انواع جواهر در فرهنگ های مختلف

تاريخ : 16 مرداد

جواهر یکی از سنگ های قیمتی می باشد که علاوه بر ارزش زیادی که دارد، زیبایی و جلوه بسیار زیبا و بی نظیری نیز دارا می باشد. جواهر در فرهنگ های مختلف جهان انواع مختلفی دارد. برای آشنایی با انواع جواهر این بخش گهر را بخوانید. در ادامه مطالبی در مورد جواهر و انواع جواهر و ویژگی های جواهر و انواع مختلف جواهرآلات می خوانید.

انواع جواهر در فرهنگ های مختلف

انواع جواهر در فرهنگ های مختلف, پورتال خبری فرهنگی گهر

انواع جواهر

سنگ های قیمتی یا جواهر، اشیا تزئینی کوچکی هستند که برای زینت شخصی به صورت سنجاق، حلقه یا انگشتر، گردنبند، گوشواره و دستبند استفاده می شوند. این اشیا می توانند به بدن انسان یا لباس او متصل باشند. عبارت اشیا تزئینی در اینجا به زیورآلات با دوام محدود می شود. برای مثال شامل گل ها نمی‌باشد.فرق طلا با جواهر

قرن هاست که فلزات (غالباً به صورت ترکیب با سنگ های جواهر)، مواد پایه ای رایج برای جواهرات بوده اند، ولی مواد دیگر مانند صدف و مواد رستنی نیز می تواند به کار رود. جواهر یکی از قدیمی ترین انواع مصنوعات از دید باستان شناسی است. مهره های ساخته شده از صدف ناساریوس (Nassarius) با دیرینه ۱۰۰ هزار ساله، قدیمی ترین جواهر شناخته شده به حساب می آید.

جواهرات در هر فرهنگ دارای اشکال پایه ای مختلف هستند، ولی معمولاً پایداری طولانی دارند. در فرهنگ های اروپایی اشکال رایج جواهرات به صورت آنچه در بالا نام برده شد، از زمان های باستان متداوم بوده است. در حالی که بقیه اشکال مانند زیورآلات بینی و مچ پا که در بقیه فرهنگ ها حائز اهمیت بوده ، بسیار کم رواج داشته است.

بنا به شواهد تاریخی، بیشترین گستره تاثیرات بر طرح و مدل جواهر از آسیا بوده است. جواهر می تواند از تعداد زیادی ماده ساخته شود. سنگ های قیمتی و مواد مشابه مانند کهربا، مروارید، فلزات گرانبها، مهره و صدف به طور گسترده به عنوان جواهر استفاده شده اند و لعاب نیز اغلب دارای اهمیت بوده است.

جواهر در اکثر فرهنگ ها به خاطر ویژگی های ماده تشکیل دهنده، طرح و مدل یا سمبل معنادار آن به عنوان نماد حالت شناخته می شود. جواهر برای تزئین تقریباً تمام نقاط بدن از سنجاق سر تا حلقه انگشت های پا و حتی اندام های دیگر ساخته شده است. روش استفاده از جواهر برای جنسیت های مختلف، بچه ها و افراد بزرگ تر در فرهنگ های مختلف بسیار تفاوت دارد، ولی زن های بالغ ثابت قدم ترین استفاده کننده های آن بوده اند.

در فرهنگ امروزی اروپا، استفاده از جواهر برای مردان بالغ نسبت به فرهنگ های دیگر و اعصار مختلف اروپا کم است. کلمه “jewellery” به معنی جواهر از “jewel” مشتق شده است که انگلیسی شده واژه “jouel” در زبان فرانسوی باستان و فراتر از آن کلمه لاتین “jocale” به معنی اسباب بازی است.

در زبان انگلیسی بریتانیایی، انگلیسی زلاند نویی، انگلیسی ایرلندی، انگلیسی استرالیایی و انگلیسی آفریقای جنوبی به صورت “jewellery” نوشته می شود. در حالی که در انگلیسی آمریکایی به صورت “jewelry” است. در انگلیسی کانادایی هر دو کلمه استفاده می شود. گرچه شکل کلمه به صورت “jewelry” دو برابر استفاده می شود. در فرانسوی و بعضی زبان های اروپایی عبارت متناظر “joaillerie” ممکن است علاوه بر اشیا استفاده شده توسط انسان، برای فلزکاری با فلز گرانبها در مواردی چون اشیا هنری و اقلام کلیسا نیز استفاده شود.

