نكات مهمی برای کسانی که به پياده روى اربعين می روند

دسته بندي : عمومی
تاريخ : 10 بهمن

پياده روى اربعين یکی از رخدادهای مهم چند سال اخیر در ایران است که در این رخداد، سیل عظیمی از مردم روانه کربلا می شوند. اما در این رویداد باید نکاتی را رعایت کرد که گهر در این بخش نكات مهمی برای کسانی که به پياده روى اربعين می روند را شرح می دهد.

نكات مهمی برای کسانی که به پياده روى اربعين می روند, پورتال خبری فرهنگی گهر

فهرست مطالب
[پنهان]
[نمایش]

نكات مهمی برای کسانی که به پياده روى اربعين می روند

هر کشوری قوانین خاص خود را دارد، پس به فرهنگ و قوانین کشور عراق احترام بگذاریم، بالاخره آنها میزبانند. به یاد داشته باشیم عراق یک کشور با حاکمیت مستقل است، این موضوع را به رسمیت بشناسیم و محترم بداریم، نه اینکه طلبکار باشیم.

گاهی ممکن است که در مسیر پیاده روی میل به خوردن و آشامیدن نداشته باشید اما خادمان مواکب اصرار زیادی بر این کار دارند و چون خود را مفتخر به خدمت به زائران حضرت سیدالشهدا(ع) می دانند و حسب مهمان نوازی عرب در صورت رد تعارف ناراحت می شوند این مسئله را به گونه‌ای مناسب مدیریت کنید. اگر با چشیدن یک غذا یا نوشیدنی نذری احساس کردید به هر دلیل نمی توانید آن را بخورید از انجام کارهایی مانند دور ریختن آن در منظر خادمان مواکب پرهیز کنید، این کار موجب ناراحتی آنها می‌شود.

برخی از زائران ایرانی‌ که برای اولین بار مشرف می‌شوند، امکانات عتبات عالیات عراق را با حرم حضرت علی بن موسی الرضا(ع) مقایسه می‌کنند. در صورتی که کشور عراق شرایط خاصی دارد، بنابراین انتظار نظم و امکانات حرم رضوی را نداشته باشید. اکثریت شیعیان عراقی ارادت ویژه‌ای به حضرت علی بن موسی الرضا(ع) دارند. این موضوع یکی از مؤلفه‌های هویتی زائران ایرانی هم به شمار می رود. می توانید با گفتن اینکه در زیارت مشهد مقدس نایب الزیاره شان خواهید بود، آنها را خوشحال کنید.

بعضی از زائران ایرانی که تعدادشان کم هم نیست غرور، خود برتر بینی و نگاه اشرافی خاصی به عراقی‌ها دارند که به شدت تأثیر منفی دارد. سعی کنیم جزو این دسته نباشیم. از آن دسته ایرانی‌هایی نباشید که تا جزئی‌ترین امکاناتی را در مشاهد مشرفه یا کمبودی را در اماکن عمومی عراق می بینند سریع و با صدای بلند آن را منسوب به ایران می دانند و در هر جایی و در هر جمعی شروع به تفاخر نسبت به عراق و عراقی ها می کنند و از کاستی‌های عراق و آسیب های فرهنگی این کشور سخن می رانند.

اگر به رعایت بهداشت فردی و داشتن لوازم شخصی برای آشامیدن حساس هستید، توصیه می‌شود یک لیوان (ترجیحا تاشو یا جای آبمیوه) به همراه داشته باشید. البته در سال‌های اخیر خیلی از مواکب از ظروف یکبار مصرف استفاده می کنند.

خیلی از ایرانی ‌ها معمولا از چفیه آن هم از نوع سفید استفاده می‌کنند. این کار مقداری حساسیت ایجاد می‌کند و حس خونخواهی را القا می‌نماید. توصیه می‌شود از شال عزای مشکی استفاده کنید که اشتراک بیشتری دارد. خواهران محترم زائر، لطفا چفیه ایرانی و عربی را به عنوان روسری استفاده نکنید که این موضوع در فرهنگ عربی یک نوع توهین محسوب می‌شود.

