آشنایی با نوشیدنی آرامش بخش چای کامبوجا
چای کامبوجا از همزیستی نوعی باکتری با نوعی گل سنگ تولید میشوند که به قارچ کامبوجا معروف است.
از بیش از دو هزار سال پیش، مردم سراسر جهان از نوشیدنی یا چای کامبوجا استفاده کردهاند. این نوشیدنی خواص زیادی برای سلامتی دارد اما با این حال چندان شناختهشده نیست و احتمالاً تاکنون حتی اسم آن نیز به گوشتان نخورده بود. در این مطلب میخواهیم در خصوص این نوشیدنی، ترکیبات و خواص آن صحبت کنیم. لطفاً با ما همراه باشید.
کامبوجا چیست؟
کامبوجا یک نوشیدنی هزارسالهی بومی چین است. این نوشیدنی از همزیستی نوعی باکتری با نوعی گل سنگ تولید میشوند که به قارچ کامبوجا معروف است. در واقع ترکیبات اصلی نوشیدنی کامبوجا عبارت است از همین قارچ کامبوجا، آب جوش و مقدار کمی شکر. ظاهراً این نوشیدنی طعم ترش و شیرین و گازداری دارد و به راحتی همه را مجذوب طعم خود میکند. به گفتهی آقای غیبی روند تولید این نوشیدنی زمانبر است و به همین دلیل تولید آن به صورت محدود صورت میگیرد. ظاهراً در دههی شصت تولید و مصرف این نوشیدنی در ایران رایج بوده است و بعد از آن سالها به دلیل جنگ و عوامل دیگر تولید و مصرف این نوشیدنی کمرنگ تر شده است.
خواص نوشیدنی کامبوجا
به عقیدهی بسیاری از متخصصین حوزهی تغذیه، نوشیدنی کامبوجا یک نوشیدنی تخمیر شدهی زنده محسوب میشود. کامبوجا یک نوشیدنی غیرپاستوریزه است و به همین دلیل هم میکروارگانیسمهای زندهی زیادی در آن وجود دارند. این نوشیدنی سرشار از آنزیمهای مختلف، پولیفنول ها، پروبیوتیکها و اسیدها (آنتیبیوتیکها، ویتامینهای گروه B، اسیدهای آمینه، اسیدمالیک، اسیدلاکتیک، بوتیریک و غیره) است که خواص مختلفی داشته و فواید زیادی به بدن میرسانند.
اگر قصد تهیه و مصرف کامبوجا را دارید بهتر است با شرکتهایی تماس بگیرید
که این نوشیدنی را به صورت طبیعی و اصل تولید میکنند. به خاطر اینکه
در برخی از شرکتهای تولیدکننده این نوشیدنی به صورت سنتزی تولید میشود.
این نوشیدنیهای سنتزی با وجود اینکه طعمی مشابه با کامبوجای اصل دارند اما فاقد خواص و ویتامینهای آن هستند.
نوشیدنی کامبوجا خواص متعددی دارد. این نوشیدنی:
* شما را از خستگی زودرس میرهاند.
* سیستم ایمنی بدنتان را تقویت میکند.
* به سم زدایی از بدن و پاکسازی آن کمک میکند.
* باعث بهبود گوارش و متعادل شدن فلور روده میشود.
* استرس را از جانتان دور میسازد.
* وضعیت پوستتان را بهتر میکند.
* از ابتلا به برخی از سرطانها مانند سرطان معده و روده پیشگیری میکند.
* سلامت موها را ارتقا میبخشد.
* کلسترول خونتان را کاهش میدهد.
* از بروز بیماریهای کبدی و همچنین سنگ مثانه پیشگیری میکند.
* برای سلامت مفاصل مفید است.
* برای سلامت چشمها و درمان آب مروارید مفید است.
* شما را از بیخوابیهای شبانه نجات میدهد.
* برای دیابتیها مفید است.
توجه داشته باشید که موارد ذکرشده جزو خواص کلی این نوشیدنی بوده است. البته باید گفت که تکتک این موارد به طور علمی و توسط محققان به اثبات نرسیده است اما با این حال از نظر طب سنتی این نوشیدنی خواص معجزهگری دارد. البته توجه داشته باشید که نه این نوشیدنی و نه هیچ نوشیدنی گیاهی دیگر برای درمان سرطان و بیماریهای جدی موثر نخواهند بود. در نتیجه نمیشود از آن برای درمان بیماریهای جدی استفاده کرد. این قبیل نوشیدنیها صرفاً برای تقویت بدن و پیشگیری از ابتلا به انواع بیماریهاست.
