قرص آمی تریپتیلین ۱۰ برای چیست + عوارض
قرص آمی تریپتیلین ۱۰ یکی از داروهایی است که برای بیماری افسردگی تجویز می شود. اگر شما هم با این سئوال مواجه هستید که قرص آمی تریپتیلین برای چیست این مطلب را تا پایان همراهی کنید.
قرص آمی تریپتیلین برای چیست
در ادامه می توانید در مورد این که آمی تریپتیلین ۱۰ چیست و یا این که قرص آمی تریپتیلین برای ترک اعتیاد مناسب است یا خیر و یا این که آیا قرص آمی تریپتیلین خواب آور است یا نه و سوالاتی از این دست ما را همراهی کنید.
آمی تریپتیلین برای چیست
این دارو متعلق به گروه ضد افسردگی های سه حلقه ای می باشد. منظور از سه حلقه ای این است که در مولکول دارو سه حلقه به هم متصل هستند. مورد اصلی تجویز این دارو از گذشته تا کنون در درمان افسردگی بوده اما امروزه در برخی از درد های عصبی و جهت پیشگیری از میگرن و مواردی از این دست توسط پزشکان تجویز می شود .
نحوهی عملکرد داروی آمیتریپتیلین
عملکرد آمیتریپتیلین از طریق تغییر در توازن بعضی مواد شیمیایی طبیعی مغز (انتقالدهندههای عصبی مثل سروتونین) است.
فارماکوکینتیک امی تریپتیلین
این دارو پس از تجویز خوراکی به سرعت و بهطور کامل جذب می شود. دارای متابولیسم گذر اول کبدی بوده و متابولیت فعال آن نورتریپتیلین میباشد. راه دفع دارو از طریق کلیه است. زمان شروع اثر دارو ۳-۲ هفته و نیمه عمر دارو ۲۶-۱۰ ساعت میباشد. این دارو به میزان زیاد به پروتئین پلاسما متصل می شود.
نحوهی مصرف آمیتریپتیلین
پیش از مصرف آمیتریپتیلین یا مصرف مجدد دارو راهنمای مصرف آن را از دکتر داروخانه بخواهید.
داروی آمیتریپتیلین دارویی خوراکی است. این دارو را روزی یک تا چهار بار، طبق دستور روانپزشک، مصرف کنید. اگر فقط روزی یک عدد آمیتریپتیلین مصرف میکنید، بهتر است آن را قبل از خواب استفاده کنید تا به برطرف شدن بیخوابی شبانهتان کمک کند. دوز مصرف داروی آمیتریپتیلین به سن، وضعیت بیماری، و پاسخگویی بدن شما به درمان بستگی دارد.
برای کاهش خطر ابتلا به عوارض جانبی آمیتریپتیلین، مانند خوابآلودگی، خشکی دهان و سرگیجه، ممکن است پزشک، برای شروع، دوز کمتری را تجویز کند و آن را به مرور زمان افزایش دهد. از دستورالعملهای پزشکتان با دقت پیروی کنید.
برای اینکه دارو بیشترین تاثیر ممکن را داشته باشد آن را به طور منظم استفاده کنید. به یاد داشته باشید هر روز قرص (یا قرصهایتان) را سر ساعت معینی مصرف کنید. دوز دارو را افزایش ندهید و بیشتر از مقدار تجویزی دکتر مصرف نکنید. این کار به بهبود وضعیت شما کمکی نمیکند و خطر ابتلا به عوارض جانبی را افزایش میدهد.
حتی اگر بعد از چند بار مصرف آمیتریپتیلین احساس خوبی داشتید باید به استفاده از آن ادامه دهید. مصرف دارو را بدون مشورت با پزشک خود متوقف نکنید. با متوقف کردن مصرف داروی آمیتریپتیلین ممکن است شرایط شما وخیمتر از قبل شود. همچنین ممکن است این عمل باعث نوسانات خلقی، سردرد، خستگی و ایجاد مشکل در خواب شود.
در صورت مشورت با پزشک پیش از قطع مصرف دارو ممکن است پزشک شما دوز مصرفی دارو را به تدیج کاهش دهد. برای اطلاع از جزئیات بیشتر با پزشک خود یا دکتر داروخانه صحبت کنید و بروز علائم جدید یا وخیمتر شدن حالتان را به سرعت گزارش دهید.
آمیتریپتیلین ممکن است عملکرد سریعی نداشته باشد. ممکن است بعد از یک هفته متوجه اثرات آن شوید. با این حال این امکان هم وجود دارد که چهار هفته بعد از مصرف دارو تاثیرگذاری کامل آن را احساس کنید.
اگر وضعیت پیش از درمان شما همچنان ادامه دارد یا حالتان وخیمتر شده، مثلا احساس غم و اندوه میکنید یا افکار خودکشی دارید، موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
تجویز و تعیین دوز مصرفی این دارو برای درمان افسردگی یا دیگر اختلالات روانی تنها بر عهده روانپزشک است، از این رو از مصرف خودسرانه دارو جدا خودداری کنید.