فرهنگ خانواده در عراق کاملا با ایران متفاوت است لذا لطفا زوج‌های ایرانی که به صورت خانوادگی مشرف می شوند و توفیق پیاده‌روی دارند کمی رعایت کنند زیرا بعضی از ابراز صمیمیت‌هایی که در فضاهای عمومی ایران وجود دارد در عراق نوعی هنجارشکنی محسوب می‌شود. با وجود اینکه زائران ایام اربعین از شیعیان کشورهای آفریقایی، آسیایی، اروپایی و حتی آمریکا هستند اما خادمان مواکب وعراقی‌ها علاقه و احترام بیشتری به ایرانی‌ها دارند و این موضوع در گرو تعامل حسنه ما ایرانی ها نیز هست لذا وظیفه زائران ایرانی در رعایت فرهنگ و آداب اسلامی سخت‌تر است.

عده قابل توجهی از برادران عراقی به‌دلایل مختلف از جمله اقامت در ایران یا به سبب تعامل زیاد با زائران ایرانی، با زبان فارسی آشنایی دارند، این نکته را مورد نظر قرار دهید. بعلاوه آنکه کم نیستند زائران ایرانی که نظرات سیاسی آنها در سطوح مختلف با شما متفاوت است و مُصر بر صحبت درباره نظراتشان و مجادله سیاسی هستند، با این دسته بحث نکنید. کار فرهنگی فقط صحبت کردن از مسائل سیاسی خاص نیست، گاهی اصلاح و یادآوری یک حکم شرعی، خواندن یک حدیث و روایت برای کسانی که با آنها صحبت می‌کنیم نیز بسیار مفید واقع می‌شود، البته به موقع و به جا.

کشور عراق شرایط سیاسی-اجتماعی خاصی دارد. به ویژه اینکه بین گروه‌های مختلف سیاسی و مذهبی اختلافات کم نیست. برای جلوگیری از ایجاد حساسیت در تعامل با مردم عراق و تبلیغ فرهنگی، باید این شرایط رو درک کرد. بنابراین نمی‌شود گفت همه عراقی‌ها موضع یکسانی دارند. گروهی طرفدار آیت الله سیستانی، گروهی طرفدار مقتدی صدر، گروهی طرفدار ایران و آقا هستند. البته تعداد زیادی هم هستند که در این زمینه منافاتی نمی بینند. زبان عربی و در کنارش ترکی، کردی و فارسی به‌ویژه به کار بردن جملات تعارفی (مجاملات) مانند الله یخلیک، اشلونک و امثال این، حس خوبی در برقراری همدلی و ارتباط بین برادران عراقی ایجاد می‌کند. نمونه‌های دیگر را می‌توانید با جستجو در فضای مجازی پیدا کنید. اگر حتی با زبان عربی آشنا نیستید، گاهی حتی یک لبخند و یک اشاره احترام آمیز می تواند موجب الفت بین برادران شیعه و رنجدیده عراق باشد، این کارهای ساده خرج چندانی ندارند.

ترجیحا در مشاهد مشرفه در جمع هیئات شرکت کنید که دارای عزاداری بی حاشیه‌تری هستند. چه اینکه به عنوان شنونده و استفاده کننده و با پیوستن به هیئاتی که دارای حاشیه‌هایی مثل لعن توهین علنی به مقدسات اهل سنت و عزاداری با قلاده زدن و زنجیر بستن به گردنشان هستند، به طور ناخواسته موجبات رونق این گونه هیئات شوید. حضرت اباعبدالله رحمة للعالمین هستند، برادران اهل سنت هم ولو در حد اندک در پیاده‌روی حضور دارند. پس به حساب یک دست شیعه بودن جمع زائران به مقدسات اهل سنت لعن و توهین نکنید.

شخصیت هایی مانند شهید سید محمد صادق صدر معروف به صدر اول یا شهید جمعه و شهید سید محمدباقر صدر معروف به صدر دوم (رحمة الله علیهما) در نزد طیف قابل توجهی از مردم عراق دارای محبوب هستند، اگر اجمالی درباره ایشان بدانید بهانه خوبی برای ارتباط گیری است. مشکل و جنگ ما با صدام حسین و حزب جنایتکار بعث بود، بنابراین درباره جنگ ایران و عراق از حیث مقصر بودن مردم عراق و به ویژه شیعیان عراق بحث نکنید، همین مردم در حلبچه از رزمندگان ایرانی استقبال کردند و خیلی از آنها هم در کمک به رزمندگان ایرانی علیه صدام حسین جنگیدند.

