هزینه بنگاه برای اجاره در سال 1402

در این بخش از گهر به بررسی تعرفه بنگاه برای اجاره در سال 1402 خواهیم پرداخت. در مورد نحوه چگونگی نرخ کمیسیون بنگاه جهت اجاره باید بدانید که این هزینه بسته به نوع معامله مثل خرید و فروش یا اجاره دادن ملک و همچنین ارزش ملک معامله شده، با فرمول‌های متفاوتی محاسبه می‌گردد. پرداخت هزینه کمیسیون جزو مفاد قوانین معاملاتی رسمی کشور است. دقت نمایید که این تعرفه باید توسط طرفین معامله به هنگام انجام آن اجرا گردد.

تعرفه بنگاه برای اجاره در سال 1402 

هزینه بنگاه برای اجاره در سال 1402

نرخ کمیسیون املاک در سال ۱۴۰۲ قرار است چه مقداری باشد؟ با توجه به نوسانات شدید ارزی بازار، نگرانی‌ها در مورد بازار مسکن هم افزایش پیدا کرده و بسیاری از ما می‌خواهیم بدانیم باید با چه چشم‌اندازی وارد معاملات ملکی شویم.

از آن‌ جایی که نرخ مسکن هنوز تغییر قابل توجهی نسبت به چند ماه اخیر نکرده، فعلا نرخ کمیسیون املاک هم دستخوش تغییری نشده و به نظر می‌رسد نرخ کمیسیون املاک ۱۴۰۲ هم حداقل در نیمه اول سال ، مانند سال ۱۴۰۱ باشد.

حق کمیسیون املاک ۱۴۰۲: رهن و اجاره

نحوه محاسبه کمیسیون اجاره ۱۴۰۲

کمیسیون مشاورین املاک در سال ۱۴۰۲ برای معامله‌های رهن و اجاره نیز بر اساس ارزش ملک و اجاره‌ای که تعیین می‌شود، محاسبه شده. در صورتی که ملکی به صورت رهن و اجاره معامله شود، حق کمیسیون مشاور بر اساس دستورالعمل زیر محاسبه خواهد شد:

  • 1- تبدیل مبلغ رهن به اجاره و جمع این مبلغ با اجاره‌بهای ماهانه
  • 2- تعیین ۲۵ درصد از این مبلغ به عنوان حق کمیسیون مشاور
  • 3- محاسبه ۹ درصد از حق کمیسیون به عنوان مالیات بر ارزش افزوده و پرداخت آن به مشاور

  جدول محاسبه کمیسیون برای اجاره ۱۰ میلیون تومان در ماه

مبلغ اجاره ×  ۲۵ درصدتومان  ۲,۵۰۰,۰۰۰ = ۰.۲۵ × ۱۰,۰۰۰,۰۰۰
حق کمیسیون ×  ۹ درصدتومان  ۲۲۵,۰۰۰ = ۰,۰۹ × ۲,۵۰۰,۰۰۰
جمع حق کمیسیون اجاره و مالیاتتومان  ۲,۷۲۵,۰۰۰ = ۲۲۵,۰۰۰ + ۲,۵۰۰,۰۰۰
سهم طرفین قراردادتومان ۲,۷۲۵,۰۰۰

شما می‌توانید با ضرب کردن هر یک میلیون تومان رهن خانه در عدد ۳۰۰۰۰، مبلغ رهن را به اجاره تبدیل کنید. هر یک از طرفین معامله موظف هستند به صورت جداگانه مبلغ محاسبه شده را به مشاور پرداخت کنند. در صورتی که خانه‌ای به صورت رهن کامل معامله شود (بدون پرداخت اجاره ماهانه)، در این صورت مبلغ رهن به اجاره تبدیل و ۲۵ درصد حق مشاور از محل این اجاره دریافت می‌شود.

 جدول محاسبه کمیسیون برای رهن کامل ۵۰۰ میلیون تومان

 رهن × ۳۰.۰۰۰ = تبدیل رهن به اجاره۱۵,۰۰۰,۰۰۰=۳۰,۰۰۰×۵۰۰ تومان
اجاره × ۲۵٪ حق کمیسیون = حق کمیسیون معامله۳,۷۵۰,۰۰۰=۰.۲۵×۱۵,۰۰۰,۰۰۰ تومان
حق کمیسیون معامله × ۹٪ مالیات = مالیات معامله۳۳۷,۵۰۰=۰.۰۹×۳,۷۵۰,۰۰۰ تومان
مالیات + حق کمیسیون = سهم پرداختی طرفینتومان ۴,۰۸۷,۵۰۰

