مطالب پيشنهادي

اموزش درست کردن سمنو

تاريخ : ۲۲ اسفند
بازديد : 474

سمنو آی سمنو، مال پای هفت‌سین سمنو! شعری که نزدیک نوروز می شنوید. امروز اموزش درست کردن سمنو را برایتان در مطلب زیر می گذاریم.

اموزش درست کردن سمنو

947239 Gahar ir اموزش درست كردن سمنو

سمنو یکی از خوراکی های محلی ایرانی است

از زمان های قدیم با نزدیک شدن به عید نوروز سمنو را برای سفره هفت سین طبخ می کردند. سمنو دارای طعم و مزه متفاوت و خواص بسیار زیادی است برای تهیه سمنو به زمان چند روزه و حوصله زیادی نیاز دارید تا پایان مطلب با ما همراه باشید تا با طرز تهیه سمنو در منزل آشنا شوید.

مواد لازم برای تهیه سمنو

گندم با پوست : نیم کیلو گرم

آرد گندم : ۲ کیلو گرم

طرز تهیه سمنو در منزل

سمنو در واقع یه حلوای شیرین کشدار محسوب می‌شود که شیرینی اش فقط از جوانه گندم به دست می آید. چطوری؟ خب توی جوانه گندم آنزیمی وجود دارد که محلول نشاسته رو توی حرارت بالای ۸۰ درجه سانتی‌گراد به قند تبدیل می‌کند. به همین سادگی.

عملیات سمنو پزی رو باید از درست‎کردن جوانه گندم و گرفتن شیره‌ اش آغاز کنید. اگر دوست دارید سمنو پزی رو یاد بگیرید یادتان باشد که به ازای هر مقدار گندمی که می گذارید جوانه بزنه باید سه برابرش آرد استفاده کنید.

مثلا برای یک کیلوگرم گندم حدود سه کیلو گرم آرد مصرف می‌شه. پس اگر اولین باره که می‌خواید سمنو درست کنید با مقدار کمی شروع کنید که حجم زیادش موقع پخت خسته‌ تون نکنه. مرحله اول اینه که گندم‌ها رو خوب پاک کنیم و دونه‌های شکسته رو جدا کنیم.

بعد با آب سرد می‌شوریم و دو روز می گذاریم تا خوب خیس بخورن. یادتون باشه ارتفاع گندم توی ظرف کمتر از هشت سانتیمتر باشه و روزی دو بار آب ظرف رو عوض کنید که ترش نشه و بو نگیره. محل نگهداری ظرف هم جایی دور از نور مستقیم خورشید باشه و خیلی سرد یا خیلی گرم هم نباشه.

152040 Gahar ir اموزش درست كردن سمنو

اموزش درست کردن سمنو

روز سوم گندم‌ها رو می‌ریزیم توی آبکش. اگر دقت کنید احتمالا تو این مرحله جوانه‌های خیلی ریز رو روی گندم‌ها می‌بینید. تو مرحله بعد یه پارچه نخی تمیز می‌آریم و گندم‌ها رو توش می‌پیچیم. پارچه باید کمی نمناک باشه ولی خیلی خیس نباشه.

بعد اون رو توی یک کیسه پلاستیکی بزرگ قرار می‌دیم و می گذاریم تا یکی دو روز بمونه. البته روزی چند بار گندم‌ها رو باز کنید و مقدار کمی آب به اون‌ها بپاشید که خشک نشن. تو این دوره هم گندم‌ها رو توی محیطی دور از نور و در دمای معتدل قرار بدید.

بخوانید :   جاذبه های گردشگری ونیز + راهنمای سفر به ونیز

418959 Gahar ir اموزش درست كردن سمنو

در تمام این مراحل جابجایی گندم‌ها باید با آرامش و ملایمت انجام بشه تا فشار اضافی باعث آسیب‎دیدن گندم‌ها و جوانه‌های کوچک نشه.

140563 Gahar ir اموزش درست كردن سمنو

بعد از این مدت که دیگه جوانه‌ها آشکارتر شدن، گندم‌ها رو توی آبکشی به ارتفاع حدود دو سانت می‌ریزیم و روی اون‌ها رو با پارچه نخی مرطوب می‌ پوشونیم و روزی چند بار زیر شیر آب می‌گیریم که هم آب لازم به گندم‌ها برسه، هم شسته بشن و بو نگیرن. تازه چون توی آبکش هستن آب اضافی‌شون هم خارج میشه و مشکلی پیش نمیاد. راستی حواستون باشه شدت آب خیلی زیاد نباشه تا به جوانه‎ها آسیب برسه.

361229 Gahar ir اموزش درست كردن سمنودرست کردن سمنو

با این روش تقریبا بعد از سه روز ریشه‌های گندم‌ها زیاد و فشرده می‌شه و جوانه‌ های ظریف در رنگ‌های سفید مایل به نقره‌ای به ارتفاعی کمی بیشتر از قد دانه گندم رشد می‌کنن. این مرحله زمانیه که آنزیم قند به حد اعلاش رسیده و زمان شیره‎ گرفتن از گندم‌هاست.

