X بستن تبليغات
مطالب پيشنهادي

گاز تشکیل دهنده در نوشابه چیست؟ عوارض مصرف نوشابه گازدار

تاريخ : ۱ مهر
بازديد : 109

نوشابه های گازدار متاسفانه یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی ها میباشد که خوردن آن برای تمامی افراد مضر و مصرف مداوم آن خطرات مرگباری را در پی دارد.

218307 Gahar ir گاز تشکیل دهنده در نوشابه چیست؟ عوارض مصرف نوشابه گازدار

گاز موجود در نوشابه چیست و چگونه تشکیل می شود ؟ در این بخش از سایت گهر به  مضرات نوشابه و چگونگی تشکیل آنها می پردازیم.

563135 Gahar ir گاز تشکیل دهنده در نوشابه چیست؟ عوارض مصرف نوشابه گازدار

در ادامه گفت و گوی دکتر محمد حسین عزیزی «متخصص صنایع غذایی و مدیر گروه صنایع غذایی دانشگاه تربیت مدرس»را در رابطه با مواد تشکیل دهنده نوشابه می خوانید:

 آقای دکتر! نوشیدنی های گازدار از چه زمانی وارد زندگی مردم شدند؟

در واقع، اولین نوشیدنی گازداری که مردم با آن آشنا شدند آب گازدار طبیعی بود. در برخی نقاط برخی آب های جوشان زیرزمینی به طور طبیعی گازدار بودند و مردم بدون آگاهی از ماهیت این گاز از آن استفاده می کردند و احساس خوشایندی به آنها دست می داد. البته مزه این آب ها در همه موارد هم دلچسب نبود چون در بسیاری موارد این آب ها علاوه بر آن گاز مطلوب و خوشایند، حاوی ترکیب های دیگری مانند ترکیب های گوگرد نیز بودند که طعم آب را برای آشامیدن نامناسب می کرد. در هر حال وجود این گاز در ترکیب آب های معدنی، حس خوشایندی را به مصرف کنندگان آن می داد. به نام گاز اشاره نکردید! دقیقا به دلیل اینکه مصرف کنندگان آب های معدنی گازدار نیز از ماهیت این گاز مطلع نبودند و تنها به دلیل حس خوبی که از خوردن آن به آنها دست می داد، دوست داشتند از این آب ها استفاده کنند. این گاز باعث می شود آب تا حدودی طعم دار شود و علاوه بر این تجربه نشان داده بود که مصرف آن به هضم غذاها کمک می کند. کمی بعد و با پیشرفت تدریجی علم، مشخص شد که این گاز خوشایند، محلول در آب های طبیعی گاز کربنیک (CO۲) بوده است و بعد از آن بود که تولیدکنندگان نوشیدنی های صنعتی تصمیم به استفاده از آن برای تولید نوشیدنی های گازدار گرفتند.

مطلب پیشنهادی :   آیا دیر شام خوردن باعث چاقی می شود؟

گازکربنیک موجود در این آب ها چطور باعث ایجاد طعم در آن می کرد؟

گازکربنیک در ترکیب با آب ایجاد یک اسید بسیار ضعیف به نام اسیدکربنیک می کند و همان طور که می دانید مزه غالب در اسیدها ترش است. البته میزان این ترشی در آب بسیار خفیف است و باعث ایجاد حس مطلوبی در مصرف کننده می شود. در واقع ایجاد همین اسیدکربنیک است که باعث بهبود عمل هضم در دستگاه گوارش می شود.

تولید صنعتی این نوشیدنی ها هم با آب گازدار آغاز شد؟

بله، تولیدکنندگان نوشیدنی های صنعتی بعد از پی بردن به ماهیت گاز موجود در این آب های طبیعی، سعی کردند نمونه صنعتی آن را تولید کنند و شرکت های آمریکایی در این راه پیش تر از کشورهای دیگر بودند. به این ترتیب اولین نوشیدنی گازدار صنعتی که به مصرف کنندگان معرفی شد، آب معدنی گازدار بود که «سودا» نام گرفت و مورد استقبال فراوان مصرف کنندگان هم واقع شد. بعد از آن بود که کم کم تولیدکنندگان مصمم شدند سایر نوشیدنی ها را نیز به صورت گازدار عرضه کنند که در این راه نیز «کولا»ها با اقبال بیشتری مواجه شدند به طوری که امروز با وجود هشدارهای مکرر این نوشابه ها به دلیل ایجاد امراض مختلف از جمله دیابت، مصرف شان همچنان در جهان رو به افزایش است.

یعنی گازدارکردن نوشابه ها و نوشیدنی ها برای بدن انسان مضر است؟

نه، در واقع هشدارهای مبنی بر کم کردن مصرف نوشابه ها به دلیل استفاده از شکر، رنگ و مواد افزودنی دیگر به آنها بوده؛ وگرنه بودن یا نبودن گاز در نوشیدنی ها به خودی خود انسان ها را دچار مشکل نمی کند و حتی به بهبود عملکرد دستگاه گوارش نیز کمک می کند.