حق کمیسیون و فسخ قرارداد

در هر معامله‌ای امکان فسخ وجود دارد؛ اما آیا در صورت فسخ قرارداد خرید یا اجاره، کمیسیون املاک پرداخت می‌شود؟ از آن‌جایی که حق کمیسیون مشاورین املاک در ازای خدماتی است که آن‌ها برای پیشبرد معامله و عقد قرارداد انجام داده‌اند، این افراد پس از فسخ معامله نیز می‌توانند حق کمیسیون خود را طلب کنند. البته لازم به ذکر است که فسخ قراردادهای خرید و اجاره بر اساس مفاد قانونی، در شرایط خاصی امکان‌پذیر است و طرفین باید در خصوص فسخ قرارداد با یکدیگر اتفاق نظر داشته باشند. در چنین شرایطی، تمامی حق کمیسیون مشاورین املاک ۱۴۰۲ (حتی سهم طرف دوم) را طرف فسخ‌ کننده باید پرداخت کند.

همچنین شایان ذکر است که در صورتی که مشاورین املاک با ارائه اطلاعات غلط و یا موارد مشابه دیگر باعث فسخ قرارداد میان طرفین معامله شوند، طرفین مجبور به پرداخت حق کمیسیون نخواهند بود.

حق کمیسیون مشاورین املاک چیست؟

قبل از بررسی میزان حق کمیسیون املاک ۱۴۰۲، ابتدا درباره این حق و مختصات آن بیشتر بدانیم. همه ما برای خرید یا فروش خانه خود و یا اجاره کردن یک ملک، به بنگاه‌ها و مشاورین املاک مراجعه می‌کنیم. این افراد نیز در ازای خدماتی که به طرفین معامله ارائه می‌دهند، حق کمیسیونی دریافت می‌کنند.

خدماتی که مشاورین املاک به مراجعین خود ارائه می‌کنند را می‌توان در شش دسته کلی طبقه‌بندی کرد:

  • 1- خرید و فروش ملک
  • 2- رهن کامل ملک
  • 3- رهن و اجاره ملک
  • 4- معاوضه ملک
  • 5- فسخ قراردادهای ملکی
  • 6- مشارکت در ساخت
  • 7- ارائه خدمات مرتبط با قراردادهای جعاله ملکی

 نحوه محسابه حق کمیسیون املاک ۱۴۰۲: خرید و فروش ملک

بر اساس قوانین کشور، مشاورین املاک می‌توانند در ازای خدمات خود برای برقراری یک معامله خرید یا فروش مسکن، جمعا یک درصد از ارزش ملک را از خریدار و فروشنده دریافت کنند. حق کمیسیون فروش ملک بدین شکل محاسبه می‌شود:

  • طرفین معامله (خریدار و فروشنده) موظف هستند هریک ۰.۵ درصد از ارزش ملک (تا سقف ۵ میلیارد ریال) را به مشاور پرداخت کنند.
  • در صورت بالاتر بودن ارزش ملک از سقف ۵ میلیارد ریال، طرفین موظف هستند ۰.۲۵ درصد از مازاد قیمت را به حق کمیسیون اضافه کنند.
  • علاوه بر موارد فوق، طرفین معامله موظف هستند هریک ۹ درصد از حق کمیسیون را به عنوان مالیات بر ارزش افزوده معامله خود به مشاور املاک پرداخت کنند.

 جدول محاسبه کمیسیون برای خرید و فروش ملک با مبلغ دو میلیارد تومن 

۵۰۰ میلیون تومان × ۰.۵ درصد = حق کمیسیون۲.۵۰۰.۰۰۰=۰.۰۰۵×۵۰۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان
۱میلیارد و ۵۰۰ تومان × ۰.۲۵ درصد = حق کمیسیون۳.۷۵۰.۰۰۰=۰.۰۰۲۵×۱.۵۰۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان
حق کمیسیون ۱ + حق کمیسیون ۲ = جمع۶.۲۵۰.۰۰۰=۲.۵۰۰.۰۰۰+۳.۷۵۰.۰۰۰ تومان
حق کمیسیون کل × ۹٪ مالیات = مالیات۵۶۲.۵۰۰=۰.۰۹×۶.۲۵۰.۰۰۰ تومان
مالیات + حق کمیسیون = سهم پرداختی طرفین۶.۸۱۲.۵۰۰=۶.۲۵۰.۰۰۰+۵۶۲.۵۰۰ تومان

بدین ترتیب اگر قصد خرید یا فروش ملکی با ارزش یک میلیارد تومان را داشته باشید، باید ۴۰۸۷۵۰۰ میلیون تومان را به عنوان حق کمیسیون مشاور به وی پرداخت کنید. از این مبلغ، ۳۳۷۵۰۰۰ تومان آن به عنوان مالیات بر ارزش افزوده ملک و مبلغ ۳۷۵۰۰۰۰ آن به عنوان کمیسیون معامله ملک با ارزش یک میلیارد تومان پرداخت می‌شود. همان‌طور که قبلا تاکید کردیم، نحوه محاسبه این فرمول ممکن است در شهرها و استان های مختلف کشور متفاوت باشد. این مبلغ را هم خریدار و هم فروشنده ملک، باید به صورت جداگانه به مشاور پرداخت کنند.

