5 گام برای موفقیت در مرغداری

فعالیت در حرفه پرورش و تغذیه طیور مستلزم رعایت اصول و الزامات متعددی است، اما اگر قصد بر این باشد که این موارد متعدد در تعدادی اندک از گام ها یا اصول کلی خلاصه شوند تا تمرکز بر آنها تا حدی آسان تر شود می توان آن را در قدم های راهبردی زیر خلاصه نمود. البته می توان متخصص مشاور در هر کدام از این اصول راهبردی را نیز جهت راهنمایی دقیق تر و انجام درست راهکارهای زیرمجموعه هر کدام به خدمت گرفت تا احتمال بروز خطا یا غفلت در انجام هر کدام هر چه بیشتر به صفر نزدیک شود.

5 گام برای موفقیت در مرغداری

توجه ویژه به تغذیه و جیره

اولین اصل تکنیکی و بزرگ ترین بخش هزینه ای یا اقتصادی را در فارم های مرغداری بخش خوراک و جیره شامل می شود که بدون درنظرگرفتن آن در مسیر پیشرفت و موفقیت یک مرغداری نمی توان انتظار حصول موفقیت نهایی را با وجود رعایت سایر موارد داشت.

در این راستای باید انتخاب مواد اولیه و افزودنی ها و نهاده های خوراکی مناسب، کیفیت آنها، فرمول و ترکیب جیره یا دان نهایی، ساختمان انبار و محل نگهداری این مواد و تجهیزات آسیاب و میکس خوراک، سیستم انتقال دان به سالن و دانخوری ها و سایر موارد زیر مجموعه تغذیه و خوراک دهی اصولی طیور را به خوبی مدیریت نمود.

آب تمیز و سالم، مایع حیات

ممکن است اهمیت حیاتی آب در مقابل خوراک یا دان مورد غفلت قرار گیرد و فقط به رساندن آب به سالن مرغداری توجه شود، اما مدیریت آبرسانی مناسب به طیور داخل سالن اهمیتی همتای دان مصرفی دارد.

آب مصرفی طیور باید از منبعی مناسب تأمین شود که ویژگی های کیفی و سلامت آن مورد آزمایش قرار گرفته باشد و بدون ورود آلودگی یا ناخالصی های ناخواسته به نقطه مصرف نهایی توسط طیور برسد.

امروزه با توجه به استفاده از سیستم های به هم پیوسته آبرسانی به سالن و آبخوری ها که در مرغداری های نیمه صنعتی و صنعتی غلبه یافته اند، چالش هایی مانند تشکیل بیوفیلم در داخل مجاری سیستم آبخوری ها باید مورد توجه مرغداران قرار گیرد. اگر آب سالم و باکیفیت در اختیار طیور قرار گیرد که به خوبی در تمام نقاط سالن به سهولت در دسترس آنها باشد، می توان داروها یا واکسن های آشامیدنی و سایر افزودنی های مفید مانند اسیدیفایرها یا پروبیوتیک ها و… را نیز با سیستم آبخوری ها به سهولت به طیور رساند.

5 گام برای موفقیت در مرغداری

تجهیزات لازم در مرغداری

پر واضح است در فعالیت مرغداری برای کسب درآمد در تعداد کثیر، باید حداقلی از تجهیزات آبخوری، دانخوری، گرمایش و تهویه و سایر تجهیزات را با توجه به صرفه و توان اقتصادی مرغدار و نیاز مرغ های تحت مالکیت او تهیه نمود. تجهیزات مرغداری مورد استفاده دارای ریزه کاری های متعددی هستند که در هر کدام از گروه های تجهیزات می تواند خاص همان گروه تعریف شود و برای موفقیت فعالیت پرورش طیور مهم یا حتی سرنوشت ساز باشد.

به عنوان مثال، دانخوری ها نقش مهمی در تعیین مصرف خوراک و میزان هدررفت یا آلودگی دان در سالن دارند. همچنین، آبخوری ها نیز علاوه بر نقش اساسی در سهولت و سلامت تأمین آب برای طیور، در خیسی بستر و چالش های ناشی از آن نیز مؤثر است. سیستم های تهویه می توانند نقش اساسی در جایگزین هوای آلوده شده با گازهای مضر تولید شده در سالن با هوای تازه و سالم ایفا کنند و در هماهنگی یا سیستم گرمایشی – سرمایشی از تغییر دمای سالن از دامنه آسایش دمایی طیور نیز جلوگیری شود. موارد متعدد دیگری نیز وجود دارند که در مشورت با مشاورین متخصص باید لحاظ شوند.