گفتنی است که امروزه ورزشکاران علاقهی زیادی به نوشیدن این نوشیدنی طبیعی نشان دادهاند. به خاطر اینکه علاوه بر افزایش انرژی و توانمندی جسمی آنها برای سلامت مفاصلشان نیز مفید است. این نوشیدنی برای افرادی که از درد مفاصل رنج میبرند توصیه میشود.
آیا میشود نوشیدنی کامبوجا را در منزل تهیه کرد؟
اگر قارچ کامبوجا در اختیار داشته باشید و یا بتوانید آن را در منزل تهیه کنید تهیهی نوشیدنی آن کار چندان دشواری نیست؛ اما با این حال باید بدانید که امکان دارد در روند تخمیر این نوشیدنی در منزل اشکالاتی به وجود بیاید که در این صورت خطر مصرف این نوشیدنی جدی میشود. چون امکان دارد که این نوشیدنی به میکروارگانیسمهای نامناسب دیگر آلوده شود. حتی گاهی آلودگیهایی در این قبیل نوشیدنیهای دستساز و خانگی دیده شده است که برای سلامت خطرساز است. بهتر است از نوشیدنیهایی که در بیرون به فروش میرسد استفاده کنید. چون شیوهی تولید آنها کنترل شده، بهداشتی و در دمای مناسب است.
توجه توجه
این نوشیدنی موارد منع مصرف نیز دارد. در واقع مصرف آن برای خانمهای باردار، خانمهای شیرده، کودکان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند مانند افراد سالمند توصیه نمیشود. در مصرف این نوشیدنی جانب احتیاط را رعایت کرده و از خواص بینظیر آن بهرهمند شوید.
درست است که کامبوجا حاوی خواص متعدد و میکروارگانیسمهای مختلفی است؛ اما با این حال یک نوشیدنی مخصوص لاغری محسوب نمیشود و توصیه نمیشود که در مصرف آن افراط شود. توجه داشته باشید که این نوشیدنی حاوی قند است. اگر نگران تناسب اندام خود هستید حواستان باشد که مصرف روزانه بیش از سه لیوان کار دستتان میدهد.
اگر قصد خرید دارید
اگر قصد تهیه و مصرف کامبوجا را دارید بهتر است با شرکتهایی تماس بگیرید که این نوشیدنی را به صورت طبیعی و اصل تولید میکنند. به خاطر اینکه در برخی از شرکتهای تولیدکننده این نوشیدنی به صورت سنتزی تولید میشود. این نوشیدنیهای سنتزی با وجود اینکه طعمی مشابه با کامبوجای اصل دارند اما فاقد خواص و ویتامینهای آن هستند. میتوانید با جستجو در اینترنت نام شرکتهای تولیدکنندهی این نوشیدنی را یافته و آن را سفارش دهید. گفته میشود که تولید یک نوشیدنی اصل کار زمانبری است که حدود 40 تا 45 روز طول میکشد.
از غذاها و نوشیدنیهای قاره آسیا، به خصوص شرق آسیا، همیشه به عنوان غذاها یا نوشیدنیهایی یاد میشود که رمز و رازی با خود دارند. آنها به روشهای خاصی تهیه میشدهاند و مصرفشان نه تنها عارضهای در پی نداشته، بلکه بر سلامت و نشاط میافزوده. یکی از نوشیدنیهای این سرزمین چایی است که در فرآیند تهیه آن از نوعی قارچ استفاده میشود. منشاء اولیه این قارچ به خوبی مشخص نیست و کسی به درستی نمیداند ابتدا در چین یافت شده است یا در کره، ژاپن یا روسیه. فقط مشخص است که بیش از 2000 سال است انسان این قارچ را میشناسد و از آن استفاده میکند. گیاهشناس معروفی به نام «پاستور وایدینگر» در کتاب خاطرات خود از سفر به منطقه آسیای شرقی آورده است: «شربت ترش و شیرینی که در آن هوای گرم به من تعارف میشد، بسیار دلچسب و گوارا بود. شدیداً تحت تأثیر آن قرار گرفته بودم. بعد از نوشیدن این شربت، علاوه بر رفع خستگی، به طور غریبی احساس سرحالی میکردم. حس میکردم سوخت و ساز بدنم بهتر شده است و به آرامش رسیدهام. وقتی راجع به آن سۆال کردم، آن را کن پوچا نامیدند. بسیار متعجب شدم. کنپوچا یعنی چایی که از اقیانوس گرفته میشود. این شربت به مرور زمان، از طریق مغولستان و روسیه به اروپا معرفی شد و امروزه یکی از نوشیدنیهایی است که طعم گوارای آن احساس شادابی را به انسان القا میکند. برای آشنایی بیشتر با کومبوجا یا کومبوچا، با دکتر محمدحسین عزیزی، متخصص صنایع غذایی و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس گفتوگو کردهایم.