 

چالش‌ های کمیسیون املاک چیست؟

متاسفانه برخی از مشاورین املاک، با سوءاستفاده از اختیارات خود طرفین معامله را مجبور به پرداخت حق کمیسیون بیشتر می‌کنند. به عنوان مثال بنگاه در ازای یک معامله با ارزش ۳۵۰ میلیون تومان، ممکن است درخواست ۱۰ میلیون حق کمیسیون املاک داشته باشد.

با توجه به توضیحات فوق، بدیهی است که این حق کمیسیون بسیار بیشتر از آن چیزی که است مورد قبول اتحادیه املاک و یا قانون کشور باشد. گاهی مشاورین املاک با اضافه کردن بندی مبنی بر توافق طرفین معامله در پرداخت حق کمیسیون بسیار بیشتر از عرف، افراد را در عمل انجام شده قرار می‌دهند و با نگه داشتن مدارک، آنها را مجبور به پرداخت این رقم می‌کنند. معمولا در چنین شرایطی، شکایت به اتحادیه می‌تواند چاره ساز باشد. پس در هنگام عقد قراردادهای ملکی و پرداخت حق کمیسیون سال ۱۴۰۲ باید به این چالش‌ها توجه کنید.

 

اشتراک گذاری:
دیگران چه می‌خوانند
ارسال دیدگاه

  1. محمدرضا حیدری says:

    با سلام.
    کمیسیون خرید یا فروش تا مبلغ 500میلیون نیم درصد از طرفین بعلاوه 9درصد ارزش افزوده است ، نه مبلغ یک درصد.

  2. همت says:

    تنها راه همینه که دست املاکی را ارزش ملک و قیمت ملک مورد معامله کوتاه کنید،،انهم به دو روش
    اول،،تعرفه مستقل از ارزش ملک باشد براساس منطقه بندی
    دوم،،شبکه سازی پرداخت حق کمیسیون و وصل به یک نهاد نظارتی مانند اتحادیه یا اداره ثبت و یا اداره مالیات
    این نتیجه مطالعات چند ساله اجتماعی در حوزه مسکن بنده می باشد

  3. همت says:

    برای یکبار هم که شده واقعیت نحوه و شیوه ایجاد رانت در نرخ بنگاه را بررسی کنید و متوجه میشوید به صورت زیر پوستی چگونه این فرمول باعث افزایش قیمت و فساد در دفاتر املاک شده است
    از روز اول که این فرمول تعریف شده تا الان باعث اثر خراب بر بازار مسکن شده است،لطفا این فرمول و این شیوه نرخ گذاری بر حق الزحمه املاکی را مانند دفاتر ثبت اسناد و شبیه ان تعریف کنید و دفاتر املاک را یا به همانندشبکه دفاتراسناد تعریف و بازسازی کنید و یا اینکه شبکه مستقل با تعرفه مشخص به اتحادیه املاک یا اداره ثبت و یا اداره مالیات وصل کنید لطفا لطفالطفا

  4. همت says:

    باسلام
    سوال_ آیا بهتر نیست بجای این شیوه تعریف کمیسیون با متغیر وابسته به ارزش ملک تعریف مستقل برابر خدمت و حق الزحمه خدمات بنگاه تعریف شود؟؟؟مگر تفاوت خدمت فروش ملک ۱۰۰میلیاردی با ملک ۱۰ میلیاردی در چیست که میزان دستمزد متفاوتی در معامله تعریف میشود؟؟در ملک ۱۰۰ میلیاردی بنگاه همان خدماتی ارایه میکند که در ملک ۱۰ میلیاردی هم همان کار انجام میدهدپس چرا بی دلیل با این شیوه بنگاه را در قیمت ملک شریک میکنید؟؟این روش علاوه بر تاثیر گذار کردن مشاور املاک در افزایش کاذب ملک باعث ایجاد توقع کاذب در مشاورین املاک در دریافت کمیسیون های چند صد میلیونی و بعصا میلیاردی میکند که نهایت امر منجر به افزایش قیمت کاذب ملک و نارضایتی مردم و سوی استفاده و کلاهبرداری املاکی میکند، شیوه تعرفه خدمات بررسی مجدد و نحوه نرخ گذاری حق الزحمه املاکی بازتعریف شودبه روش صحیح،،چونکه وظیفه و نقش و مجموعه اقدامات یک مشاور املاک در قیمت و ارزش ملک در هر نرخ قیمتی ملک یکسان و مستقل از قیمت ملک می باشد،