راهنمای تاسیس و راه اندازى تکیه عزاداری امام حسين (ع)

باتوجه به اینکه به ماه محرم نزدیک می شویم، عده ای افراد قصد راه اندازی حسینیه و تکیه عزاداری دارند به همین منظور در این بخش گهر در مورئ نحوه تاسیس تکیه عزاداری امام حسین (ع) صحبت می کنیم.

راهنمای تاسیس و راه اندازى تکیه عزاداری امام حسين (ع)

راهنمای تاسیس و راه اندازى تکیه عزاداری امام حسين (ع)

برای آگاهی از این موضوع کارشناسانی از سازمان تبلیغات نکات مهمی را در مورد راه اندازی تکیه عزاداری عنوان می کنند تا مراحل اخذ مجوز یک هیئت مذهبی  و قوانین و مقرارت آن را برایمان توضیح دهند. میزگردی خصوصی اما پر حاشیه که حاشیه اولش گمنام ماندن نام کارشناسان است.

ابتدا موضوع ساده به نظر می رسید اما هر چه که بیش تر جلو رفتیم پیچیدگی ها خود را نشان داد:

6 اداره ای که مجوز صادر می کنند

از نگاه بسیاری از مردم راه اندازی هیئت مذهبی نیازی به مجوز ندارد، اما با توجه به کلان شهر شدن تهران و بسیاری از شهر های کشور، هر هیئتی باید از سازمان تبلیغات اسلامی مجوز بگیرد؛ چرا که طبق قانون اساسی برگزاری تجمع نیازمند مجوز است و هیئت های عزاداری نیز در زمره تجمعات محسوب می شوند. این اولین نکته ای است که لابلای صحبت های کارشناسان و برگه هایی که دائما ورق می خورد روشن می شود. حالا دیگر کارشناسان سازمان تبلیغات سعی می کنند جدیت موضوع را روشن کرده و می گویند: البته در تهران هر هیئتی برای گرفتن مجوز باید به منطقه جغرافیایی مکان هیئت خود توجه کرده و صرفا می تواند به 6 اداره شمال شرق، شمال غرب، جنوب شرق، جنوب غرب ، شمیرانات و شهر ری ، مراجعه کرده و درخواست مجوز بدهد.

از گواهی عدم سوء پیشینه تا انتخاب هیئت امنا

میزگردمان داغ شده است که یکی از کارشناسان می گوید: اخذ مجوز به همین راحتی نیست و فرم های خاصی باید پر شود. مسئول هیئت باید علاوه بر ارائه مدارک شناسایی لازم، گواهی عدم سوء پیشینه داشته باشد و مراحل گزینشی و تحقیقاتی را طی کند.

این کارشناس ادامه می دهد: البته هر هیئتی به 4 نفر به عنوان هیئت امنا نیاز دارد که اموراتی همچون مسائل مالی و انتظاماتی هیئت و عزل و نصب مسئول هیئت را انجام می دهند.

یکی دیگر از مسائلی مهم در راه اندازی یک هیئت مذهبی داشتن فاصله مناسب از مساجد است و اگر در شعاع 500 متری آن هیئت مسجد وجود داشته باشد، مجوز صادر نمی شود. آنگونه که کارشناسان می گویند دلیلش ساده است و هیئت ها نباید نقش مساجد را کمرنگ کنند

خانم ها هم مجوز هیئت می گیرند

یکی از موضوعاتی که قبل از میزگرد به آن فکر کرده بودم هیئت های زنانه بود و به همین دلیل این موضوع را هم در میزگرد کارشناسی مطرح کردم که یکی از کارشناسان برگه ای بیرون آورد و گفت: سازمان تبلیغات به خانم ها نیز مجوز راه اندازی هیئت را می دهد اما عمدتا در مورد هیئت های زنانه است و همه شرایطی که برای آقایان لحاظ می شود برای خانم ها نیز در نظر گرفته می شود.

از تکیه تا حسینه

همه مجالسی که از دیدگاه ما هیئت محسوب می شوند، وقتی از دید کارشناسی مورد بررسی قرار می گیرند اسم و نشان دیگری به خود می گیرد. یکی از ناظران سازمان تبلیغات می گوید هیئت اشکال مختلفی دارد. گاهی برنامه ها به صورت هفتگی، ماهیانه و یا مناسبتی بر گزار می شود که اینها را هیئت مستمر می گویند و گاهی هم موردی است یعنی فقط دهه اول، دوم و یا سوم محرم برنامه برگزار می کنند. در میان همین بحث بودیم که یاد حسینیه ها افتادم که کارشناس بعدی ادامه داد: هیئت هایی که صرفا یک تابلوی حسینیه دارند به لحاظ قانونی حسینیه محسوب نمی شوند چرا که طبق نظر سازمان تبلیغات، حسینیه به جایی گفته می شود که مسئول آن به دفترخانه ای مراجعه کرده و یک یا دو طبقه از آن ملک را وقف امام حسین (ع) بکند که در این صورت آب و برق و سایر امکانات آن ملک رایگان بوده و با عنوان تعرفه مذهبی لحاظ می شود. وی ادامه داد: اینکه بعضا مشاهد می شود عده ای بر در هیئت ها نوشته اند حسینیه  و وقفی در کار نبوده است خلاف مقرارت عمل کرده اند.