قارچ کومبوجا چه نوع قارچی است؟
قارچ کومبوجا یا قارچ منچوری شبیه قارچهای معمولی نیست بلکه اجتماعی از چند مخمر و باکتری است که آن را برای رشد در چای قرار میدهند. قارچ قرار گرفته در چای در طول زمان موادی به نام «اسید گلوکورونیک» از خود آزاد میکند. دانشمندان بر این باورند اسید گلوکورونیک همراه عوامل دیگری که در چای آزاد میشود، در جلوگیری از سکتههای مغزی، کاهش سلولهای سرطانی، کاهش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی، سخت شدن رگها یا تصلب شرایین، رفع خستگی، تنبلی رودهها، نقرس، ام اس، روماتیسم، هموروئید، دیابت، ریزش مو، چین و چروک پوست، آرتروز و درگیری مفاصل شامل انواع کمردرد، پادرد، سردرد، تنظیمکننده کار اندامهای داخلی به خصوص کبد و کاهش عوارض ناشی از افزایش سن موثر است.
تا به حال مطلب خاصی در خصوص زیانهای این چای نشنیدهام و تا به حال مورد خاصی گزارش نشده است اما بهتر است در مصرف آن زیادهروی نشود زیرا مصرف بیش از اندازه هر ماده غذاییای هر چند مفید، توصیه نمیشود
با اینکه کومبوجا فواید و قدمت طولانی دارد، چرا در ایران زیاد شناخته شده نیست؟
چند سالی است در مورد این قارچ در ایران هم صحبتهایی میشود و من در برخی از جاها قارچ و نوشیدنی دستساز آن را هم دیدهام. این نوشیدنی مدتی در رسانهها مورد توجه قرار گرفت اما پس از آن به فراموشی سپرده شد. در حال حاضر دوباره از این چای و فوایدی که دارد، گفته میشود.
آیا به جز قرار دادن در چای، از کومبوجا استفاده دیگری میشود؟
نه، فقط آن را در چای قرار میدهند و سپس به عنوان یک نوشیدنی مصرف میکنند. البته خود قارچ خوراکی نیست و پس از آمادهسازی چای از آن خارج میشود.
چای کومبوجا چگونه تهیه میشود؟
برای تهیه خانگی چای کومبوجا 3 لیتر آب را در ظرفی میجوشانند و یک فنجان شکر را هنگام جوشیدن به آن اضافه میکنند تا شکر کاملاً در آن حل شود.
ظرف را از روی حرارت برمیدارند و یک قاشق غذاخوری چای خشک معمولی به آن اضافه میکنند و اجازه میدهند 10 تا 15 دقیقه کاملاً دم بکشد و رنگ بدهد. وقتی چای دم کشید و کمی خنک شد، آن را صاف میکنند. تا اینجا همان چای شیرین خودمان است.
سپس قارچ کومبوجا که باید روشن، شفاف، تمیز و یکدست باشد، داخل آن قرار میدهند و روی ظرف را با پارچهای میپوشانند تا گرد و خاک یا حشرهای داخل ظرف نشود و فقط هوا جریان داشته باشد. بهتر است ظرفی که استفاده میشود، دهانگشاد و کمعمق باشد. ظرف را به مدت 7 روز در مکان تاریکی با دمایی حدود 20 تا 24 درجه قرار میدهند. اگر درجه حرارت محیط رعایت نشود یا نور به آن برسد، قارچ کپک میزند و غیرقابل مصرف میشود.
