یکی از دغدغه های مادران باردار به ویژه در ماه های آخر بارداری، افزایش وزن گیری جنین شان است. روش های مختلفی برای این منظور وجود دارد که گهر در این بخش در مورد روش های افزایش وزن گیری جنین در آخرین ماه بارداری صحبت می کند.
روش های افزایش وزن گیری جنین در آخرین ماه بارداری کدامند؟
در طول بارداری وزن گیری مناسب با استفاده از رژیم غذایی متعادل از غذاهای متداول و از همه گروه های غذایی صورت می گیرد. از ماه سوم بارداری تا زمان زایمان، افزایش وزن جنین سرعت زیادی می گیرد (حدود 3500 گرم) بنابراین وزن گیری مناسب مادر در سه ماهه دوم و سوم بارداری متضمن سلامت مادر و جنین در آینده می باشد.
در صورتی که تغذیه خانم باردار در دوران بارداری کافی باشد، روند افزایش وزن مطلوبی خواهد داشت. این افزایش وزن مربوط به رشد جنین، جفت، رحم، افزایش حجم خون، ذخایر چربی و اندازه پستانها است. وزن گیری ناکافی با کاهش رشد و خطر تولد زودرس جنین ارتباط مستقیم دارد.
وزن گیری سریع یا کند سبب زایمان خودبخودی زودرس می شود. کمی وزن گیری (خصوصا” در سه ماهه اول بارداری) همچنین با ایجاد نقایص لوله عصبی در ارتباط است.
وزن گیری زیاد نیز در رشد جنین، چاقی دوران کودکی و اضافه وزن و چاقی بعد از زایمان مادر تاثیر دارد. مادران باردار چاق یا دارای اضافه وزن بیش از مادرانی که وزن طبیعی دارند افزایش وزن خواهند داشت که باید با توصیه های به موقع تغذیه ای این وضعیت را کنترل کرد.
خانم های باردار در هر شرایط بدنی که باشند (لاغر، طبیعی یا چاق) باید افزایش وزن داشته باشند ولی میزان افزایش وزن آنها باید تحت نظر کارکنان بهداشتی یا پزشک کنترل شود.
با توجه به وضعیت بدنی مادر یعنی لاغر، طبیعی یا چاق بودن او در ابتدای بارداری و یا قبل از آن میزان افزایش وزن توصیه شده متفاوت است. بطوری که زنان لاغر نیاز به افزایش وزن بیشتر و زنان چاق نیاز به افزایش وزن کمتر دارند.
به طور کلی زنان با نمایه توده بدنی در مدوده لاغر 18-12 کیلوگرم زنان با وزن نرمال 16-11 کیلوگرم و زنان مبتلا به اضافه وزن 11-7 کیلوگرم و زنان چاق 9-6 کیلوگرم می بایستی در طی بارداری وزن اضافه کنند.
کل وزن گیری برای خانمهای باردار در دوقلویی 21- 18 کیلوگرم توصیه شده است. از میزان توصیه شده، باید تا هفته 24 حداقل 11 کیلوگرم افزایش وزن داشته باشند.
با مراجعه منظم به کارمند بهداشتی ، پزشک یا متخصص تغذیه روند وزن گیری شما پیگیری شده و توضیحات لازم در زمینه اینکه چه مقدار می بایستی وزن اضافه کنید به شما داده خواهد شد.
توصیه ها برمبنای BMI
افزایش وزن هفتگی در سه ماهه دوم وسوم | افزایش وزن سه ماهه اول | کل افزایش وزن | میزان افزایش وزن |
0/49 | 2/3 | 18-12/5 | زنان لاغر BMI<19.8 |
0/44 | 1/6 | 16-11/5 | زنان با وزن طبیعی BMI=19.8-26 |
0/3 | 0/9 | 11/5-7 | زنان با اضافه وزن BMI>26-29 |
0/49 | 2/3 | 9-6 | زنان چاق BMI> |
در چه صورت وزن گیری کمتر از حد مورد انتظار است
1- چنانچه از هفته 15 بارداری به بعد خانم های باردار چاق کمتر از 5/0 کیلوگرم در ماه افزایش وزن داشته باشند،
2- چنانچه از هفته 15 بارداری به بعد خانم های باردار با وزن طبیعی ، کمتر از یک کیلوگرم در ماه افزایش وزن داشته باشند.