320994 Gahar ir اموزش درست كردن سمنو

وضعیت گندم ها

یادتون باشه به هیچ وجه نذارید گندم‌ها به مرحله سبز شدن برسن، چون سبز شدن باعث می‌شه شیرینی‌ شون کم بشه و مزه گس پیدا کنن. اگر به هر دلیلی بعد از رسیدن به این مرحله فرصت شیره‌ گیری و ادامه کارو نداشتید جوانه‌ها رو به یخچال منتقل کنید که جلوی رشد بیشترش گرفته بشه. جوانه‌ها توی یخچال تا چند روز تازه و سالم می‌مونن.

387059 Gahar ir اموزش درست كردن سمنو

چرخ کردن جوانه ها

بعد از اینکه جوانه‌ها به اندازه لازم رشد کردند، اونا رو با آب فراوون می‌شوریم و بعد به کمک چرخ گوشت یا هر وسیله خرد کننده دیگه‌ای کاملا له و خمیری می‌کنیم.

حالا باید معجون رو با مقداری آب مخلوط کنیم و تفاله‌ش رو توی ظرف دیگه‌ای بریزیم. اگر تو این مرحله هم با دونه‌های سالم گندم مواجه شدید نگران نباشید، می‌شه دوباره چرخشون کرد و یکبار دیگه آب بهشون اضافه کرد تا همه شیره‌ شون خارج بشه. حالا این مایع به ‎دست ‎اومده رو از صافی خیلی ریز عبور بدید و شیره به‎دست ‎اومده رو برای تهیه سمنو کنار بذارید.

280195 Gahar ir اموزش درست كردن سمنو

246814 Gahar ir اموزش درست كردن سمنو

توی یه دیگ با گنجایش مناسب، آرد رو با این شیره به‎ دست‎ اومده مخلوط می‌کنیم، طوری که یک خمیر شل به دست بیاد؛ مایعی صاف و رقیق بدون هیچ گلوله خمیری که بشه اونو با ملاقه برداشت. معمولا برای تهیه سمنو از آرد سبوس‌دار استفاده می‌شه که در ایران می‌شه از نانوایی‌ها تهیه کرد اما اگر امکانش وجود نداشت، استفاده از آرد سفید هم هیچ مانعی نداره و مشکلی برای سمنوی شما ایجاد نمی‌کنه.

080500 Gahar ir اموزش درست كردن سمنو

 

خب حالا خمیر تهیه ‎شده رو روی حرارت ملایم می‌ذاریم و مرتب هم می‌زنیم تا به جوش بیاد. تو این مرحله می‌بینید که اول کار محتویات توی دیگ کمی غلیظ می‌شه ولی بعد از چندبار جوش‎خوردن به اصطلاح می‌بُره و آب می‌اندازه. این همون لحظه‌ایه که نشاسته آرد به خاطر آنزیم جوانه گندم به قند تبدیل می‌شه و حالت لعاب‌مانندش رو از دست می‌ده.
195058 Gahar ir اموزش درست كردن سمنو

از حالا به بعد سمنو باید اونقدر روی حرارت بمونه و به ‌هم بخوره تا آردش کاملا بپزه و آب اضافه خارج بشه و به قول معروف حسابی جا بیفته. هم‎زدن مرتب رو فراموش نکنید، چون سمنو خیلی زود ته می‌گیره.

550305 Gahar ir اموزش درست كردن سمنو

درست کردن سمنو

776949 Gahar ir اموزش درست كردن سمنو

وقتی به مراحل آخر پخت می‌رسیم سمنو به رنگ قهوه‌ای خوشرنگ در می‌آید، غلظتش زیاد و مزه‌ش بسیار شیرین می‌شه. راستی تو این مرحله اگر حرارت زیاد بشه چون مایع غلیظ‌تر شده ممکنه یه‌ کمی به اطراف بپره، پس حسابی مراقب باشین که یه‌ وقت رو دستتون نریزه.

448929 Gahar ir اموزش درست كردن سمنو

یه کار جالب هم هست که می‌تونید در مراحل آخر پخت سمنو انجام بدید. قدیمی‌ها رسم داشتن که چند تا بادوم یا گردو و یا فندق رو با پوست توی دیگ سمنو می‌انداختن. اونوقت اگر هر کدوم از اینا تو ظرف کسی می‌اومد نشونه خوش‌شانسی و شگونش بود. اگر دوست داشتید شما هم امتحان کنید!

074135 Gahar ir اموزش درست كردن سمنو

بعد از اینکه مراحل مختلف پخت سمنو تموم شد، باید بذارید سمنو حدود ۱۰ ساعت در معرض هوای عادی خونه باقی بمونه. بعد از اون می‌تونید سمنو رو تو ظرف‌های دردار بریزید و خوب و سالم تا چند هفته توی یخچال نگه‌ش دارید.