طی این 7 روز، قارچ جدیدی زیر قارچ اولیه تولید میشود که میتوان از آن در تهیه مجدد نوشیدنی کومبوجا استفاده کرد. در این زمان است که میتوان فهمید چای کومبوجا آماده شده است. سپس چای تخمیر شده با قارچ را از صافی عبور میدهند و در ظرف شیشهای میریزند و در یخچال نگهداری میکنند. از این نوشیدنی میتوان قبل از هر وعده غذایی استفاده کرد و از فواید آن سود برد. البته در حال حاضر چای آماده کومبوجا به صورت صنعتی در بطریهای آماده در بازار ایران هم عرضه میشود و افراد میتوانند آن را به صورت آماده تهیه کنند.
طعم این نوشیدنی چگونه است؟
مزه ترش و شیرین و به علت تخمیرهای مختلف الکلی، استیکی و لاکتیکی که در آن صورت گرفته است، طعم و مزه خاصی دارد. البته چای کومبوجای صنعتی به دلیل تنظیماتی که روی طعم و مزه آن انجام میشود و افزودن اسانسهای مختلف، خوشمزهتر است ضمن اینکه چون تولیدات صنعتی تحت کنترل هستند، از نظر مقدار قارچها و خطر کپکزدگی مورد اطمینانتر هستند.
آیا زیادهروی در مصرف این چای میتواند مشکلساز باشد؟
تا به حال مطلب خاصی در خصوص زیانهای این چای نشنیدهام و تا به حال مورد خاصی گزارش نشده است اما بهتر است در مصرف آن زیادهروی نشود زیرا مصرف بیش از اندازه هر ماده غذاییای هر چند مفید، توصیه نمیشود.
این نوشیدنی در گذشته در چین، روسیه و آلمان مصرف میشده است اما در حال حاضر به شکل گسترده در سرتاسر جهان مصرف میگردد. چای کامبوجا میتواند سبب افزایش مقاومت در برابر سرطان، جلوگیری از بیماریهای قلبی و عروقی، بهبود عملکردهای گوارشی، تحریک سیستم ایمنی، تسریع بهبود زخمها و همچنین فواید فراوان دیگری شود.
چای قدیمیترین داروی شناخته شده جهان است که در حدود 5000 سال قبل در چین، بهواسطه خصوصیاتی همچون تحریکپذیری سیستم ایمنی، سمزدایی، بهبود جریان خون، کاهش دردهای مفصلی و افزایش مقاومت در برابر بیماریها مصرف میشد. چای بهعنوان یک گیاه دارویی برای نخستین بار از چین به کشورهای اروپایی راه یافت و امروزه مصرف این نوشیدنی ارزشمند بدون توجه به مزایای آن نقش مهمی در جیره غذایی مردم بازی میکند. در این میان گزارشهای علمی متعدد، مصرف چای را بهعنوان یک غذای عملگر در جهت حفظ سلامتی و جلوگیری از بیماریهای قلبی مناسب برشمردند. خواص عملگری چای مربوط به پلی فنلهای آن میباشد. «کاتچین» چای پلیفنل اصلی آن میباشد که بیشتر در چای سبز وجود دارد و بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی را در مقایسه با سایر پلیفنلهای چای نشان میدهد.
تفاوت در انواع چای به دلیل تفاوت در فرآوری آنها میباشد. چای سبز از برگهای تخمیر نیافته، چای اولانگ از برگهایی که تخمیر نسبی (نیمه تخمیری) داشتهاند و چای سیاه از برگهای تخمیر یافته به دست میآید. برگهای تخمیر شده حاوی پلیفنلهای کمتر و کافئین بیشتری میباشند. به دلیل تفاوت در فراوری برگهای چای پس از برداشت، چای سبز دارای بالاترین محتوی پلیفنلی است، درحالیکه محتوی کافئین در چای سیاه دو تا سه برابر چای سبز میباشد.