سعی کنید با دوستانی که مداحی و روضه بلد هستند همراه باشید یا در هیئت‌های کاروان شرکت کنید. اینطوری از زیارت فیض بیشتری می‌برید. می‌توانید مداحی‌های خوب به زبان‌های عربی، فارسی و حتی ترکی به‌همراه داشته باشید که در موارد بسیاری مورد استقبال زائران غیر ایرانی (به ویژه خود عراقی ها) است. بسیاری از زائران برای پیدا کردن دعای وداع اباعبدالله(ع) در مفاتیح‌الجنان جستجو می کنند، این دعا را در کتاب‌های «نبراس الزائر فی زیارة الحائر» که در حرم سید الشهدا(ع) هم موجود هست یا «راهنمای مصور سفر زیارتی عراق» می‌توانید بیابید.

سفر اولی‌ها حتما علاوه بر زیارت مشاهد مشرفه، زیارت سایر اماکن مقدسه از جمله مسجد کوفه، مسجد سهله و وادی السلام، مقام امام صادق(ع) و امام عصر(عج) و مرقد حضرت هود و صالح علیهما السلام و قبور بزرگانی چون آیت‌الله سید علی قاضی، آیت الله سید جمال گلپایگانی و شهید رئیس‌علی دلواری را هم در برنامه خود داشته باشند. همچنین بزرگان زیادی که در راه ترویج معارف تشیع بوده‌اند هم اکنون در جوار ائمه(ع) و در مشاهد مشرفه آرمیده‌اند، زیارت قبور این بزرگواران نیز خالی از لطف نیست. از جمله بزرگانی چون علامه حلی، شیخ طوسی، مقدس اردبیلی، شیخ انصاری، ملا احمد نراقی، ملاحسینقلی همدانی، آخوند خراسانی، شیخ عباس قمی، سید ابوالحسن اصفهانی، محمد حسین اصفهانی (کمپانی)، سید ابوالقاسم خوئی، علامه امینی، سید مصطفی خمینی و سید محمد باقر صدر.

در فواصل نه چندان بعید حرم حضرت سید الشهدا (ع) مقام‌هایی به عنوان محل شهادت یا حضور اصحاب کربلا وجود دارد که بعضی از آنها بیش از دویست سال قدمت ندارند و دارای سند محکمی نیستند. برای اطلاع بیشتر به کتاب «راهنمای مصور سفر زیارتی عراق» مراجعه کنید.

ممکن است بعضا خدام حرم ها برخوردشان با شما کمی تند باشد، این مسئله را بگذارید به حساب سوء تفاهم‌های ناشی از تفاوت‌های فرهنگی، استرس و فشار کار. قبول کنید که مدیریت حرم‌های مطهر و اماکن وابسته در شرایطی که کمترین رقم اعلام شده برای زائران اربعین علی رغم اختلافات ۱۲ میلیون است کار بسیار دشواری است.

سوالات متداول:

از کجا تا کجا باید پیاده برویم؟

زائرین ایرانی معمولاً از نجف تا کربلا را پیاده طی می کنند اما برخی از هیئات مسیر بغداد تا کربلا را طی می کنند. این درحالی است که تمامی ورودی های شهر کربلا میزبان زائرین اربعین حسینی است.

فاصله نجف تا کربلا چقدر است؟

فاصله ی خروجی شهر نجف تا ابتدای شهر کربلا حدود ۸۰ کیلومتر است.

چه مدت پیاده خواهیم رفت؟

معمولاً این مسافت را در ۳ روز و ۲ شب طی میکنند. یعنی از صبح زود سه روز مانده به اربعین حرکت کرده و شب اربعین به کربلا می رسند.

آیا حتماً باید کل مسیر را پیاده برویم؟

خیر! هر چند که لحظه ی رسیدن به کربلا به صورت پیاده لحظه ی فوق العاده ای است و تجربه ی طول مسیر باعث می شود خستگی از یاد انسان برود اما اگر زائری به هر دلیل قادر به طی کردن راه به صورت پیاده نباشد می تواند به وسیله خودرو هایی که بین راه وجود دارد بقیه مسیر را با ماشین طی کند. این خودرو ها را ارتش آماده کرده است و معمولاً زائرین را به صورت گروهی تا کربلا می برند.

آیا در طول مسیر از هم کاروانی ها جدا خواهیم شد؟

بستگی به توافق شما با هم کاروانی هایتان دارد. بعضی از کاروان ها به صورت گروهی حرکت می کنند و تا کربلا با هم می رسند. برخی قرار می گذارند که مثلاً عصر اربعین یا شب اربعین فلان جا حضور داشته باشید.

