دلیل دوم: خطر بلع نادرست نوزاد وجود دارد، زیرا تا این مرحله ممکن است سیستم هضم و جذب نوزاد هنوز به تکامل کامل نرسیده باشد.
دلیل سوم: غذاهای جامد مانند سرلاک ممکن است جایگزین شیر مادر و یا شیرخشک شود و نوزاد از طعم آن خوشش بیاد و دیگرتمایلی به خوردن شیرمادر و یا شیرخشک نخواهد داشت
دلیل چهارم: ممکن است نوزاد شما مستعد آلرژی غذایی،عفونت، آلرژی و یا عدم تحمل لاکتوز باشد و سیستم ایمنی او بطور کامل تکامل نیافته است
دلیل پنجم:ممکن است در مدفوع نوزاد تغییری ایجاد شود زیرا نوزاد به مرحله هضم غذاهای جامد تا قبل از 4 ماهگی نرسیده است و هضم این مواد کامل انجام نمیشود.
چرا بهتر است سرلاک را بعد از شش ماهگی به نوزاد خود بدهم؟
معمولا توصیه نمی شود که شروع غذای جامد کمکی مانند سرلاک بعد از 6 ماهگی کودک به تاخیر بیافتد، زیرا:
زیرا شیر مادر در این مرحله به تنهایی جوابگو نیست و باید غذاهای کمکی آغاز شود که یکی از غذاهای کمکی می تواند سرلاک باشد.
ممکن است شروع نکردن غذای کمکی اثر بدی بر روی رشد و تکامل نوزاد داشته باشد.
نوزاد ممکن است با کمبود روی و آهن روبرو شود.
نوزاد ممکن است مهارت های لازم جویدن، قورت دادن و یا بلع را یاد نگیرد.
شرایط نگهداری سرلاک: در جای خشک و خنک نگهداری نمایید.
روش مصرف سرلاک: قبل از تهیه به دقت دست ها و ظرف غذای کودک را بشویید. آب آشامیدنی تمیز را به مدت 5 دقیقه جوشانده و بگذارید خنک شود. 150 میلی لیتر آب ولرم را اندازه بگیرید و در ظرف کودک بریزید. 50 گرم یا 9 قاشق غذاخوری سر صاف سرلاک را به آن اضافه کنید. مخلوط را هم زده تا به صورت یکنواخت درآید و سپس با یک قاشق تکیز به کودک بخورانید.
یادآوری های لازم برای شروع غذای کمکی:
– بعد از شروع غذای کمکی، به کودک آب سالم و بهداشتی بدهید.
– قبل از یک سالگی، تا آن جا که ممکن باشد، شکر، نمک و ادویه به غذای کودک اضافه نکنید.
– از روز پانزدهم تولد باید قطره ویتامین آ+ د یا مولتی ویتامین (25 قطره در روز) و هم زمان با شروع تغذیه تکمیلی قطره آهن (15 قطره در روز) به کودک بدهید.
– برای جلوگیری از تغییر رنگ دندان ها، توصیه می شود قطره آهن را در عقب دهان شیرخوار بچکانید و یا بعد از مصرف، مقداری آب به او بدهید.
– قبل از یک سالگی از دادن اسفناج، عسل و سفیده تخم مرغ، شیر گاو، توت فرنگی، گیلاس، آلبالو، کیوی، خربزه به کودک خودداری کنید.
– هرگز به زور به کودک غذا ندهید.
– به ساعت های خواب و استراحت کودکان توجه کنید.
– به کودک مبتلا به اسهال و یا هر نوع بیماری عفونی دیگر، غذای کافی بدهید.
نکات اساسی که هنگام تهیه غذای کودک باید رعایت کرد:
با توجه به این که منابع آلودگی مواد غذایی زیاد هستند، لذا توجه به نکات زیر در تهیه غذای سالم برای شیرخواران و کودکان خردسال اهمیت زیادی دارد. این نکات عبارتند از:
– پختن کامل غذا در حرارت زیاد (حدود 70 درجه سانتی گراد)
– تازه تهیه کردن هر وعده غذا
– نگه داری غذا در یخچال و یا فریزر
– شستن میوه ها و سبزی ها
– استفاده از آب سالم
– شستن دست ها به دفعات زیاد
– خودداری از تغذیه شیرخوار با استفاده از بطری
– محافظت غذاها از حشرات و جوندگان
– نگه داری مواد غذایی فاسد نشدنی در محل مطمئن
– تمیز نگه داشتن وسایل لازم برای تهیه غذا