مطلب پیشنهادی :   گرسنگی بیشتر با این مواد غذایی

گازدارکردن نوشیدنی ها طی چه فرآیندی انجام می شود؟

در واقع طی یک فرآیند بسیار ساده انجام می شود که قابلیت انحلال گاز کربنیک در آب در آن بسیار موثر است. گاز CO۲ که از سوختن ترکیب های کربنی به دست می آید در صنعت با سوزاندن موادی مانند گازوییل به دست می آید. گاز به دست آمده اولیه علاوه بر گازکربنیک حاوی مواد و گازهای زاید دیگری نیز هست که باید از آن زدوده شوند. برای این کار، گاز به دست آمده از سوختن مواد کربنی را به داخل محلول های تصفیه کننده مختلفی مانند پرمنگنات و زئولیت هدایت می کنند تا آلاینده ها و مواد زاید آن گرفته شود. سپس گاز کربنیک تصفیه شده را در کپسول های تحت فشار به کارخانه های تولید نوشیدنی های گازدار می برند.

برای افزودن گاز کربنیک به نوشیدنی ها تکنیک پیچیده ای وجود دارد؟

نه، برای این کار مایع را تا دمای یخچال (۴ درجه سانتی گراد) سرد می کنند و بعد گازکربنیک را به آن می افزایند. قابلیت انحلال گازکربنیک در محلول خنک شده بسیار بیشتر است و به این ترتیب نوشیدنی موردنظر گازدار خواهد شد. البته برای جلوگیری از خروج مجدد گاز از نوشیدنی آن را باید در بسته بندی های مخصوص درپوش دار قرار داد.

با توجه به مطالبی که در مورد مضرات نوشابه های گازدار گفتید به نظر شما تولید آب های گازدار می تواند یک راه حل عملی باشد؟

بله همان طور که قبلا هم گفتم اولین نوشیدنی گازداری که به مصرف کنندگان ارائه شد هم آب گازدار بود. در واقع آب های گازدار علاوه بر تامین حس مطبوع و لذت بخش در مصرف کننده، مضرات ترکیب های مختلف موجود در نوشابه ها را نیز ندارند و از این جهت برای مصرف بسیار مناسب هستند. البته پیش از این کار باید دید که آیا مصرف کننده امروز نیز از نوشیدن این محصول (آب گازدار) لذت خواهد برد یا نه.

مطلب پیشنهادی :   استفاده از لنز و باید و نبایدهای آن

مواد تشکیل دهنده نوشابه را بشناسید

متوسط سرانه  مصرف نوشیدنی های  گازدار  در ایران تقریبا ۲ برابر سایر کشورهاست؛ این در حالی است که تحقیقات زیادی مصرف  زیاد نوشابه‌های گازدار با عوارض گوناگون مثل  اضافه وزن، نفخ،‌ پوکی استخوان و… همراه است. این مطلب به مواد تشکیل دهنده موجود در نوشابه‌های کولادار اشاره کرده و نگاهی به زیانهای هر یک از آنها انداخته است.

اسید فسفریک: عامل پوکی استخوان‌ و پوسیدگی دندان

قند مصنوعی: عامل ایجاد ولع به مصرف بیشتر نوشابه‌‌ها و سایر خوراکی‌های شیرین

رنگ‌های خوراکی: این ترکیب‌ها در عملکرد مغز اختلال به وجود می‌آورند، بیش‌فعالی را تشدید می‌کنند و باعث از دست رفتن تمرکز و افزایش بیقراری می‌شوند.

رنگ کاراملی: این رنگ از رنگ‌های شیمیایی تولید می‌شود و فقط بهبوددهنده ظاهر نوشیدنی است و در طعم آن تاثیری ندارد اما ممکن است با ترکیب‌های سرطانزا پیوند بخورد و زمینه ابتلا به سرطان را در افراد مستعد فراهم کند.

شربت ذرت با فروکتوز بالا: این ترکیب، نوع تغلیظ‌ شده شکر است و فروکتوزش از ذرت استخراج می‌شود. این ترکیب باعث افزایش بافت چربی در بدن می‌شود، کلسترول و تری‌گلیسرید خون را افزایش می‌دهد و زمینه‌ساز افزایش اشتهاست. همین موضوع به صورت چرخه معیوبی باعث تشدید اضافه وزن و چاقی خواهد شد.

بنزوئات پتاسیم: ترکیبی نگهدارنده است که در بدن به بنزن شکسته می‌شود، البته در صورتی که نوشابه در آفتاب نگه‌داشته شده باشد. سرطانزا بودن بنزن به اثبات رسیده است.

فرمالدیید: این ترکیب سرطانزاست. قند مصنوعی نوشابه‌های رژیمی که آسپارتام دارند حین هضم به دو اسیدآمینه و منتول شکسته و نهایتا اسید فورمیک و فرمالدیید تولید می‌شود که همانطور که گفته شد، ترکیبی سرطانزاست.

 

(کل ۱۶۸ , ۱ آمار امروز)
آخرين هاي اين بخش
ديگران چه مي خوانند
دیدگاه ها
برای ارسال دیدگاه مرتبط با این مطلب کلیک کنید
گـهـر در شبکه هاي اجتماعي