نحوه غسل جنابت (آموزش تصویری) با آب و بدون آب

در این مطلب به آموزش تصویری شیوه غسل جنابت با آب و بدون آب خواهیم پرداخت. در نظر داشته باشید که این غسل جزو غسل های واجب است و فورا بعد از جنب شدن واجب نبوده اما در حقیقت برای جهت انجام اعمالی که نیاز به طهارت دارند مانند نماز و روزه واجب است.

طریقه غسل جنابت به روش ترتیبی، ارتماسی و تیمم 

نحوه غسل جنابت (آموزش تصویری) با آب و بدون آب

آموزش تصویری نحوه غسل جنابت با آب و بدون آب

امام صادق علیه السلام : وقتی کـه مومن با همسرش نزدیکی و غسل جنابت میکند، شیطان بـه گریه میوفتد و می‌گوید : اي وای این بنده از پروردگارش اطاعت نموده و گناهانش بخشیده شده اسـت

طریقه غسل جنابت به روش ترتیبی

بعد از تمیز کردن و شستن بدن و برطرف کردن نجاست بـه سراغ غسل کردن میرویم. طریقه غسل ترتیبی «جنابت یا غیر جنابت» بـه این شرح اسـت:

1- نیت : لازم نیست برای نیت کردن لفظی بـه زبان بیاورید، بلکه همین ‏قدر که قلباً بدانید براى چه کارى بـه حمام آمده‏اید و نیت تان از غسل، انجام چه غسلی است کفایت مى‏کند. حتی میتوانید یک غسل انجام دهید اما نیت چند غسل را بکنید. مثلاً اگر روز جمعه جنب شده بودید میتوانید غسل جنابت و جمعه را یک جا انجام دهید.

2-شستن سر و گردن

3- بعد از نیت، سر و گردن را بـه قصد غسل بشویید.

4- شستن طرف راست و چپ بدن : دراین مرحله تمام طرف راست بدن تا کف پا و سپس تمام طرف چپ را بشویید. برای ان که خاطرجمعی پیدا کنیم که تمام طرف راست شسته شده اسـت کمی از نیمه چپ را بـه همراه طرف راست و کمی از نیمه راست را بـه همراه نیمه چپ بدن بشویید.

نحوه غسل جنابت (آموزش تصویری) با آب و بدون آب

طریقه غسل جنابت به روش ارتماسی

در غسل ارتماسی بعد از تمیز کردن بدن و تطهیر ان از نجاست، باید بعد از نیت یک مرتبه در آب فرو بروید بـه طوری که آب همه ی بدن را دریک زمان فرا گیرد. اگر لباس زیر «مثل شورت» پوشیده اید، قسمت هایي کـه بـه بدن چسبیده «مثل دور کمر» را باید ازبدن دور کنید تا آب هم زمان بـه زیر ان هم برسد. همچنین کف پاها را هم باید بـه نیت غسل هم زمان با سایر نقاط بدن شست.

گفتنی اسـت غسل ارتماسی باید حتماً در استخر و حوض و مانند آن باشد بنابر این زیر دوش حمام یا با شیلنگ آب نمی‌توان غسل ارتماسی انجام داد.

لازم به یادآوری است که اگر امکان غسل برای انسان وجود نداشت باید بـه جای آن تیمم بدل از غسل جنابت بکند.

انسان چه زمانی جنب می شود و لازم به غسل جنابت دارد؟

انسان بـه یکی از دو صورت زیر جنب میشود:

1. جماع «آمیزش»:

اگر انسان جماع کند و بـه اندازه ختنه‌گاه و یا بیشتر داخل شود انسان جنب خواهد بودو باید غسل جنابت کند. دراین حالت چه زن باشد و چه مرد، جماع از جلو باشد یا از عقب، فرد بالغ باشد یا نابالغ و حتی اگر مایع منی خارج نشود غسل کردن واجب اسـت.

2. بیرون آمدن منی:

بیرون آمدن منی چه در خواب باشد «بـه خروج منی در حالت خواب احتلام می‌گویند» یا در بیداری، مقدارش کم باشد یا زیاد، خروجش با شهوت باشد یا بدون شهوت و با اختیار باشد یا بی اختیار انسان را جنب خواهد کرد «خروج منی با اختیار را استمنا می‌گویند کـه یکی از گناهان کبیره می باشد». البته باید یقین پیدا کنیم کـه مایع خارج شده منی اسـت. مایع منی مشخصه هایي دارد کـه در موارد تردید بـه شناختن ان کمک میکند. مایعی که یکی از خصوصیات زیر را داشته باشد حتماً مایع منی اسـت:

• با شهوت بیرون بیاید.

• هنگام بیرون آمدن جهندگی دارد.

• بعد از بیرون آمدن، بدن سست شود.

وقتی کـه غسل جنابت میکنیم برای نماز خواندن نیازی بـه وضو گرفتن نیست اما اگر شخص، مردی مریض و یا زن باشد، همین مقدار کـه ان آب با شهوت بیرون آمده باشد، در جنابت او کافی اسـت و بودن ان دو علامت دیگر لازم نیست، ولی بهتر اسـت کـه مرد مریض و زن «بـه خصوص زن» علاوه بر غسل، وضو هم بگیرند.