در مورد خانم هایی که وزن گیری مناسب ندارند لازم است علت کاهش یا افزایش وزن تعیین و وضعیت خانم باردار ارزیابی گردد. این کار با سوال از او، معاینه و یاانجام برخی آزمایشات پاراکلینیکی صورت می پذیرد.
به این افراد اصول تغذیه صحیح و متنوع با تاکید بر مصرف منظم و به موقع مکمل های ویتامین، آهن و اسید فولیک و استراحت کافی در طول روز توصیه می شود.
علل وزن گیری کمتر از انتظار در زنان باردار
مهم ترین علل و عواملی که سبب وزن گیری نامناسب خانم ها در دوران بارداری می شوند عبارتند از:
– دسترسی ناکافی به برخی مواد غذایی
– عادات غذایی نامناسب و پیروی از رژیم های غذایی خاص (لاغری، درمانی و یا خرافات غذایی)
– تهوع و استفراغ دوران بارداری
– ابتلاء به بیماری های زمینه ای یا سابقه ابتلاء به آن (مانند بیماری های قلبی – عروقی، دیابت، عفونت ادراری و …)
– ابتلاء به اختلالات روانی و افسردگی
– مشکلات خانوادگی و نارضایتی از بارداری
– اعتیاد به مواد مخدر، داروهای مخدر و دخانیات
– مصرف زیاد و غیرعادی مواد خوراکی و غیر خوراکی (ویار حاملگی و پیکا)
– مشکلات اقتصادی و درآمد ناکافی خانواده
– حجم زیاد کار روزانه واستراحت ناکافی
– تحرک ناکافی و نداشتن فعالیت بدنی روزانه
– قد کمتر از 150 سانتی متر
– سن کمتر از 18 یا بالاتر از 35 سال
– چند قلویی
– سابقه زایمان زودرس (قبل از 37 هفته کامل بارداری) یا سقط
– سابقه تولد نوزاد کم وزن
– فاصله بارداری کمتر از 3 سال تا زایمان قبلی
بر اساس علت موثر بر وزن گیری نامناسب باید مداخله ای متناسب و موثر برای بهبود وضعیت سلامت جسمی و روانی خانم باردار صورت گیرد تا از عوارض ناشی از وزن گیری ناکافی او بر سلامت خود و جنین تا حد امکان جلوگیری شود.
1- اعتقاد به خرافات غذایی از جمله علل موثر بر وزن گیری نامناسب دوران بارداری است. مثلا” برخی از خانم های باردار معتقدند خوردن تخم مرغ موجب کند ذهن شـدن و یا مثلا” بعضی مواد غذایی موجب زشت شدن کودک آنان می شود. لازم است خرافات غذایی در هر منطقه شناسایی شوند و برای اصلاح آنها آموزش های لازم به خانم های باردار داده شود.
مسائل عاطفی – روانی و افسردگی: مشکلات خانوادگی مانند ناسازگاری بین زن و شوهر، ناسازگاری با مادر شوهر وسایر اعضای خانواده و یا نارضایتی از بارداری می تواند موجب بی اشتهایی مادر و امتناع او از غذا خوردن شود. در یافتن این زمینه، مشاوره با مادر برای پی بردن به روابط او و همسر و سایر اعضـای خـانـواده کمک کننــده است. از او بخواهید که در مراقبت های بعدی همــــراه با همسرش نزد شما بیاید و با همسر وی بطور جداگانه و به شکلی که اختلاف بر انگیز نباشد دربـاره وضعـیت خانم بـاردار، بی اشتهـایی و خطرات وزن گیری نامطلوب وکمک ها و حمایت هایی که او می تواند از خانم باردار بکند صحبت کنید.
یک مادر باردار برای وزن گیری مناسب خود و جنین باید نکات زیر را رعایت نماید:
– تعداد وعده غذایی باید 5 تا 6 وعده باشد.
– روش پخت و پز باید تغییر کند و به جای سرخ کردن از کباب کردن ، پختن و یا بخارپز کردن استفاده شود.