چه کنیم که در حرکت های گروهی و دسته ای گم نشویم؟

استفاده از پرچمی که به نوعی نشان دسته ی شما خواد بود مطمئناً خوب است اما با توجه به اینکه این پرچم باید نسبتاً بلند باشد تا دیده شود دو تا مشکل اساسی دارد: اولاً اینکه کسی که این پرچم را حمل می کند مطمئناً انرژی زیادی از دست خواهد داد و باید این پرچم دست به دست شود. ثانیاً در طول مسیر تعداد پرچم ها خیلی زیاد است و تقریباً پیدا کردن پرچم کار ساده ای نیست. مگر آنکه رنگ و نوع پرچم خیلی متمایز باشد.

اگر در طول مسیر همراهان مان را گم کنیم چه طوری در آن شلوغی قرار بگذاریم؟

تمام طول مسیر پیاده روی از خروجی نجف تا ورودی کربلا تیر های چراغ برقی وجود که شماره گذاری شده اند. از ۱ تا ۱۴۶۰ هر کدام از این تیرها با هم دقیقاً ۵۰ متر فاصله دارند. به نوعی خط نشان هستند که چقدر از مسیر را طی کرده و چه قدر باقی است. معمولاً برای اینکه هم کاروانی ها با هم قرار بگذارند از شماره های این تیرها که سمت چپ یا راست مسیر پیاده روی قرار دارد استفاده می کنند.

آیا خانم ها یا افرادی با سن و سال بالا می توانند این مسیر را طی کنند؟

این سوال معمولاً از آنجا ناشی می شود که گمان می شود تمام این مدت ۳ روز و ۲ شب را باید پیاده روی کرد! در حالی که تقریباً هر چند کیلومتر استراحت می کنید و نیاز نیست که تمام این مسیر را به صورت یک نفس پیاده روی کنید. هرچند که ماشین هایی هم بین راه وجود دارد که زائرینی که از ادامه ی پیاده روی ناتوان شده اند را به مقصد برسانند اما با نگاهی به اطراف خود خواهید دید که جمعیت خانم ها و همچنین افراد مسن کم نیستند بلکه بعضی از خانم ها با بچه ای در آغوش یا افرادی با معلولیت جسمی این مسافت بلکه بیشتر از آن (از شهرهایی مثل بصره ۱۴ روز پیاده روی تا کربلا) را طی می کنند. در کل حضور در بین جمعیتی که همگی باهم به سمت هدفی خاص در حال حرکت هستند معمولاً طی مسیر را برای انسان راحت می کند. این تجربه را در راهپیمایی های مناسبتی احتمالاً تجربه کرده اید.

امنیت در طول مسیر چگونه است؟ آیا اینکه ما دو شب در طول مسیر هستیم امن هست؟

امنیت بین نجف تا کربلا خیلی خوب است و در سنوات گذشته در این مسیر انفجار یا خرابکاری اتفاق نیافتاده است هرچند که در مسیر بغداد-کربلا موردهایی از نقض امنیت وجود داشته است. اما مسیر پیاده روی نجف تا کربلا جزء امن ترین مسیرهای منتهی به کربلاست و تقریباً می توان گفت از امنیت شهر نجف و همچنین مسیر آن تا کربلا و شهر کربلا مخصوصاً منطقه ای که اطراف حرمین است خیالتان راحت باشد.

چه کفشی باید بپوشیم؟

حتماً سعی کنید از کفش راحت استفاده کنید اگر کفش تان ذره ای پای شما را اذیت می کند این اذیت در آن حجم پیاده روی خیلی نمود خواهد داشت و مطمئناً در روز آخر که معمولاً پای انسان در اثر یک عکس العمل طبیعی تاول های کوچکی خواهد زد بیشتر اذیت خواهید شد. ذکر دونکته اینجا ممکن است مفید باشد: عرب ها از دمپایی برای پیاده روی استفاده می کنند. احتمالاً حرکت با دمپایی به مراتب راحتر از کفش نامناسب خواهد بود. همچنین معمولاً چند ساعت آخر پیاده روی که نزدیک شهر کربلا خواهید شد به خاطر فشاری که کفش به پا خواهد آورد اکثر مردم پابرهنه راه خواهند رفت زیرا پابرهنه راه رفتن راحتر از حرکت با کفش نا مناسب است.