توصیه های امی تریپتیلین
پیش از شروع مصرف این دارو در صورت باردار یا شیرده بودن ،سابقه ی بیماری هایی نظیر تیروئید پر کار ،مشکلات کبدی ،صرع، دیابت، یبوست های مزمن، بیماری قلبی عروقی، چشمی و یا بیماری های اعصاب و سایر بیماری هارا به پزشک خود اطلاع دهید.
از آنجا که این دارو بر روی سیستم عصبی تاثیر دارد، مصرف آن باید به صورت مداوم و تحت نظر پزشک باشد.اگرچه ممکن است در چند هفته ی ابتدایی درمان احساس بهبودی در شما ایجاد نشود، با این حال درمان خودرا ادامه دهید و طبق برنامه ی منظم به پزشک خود مراجعه کنید و همچنین برای بهبود روند درمان کلیه ی مشکلات و سوالات خودرا از پزشک یا داروساز خود سوال بفرمایید .
قطع این دارو به صورت ناگهانی و بدون نظر پزشک، می تواند عوارض نامناسبی برای بیمار در برداشته باشد که اصطلاحا به آن سندرم محرومیت دارو می گویند و عوارضی همچون سردرد، تهوع، ضعف، حملات ترس و بی حالی در بر دارد.
از آنجا که این دارو می تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجاد کند لازم است پیش از شروع مصرف لیستی از کلیه ی داروهای مصرفی خود (خصوصا سایر داروهایی که تاکنون و در یک ماه اخیر برای درمان افسردگی و خواب استفاده نموده اید) در اختیار پزشک یا داروسازتان قرار دهید.
اگر آمی تریپتیلین به صورت یک نوبت در روز تجویز شود بهترین زمان مصرف آن شب ها پیش از خواب می باشد. با این حال دارو را همانطور که پزشکتان برای شما تجویز کرده مصرف نمایید.ممکن است پزشک شما درمان را با مقدار داروی کم شروع کند و پس از عادت کردن بدن، مقدار داروی شمارا افزایش دهد تا احتمال بروز عوارض ناشی از دارو کمتر شود.
این دارو با غذا تداخلی ندارد و می توانید آن را قبل یا بعد از غذا مصرف نمایید.به دلیل این که مسمومیت با ضد افسردگی های سه حلقه ای بسیار خطرناک است دارو را به همان مقدار تجویز شده مصرف کنید و دور از دسترس اطفال نگهداری کنید. در صورت مصرف بیش از حد یا ناخواسته ی دارو حتما با مرکز کنترل مسمومیت تماس بگیرید.
تداخلات دارویی امی تریپتیلین
مشخصات کلی تداخلات:
– سوبسترای CYP2C19
– سوبسترای CYP2D6
– سوبسترای CYP3A4
– سوبسترای Pg-p
– تشدید اثرات آنتی کولینرژیک
– تشدید اثرات تضعیفکننده CNS
– کاهش اثرات مرکزی هیستامین
– تشدید اثرات اکستراپیرامیدال
– تشدید اثرات هایپرپرولاکتینمی (ضعیف)
– تشدید اثرات افزاینده فشارخون
– تشدید هیپوناترمی
– تشدید اثرات کاهنده فشارخون
– تداخل با اثر آنالوگ های نوراپینفرین رادیونشان شده
– کاهش آستانه تشنج
– افزایش فاصله QT (بسته به شرایط)
– تشدید اثرات سروتونرژیک
عوارض جانبی آمی تریپتیلین
خوابآلودگی، گیجی، خشکی دهان، تاری دید، یبوست، افزایش وزن و مشکل در ادرار از جمله عوارض جانبی مصرف آمیتریپتیلین هستند. اگر این تاثیرات برای مدتی طولانی ادامه داشت یا وخیمتر شد به سرعت موضوع را با پزشک خود یا دکتر داروخانه در میان بگذارید. هنگامی که نشستهاید یا دراز کشیدهاید، برای کاهش خطر سرگیجه، به آرامی از جایتان بلند شوید.
برای از بین بردن خشکی دهان آبنبات بدون قند یا آیس چیپس بمکید، آدامس بدون قند بجوید، آب بنوشید یا از مرطوبکنندههای دیگر دهان استفاده کنید.
برای جلوگیری از یبوست آب زیادی بنوشید، ورزش کنید و مصرف فیبر را در رژیم غذاییتان حفظ کنید. اگر در حین درمان با داروی آمیتریپتیلین دچار یبوست شدید برای انتخاب داروی ملین مناسب با پزشک خود مشورت کنید.
درصورتی که پزشک داروی آمیتریپتیلین را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی آمیتریپتیلین را مصرف کرده اند، عوارض جدی این دارو را تجربه نکرده اند.
اگر دچار کبودی، کوفتگی، خونریزی، سوزش معده به طور مداوم، لرزش، ماسکه شدن یا تغییر فرم و بیحس شدن صورت، اسپاسم عضلانی، درد شدید معده یا شکم، کاهش توان یا میل جنسی و تورم و درد پستانها شُدید به پزشک خود اطلاع دهید.