بـه طور کلی اگر سه علامت تشخیص منی قابل تشخیص نبود، بهتر اسـت علاوه بر غسل، اگر قبلاً وضو نداشته وضو هم گرفته شود.

نحوه غسل جنابت (آموزش تصویری) با آب و بدون آب

غسل جنابت چه زمانی واجب می شود؟

در پاسخ بـه این سوال کـه غسل جنابت چه زمانی واجب می شود باید گفت غسل جنابت بـه خودی خود واجب نیست اما برای انجام کارهایی کـه شرط آن ها داشتن طهارت اسـت، مانند: نماز، داخل شدن مسجد، دست زدن بـه خط قرآن و… غسل جنابت واجب می شود.

جنابت در زنان چگونه است؟

طبق نظر اکثر فقها جنابت در زنان هم زمان با رطوبتی کـه از زن ها خارج در حالت ارگاسم «اوج لذت جنسی» خارج می شود رخ میدهد و این رطوبت در حکم منی اسـت و باید غسل جنابت کند. بنابر این واجب است بعد از هر مقاربت و نزدیکی، زن و مرد غسل جنابت انجام دهند؛ چه از آن ها منی خارج شده باشد یا نشده باشد.

غسل جنابت بدون آب

نحوه غسل جنابت (آموزش تصویری) با آب و بدون آب

چه زمانی می توان تیمم غسل جنابت کرد؟

در هفت مورد می توان به جای غسل، تیمم کرد:

در جایی که آب در اختیار نداشته باشد.

وقت کافی برای غسل نداشته باشد و غسل کردن موجب قضا شدن نماز او شود.

آب برای بدن او ضرر داشته باشد یا بترسد که به واسطۀ استعمال آن مریض شده یا بیماری او طولانی گردد.

اگر تهیه کردن آب یا استعمال آن به قدرى مشقّت داشته باشد که مردم آن را تحمّل نکنند.

اگر آب را به مصرف وضو یا غسل برساند خود او یا بستگانش از تشنگى بمیرند یا مریض شوند.

کسى که بدن یا لباسش نجس است و اگر وضو یا غسل کند، براى آب کشیدن بدن یا لباسش آبی نمى‌ماند.

نداشتن آب مباح.

ناگفته نماند که به خاطر این که عمداً نماز خود را به تأ خیر انداخته و فرصت غسل کردن را از خود سلب کرده است، مرتکب کار حرامی شده و معصیت کرده است. ولی نماز او صحیح است اگر چه احتیاط مستحب آن است که قضاى آن نماز را بخواند.

چهار مرحله تیمم غسل جنابت

الف. نیت تیمم غسل جنابت (تیمم می کنم بدل از غسل جنابت قربه الی الله)

ب. زدن کف دو دست با هم بر چیزى که تیمم بر آن صحیح است

ج. کشیدن کف هر دو دست به تمام پیشانى و دو طرف آن، از جایى که موى سر مى ‌روید تا ابروها و بالاى بینى و بنابر احتیاط واجب، دست‌ها باید روى ابروها نیز کشیده شود

د. کشیدن کف دست چپ بر تمام پشت دست راست، و سپس کشیدن کف دست راست بر تمام پشت دست چپ.

در تیمم غسل جنابت مانند تیمم سایر غسل ها، قبل از اینکه پشت دستها را مسح کند، احتیاط مستحب آن است که یک بار دیگر (بار دوم) دست‌ها را بر زمین بزند و مجدداً با آن، پشت دست راست و سپس پشت دست چپ را مسح کند. برخی دیگر از فقها این استحباب را در تیمم بدل از وضو نیز قائل اند.

تیمم غسل جنابت بر چه چیزهایی درست است؟

تیمم بر خاک و اقسام سنگ‌ها صحیح است. بنا بر احتیاط واجب در حال اختیار (که سنگ یا خاک وجود دارد) بر گچ و آهک پخته و آجر پخته و سفال و بر سنگ معدن مثل سنگ عقیق تیمم نشود.

تیمم غسل جنابت بعد از نزدیکی

اگر کسی با همسر خود نزدیکی کند و قبل از طلوع آفتاب نتواند غسل انجام بدهد، برای نماز صبح باید تیمم غسل جنابت کند؛ یعنی به جای غسل جنابت، تیمم انجام دهد و نماز صبح را بخواند و برای نمازهای بعدی غسل انجام دهد. لازم به توضیح است که این مسئله اختصاص به نماز صبح ندارد، بلکه در وقت های دیگر هم همین‌طور است؛ یعنی اگر کسی جنب شد و در وقت نماز نتوانست غسل کند، وظیفه اش تیمم است و قبل از قضا شدن نماز، باید تیمم غسل جنابت کند و با آن نماز بخواند.

اگر شخصی قبل از نزدیکی بداند که تا طلوع آفتاب قادر به انجام غسل نیست طبق نظر مراجع عظام تقلید انجام چنین عملی هیچ اشکال شرعی ندارد و تکلیف چنین شخصی هم تیمم غسل جنابت است. بنابراین، این فرد به جای غسل جنابت، تیمم بدل از غسل می کند و با این تیمم نمازش را می خواند.

اشتراک گذاری:
دیگران چه می‌خوانند
ارسال دیدگاه

  1. زمستون says:

    ممنون