آشنایی با انواع جواهر آلات

۱- طلا(GOLD): طلا بعلت آنکه فلزی بسیار نرم و چکش خـور می باشد بـاید بـا فــلزات دیگـری آمیـختـــه گـردد تــا استحکام لازم را بیابد. بغیر از طلای ۲۴ عیار مـابقی آلیاژ طلا نامیده می گـردند. مس، نقره، نیکل و پالادیوم بــرای استحکام بیشتر و فلز روی به ایـن خـاطر بـه طـلا افــزوده میگردد تا اکسیژن هوا را جذب کــرده و از اکـسیـد شــدن مـس و نـقـره جـلوگیــری کنـــد. عـیار طلا یا همان قـیـراط (KARAT ) درجـه خـلوص طـــلا را مشـخـص می کند. هـر قیـراط ۱/۲۴ درصـد کل طلا در آلیاژ طلا را تعیین می کـنـد مختصر آن (K) و یا (KT) می باشد. البته آن را با CARAT که وزن الماس و دیگر سنگهای قیمتی را مشخص میکند اشتباه نگیرید. یکCARAT معادل ۲۰۰ میلی گرم میباشد.

نشان عیار آمرکایی      نشان عیار اروپایی         درصد خلوص طلا

۲۴                               ۱۰۰۰                          %۱۰۰

۲۲                                ۹۱۷                            %۹۱٫۷

۲۰                                 ۸۳۳                           %۸۳٫۳

۱۹                                 ۷۹۲                           %۷۹٫۲

۱۸                                ۷۵۰                           %۷۵

۱۵                                ۶۲۵                           %۶۲٫۵

۱۴                                ۵۸۸                           %۵۸٫۸

۱۲                              ۵۰۰                           %۵۰

۱۰                              ۴۱۶                           %۴۱٫۶

طلا (درصد طلا بیشتر از مابقی) + مس + نقره = طلای زرد

طلا + نقره (درصد بیشتر از مابقی) + مس + روی = طلای سبز

طلا + مس (درصد بیشتر) = طلای قرمز (صورتی)

طلا + نیکل + پالادیوم + نقره + روی = طلای سفید

طلای سفید طبیعی خاکستری روشن می بـاشد بـه هـمـین خاطر برای سفید تر جلوه دادن آن از روکش رودیوم (RHODIUM) برای پوشش استفاده می کنند. و از آنـجـایـی که رودیــوم پــس مدتی ساییده می شود باید مجددا طلای سفید را روکش کرد. ایـن مدت ۱۲ الی ۱۸ ماه است.

۲- نقره(SILVER): همانند طلا بسیار نرم بوده و بسرعت آسیب میبیند از این رو آن را معمولا با فلز مس ترکیب می کنند تا استحکام لازم را پیدا کند. درجـه خلوص نقره را به واحدهایی از ۱۰۰۰ قسمت می سنجند. نقره پس از مـدتی بـخـاطـر اکسـیـدهای گوگرد موجود در هوا و یا عرق بدن دچار تیرگی می شود کـه بـاید آن را مجددا پرداخت نـــمـود. نقره استرلینگ (STERLING SIVER) بخاطر کیفیت ممتاز و زیبـایـش مـعـروف می باشد. درجه خلوص نقره در آن ۹۲٫۵% است

۳- پلاتین (PLATINIUM): فلزی سنگین و بسیار مقاوم می بـاشد. ایـن فـلز مـعمولا با پـالادیـوم، رودیـوم، ایـریـدیوم، مس، روتیوم و تیتانیوم آمیخته می گردد. درجه خلوص آن مانند نقره بر پایه ۱۰۰۰ قسمتی میباشد:

%۹۵ پلاتین خالص = Plat 950

%۹۰ پلاتین خالص = Plat 900

%۸۵ پلاتین خالص = Plat 850

مقایسه پلاتین و طلای سفید

۱- پلاتین سنگین تر از طلای سفید میباشد.

۲- پلاتین بطور طبیعی سفید بوده و درخشندگی و لومینانس بیشتری از طـلای سفید دارد.

۳- از طلا کمیاب تر بوده از این رو گرانبها تر از طلا میباشد

۴- پلاتین مقاومت بیشتری نسبت به کدر شدگی دارا میباشد.

۴- تیتانیوم (TITANIUM): رنگ آن سفید خاکستری می باشد. سخت ترین فلز بوده و استحکام آن ۳ برابر فولاد است. اما در عین حال بسیار سبک است.به هیچ عنوان ایجاد حساسیت در پوست نمیکند. ضد خش نیز میباشد. با حرارت دادن آن و ایجاد اکسید در تیتانیوم میتوان آن را به رنگهای دلخواه در آورد.اما این رنگ کم عمق بوده و با خراشیدن از بین میرود. بنابراین باید از تیتانیوم رنگی بسیار مراقبت کرد.