این کارشناس که توضیحاتش بیش از هر چیزی نشان دهنده میزان تسلطش بر موضوع بود، به تکیه ها هم اشاره کرد و گفت : گاهی هم در خیابان می بینیم اصلا هیئتی در کار نیست بلکه یک تکیه ای موقتا در مراسم عزاداری برپا می شود و ایستگاه صلواتی راه اندازی کرده و نذوراتی بین مردم تقسیم می کند که قبلا سازمان تبلیغات به این تکیه ها هم مجوز «تکیه» اعطا می کرد که به دلیل کلان شهر شدن تهران و لزوم داشتن آدرس دقیق برای هیئت های مذهبی عملا دیگر مجوز به تکیه های موقتی ارائه نمی شود.

راه اندازی تکیه و هیئت در ایام عزاداری باید مجوز داشته باشد

فرمانده انتظامی استان فارس گفت: برپایی و راه اندازی تکایا و هیئتهای مذهبی برای ایام عزاداری امام حسین(ع) در استان باید با مجوز قانونی از مراجع مربوطه صورت گیرد.

به گزارش خبرنگار مهر در شیراز، سردار علی مویدی ظهر چهارشنبه در نشستی با خبرنگاران افزود: پلیس مانند سالهای گذشته سعی دارد در ایام عزاداری امنیت و انضباط را برای شهروندان فراهم کند و برای این کار مقررات و ضوابطی در نظر گرفته شده که هیئتهای مذهبی باید آنها را رعایت کنند که از جمله برای دریافت مجوز مسئولان تکایا و هیئتها باید در این خصوص اقدامات لازم را انجام دهند.

وی با اشاره به اینکه این مجوزها باید در محل هیئت و تکیه نصب شود، افزود: همچنین نسبت به جلوگیری از فعالیت هیئت و برپایی تکیه ای که فاقد مجوزهای قانونی لازم باشد اقدام می شود ضمن اینکه برپایی تکیه هایی که در محل، سد معبر ایجاد کند و تردد عابرین و خودروها را به اخلال مواجه می سازد نیز ممنوع خواهد بود.

فرمانده انتظامی استان فارس با اشاره به اینکه در محل هیئتها و تکایا چنانچه اعمال مثل قلیان کشی و… مشاهده شده مورد برخورد قانونی قرار خواهند گرفت، افزود: طی هماهنگیهای به عمل آمده تکایا و هیئتهایی که در این ایام به صورت استقراری فعالیت دارند محل خود را با شب رنگ و سایر امکانات روشنایی کافی را در محل ایجاد کنند.

سردار مویدی با اشاره به اینکه تردد و مسیر حرکت هیئتها نیز باید طبق قانون و مجوز شورای عالی هیئتها صورت گیرد، افزود: بر اساس تصمیمات و هماهنگیهای صورت گرفت ساعات عزاداری در این ایام بین 19 تا 23 خواهد بود و چنانچه این ساعات از سوی تکایا و هیئتها رعایت نشود با آنها برخورد قانونی صورت خواهد گرفت.

وی از بکاری گیری پنج نفر یاور پلیس در هر هیئت خبر داد و افزود: این یاوران پلیس که افراد موجه و مورد تائید خواهند بود به علائم مشخص، کاور و کارت شناسایی مجهز هستند و عنوان پل ارتباطی پلیس و هیئت مذهبی عمل می کنند و شهروندان و هیئتهای مذهبی باید با آنان همکاری کنند ضمن اینکه شهروندان نیز هر گونه گزارشی در مورد محتوای اشعار و مسائلی از این قبیل داشتند می توانند از طریق پلیس 110 یا یاوران پلیس مطرح کنند.

فرمانده انتظامی استان فارس با تاکید بر اینکه چنانچه مداحی و اشعار با محتوایی ضد ارزشی و غیر اسلامی همراه شود مورد برخورد قانونی قرار می گیرد، افزود: همچنین با رفتارهایی نظیر قمه زنی، حمل تمثال ائمه(ع) و.. نیز برخورد خواهد شد.

سردار مویدی با تاکید بر پرهیز از حمل علائم خاصی در هیئتهای مذهبی، افزود: در این ایام چنانچه فردی بخواهد سوء استفاده ای داشته باشد و به مراسم مذهبی رنگ و بوی سیاسی دهد با قاطعیت برخورد خواهد شد.

اشتراک گذاری:
دیگران چه می‌خوانند
ارسال دیدگاه