یکی از چاشنیها و مزه دهندهها به خوراک ها به ویژه در آشپزی خاورمیانهای ترشی است.
مواد لازم برای تهیه ترشی فلفل هالاپینو:
فلفل هالاپینو | ۱۰ عدد درشت |
سیر | ۶ حبه درشت |
شوید | ۴ شاخه |
سرکه | ۱و ۱/۲ پیمانه |
اب | ۱ و ۱/۲ پیمانه |
نمک | ۱ قاشق چای خوری |
طرز تهیه ترشی فلفل هالاپینو:
۱) فلفل هالاپینو ها رو بشورید و باریک حلقه حلقه خرد کنید
۲) بریزید داخل قابلمه همراه آب – سرکه و نمک بزارید تا بجوش بیاد
۳) همین که به جوش اومد از روی حرارت بردارید .
۴) ۲ تا شیشه تمیز و خشک حاضر کنید ته هر کدوم از شیشه ها ۳ حبه سیر و ۲ شاخه شوید بزارید و فلفل ها رو همراه آب و سرکه بریزید داخل شیشه ها
۵) در شیشه ها رو بلافاصله کیپ نکنید بزارید خنک بشن و بعد محکم درشون رو سفت ببندید.
آیا میدانستید که:
ترشی گذاشتن یکی از فرایندهای نگهداری طولانی مدت از خودنی هاست که ماده خوراکی مورد نظر را درون محلول آب نمک و یا سرکه که پ هاش پایین داشته و حالت اسیدی دارد قرار می دهند. با استفاده از این فرایند، می توان مواد خوردنی فاسد شدنی را تا چند ماه سالم نگه داشت. اگر ماده خوراکی خود دارای آب کافی باشد، تنها افزودن نمک برای ساختن ترشی بس است.
در برخی کشورها مانند کره، به انواع سبزیجات نمک می افزایند و این نمک، آب اضافی موجود در سبزیجات را خارج می کند. سپس سبزیجاتی که آب اضافی شان گرفته شده را می گذارند تا به شیوه ی طبیعی ورآورده شود و محلول سرکه مانندی حاصل شود.
بر خلاف فرایند کنسرو کردن، در ترشی گذاشتن نیازی به استریل نمودن کامل ماده خوراکی نمیباشد. در نمکسودکردن نمک یا محلول نمکی با فشار_اسمزی باعث خارج شدن آب موجود در میکروبها شده و میکروبها را میکُشد و یا در ترشیها پ هاش ترشی که اسیدی است سبب میشود که هیچ باکتری یا قارچی نتواند در چنین محیطی نمو کند. فرایند ترشی گذاشتن برای نگهداری از مواد خوراکی و استفاده آنها در بیرون از فصل برداشتشان بوجود آمد. از مواد خوراکی ترشی شده در مسافرتهای طولانی، به ویژه مسافرتهای دریایی استفاده می شد. پیش از اختراع موتور بخار، گوشت گاو و خوک نمک سود شده، غذای ملوانان محسوب می شد. البته امروزه افراد، نه تنها به دلیل نگهداری از مواد خوراکی، بلکه به دلیل لذت بردن از مزه انواع ترشی، اقدام به ترشی گذاشتن می کنند. اگر چه امروزه واژه ترشی تنها به انواع سبزیجات و صیفی جات ترشی شده گفته می شود، در گذشته از انواع خوراک ها ترشی تهیه می کردند(مخصوصاً مردم آسیایی). برای حفاظت دراز مدت از انواع میوه، میوه را درون محلول غلیظ آب و شکر قرار می دهند و انواع ادویه جات از جمله دارچین هم به آن اضافه می کنند.
روش نگهداری ترشی فلفل هالاپینو:
اگر آب ترشي تمام شد بايد روي آن سركه بريزيد تا فاسد نشود. سعي كنيد هميشه روي مواد ترشي را سركه پوشانده باشد. درست است كه مواد را براي اين ترشي ميكنند كه فاسد نشود اما اگر درست از ترشي نگهداري نكنيد حتما فاسد ميشود. ترشي فاسد كپك ميزند. مزه آن هم خراب ميشود يعني ترشياش خيلي كم خواهد شد و روي آن را كپك سفيد رنگي ميپوشاند. بهتر است ترشي خراب را دور بريزيد اما ميتوانيد سركه آن را دور بريزيد و مواد ترشي را با سركه تازه كمي بجوشانيد. اينطوري ترشي دوباره برطرف ميشود.
چه خودتان ترشي انداخته باشيد چه از بيرون خريده باشيد، مناسبترين ظرف براي نگهداري ترشي، ظرفهاي مربايي كوچك است؛ اينطوري شيشهاي كه باز ميكنيد چند روزه تمام ميشود و احتمال فاسد شدن آن كمتر است. اگر مقدار بيشتري ترشي داريد كه ميخواهيد نگه داريد، بايد بعد از اينكه ترشي را در شيشه ريختيد روي آن سركه بريزيد تا شيشه كاملا پر شود. بعد در آن را ببنديد. ظرف بلور يا سفال لعابدار بهترين ظرف براي نگهداري ترشي است.
شيشه ترشي بايد كاملا خشك و تميز باشد. اگر ترشي را در شيشه خيس بريزيد احتمال كپك زدن آن زياد ميشود. بهتر است ظرف ترشي را با آب داغ بشوييد و بگذاريد كاملا خشك شود، بعد در آن ترشي بريزيد. قاشقي كه در ترشي ميزنيد هم بايد تميز باشد. هيچ وقت قاشقي كه با آن غذا خوردهايد را در ترشي نزنيد. هميشه براي برداشتن ترشي از قاشق كاملا خشك استفاده كنيد. اگر ترشي را در ظرف كوچك ريختيد و روي سفره آورديد نبايد دوباره آن را در شيشه اصلي برگردانيد. همينطور نگه داريد تا كاملا مصرف شود. ترشي كه هنوز آن را باز نكردهايد را لازم نيست در يخچال بگذاريد آفتاب روند رسيدن آن را تندتر ميكند.
اگر از آن درست مراقبت كنيد فاسد نميشود اما بهتر است ظرف باز ترشي را در جاي خشك و خنك نگهداري كنيد.