مقایسه تیتانیوم و طلای سفید

۱- تیتانیوم ایجاد حساسیت نکرده اما برخی از آلیاژهای طلا حساسیت زا می باشند.

۲- اندازه قطر طلای سفید را میتوان تغییر داد اما از آنجایی که تیتانیوم را نمیتوان لحیم کاری کرد ایجاد تغییر در اندازه آن نیز میسر نمیباشد.

۳- تیتانیوم را میتوان به رنگهای گوناگون در آورد اما طلای سفید را نه.

۴- تیتانیوم ارزان قیمت تر از طلای سفید میباشد

۵- مروارید(PEARL): مـروارید را بــا قــرار دادن دانـه بـسیـار ریــزی درون صـدفها کشت مـی دهـنـد. هر اندازه مروارید درشت تر و گردی آن خوش فرم تر باشد، گـران قیـمـت تـر میباشد. انواع مختلف آن به قرار زیر است:

مروارید AKOYA: مروارید آکویا در سواحل چین و ژاپن تولید میگردد.

مروارید SOUTH SEA: مروارید دریای جنوب در استرالیا،اندونزی و فیلیپین تولید میگردد.

مروارید TAHITIAN: مروارید تاهیتی در جزیره تاهیتی تولید می گردد.

۶- الـمـاس (DIAMOND): گرانقـیمت ترین جواهر می باشد. عیـار آن بـر اســاس وزن است. هر قیراط به ۱۰۰ قسمت تقسیم میگردد بنابراین الماس با درجه ۷۵ ، ۰٫۷۵قیراط میباشد. هر چه الماس بزرگتر باشد گرانقیمت تر است. کیفیت الماس به ۳ ویژگی دیگر بستگی دارد:

۱- نوع تراش (CUT): نـوع تــراش الماس را مشخص میکند بعبارتی دیگر درخشندگی آن را؛ مثلا برلیان نوعی از تراش الماس میباشد.

۲- وضوح (CLARITY): عیوب الماس مانند لـکه ها و یـا شکـافـهـای ریــز را مـشــخص میکند. هر چه الماس وضوح بیشتری داشته باشد ارزشمند تر است.

۳-رنگ (COLOR): رنگ الماس از سفید شروع شده و تا سـایـه هایی از زرد و قهوه ای موجود میباشد.

انواع ساختگی الماس نیز وجود دارند که مـعـروفتریـن آن CUBIC ZIRCONIA می بــاشد. اینگونه میتوانید آن را از الماس اصل تشخیص دهید:

۱- زیرکونیا %۷۵ سنگین وزن تر از الماس میباشد.

۲- آن را جلوی دهانتان گرفته و بر آن بدمید (مانند دمیدن روی شیشه پنجره) اگر بـخــار مه مانند، فورا” ناپدید گردد الماس اصل بوده اما هرگاه اندکی طول بکشد تا از بـیـن برود الماس بدلی میباشد.

نکاتی برای مراقبت از جواهر آلات

۱- هنگام حمام گرفتن و یا شتستشوی دست هـا، جـواهر آلات خـود را در بیاورید چون صابون سبب ایجاد لایه نازک روی جواهر آلات میگردد.

۲- با جواهر آلات آشپزی نکـنیـد زیـرا گـرمای شـدید و روغــن موجب صدمه زدن به نگین جواهرآلات میگردد.

۳- همواره پس از آرایش و یا عطر زدن جواهر آلات خود را به تن کنید.

۴- فلزات قیمتی را تنها با یک پارچه ویژه پرداخت و یا پارچه نمدی پاک کنـیـد زیـرا حوله و یـا پارچه به خاطر آن کـه گـرد و غبـار را در خــود دارنـد باعث خراش برداشتن جواهر آلات میگردند.

۵- جواهر آلات را از ضربه، مواد شیمیایی، نور خورشید و گرمای شدید محافظت کنید.

۶- در استخر و یا شستشوی ظروف و یا لباسها جواهر آلات خود را در بیاوریـد زیـرا کـلـر سبب تغییر رنگ و یا شل شدن نگین ها میگردد.

۷- جواهر آلات را بمنظور جلوگیری از خراشیده شدن بطور مجزا نگهداری کنید.

۸- نگهداری نقره در یک کیسه در بسته کدر شدن آن را بتعویق می انــدازد. اما هیچگاه مروارید را درون کیسه پلاستیکی قرار ندهید.

۹- بهترین روش تمیز کردن جواهر آلات استفاده از آب و صابون اندک بهمراه یـک مـسـواک نرم میباشد.

آخرين هاي اين بخش
ديگران چه مي خوانند
دیدگاه ها
برای ارسال دیدگاه مرتبط با این مطلب کلیک کنید

گـهـر در شبکه هاي اجتماعي