روستای کندوان، یکی از سه روستای صخرهای معروف در دنیا است که در نزدیکی شهر تبریز و شهر اسکو و در دامنههای سهند قرار دارد و به دلیل معماری صخرهای خانههایش در دل کوهها شهرت یافته است که این صخرهها در اثر فعل و انفعالات آتشفشانی کوههای سهند ایجاد شدهاست.
تودهها و گدازههای مذاب آتشفشانی، به وسیله عوامل طبیعی و شرایط اقلیمی، طی هزاران سال متمادی شکل گرفتهاند و به فرم کران درآمدهاند. همین ویژگی ظاهری، منطقه را به محلی منحصر به فرد و فوق العاده جذاب تبدیل کرده است که هر ساله گردشگران و توریستهای زیادی را از نقاط مختلف ایران و جهان به این روستای زیبا میکشاند.
با سفر به امن ترین کلان شهر ایران میتوانید از روستای تاریخی و طبیعی کندوان و جاذبههای بینظیر این روستای صخرهای دیدن کنید و با اقامت در این روستا لحظاتی منحصر به فرد و به یاد ماندنی را تجربه کنید.
بافت روستایی بینظیر و ظاهر و معماری کلهقندی خانههای سنگی کندوان که این خانهها در دل کوههای کله قندی قرار گرفتهاند و قدمت چند هزار ساله و آب و هوای خنک و کوهستانیاش دلایلی است که روستای کندوان را به بهترین جای دیدنی، تاریخی در اطراف تبریز تبدیل کرده است. در صورت سفر به شهر نامبرده، حتما به این روستای جذاب سفر کنید و از اقامت در قلب کوهستان لذت ببرید.
کندوان کجاست؟
شاید با شنیدن نام کندوان، جاده چالوس و تونل کندوان در ذهنتان تداعی شود؛ اما روستای کندوان هیچ ارتباط و وجه مشترکی با آنها ندارد و تنها یک تشابه اسمی در این میان وجود دارد. روستای کندوان و یا کندجان در فاصله ۶۵ کیلومتری از شهر تبریز و در کوهپایههای رشته کوه سهند به شکل پلکانی واقع شده است که با شهر اسکو نیز تنها ۲۲ کیلومتر فاصله دارد. در نگاه اول به این روستا منظرهای حیرت انگیز از کوههای مخروطی شکل را خواهید دید که شما را محو تماشای خود میکند.
کندوان بیش از هر چیزی به خانههای سنگی نخودی رنگش شناخته میشود؛ خانههایی شبیه به غار که بهشکل مخروطی پای کوه با دست کنده شدهاند. میتوان گفت این روستای رویایی یکی از عجیبترین روستاهای ایران و تنها روستای صخرهای جهان است که هنوز هم انسانها در آن زندگی میکنند.
راههای دسترسی به کندوان تبریز
برای بازدید از روستای تاریخی کندوان، ابتدا لازم است که خود را به شهر تبریز برسانید. که این امر بسیار آسان و به راحتی میسر میشود. امروزه سفر به تبریز به وسیله تمام وسایل نقلیه از قبیل خودروی شخصی، اتوبوس، قطار و هواپیما امکانپذیر است و پس از رسیدن به تبریز میتوانید با خودرو شخصی و یا تاکسی به سمت مقصد اصلی، یعنی روستای کندوان حرکت کنید و با طی نمودن فاصله ۶۵ کیلومتری در زمان تقریبی ۱ ساعت به کندوان برسید.
در واقع، کافی است ابتدا خود را به شهرستان اسکو برسانید و در جاده اسکو به کندوان از خیابان چایکنار عبور کنید تا به اسفنجان برسید. پس از گذر کردن از اسفنجان به دوراهی خواهید رسید که مسیر سمت چپ شما را به روستای کندوان میرساند.
تاریخچه روستای کندوان
روستای کندوان تبریز یک روستای سنگی است که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در مورد قدمت روستای کندوان تبریز نظرات مختلفی وجود دارد. بر اساس شواهد و مستنداتی که از گذشته به جا مانده است، کندوان را در قرن هفتم هجری ساکنین روستایی به نام حیله ور به وجود آوردهاند.
این مردم که برای در امان ماندن از هجوم مغولها به دنبال سرپناهی امن بودند، به دشتی در نزدیکی کندوان مهاجرت کردند و پس از گذشت سالها با حفاری کوههای کله قندی کندوان درون آنها ساکن شدند. قدمت صخرههای کندویی شکل روستای کندوان به 7 هزار سال میرسد. البته قدمت خانههایی که در این صخرهای کلهقندی شکل ساخته شده به 700 سال میرسد.