مدیریت تنش ها یا استرس های محیطی

طیور می توانند به سرعت و به طور عمیقی تحت تأثیر تنش ها یا استرس های محیطی قرار گیرند که طیف گسترده ای از عوامل تنش زا مانند سروصدای ناخواسته، ناگهانی و بیش از حد، گرما یا سرمای آزاردهنده، کمبود یا رقابت بر سر آب و دان و… را در برمی گیرد. می توان همه این عوامل را زیرمجموعه خطاهای مدیریتی در سالن دانست که منجر به چالش های مهمی مانند افزایش تلفات و مشکلات سلامتی، کاهش تولید و عملکرد، کاهش یکنواختی گله و افزایش ضررهای اقتصادی شود.

کسب مشاوره ها و آموزش های لازمه جهت مدیریت اصولی و بهینه گله های طیور که نحوه مقابله با بروز این تنش ها و عوارض آنها را نیز شامل می شود از طریق منابع معتبر می تواند به طور مؤثری جلوی بروز مشکلات مدیریتی و از جمله تنش های محیطی و عوارض آنها را بگیرد.

مدیریت فاضلاب، بستر و فضولات

همان طور که اشاره شد، یکی از مواردی که سیستم آبخوری ها باید شامل شود جلوگیری از خیسی بستر و عوارض ناشی از آن است. بستر طیور یکی از عواملی است که در سلامت و عملکرد نهایی طیور نقش بسیار مهمی ایفا می کند و آلودگی خارج از کنترل آن می تواند با افزایش تولید گازهای مضر و به ویژه آمونیاک باعث مشکلات تنفسی، سوختگی و معضلات کف پا و لنگش ناشی از آن، عارضه سوختگی سینه و سایر نقاط در تماس با بستر در موقع نشستن و استراحت طیور داخل سالن و افزایش احتمال تلفات بیش از حد استاندارد، کاهش رشد و عملکرد و ردشدن لاشه در کشتارگاه شود.

فاضلاب و فضولات تولید شده در سالن های مرغداری نیز معمولاً حجم بالایی دارد که عدم مدیریت مناسب آن می تواند علاوه بر آسیب به گله ها بر محیط زیست تأثیرات مضری داشته باشد. مدیریت اصولی و روزآمد فاضلاب و فضولات تولید شده در سالن های مرغداری می تواند علاوه بر جلوگیری از آلودگی ها و تأثیرات زیست محیطی، حتی باعث افزایش درآمد اقتصادی واحدهای پرورش طیور شود.

این درآمدها علاوه بر موارد رایجی مانند فروش کود خشک یا فراوری شده، می تواند تولید سوخت های زیستی (بیو فیول) مانند گاز تولیدی را برای فروش به طور مستقیم یا فروش برق (انرژی پاک) تولیدی با استفاده از فن آوری های نوین دربرگیرد.

5 گام برای موفقیت در مرغداری

جمع بندی

قدم های اصلی موفقیت یک واحد پرورش و تولید طیور که در این مطلب به اختصار مورد اشاره قرار گرفتند، همگی در صورت اتخاذ تدابیر مناسب و لازمه می توانند باعث بهبود راندمان و سودآوری گله های طیور شوند و اثرات مفید جنبی دیگری مانند صرفه جویی و جلوگیری از هدررفت منابع مصرفی در صنعت طیور (همگی امروزه دچار محدودیت هایی نیز هستند) و بهبود شرایط زیست محیطی شوند. این 5 قدم با ایجاد زیرساخت های نرم افزاری (آموزش، اطلاعات لازمه و مشاوره) و سخت افزاری (ساختمان، تأسیسات و تجهیزات مناسب و لازم) به طور توأم با یکدیگر قابل پیمودن و رسیدن به هدف نهایی (که همان بهترین عملکرد تولیدی و اقتصادی گله طیور است) هستند.

امروزه بستر اینترنت و وجود سامانه های جامعی مانند مرغابی در فرم وب سایت و اپلیکیشن باعث شده که بتوان به سهولت و در هرزمان و هر مکانی در همه این شاخه ها به بررسی و مقایسه تمام احتیاجات نرم افزاری و سخت افزاری پرداخت و بهترین انتخاب های ممکن را بدون از قلم افتادن موردی از دست اول ترین و بهترین تأمین کنندگان خریداری نمود. با انجام این امور به این شکل می توان این قدم ها را سریع و مطمئن برداشت و به موفقیت رسید.
اشتراک گذاری:
دیگران چه می‌خوانند

ارسال دیدگاه