ساک هایمان را چه کنیم؟

سعی کنید از کوله پشتی استفاده کنید. راحتترین نوع بار جهت حمل در این مسافت کوله هایی است که کامل روی دوش قرار می گیرد. در غیر اینصورت از ساک های چرخدار که تحمل این مسافت را داشته باشند استفاده کنید زیرا اگر چرخ این ساک ها روی آسفالت مسیر حرکت دچار مشکل شود مطمئناً مجبور به حمل این ساک ها به روش های دیگر خواهید بود که کار را برای پیاده روی دشوار می کند. ممکن است با هماهنگی با دوستانتان کسی راضی شود که ساک ها را با ماشین های عبوری به کربلا ببرد و آنجا منتظر شما باشد! اما سعی کنید تجربه ی پیاده روی را ولو با حمل ساک دستی از دست ندهید. برخی از اعراب از جعبه های میوه استفاده می کنند و یک سر طنابی را در آن حلقه کرده و سر دیگر در دست می گیرند. با کشیدن این جعبه از نجف تا کربلا هم بار خود را در آن قرار می دهند و در بعضی موارد بچه های خردسال را به وسیله این جعبه ها می کشند.

آیا نیاز به حمل مواد خوراکی داریم؟

خیر! تقریباً می توان گفت همه نوع خوراکی در طول مسیر به صورت رایگان در اختیار است! در خیلی از موارد صاحبان موکب ها (هیئت هایی که بین راه چادر زده اند) به اصرار شما را مجبور می کنند از خوراکی های آنها بردارید.

این موکب ها چیست و چه تعداد در مسیر موکب هست؟

از ابتدای مسیر تا انتهای مسیر تقریباً تمامی طول مسیر به وسیله ی چادر ها یا سازه هایی تقسیم بندی شده است که هیئات هایی از سراسر عالم مسئولیت این چادر ها را بر عهده دارند! البته قریب به اتفاق این هیئت ها قبیله های عراقی هستند. عراقی ها به هیئت، موکب می گویند.

در این موکب ها چه خبر است؟ و چه خدماتی به زائرین می دهند؟

خدماتی که در این موکب ها داده می شود شامل موارد زیر است

انواع پذیرایی صبحانه / ناهار / شام. طبیعتاً در این حالت حق انتخاب با شماست که از کدام چادر چه چیزی را برای ناهار یا شام انتخاب می کنید! مثلاً ممکن است جایی به اصرار شما را دعوت به قیمه نجفی کند و چادری دیگر آب گوشت پخته باشد یا حتی در ایستگاهی برای صرف ساندویچ فلافل توقف کنید! حتی تنور هم در کنار راه یافت می شود و همانجا مشغول پخت نان هستند! انواع طعام از ماهی تا انواع ساندویچ و خورشت را می توانید در طول مسیر میل بفرمایید! فرقش با جاهای دیگر دنیا در این نیست که رایگان است بلکه علاوه بر رایگان بودن اصرار صاحب طعام و التماس او برای خوردن حتی یک لقمه از طعامش هر انسانی را منقلب می کند!

انواع میوه. معمولاً میوه ها را در وسط راه پیاده روی به زور به دستتان می دهند!

انواع شیرینی جات. خرما و شیرینی های محلی عراق به وفور در طول مسیر دیده می شود.

انواع نوشیدنی. چیزی که شاید در تمام مسیر به صورت یکنواخت پراکنده شده است چایی شکر معروف عراقی هاست! که در استکان های کمر باریک زائران را برای رفع خستگی و عطش به سوی خود می خواند! علاوه بر چایی قهوه تلخ و آب معدنی و انواع نوشابه هم در طول مسیر توزیع می گردد.

محل خواب و استراحت! بعضی از موکب ها طوری شرایط موکب را طراحی کرده اند که محل استراحت زائرین باشد. در این موکب ها پتو و بالش و سایر ملزومات یافت می شود و معمولاً در هر ساعتی عده ای در این موکب ها مشغول استراحت هستند.

ایستگاه های امدادی و توزیع دارو و ملزومات پزشکی. در طول مسیر ایستگاههای امدادی تعبیه شده است که اگر مشکلی برای کسی پیش آمد با مراجعه به این ایستگاه ها از خدمات پزشکی بهره مند شود. در طول مسیر هلال احمر ایران نیز ایستگاههایی دارد که به زائرین خدمات می دهد

ایستگاه های فرهنگی. در این ایستگاه ها بسته های فرهنگی از مداحی تا پوستر و مطالب و بروشور های فرهنگی توزیع می شود.