– از مصرف میان وعده های پرکالری مانند کیک، شیرینی، شکلات، شیرینی و چیپس اجتناب کنید.
– مصرف میوه ها و سبزیجات رنگارنگ مانند انبه ، موز ، آناناس و سیب به عنوان میان وعده ای توصیه می شود.
– مصرف تخم مرغ 2 تا 3 وعده در هفته برای رشد مغز جنین بسیار مفید است و نباید به شکل خام و عسلی استفاده شود .
– مصرف 2 تا 3 وعده در هفته ماهی و هر بار حداکثر به اندازه یک کف دست توصیه می شود . ماهی قزل آلا مناسب می باشد و لی ماهی های جیوه بالا ممنوع است.
– مصرف لوبیا چیتی ، قرمز ، سفید که سرشار از فیبر ، پروتئین ، آهن ، فولات، کلسیم و روی می باشد توصیه می شود.
– مصرف سیب زمینی شیرین که سرشار از ویتامین A- ویتامین C، فولات و فیبر است ، توصیه می شود.
– مصرف ذرت و دیگر غلات سبوس دار ( بلغور جو دوسر) که دارای فیبر ، ویتامین E، سلنیوم است ، توصیه می شود.
– مصرف گردو که دارای پروتئین ، فیبر، امگا3 است به صورت روزانه توصیه می شود.
– مصرف گوشت بدون چربی که دارای پروتئین با کیفیت بالا و کولین که گوشت گاو، گوسفند، بوقلمون، مرغ شامل آن می باشد توصیه می شود .( مصرف هات داگ در بارداری به علت خطر آلودگی ممنوع می باشد )
– مصرف سبزیجات سبز تیره ، برگ دار که شامل اسفناج ، کلم پیچ ، برگ چغندر که سرشار از ویتامین A، C است ، توصیه می شود .
– مصرف لبنیات شامل شیر ، خامه ، پنیر ، ماست و بستنی که سرشار از کلسیم و ویتامین D و A است ، چهار وعده در روز توصیه می شود.
– مصرف کره بادام زمینی که سرشار از فولات، منیزیم، ویتامین E و ویتامین B3است توصیه می شود .
– مصرف آجیل به صورت یک میان وعده بزرگ که سرشار از چربی و مواد مغذی و فیبر است ، توصیه می شود.
– مصرف روغن زیتون، روغن نارگیل، روغن بادام زمینی توصیه می شود.
– نوشیدن آب فراوان( 8 لیوان روزانه) و اجتناب از خوردن نوشابه های گازدار توصیه می شود.
– مصرف کربوهیدراتها شامل سیب زمینی با پوست که سرشار از کربوهیدرات و پروتئین است ، توصیه می شود.
– کنترل میزان نمک غذا سفارش می شود.
– از مصرف ادویه و فلفل و سس به میزان زیاد خودداری کنید.
سوال:
در هفته ۲۹ بارداری دومم امم. در سونو هفته ۲۶. وزن جنین ۹۷۳ گرم بود ولی من تا الان فقط یک کیلو وزن اضافه کردم ودر زایمان قبلی هم، فقط شش کیلو اضافه کرده بودم. من باید چیکار کنم؟ من الان ۶۱کیلو هستم. به نظر شما من چیکار کنم ؟
پاسخ کارشناس مامایی:
وزن بچه متناسب با ژنتیک و چثه والدین سنجیده می شود. در صورتیکه بعد از انجام سونوگرافی مشکلی در مورد وزن جنین باشد به شما اعلام می کنند و راهنمایی های لازم را انجام می دهند. وزن کمتر از حدود انتظار با IUGR در جواب آزمایش شما نشان داده می شود. بهتر است از تمام گروه های غذایی مواد پروتئینی، میوه جات و سبزیجات استفاده کنید. آب و مایعات غیر شیرین به مقدار کافی مصرف کنید. انگور -كشمش- گردو- خرما- موز-بادام و پروتئین مانند، عدسی، قارچ و گوشت کبابی هم در وزن گیری نوزاد در هفته های آخر موثر است. خواب مناسب و استراحت کافی داشته باشید.