زیره در دو نوع سیاه و سبز وجود دارد. دمنوش زیره سیاه داری خواص بسیار زیادی نسبت به زیره سبز است. زیره سیاه در نواحی مرطوب رویش دارد اما دمنوش زیره سیاه با وجود داشتن خواص بیشمارش در دوران بارداری توصیه نمی شود. در این بخش از گهر شگفت انگیزترین خواص زیره سیاه را می خوانید.
خواص شگفت انگیز دمنوش زیره سیاه
فواید دمنوش زیره سیاه
لطیف کننده، قابض،برطرف کننده بادهای غلیظ،بالا برنده فشار خون، سوزاننده چربی اضافی، تصفیه خون، مدر، افزایش شیر مادر،کاستن گاز معده و روده، درمان تنگی نفس، تحریک اشتها،تقویت قلب و عروق معده
تاثیر بر روی دستگاه قلبی –عروقی:
ضد کم خونی است.
تاثیر بر روی دستگاه عصبی :
ضد تشنج است.
تاثیر بر روی دستگاه ادراری تناسلی:
– قاعده آور است.
– ادرار آور است.
– کاهش دردهای ناشی قاعدگی موثر است.
– تنظیم کننده دوره قاعدگی بانوان است.
تاثیر بر روی غدد:
– دمنوش زیره سیاه معرق (عرق آور) است؛ پس در ایجاد لطافت پوستی نیز موثر میباشد.
– ترشح شیر زنان را در دوران شیر دهی زیاد میکند.
تاثیر بر روی دستگاه تنفسی:
– سکسکه های نفخی را رفع میکند.
– تنگی نفس را از بین میبرد.
تاثیر بر روی دستگاه حرکتی:
– شل کننده عضلات است.
– داروی کمکی در درمان نرمی استخوان کودکان( راشیتیسم) است.
تاثیر بر روی دستگاه گوارش :
– دمنوش زیره سیاه، مقوی معده است.
– اشتها را زیاد میکند
– ضد نفخ است.
– خلط آور است .
– انگل معده و روده را میکشد.
– هضم کننده غذا است و برطرف کننده سو هاضمه میباشد.
– دلپیچه کودکان را رفع میکند و در درمان اسهال موثر است.
خواص دیگر
– ضد قارچ ، ضد کرم و ضد باکتری است .
– ضد حساسیت ( آنتی هیستامین ) است.
– ضد التهاب میباشد
– بهترین افزودنی به برنج میباشد و عوارض مصرف برنج مثل بزرگ شدن و نفخ شکم را به حداقل میرساند.
طبیعت دمنوش زیره سیاه
طبیعت زیره سیاه از نظر طب سنتی ایران خیلی گرم و خشک است.
منبع جغرافیایی دمنوش زیره سیاه
زیره در اغلب کشورهای جهان کاشته میشود و در حال حاضر ، بازار عمده صادرات زیره سیاه در دست هلند است. مقداری از زیره تولید شده در ایران نیز صادر میشود . زیره در کرمان ، نهاوند، دامنه های البرز و کندوان به طور خود رو میروید.
عوارض جانبی دمنوش زیره سیاه
گرچه عوارض خاصی برای آن ذکر نشده ، اما مصرف آن در دوره بارداری ممنوع میباشد و به دلیل طبیعت گرم آن ، گرم مزاجان در مصرف آن احتیاط کنند.
طرز تهیه
یک قاشق چای خوری زیره سیاه را خرد و آسیاب کنید و به همراه یک لیوان آب جوش در قوری بریزید و به مدت ده دقیقه بر روی شعله غیر مستقیم قرار دهید . سپس آن را با مقدار کمی شکر مخلوط نمایید و میل کنید .
۱ قاشق مربا خوری + دو لیوان آبجوش با شعله غیر مستقیم دم بکشد.
نکته
چون اسانس زیره فرار است ، نباید تا قبل از مصرف خورد یا آسیاب کرد. میزان مصرف آن تا سه لیوان در روز مجاز میباشد.