تأثیر محصولات تخمیری بر روی سلامتی
امروزه اعتقاد بر این است که بسیاری از محصولات تخمیری مانند ماست، پنیر، دوغ، سبزیجات تخمیری و کفیر که حاوی باکتریهای زنده و یا متابولیتهای باکتریایی تولیدی طی عمل تخمیر میباشند، تأثیر شگرفی در بهبود سلامتی دارند، ازاینرو محصولات تخمیری به دلیل وجود ترکیبات فعال فیزیولوژیک در پیکره خود، سهم بزرگی در تولید غذای عملگرا به خود اختصاص میدهند. «کامبوجا» نیز نوشیدنی است که از تخمیر چای شیرین شده با مشارکت و همزیستی باکتریهای اسید استیک و مخمرها طی 14 روز حاصل میشود. این نوشیدنی تخمیری که معمولاً بهصورت سرد مصرف میگردد، اولین بار در کشورهای جنوب شرقی آسیا عرضه شد و پسازآن در روسیه و اروپای غربی و بهتدریج در سراسر اروپا در قرن بیستم رواج یافت و بهطور قابلملاحظهای در اروپا تا سال 1852 میلادی، موردمطالعه قرار گرفت. اولین گزارش علمی از روسیه در اوایل قرن بیستم و در شروع جنگ جهانی اول با عنوان داروی مرموز خانگی روسی که «نوشیدنی شگفتانگیز» نیز نامیده میشد، به چاپ رسید. مصرف آن به رفع سردرد، بیماری معده و بهخصوص تنظیم فعالیتهای رودهای که اغلب براساس نوع زندگی در طی جنگ دچار اختلال میشد کمک میکرد. امروزه نیز این محصول تخمیری بهعنوان غذایی عملگرا نقش مهمی در درمان بیماریها و حفظ سلامت انسان بهویژه در دوران پیری ایفا میکند.
فرآیند تخمیر کامبوجا از چای
چای سیاه و شکر سفید بهترین پیش سازهای لازم برای آمادهسازی کامبوجا میباشند. اگرچه چای سبز نیز میتواند استفاده شود. ابتدا برگهای چای به آب جوشیده شده اضافه شده و سپس با تولید عصاره چای پس از مدت 10 دقیقه، برگها را از آن خارج میکنند. تحقیقات اخیر نشان میدهد که با اضافه کردن 50 گرم بر لیتر ساکارز به عصاره حاصل میتوان غلظت اسیدلاکتیک و اتانول تولیدی طی عمل تخمیر را بهینه کرد، لذا با افزودن این مقدار شکر به عصاره، ماده اولیه لازم برای تخمیر را فراهم میکنند. پس از سرد شدن چای شیرین شده، آن را به درون ظرفی تمیز با دهانهای باز منتقل کرده و محیط کشت موردنظر که حاوی باکتریهای تولیدکننده اسید استیک و مخمرها میباشد به آن اضافه میکنند. پس از پوشاندن دقیق و مناسب درب ظرف با پارچهای تمیز، جهت آمادهسازی در دمای اتاق (بین 20 تا 30 درجه سانتیگراد) به مدت 8-1 هفته گرمخانهگذاری میشود، البته قابلذکر است که خصوصیات حسی مطلوب طی 14 روز پس از عمل تخمیر در آن مشاهده میشود.
کامبوجای حاصل از چای از دو بخش تشکیل شده است: لایه نازک سلولزی شناور در سطح و مایع آبگوشتی ترشمزه در قسمت زیرین آن، بنابراین با گرفتن پوشش سطحی فرآورده حاصل، مایع باقیمانده را درون یک بطری منتقل کرده و در 4 درجه سانتیگراد آن را نگهداری میکنند. طعم این نوشیدنی طی عمل تخمیر و با افزایش زمان گرمخانهگذاری از یک میوه ترش دلپذیر به طعم سرکهای ملایم تغییر میکند. باکتریها و مخمرها در این فرآورده تخمیری، توانایی همزیستی بالایی در ممانعت از رشد بالقوه باکتریهای آلودهکننده دارند. از جمله باکتریهای اسید استیک مهم در این فرآورده میتوان به استوباکتر استی، استوباکتر پاستوریانوس، استوباکتر اگزیلینوم، استوباکتر اگزیلینویدیس و باکتریوم گلوکونیکوم اشاره کرد و از مخمرهای بکار رفته در این فرآورده نیز میتوان به شیزوساکرومایسس پومبی، زیگوساکرومایسس بایلی، ساکرومایسس سروزیه و گونههای برتانومایسس، پیشیا و کاندیدا اشاره کرد.