در طول مسیر چه نوع لباسی مناسب است؟ آیا گرمای هوا زیاد است؟

با توجه به اینکه هم اکنون اربعین در سرما قرار دارد گرمای هوا به هیچ وجه اذیت کننده نیست و علاوه بر آن در ساعات شب و همچنین صبح هوا خیلی سرد هم خواهد شد. و بهتر آن است که لباس گرم به اندازه کافی بردارید.

البته با توجه به پیاده روی طولانی مدت امکان عرق سوز شدن وجود دارد که با پوشیدن لباس های مناسب و یا استفاده از لباس های زیر ورزشی که کشتی گیران به صورت کاملا جذب استفاده می نمایند از این اتفاق جلوگیری نمایید.

آیا برای پیاده روی پول همراهمان باشد؟

معمولاً به خاطر رایگان بودن خدمات در طول این سه روز هزینه ای نخواهید داشت اما مقدار کمی پول هم ضرر نخواهد داشت بهتر است از پول ملی خود عراق استفاده کنید (دینار عراق)

اگر شارژ موبایلم تمام شد چه کنم؟ اصلاً برق وجود دارد یا خیر؟

در طول مسیر موکب هایی هستند (تقریباً هر ۱ کیلومتر) که در کنار جاده پنل های ۱۵تایی یا ۲۰تایی برق گذاشته اند و زائرین دستگاههای برقی خود را در این پنل برای شارژ و استفاده زده اند.

محل واب چگونه است؟ و چه نکاتی را باید برای محل خواب در نظر گرفت؟

برای محل خواب طول روز با توجه به وجود خورشید و گرمای نسبی هوا خیلی نکته ی خاصی وجود ندارد. اما برای خواب پیشنهاد می شود که اولاً قبل از ساعت ۸ محلی را برای خواب از بین موکب های طول مسیر انتخاب کنید ثانیاً با توجه به سرمای شب سعی کنید به جای چادر در موکب هایی که ساختمان دارند و گرمتر هستند اطراق کنید. احتمال اینکه بعد از ساعت ۱۱ شب جای گرم و مناسب گیر بیاورید کمی سخت خواهد شد. ذکر چند نکته در اینجا اهمیت دارد اولاً جای خواب مناسب برای خواهران و برادران در طول مسیر وجود دارد ثانیاً کسی بدون جای خواب نخواهد ماند! چون جا  و ملزومات خواب مثل پتو و بالش به اندازه کافی هست فقط باید بتوانید موکبی که هنوز کامل پر نشده را پیدا کنید اگر از خود اهالی بخواهید برایتان معرفی می کنند که کجا هنوز برای خواب جا دارد.

در طول شب شرایط پیاده روی چگونه است؟

معمولاً بعد از ساعت ۹ شب مسیر پیاده روی خلوت تر می شود و اکثر موکب داران تا اذان صبح استراحت می کنند اما در این میان کم نیستند موکب دارانی که شب را هم متناسب با سرمای شب خدماتی ارائه می کنند که زائرین شب رو را کمک کند. به عنوان مثال چایی و شیر داغ و حتی هدبند! برای جلوگیری از سرمای شب در طول شب توزیع می شود و عده ای هستند که ترجیح می دهند تا اذان صبح پیاده روی کرده و بعد از طلوع آفتاب بخوابند.

سرویس بهداشتی و وضعیت بهداشت مسیر چگونه است؟

هرچند که جمعیت زیادی در مدت زمان کوتاهی در این مسیر تردد می کنند اما به لطف اهل بیت و عشق خدام الحسین مسیر از لحاظ بهداشتی وضعیت مناسبی دارد و همچنین سرویس های بهداشتی (حمام و توالت) به صورت مرتب توسط خادمین تمیز می شود و اغلب سطح بهداشت در وضعیت نسبتاً خوبی قرار دارد. هرچند پیشنهاد می شود در کوله ی همراهتان یک صابون داشته باشید.

آخرين هاي اين بخش
ديگران چه مي خوانند
دیدگاه ها
برای ارسال دیدگاه مرتبط با این مطلب کلیک کنید

گـهـر در شبکه هاي اجتماعي