با مزایا و معایب سرخ کن بدون روغن آشنا شوید

دسته بندي : 💊 سلامت,تغذیه
تاريخ : 19 ژوئن

این روزها فروش دستگاه های سرخ کن بدون روغن یا سرخ کن های رژیمی توسط کارزارهای تبلیغاتی افزایش پیدا کرده است. سرخ کن های رژیمی یا بدون روغن برای اولین بار در سال ۲۰۰۵ ثبت اختراع شدند . سرخ کن های هوا در سال ۲۰۱۰ به عنوان جایگزینی برای سرخ کردن در دسترس عموم قرار گرفتند. ما در این مطلب شما را با مزایا و معایب سرخ کن بدون روغن آشنا می کنیم .

مزایا و معایب سرخ کن بدون روغن

با مزایا و معایب سرخ کن بدون روغن آشنا شوید, جدید 1401 -❤️ گهر

از آنجایی که بسیاری از مردم از غذاهای سرخ شده لذت می برند، این دستگاه سرخ کن ، توانایی تهیه غذاهایی که با وجود استفاده از روغن کمتر ؛ ترد بودند، باعث محبوبیت سریع آنها شد، حتی اگر زمان پخت طولانی تری نیاز باشد.

سرخ کن بدون روغن چه کار می کند؟

سرخ کن های هوا از فن ها و مکانیسم های گرمایشی استفاده می کنند که به آنها اجازه می دهد مانند یک اجاق گاز همرفتی عمل کنند که در آن هوای گرم به سرعت در اطراف سبد یا سینی پخت و پز گردش می کند.

 اکثر سرخ کن های هوا می توانند در مدت پنج دقیقه یا کمتر تا دمای ۴۰۰ درجه فارنهایت گرم شوند. 

فن و مکانیسم گرمایش به سرخ کن اجازه می دهد تا هوای فوق العاده داغ را در اطراف سبد یا سینی پخت و پز پخش کند. این حرکت سریع هوا یک اثر همرفتی ایجاد می کند که غذا را پخته و طلایی می کند. همچنین گرما زمان پخت را کوتاه می کند و در عین حال غذای شما را مرطوب و ترد می کند.

با مزایا و معایب سرخ کن بدون روغن آشنا شوید, جدید 1401 -❤️ گهر

وقتی مواد غذایی درون روغن زیاد سرخ می شود چه اتفاقاتی صورت می گیرد :

۱- به خاطر روغن زیاد کالری مواد غذایی خیلی بالا میرود

۲- کیفیت و نقطه ی دودزایی روغن روی سلامت غذا اثر میگذارد

سرخ کن بدون روغن غذا را با همان کیفیت «سرخ کردن با روغن» تحویل میدهد در حالیکه از روغن استفاده نمی کند ، اما به چه صورت ؟!

در این دستگاه درجه حرارت خیلی بالاست و جریان هوای خیلی داغ، مواد غذایی را میپزد و این دمای بالا هم خیلی سریع تر از روغن باعث پخت غذا می شود.

یکی از نگرانی‌هایی که در مورد هر دو روش پخت و پز وجود دارد، تشکیل مواد سرطان‌ زا در فرآیند پخت و پز است، مانند آکریل آمید و همچنین آن‌ هایی که با حرارت دادن مکرر روغن‌ ها تولید می‌شوند.

اما معایب سرخ کن بدون روغن چیست ؟

تا به اینجا مزیت سرخ کن های هوا به این صورت تعریف شد که مصرف روغن را کاهش می دهد و همینطور کالری غذا هم طبیعتاً کاهش پیدا می کند .

اما نکته ای که پیش می آید وجود موادی به نام کارسینوژن (CARCINOGEN) است!

**** هر نوع ماده ی خوراکی یا غیر خوراکی که ریسک فاکتورهای ابتلا به سرطان رو افزایش بده، کارسینوژنه.

مثلا یک روغن خوب طبیعتاً کارسینوژن نیست، اما همان روغن خوب مثلا روغن کنجد، وقتی حرارت زیاد ببیند و به نقطه ی دود برسد تبدیل به کارسینوژن می شود.

پس کارسینوژنها ذاتا کارسینوژن نیستن و یه تغییرات فیزیکی و شیمیایی که روی آنها اتفاق میفتد تبدیل به کارسینوژن می شوند.

**مقاله ای در سایت NIH گفته شده پخت گوشت در دمای بالا باعث افزایش کارسینوژن میشه!

اما وقتی گوشت را در آب می پزیم در دمای ۱۰۰ درجه پخته میشود یا استیک حدودا تو دمای ۱۵۰ درجه با روغن طبخ میشه اما به دمای ۱۷۰ یا بالای ۲۰۰ نمی رسد!

درحالیکه پخت با این دستگاه با حرارت خیلی زیاد انجام میشه و همین گرمای زیاد باعث اکسیداسیون سریع پروتئینهای گوشتی میشه و ماده ای به نام کارسینوژن تولید می کند .

حتی بعضی سبزیجات ، سیب زمینی و این دست موادی که کربوهیدرات دارند، حرارت زیاد باعث ایجاد سایکلیک آروماتیک هایدروکربن (CYCLIC AROMATIC HYDROCARBON) میشه که نوعی کارسینوژنه!

جنس بدنه سرخ کن های بدون روغن چیست ؟

**** جنس ظرفی که داخل این دستگاه هاست پایه ی آلومینیومی دارد که حرارت زیاد و محیط اسیدی، آلدهید (ALDEHYDE) آزاد میکند که نوعی کارسینوژن است . در نتیجه ریسک تولید کارسینوژن در این دستگاه بالاست!

با مزایا و معایب سرخ کن بدون روغن آشنا شوید, جدید 1401 -❤️ گهر

اما طعم و مزه ی غذا در این دستگاه ها به چه صورت هست ؟

از نظر طعم، مزه و ظاهر غذا هم سرخ کردن مواد غذایی در روغن کیفیت و طعم خیلی متفاوتی نسب به پخت با هوای خیلی داغ دارد!

بالاخره سرخ کن بدون روغن بخریم یا نخریم ؟!

در مورد کارسینوژن ها، نمیتوان گفت ۱۰۰ درصد استفاده از سرخ کن بدون روغن بدتر از سرخ کردن در روغن است!

اما چون برای سرخ کردن معمول هم از روغن ها و ظروف نامناسب استفاده میشود که خطر تولید کارسینوژن رو بالا میبرد … پس میتوان گفت تو حوزه ی سمی شدن و ایجاد کارسینوژن هر دو مساوی و ناسالم هستن، اما تو بحث پایین بودن کالری و نداشتن آسیب های روغن، نسبت به سرخ کردن مزیت دارد…

در نتیجه با توجه به مزیت هایی که گفته شد هر دو روش تقریبا با هم مساوی هستن اما با استفاده از روغن های خوب و مراعات مصرف سرخ کردنی و نتیجه ی مطلوب تر و امن تری در مقایسه با مصرف این دستگاه خواهیم داشت.

آخرين هاي اين بخش
ديگران چه مي خوانند
دیدگاه ها
برای ارسال دیدگاه مرتبط با این مطلب کلیک کنید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

گـهـر در شبکه هاي اجتماعي