614240 Gahar ir اموزش درست كردن سمنو

نکاتی برای طبخ بهتر

  1. گندم های سمنو باید از نوع خوب و مرغوبی باشند.
  2. خیس کردن گندم به مدت ۲ روز در محیطی گرم کافی می باشد.
  3. بهتر است در زیر گندم هایی که در پارچه می ریزید آبکش و یا صافی بگذارید.
  4. جنس دستمال پارچه ای باید نخی باشد پارچه نخی همواره مرطوب می ماند.
  5. بهتر است در طرز تهیه سمنو با کمک یک اسپری بر روی پارچه آب بپاشید.
  6. برای آرد سمنو می توانید از یک دوم آرد جوانه گندم نرم شده استفاده کنید که آرد جوانه گندم را باید به خوبی الک کنید استفاده از این آرد در تهیه سمنو شیرینی طبیعی سمنو را بیشتر می کند.
  7. دم کردن سمنو در کیفیت سمنو بسیار موثر است و سمنو را باید بر روی شعله با حرارت ملایم دم کنید. می توانید در طرز تهیه سمنو از بادام و پسته و فندق استفاده کنید.
  8. هرگز اجازه ندهید که گندم ها به مرحله سبز شدن برسند زیرا شیرینی سمنو شما کم می شود.
  9. اگر بلافاصله بعد از در آمدن جوانه های گندم فرصت کافی برای ادامه مراحل طرز تهیه سمنو ندارید می توانید جوانه ها را در درون یخچال بگذارید با این کار جلوی رشد بیشتر جوانه های گندم را می گیرید و جوانه ها نیز در درون یخچال تا چند روز سالم خواهند ماند.
  10. بعد از اینکه سمنو آماده شد بگذارید کمی خنک شود و بعد سمنو را در ظرف هایی قرار دهید و می توانید سمنو را با خلال پسته و بادام و … تزیین کنید و به عنوان عصرانه در کنار اعضای خانوادتان میل کنید. نوش جان

خواص و فواید سمنو

  • سمنو به سلامت افراد و پیش‌ گیرى از برخى بیماری‌ها کمک مى‌کند.
  • سمنو داراى ویتامین هاى K-E-A و گروه ویتامین هاى B12,B8, B5, B3, B1 و مواد مهم دیگر مانند: فسفر، کرومیوم، روى، سلنیوم، آهن و مس است.
  • درمان‌گران طب سنتی معتقدند که مصرف سمنو علاوه بر افزایش طول عمر افراد، موجب تقویت اعصاب و افزایش آرامش افرادی که به طور مستمر اما کنترل‌شده، از آن مصرف می‌کنند، می‌شود.
  • سمنو به دلیل داشتن ویتامین‌ های گروه B، یکی از بهترین غذاهای دارویی برای بهبود وضعیت پوست و مو است و مهم‌ترین عامل برای کاهش ریزش مو محسوب می‌شود.
  • به اعتقاد پزشکان سنتی، بهترین جایگزین بدون عارضه برای نوشابه‌ها و مکمل‌های انرژی‌زا، سمنو است.
  • ویتامین E که در سمنو به مقدار قابل توجهی وجود دارد نقش مهمی در مبارزه با رادیکال‌های آزاد دارد.
  • همچنین اسید فولیک یکی از ویتامین‌هایی است که به مقدار قابل توجهی در سمنو موجود است و با توجه به این که در بارداری نیاز به اسید فولیک افزایش می‌یابد مصرف سمنو یکی از مواد غذایی مناسب برای این دوران محسوب می‌شود زیرا فولات در سنتز ماده ژنتیکی سلول‏‌های در حال تقسیم، سنتز پروتئین، رشد و تکامل جنین نقش دارد.
  • سمنو همچنین حاوی مواد معدنی مهمی از جمله فسفر، روی، سلنیوم و پتاسیم است، روی ماده معدنی است که در عملکرد صحیح سیستم ایمنی، رشد کودکی و دوران بلوغ نقش دارد، سلنیوم ماده‌ای است که ویژگی آنتی اکسیدانی دارد و پتاسیم در تحریک ‌پذیری، انتقال و تولید انرژی مفید است.
  • جوانه‌ها از جمله جوانه گندم، دارای مقدار قابل توجهی فیبر و آب هستند که مصرف منظم آن‌ها مانع بروز یبوست می‌شود.
  • سمنو سرشار از انر‍ژی است به همین دلیل یکی از بهترین انتخاب‌های غذایی به ویژه در وعده صبحانه برای زنان باردار، کودکان و نوجوانان است.
آخرين هاي اين بخش
ديگران چه مي خوانند
دیدگاه ها
برای ارسال دیدگاه مرتبط با این مطلب کلیک کنید
گـهـر در شبکه هاي اجتماعي