درمان سکته مغزی خفیف
علایم، علت و درمان انواع سکته مغزی خفیف، گذرا، ایسکمیک، CVA چیست؟ و راهکارهای آن کدام است را در مطلب درمان سکته مغزی خفیف در زیر برایتان تشریح می کنیم. با ما همراه باشید.
درمان سکته مغزی خفیف
سکنه مغزی زمانی اتفاق میافتد که خونرسانی به بخشی از مغز دچار اختلال شده یا بهشدت کاهش مییابد. در نتیجه بافت مغز دچار کمبود اکسیژن و مواد مغذی میگردد. ظرف چند دقیقه سلولهای مغز از بین خواهند رفت. سکته مغزی یکفوریت اورژانسی محسوب میشود. اقدام و درمان فوری برای افراد حیاتی است. اقدام فوری میتواند آسیب سلولهای مغزی و عوارض احتمالی آن را کاهش دهد.
تشخیص
برای تشخیص سکته مغزی، پزشک معمولاً از چند مورد از بررسیهای زیر استفاده میکند:
- بررسی علائم و نشانههای فعلی مشکل
- بررسی سابقه بیماری
- الکتروکاردیوگرام (ECG)
- اکوکاردیوگرام
- الکتروآنسفالوگرام (EEG)
- اسکن مافوق صوت شریانهای گردن
- سی تی اسکن
- اسکن ام آر آی
- آزمایش خون
- عکس رادیولوژی سینه
درمان
سکته مغزی یک مشکل اورژانسی است که میبایست بلافاصله تحت درمان قرار گیرد. به این ترتیب انجام اقدامات سریع میتواند شانس زنده ماندن بیمار را افزایش داده و میزان ریکاوری مورد انتظار پس از درمان را افزایش دهد.
درمان اولیه
در این مرحله از داروهای خاص برای بیمار استفاده شده و ممکن است در برخی موارد نیاز به عمل جراحی وجود داشته باشد.
مصرف دارو
درمان ترومبولیتیک. در این حالت از داروهای مناسب برای تجزیه لختههای خون و ایجاد امکان جریان مجدد خون در رگهای دچار گرفتگی استفاده میشود.
داروی ضد انعقاد خون (مثل هپارین). این داروها میتوانند به پیشگیری از بزرگتر شدن لختههای خونی و جلوگیری از تشکیل لختههای جدید کمک کنند.
داروهای ضد فشار خون. در موارد سکته هموراژیک از این داروها برای کاهش فشار خون فرد استفاده میشود.
علاوه بر این لازم است داروهای مناسب جهت کاهش ورم و التهاب ایجاد شده در مغز و نیز از بین بردن علت ایجاد سکته مغزی همچون ضربان نامناسب قلب برای بیمار تجویز شود.
عمل جراحی برای درمان سکته مغزی
گاهی اوقات لازم است از عمل جراحی برای ترمیم شریانهای آسیب دیده یا پاره شده استفاده شود. در موارد مشاهده سکته هموراژیک، عمل جراحی میتواند شامل ترمیم برآمدگی ایجاد شده در رگها (AVM) باشد. هنگامی که سکته ایسکمیک در نتیجه مسدود شدن شریان یک رگ در ناحیه گردن ایجاد شده باشد، احتمالاً از عمل جراحی برای رفع انسداد ایجاد شده استفاده میشود. در اصطلاح به این درمان، جراحی اندآر ترکتومی کاروتید (carotid endarterectomy) گفته میشود.
درمان بلندمدت و توانبخشی
سلولهای مغزی معمولاً دوباره ایجاد (تشکیل مجدد) نمیشوند. به این ترتیب پس از سکته مغزی، سلولهای زنده مانده وظایف نواحی دچار آسیب یا سلولهای مرده را بر عهده میگیرند، اما در عمل فقط تا حدودی میتوانند وظایف آنها را انجام دهند. در واقع تطبیق سلولهای مغزی با شرایط جدید نیازمند آموزش مجدد مهارتهای مختلف به فرد میباشد.
برنامه توانبخشی و بازتوانی سکته مغزی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- فیزیوتراپی و ورزشهای سکته مغزی برای بهبود توانایی حرکتی استفاده میشود. به این منظور دکتر رئیس السادات از آموزش، تمرینهای حرکتی، و دستکاری فیزیکی بر روی افراد دچار سکته مغزی استفاده کرده و سعی میکند توانایی حرکتی، حفظ تعادل، و هماهنگی اجزای بدن این افراد را افزایش دهد. هدف از فیزیوتراپی سکته مغزی در این شرایط آموزش مجدد فعالیتهای ساده همچون راه رفتن، نشستن، ایستادن، راه رفتن، دراز کشیدن و تغییر وضعیت از یک فعالیت به فعالیت دیگر میباشد.
- گفتار درمانی برای بهبود شرایط برقراری ارتباط با سایر افراد استفاده میشود.
- کار درمانی و ورزشهای سکته مغزی برای بهبود فعالیتهای روزمره همچون غذا خوردن، آشپزی کردن، دستشویی رفتن و نیز شستشو مورد استفاده قرار میگیرد.
دوره ریکاوری پس از سکته مغزی به چند ماه زمان نیاز دارد و به منظور تشخیص دقیق میزان ریکاوری فرد پس از این مشکل، ممکن است پزشک معالج به چند روز یا چند هفته زمان نیاز داشته باشد.
توجه داشته باشید درمان بلندمدت با مصرف دارو جهت از بین بردن دلایل اصلی سکته مغزی و حداقل کردن احتمال ایجاد شرایط مشابه، برای بیمار لازم و ضروری است.