواهید خاکشیر بخورید.
- اگر تصمیم دارید وزن خود را افزایش دهید هر روز صبح قبل از صبحانه خاکشیر میل کنید.
- به جهت از بین رفتن لکهای پوستی خاکشیر را به مدت ۲ هفته هر روز با ترنجبین بخورید.
علاوه بر این موارد ذکر شده باید همواره در نظر داشته باشید، که هر ماده غذایی مفید، در شرایطی خاص برای برخی از افراد می تواند کارکرد عکس داشته باشد و برای سلامتی او مضراتی را به دنبال داشته باشد. توجه داشته باشید که مصرف درست خاکشیر از اهمیت به سزایی برخوردار است.