عارضه های نشیمنگاهی که در نتیجه مشکلات گوارشی یا سبک زندگی و تغذیه نادرست ایجاد می شوند، باعث احساس ترس و خجالت در مبتلایان شده و به همین جهت افراد مراجعه به پزشک را به تعویق می اندازند. این گروه از بیماری ها معمولا مهلک نیستند، اما باید در مراحل ابتدایی کنترل و درمان شوند تا زندگی فرد با مشکل مواجه نشود.
بسیاری از افراد جامعه آگاهی چندانی از بیماری های مقعدی ندارند و به همین دلیل گاهی دست به خود درمانی می زنند و بدون تجویز پزشک داروهایی مصرف می کنند که نه تنها به درمان عارضه کمک نمی کند، بلکه می تواند مراحل درمان را سخت تر کند.
مشکلاتی که در اطراف ناحیه مقعد و نشیمنگاه بروز می کنند شامل بیماری های فیستول، شقاق، بواسیر یا هموروئید و کیست مویی هستند که هر یک می توانند به گونه ای آزاردهنده باشند و باید در اولین فرصت درمان شوند و یکی از بهترین روش های درمان استفاده از لیزر می باشد.
فیستول به نوعی اتصال غیر عادی گفته می شود که در نوع مقعدی این اتصال میان بافت و پوست دیواره مقعد ایجاد می شود و مجرایی شکل می گیرد که محل تجمع عفونت می باشد.
شقاق در واقع همان زخمی است که در مقعد بوجود می آید و در دو نوع حاد و مزمن بروز پیدا می کند. این عارضه معمولا با درد و سوزش زیادی همراه است.
کیست مویی هم به دلیل بازگشت مو به داخل پوست در بالای خط باسن ایجاد می شود. این عارضه در اغلب مواقع دچار عفونت می شود و معمولا با بروز چند سوراخ روی پوست، این عفونت و ترشح به سطح پوست راه می یابد که باید در اولین فرصت جراحی شود تا عفونت به نواحی اطراف گسترش پیدا نکند.
اما بواسیر که با نام هموروئید هم شناخته می شود، به عنوان رایج ترین عارضه نشیمنگاهی معرفی شده که بیشتر افراد جامعه در طول زندگی خود به آن دچار می شوند. بنابراین باید بیشتر به علت بروز و روش های کنترل و درمان این عارضه بپردازیم:
بواسیر چیست و چرا ایجاد می شود؟
در بخش تحتانی روده و دستگاه گوارش (مقعد)، رگ هایی وجود دارند که وظیفه آنها خونرسانی به این بخش می باشد. زمانی که به دلیل عبور مدفوع خشک یا سایر عومل، فشار زیادی به ناحیه مقعد وارد می شود این عروق دچار آسیب دیدگی و التهاب می شوند و در نهایت بواسیر بوجود می آید. عروق ناحیه رکتوم و مقعد از حالت عادی خود خارج می شوند و در حالتی قرار می گیرند که خونرسانی به آنها به درستی انجام نمی شود.
هموروئید را می توان به دو نوع تقسیم کرد، بواسیر داخلی و بواسیر خارجی. اگر این التهاب و تورم داخل مقعد باشد، عارضه از نوع داخلی است. گاهی این عروق می توانند از مقعد بیرون بزنند که بسته به شدت بیماری در این حالت به چهار درجه مختلف تقسیم می شوند.
اما اگر رگهای اطراف دهانه مقعد دچار این کشیدگی و آسیب شوند، هموروئید خارجی است و علائم آن برای بیمار قابل لمس تر است.
تا کنون عواملی که باعث ایجاد هموروئید می شوند را اینگونه شناسایی کرده اند:
- زور زدن زیاد هنگام دفع
- یبوست
- اسهال
- وزن بالا
- بارداری یا زایمان در خانم ها
- بی تحرکی و نشستن به مدت طولانی
- بلند کردن اجسام سنگین
علائم هموروئید
در بالا عنوان کردیم که بواسیر دارای انواع مختلفی است که هر یک می توانند علائم متفاوتی ایجاد کنند. اما بیشترین علائمی که بیماران با آن مواجه می شوند شامل موارد زیر است:
- خونریزی از مقعد و مشاهده خون روی دستمال
- احساس خارش و سوزش مقعد
- احساس درد که در زمان دفع یا نشستن افزایش می یابد
- برآمدگی داخل یا اطراف مقعد
- ترشحات مخاطی از مقعد
- احساس دفع نشدن مدفوع بطور کامل
بسیاری از بیماران مبتلا به بواسیر مدتها بدون هیچ علائمی به این عارضه دچارند و اولین نشانه ای که با آن مواجه می شوند، خونریزی از مقعد است که باعث ایجاد نگرانی زیادی در آنها می شود. اگر چنین علائمی مشاهده کردید بجای نگرانی در اولین فرصت به پزشک مربوطه مراجعه کنید تا مشکلتان تحت بررسی قرار بگیرد.
با یک معاینه ساده هموروئید خارجی تشخیص داده می شود و اگر به نوع داخلی این بیماری مبتلا باشید، نیاز به معاینه داخل مقعد و انجام کولونوسکوپی است. بعد از بررسی دقیق رکتوم و تشخیص دقیق بیماری، بهترین روش درمان بر اساس شرایط بیماری توسط پزشک به شما پیشنهاد می شود.
چه راه هایی برای رهایی از بواسیر وجود دارد؟
در دنیای امروز برای درمان بیماری ها راه های مختلفی وجود دارد و هموروئید هم از این قاعده مستثنی نیست. بیماران معمولا سعی دارند زیر تیغ جراحی نروند و از روش های ساده تری برای درمان استفاده کنند که تقریبا منطقی است. اما طبق تشخیص پزشک و در صورتی که بواسیر در مراحل ابتدایی خود باشد، شاید بتوان این عارضه را با مصرف دارو و بوسیله روش های خانگی درمان کرد. اما این روش ها به عنوان راه حل اصلی به شمار نمی روند و احتمال عود مجدد بیماری در آنها وجود خواهد داشت.
در بین روش های جراحی بواسیر که برخی از آنها تحت بیهوشی انجام می شوند و نیاز به بستری شدن در بیمارستان و گذراندن دوران نقاهت طولانی دارند، درمان بواسیر با لیزر یکی از بهترین گزینه ها است. هنوز هم از روش های قدیمی برای درمان هموروئید استفاده می شود اما به دلیل عوارض و مشکلات زیادی که این درمان ها به دنبال دارند، کمتر مورد استقبال بیماران قرار می گیرند.
لیزر روشی نسبتا نوین است که بدون بیهوشی و در زمانی کوتاه انجام می شود و نتایج آن کاملا رضایت بخش است.
- در این روش بیمار دچار خونریزی نمی شود و درد را احساس نمی کند.
- نیازی به بستری شدن نیست و فرد بلافاصله بعد از جراحی مرخص می شود.
- دوران نقاهت لیزر بسیار کوتاه است.
- نیازی به پانسمان زخم و تحمل درد بعد از جراحی نیست.
- بر خلاف سایر روش ها احتمال عود بیماری بسیار پایین است.
- لیزر عوارضی به دنبال ندارد
هزینه لیزر
هزینه درمان این عارضه بعد از معاینه توسط پزشک بطور دقیق تعیین می شود و فاکتورهای زیادی در آن تاثیر گذارند.
همچنین برخی از بیمه های تکمیلی مقداری از هزینه لیزر را به عهده می گیرند، اما برای اطلاع دقیق از این موضوع باید به بیمه مراجعه فرمایید.