معماری روستای کندوان تبریز
همانطور که در ابتدای این مطلب اشاره شد، خانههای صخرهای را در اصطلاح محلی، کران میگویند. اصطلاح کران به معنای کندن و بیرون ریختن هر شی است. کران یا خانههای روستای کندوان به صورت چندتایی، جفتی، تکی، مخروطی شکل و دوک مانند ساخته شدهاند که ارتفاع برخی از این کرانها گاهی به بیش از 60 متر میرسد.
در اطراف مسجد جامع قدیمی و قسمت مرکزی روستا، اولین کرانهای حفر شده روستا قرار دارند که با افزایش جمعیت روستا، کرانها در صخرههای غربی ساخته شدند و سپس کرانها در قسمت شرقی روستا نیز گسترش یافتند.
در واقع در این سبک معماری دل کوه را تراشیده و تخلیه کردهاند و آن را به محلی امن و زیبا برای زندگی تبدیل کردهاند. جالب است بدانید که این کرانها اغلب دو طبقه هستند و ارتباط این کرانها از طریق پلههای سنگی بسیار زیبا و از بیرون کران امکانپذیر است و از قسمت داخلی هیچ راه ارتباطی بین طبقات وجود ندارد.
جاهای دیدنی در اطراف کندوان
اقلیم کوهستانی روستای کندوان، منجر به تشکیل جویبارهایی در سطح مناطق شیبدار روستا شده است. این جویبارها معمولا بهسمت درهها حرکت میکنند و سرشاخههای اصلی رودخانههای مهم منطقه را تشکیل میدهند. در اطراف روستای کندوان نیز مراتع سرسبز فوق العاده و حیرتانگیزی قرار دارد که معمولا روستاییان دامهای خود را برای چرا به این مراتع میبرند.
کوچههای سنگی
یکی از دیدنیهای حاصل از سفر به امن ترین کلان شهر ایران و بازدید از روستای کندوان، کوچههای سنگی و پرشیب روستاست. کوچههای روستا در میان کرانها ایجاد شده و در میان کوچه نهر کوچکی دیده میشود. نهر در روزهای بارانی و در زمان آبشدن برفها به کمک مردم روستا میآید و آب در آن جاری میشود.
در برخی از کوچهها پلههای سنگی دیده میشود که این پلهها در گذشته برای کاهش شیب و راحتی رفتوآمد تعبیه شده بودند. این سبک کوچهها و پلههای آنها فضایی بسیار زیبا و منحصر به فرد ایجاد کرده است که نظر گردشگران را به خود جلب میکند و بسیاری از گردشگران ساعات زیادی را به عکاسی در این کوچهها میپردازند.
رودخانه کندوان
بخشی از طبیعت زیبای کندوان مدیون رودخانه پرآب خود است. رودخانه در حاشیه روستا قرار دارد و مناطق ییلاقی و باغات سرسبز منطقه نیز در حاشیه این رود قرار گرفتهاند.
بازارچه صنایع دستی
یکی از مهمترین دیدنیهای روستا، بازارچه صنایع دستی کندوان است. در بازارچه صنایع دستی، محصولات خانگی و محصولاتی که توسط روستاییان تولید شده، به فروش میرسد.
چشمههای آب معدنی
چشمه آبمعدنی کندوان یکی دیگر از جاهای دیدنی کندوان است که دارای خواص درمانی بسیاری است و از دیگر بهانههای مسافران برای سفر به این روستای فوق العاده محسوب میشود.
اقامت در خانه های صخره ای
یکی از جاذبههای اصلی روستای کندوان فضای داخلی کرانها است. مردم روستا هنوز هم از کرانها برای زندگی استفاده میکنند، بههمین منظور نوع معماری داخلی کرانها از دیدنیهای عجیب این روستا محسوب میشود. فضای اصلی کران به عنوان فضای نشیمن استفاده میشود و در برخی کرانها فضای مخصوص خواب با یک سکو از فضای نشیمن جدا شده است. اقامت در این خانههای صخرهای میتواند خاطراتی به یاد ماندنی و رویایی را برای گردشگران رقم بزند و تجربهای فوق العاده برای آنها باشد.
سخن آخر
روستای کندوان یکی از زیباترین جاذبههای گردشگری استان آذربایجان است که سالانه حدود 300 هزار نفر از آن بازدید میکنند. به همین دلیل نیز هتلهای متعددی در اطراف و داخل روستا ساخته شدهاست. سفر به روستای کندوان یکی از خاطره انگیزترین جاذبه های گردشگری شهرستان اسکو است که میتواند تجربه متفاوتی را برایتان به ارمغان آورد.