اگر عوارض جانبی بسیار جدی مثل مدفوع تیره، مشاهدهی خون در استفراغ، سرگیجهی شدید، غش کردن، تشنج، درد، تورم یا قرمز شدن چشم، گشاد شدن مردمک چشم و تغییرات بینایی مثل دیدن رنگینکمان اطراف نور در شب سریعا به پزشک مراجعه کنید.
مصرف داروی آمیتریپتیلین ممکن است باعث ابتلا به بیماری خطرناکی به نام سندرم نورولپتیک بدخیم شود. در صورت بروز علائمی مثل تب، سفت شدن و گرفتگی ماهیچهها، گیجی شدید، عرق کردن و ضربان قلب سریع و نامنظم از پزشکتان کمک بخواهید.
لازم است بدانید که واکنش آلرژیک جدی در مورد داروی آمیتریپتیلین نادر است. با این وجود اگر واکنش آلرژیک جدی ای مثل علائم پوستی، خارش، تورم
(مخصوصا در صورت، زبان و گلو)، گیجی شدید و اختلال تنفسی را تجربه کردید، سریعا از فوریت های پزشکی کمک بگیرید. با توجه به اینکه لیست عوارض کامل نیست، ممکن است با عارضه ای برخورد کنید که ذکر نشده باشد. در این موارد با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید.
هشدار ها امی تریپتیلین
در موارد زیر این دارو باید با احتیاط فراوان مصرف شود:
الکلسیم حاد، آسم، اختلالات دو قطبی، اختلالات خونی و گوارشی، گلوکوم با زاویه باریک، افزایش فشار کره چشم، پرکاری تیروئید، هیپرتروفی پروستات، عیب کار کلیه، اسکیزوفرنی، حملات تشنجی، حساسیت به دارویهای ضد افسردگی سه حلقهای و احتباس ادرار.
توصیه های دارویی امی تریپتیلین
۱٫ از قطع ناگهانی مصرف دارو باید پرهیزشود. در صورت نیاز ، کاهش مقدار مصرف باید تدریجی و در طول یک دوره حداقل ۴ هفتهای انجام شود.
۲٫ در هفتههای اول درمان به دلیل افزایش تمایل به خودکشی باید بیمار را تحت نظر قرار داد.
۳٫ بیش از یک داروی ضد افسردگی در یک زمان نباید تجویز شود.
۴٫ برای شروع اثرات درمانی این دارو حداقل ۶-۱ هفته وقت لازم است.
۵٫ مصرف دارو توسط سالمندان باید به حداقل مقدار شروع شود. زیرا به عوارض جانبی این دارو حساسترند.
۶٫ به علت نیمه عمر طولانی دارو ، تجویز یکباره مقادیرآن در موقع خواب ،کفایت می کند.
۷٫ به بیمار باید یاد آوری شود که در صورت بروز علائم آنتی موسکارینی به درمان ادامه دهد، چون به این اثرات تا حدی تحمل حاصل میشود.
۸٫ در صورت وجود سابقه مصرف مهار کننده آنزیم MAO، باید دو هفته بعد از قطع آن، مصرف آمیتریپتیلین را آغاز کند.
۹٫ در صورت ضرورت مصرف داروی مهارکننده MAO باید حداقل یک هفته بین قطع این دارو و شروع داروی جدید فاصله زمانی ایجاد شود.
۱۰٫ این دارو با ایجاد خواب آلودگی، ممکن است بر اعمالی که نیاز به مهارت و هوشیاری دارند، مانند رانندگی، تأثیر بگذارد.
۱۱٫ دوره درمان با این دارو باید کامل شود. از مصرف بیش از مقدار توصیه شده باید خودداری گردد.
۱۲٫ در صورت فراموش کردن یک نوبت مصرف دارو،اگر رژیم درمانی به صورت چند نوبت در روز میباشد، به محض به یادآوردن آن نوبت باید مصرف شود. مگر اینکه، زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده باشد، در این صورت مقدار مصرف بعدی نیز نباید دو برابر گردد. اگر رژیم درمانی بصورت مصرف در هنگام خواب باشد، نباید هنگام صبح دارو مصرف شود ؛ بهتر است در این موارد با پزشک مشورت گردد.
۱۳٫ به دلیل بروز منگی و سرگیجه هنگام برخاستن از حالت خوابیده یا نشسته باید احتیاط نمود.
۱۴٫ با مصرف این دارو، خشکی دهان ممکن است بروز نماید. در صورت تداوم این عارضه به مدت بیش از ۲ هفته، باید به پزشک مراجعه شود.
۱۵٫ احتمال بروز حساسیت به نور با مصرف این دارو وجود دارد. لذا ضروری است از پوشش ضد آفتاب استفاده شود.
۱۶٫ بیمار باید ۷-۳ روز پس از قطع مصرف تحت نظر باشد.
دارو های هم گروه امی تریپتیلین
– آموکساپین
– کلومیپرامین
– دسیپرامین
– دوکسپین
– ایمی پرامین
– ماپروتیلین
– نورتریپتیلن
– پروتریپتیلین
– تریمیپرامین
توجه : مطالب پزشکی داخل گهر فقط جنبه اطلاع رسانی دارد ، برای درمان و یا استفاده از داروها حتما به پزشک مربوطه مراجعه نمایید.