ترکیب شیمیایی کامبوجا
از متابولیتهای عمده شناخته شده در این فرآورده میتوان به اسیدهای استیک، لاکتیک، گلوکونیک، گلوکورونیک، اتانول و گلیسرول اشاره کرد. ترکیب متابولیتی و غلظت آنها در این ماده تخمیری به منابع بکار رفته، غلظت شکر و دوره زمانی تخمیر وابسته است. اسیدلاکتیک در این نوشیدنی بیشتر به شکل «L – لاکتیک اسید» مشاهده میشود. این اسید آلی در کارکرد سیستم گوارشی، بهبود جریان خون و شرکت در تعادل اسید و باز نقش موثری ایفا میکند. همچنین بهعنوان یک نگهدارنده طبیعی در بسیاری از محصولات غذایی بکار میرود. حضور «Usnic Acid» نیز در گزارشهای علمی آورده شده است، این اسید قبلاً در گلسنگها شناخته شده و میتواند بعضی از گروههای ویروسی را غیرفعال کند. به دلیل حضور پلی فنولهای چای و نیز وجود ترکیباتی همانند ویتامینها، اسیدهای آمینه، آنتیبیوتیکها، اسیدهای گلوکونیک، گلوکورونیک، لاکتیک و ریزمغذیهای متنوع دیگر که طی فرآیند تخمیر به دست میآیند، اثرات مفیدی برای سلامتی با مصرف آن، قابل پیش بینی است.
اثرات سلامتبخش کامبوجا
در سالهای 1950-1925 میلادی، چندین مطالعه علمی توسط پزشکان برای تأیید ادعای مردم مبنی بر درمان بیماری بهوسیله مصرف این نوشیدنی تخمیری صورت پذیرفت که اثرات مفیدی چون خصوصیات آنتیبیوتیکی، تنظیم فعالیت معده- رودهای و غدد، کاهش دردهای رماتیسمی و نقرس، تأثیر مثبت بر روی سطح کلسترول، تصلب شرایین، پاکسازی خون از سموم، دیابت، دردهای عصبی و سایر مشکلات مربوط در دوران پیری تأیید شد. در سال 1960 میلادی محققان بیان کردند که کامبوجا اثرات سمزدایی و ویژگیهای شفابخشی سرطان را داراست و با مصرف آن در یک دوره طولانی، کارایی سیستم ایمنی را افزایش میدهد. فعالیت آنتیبیوتیکی کامبوجا در برابر هلیوباکتر پیلوری، اشرشیاکلای، استافیلوکوکوس اورئوس، و آگروباکتریوم تومه فاسینس عمدتاً در ارتباط با تولید اسید استیک در طی تخمیر گزارش شده است.
با مصرف کامبوجا میتوان PH و غلظت اسیدلاکتیک را به حالت تعادل درآورد و از بروز بیماری سرطان ممانعت نمود. کامبوجا بر روی سیستم عصبی نیز اثرات خوبی دارد و سبب ایجاد آرامش میگردد و شادیآور است. کامبوجا همچنین بهطور مستقیم میتواند برای اهداف دارویی در درمان بیماریهای پوستی استفاده شود. لایه نازک سلولزی در سطح فرآورده تخمیری که عمدتاً از استوباکتر اگزیلینوم در طی تخمیر چای به دست میآید برای درمان پوست مانند سوختگیها و دیگر زخمهای پوستی بکار میرود. این احتمال وجود دارد که مزایای کامبوجا بهواسطه محتوای کاتینی چای آن باشد، اما فعالیت کاتکین میتواند به دلیل محیط شیمیایی در نوشیدنی تخمیر شده اصلاح شود. بهطور مثال گزارش شده است که توکوفرول و آسکوربیک اسید اثرات همافزایی بالایی بر فعالیت آنتیاکسیدانی کاتکینهای چای در سیستم لینولنیک اعمال میکنند و در شرایط آزمایشگاهی اثر هم افزایی در فعالیت ضد میکروبی اتانول، اسید استیک، کلرید سدیم و روغنهای اساسی به اثبات رسیده است.
همچنین چای کامبوجا میتواند بهطور معنیداری سطح گلوکز خون را با مکانیزم کاهش جذب گلوکز و یا جذب از طریق مسیرهای دیگر بکاهد. پلیفنولهای این چای، از فعالیت آلفاآمیلازی در بزاق ممانعت کرده و فعالیت آلفاآمیلازی روده را به دلیل کاهش در میزان هیدرولیز نشاسته به گلوکز و کاهش جذب بهواسطه ترکیب با غذا میکاهد، از اینرو مصرف این چای در دوران پیری و در بیماران دیابتی توصیه میشود.