از آنجایی که داریم به ایام فاطمیه نزدیک می شویم ما در این پست تاریخ دقیق دهه اول و دوم دهه ایام فاطمیه ۱۴۰۲ را در اختیارتان قرار داده ایم که در ادامه مطلب می توانید به همراه اعمال این ایام آن را مشاهده کنید.
تاریخ دقیق دهه اول و دوم دهه فاطمیه ۱۴۰۲
تاریخ دهه اول و دوم ایام فاطمیه 1402
تاریخ شهادت شهادت حضرت فاطمه (س)
- روز 26 آذر 1402
- 3 جمادی الثانیه سال 1445
- 17 ذسامبر سال 2023 میلادی
تاریخ دقیق شروع و پایان دهه اول و دوم فاطمیه در تقویم قمری برابر است با :
دهه اول ایام فاطمیه از جمعه ۱۰ جمادی الاول ۱۴۴۵ تا دوشنبه ۲۰ جمادی الاول ۱۴۴۵
دهه دوم ایام فاطمیه از جمعه ۱ جمادی الثانی ۱۴۴۵ تا یکشنبه ۱۰ جمادی الثانی ۱۴۴۵
تاریخ دقیق شروع و پایان دهه اول و دوم فاطمیه در تقویم میلادی برابر است با :
دهه اول ایام فاطمیه از جمعه ۲۴ نوامبر۲۰۲۳ تا دو شنبه ۴ دسامبر۲۰۲۳
دهه دوم ایام فاطمیه از جمعه ۱۵ دسامبر ۲۰۲۳ تا یکشنبه ۲۴ دسامبر ۲۰۲۳
روايات مختلف و متضاد دربارة تاريخ شهادت حضرت زهرا (س)
ميان علماي شيعه، دو تاريخ مشهور و مقبول است: يکي هفتاد و پنج روز بعد از رحلت پيامبر (ص) و ديگري نود و پنج روز.
با توجه به رحلت پيامبر اسلام (ص) در بيست و هشتم صفر، بنا به روايت هفتاد و پنج روز، در مورخة سيزدهم تا پانزدهم جمادي الأوّل ، شهادت حضرت زهرا(س) است و اين ايام را فاطمية اوّل مي خوانند.
اما بنا به روايت نود و پنج روز، شهادت حضرت(س) در سوم تا پنجم جمادي الثاني است و اين ايام را فاطمية دوم مي خوانند.
ايام فاطميه جمعا 6 روز مي باشد، 3 روز در ماه جمادي الاول و 3 روز در ماه جمادي الثاني. بنابراين فاطميه اول از 13 تا 15جمادي الاول است و فاطميه دوم از سوم تا پنجم جمادي الثاني مي باشد. ظاهراً علت اينکه سه روز در هر ماه بعنوان روز شهادت آن حضرت(س) معرفي شده است به اين دليل است که اين احتمال وجود دارد که ماههاي قمري از رحلت پيامبر(ص) تا شهادت حضرت زهرا(س)،29روز بوده باشند،حال آنکه درصورت کامل بودن ماههاي قبل،روز شهادت 13جمادي الاول و يا سوم جمادي الثاني خواهد بود.
چرا که طبق تقويم، حداکثر سه ماه قمري 29 روزه و حداکثر 4 ماه قمري 30 روزه مي توانند پشت سر هم قرار گيرند. اما در عرف به دهه دوم جمادي الاول از دهم تا بيستم جمادي الاول که بنابر قول 75روز، شهادت آن بانوي بزرگوار در آن واقع شده است دهه فاطميه اول و به دهه اول جمادي الثاني از اول تا دهم جمادي الثاني، که طبق قول 95روز،شهادت حضرت زهرا(س) در آن واقع شده است،دهه فاطميه دوم گفته مي شود.
ایام فاطمیه 1402
ایام فاطمیه ، ماه «ذیالحجه» آخرین ماه « سال هجری قمری» و ماهی بسیار پربرکت است. بزرگان دین هنگامی که این ماه وارد میشد، اهمیت ویژهای به عبادت در آن مخصوصا در دهه اول این ماه میدادند.
در بعضی از روایات درباره ماه ذیالحجه آمده است، شبهای دهگانهای که قرآن در سوره «والفجر و لیال عشر» به آن سوگند یاد کرده است، شبهای دهه اول این ماه شریف است، و این سوگند به خاطر عظمت آن است.
خداوند در سوره حج (آیه 28) ضمن بیان فریضه بزرگ «حج» سخن از «ایام معلومات» گفته است که مومنان باید در آن به یاد خدا باشند. یکی از تفسیرهای معروف «ایام معلومات» که در روایات نیز آمده است، 10 روز اول ذیالحجه است. بنابراین، هم شبهای آن عزیز است و هم روزهای آن.
در حدیثی از رسول خدا (ص) میخوانیم که عبادت و کار نیک در هیچ ایامی به اندازه این ایام (10 روز اول ماه ذیالحجه) فضیلت ندارد.افزون بر اینها، هم صدا شدن با زوار خانه خدا در این ماه، و یاد و خاطره مراسم با شکوه حج و معنویت و برکات آن، حال و هوای دیگری به انسان میدهد، مخصوصا برای کسانی که در سلک زوار سعادتمند خانه خدا قرار گرفتهاند، یا با یاد و خاطره آن ها همراهند.
اعمال دهه اول ایام فاطمیه
1- اقامه عزا : پس بايد در اين روز شيعيان به مراسم تعزيت آن حضرت قيام نمايند، به همين جهت شيعيان آن حضرت صلوات الله عليه نيز می بايست که در اظهار اندوه و غصّه و اقامه عزا در روز وفات خاتون و خواندن مصائب او بر امام خود تأسّی نمايند … مخالف و مؤالف از رسول اکرم صلّی الله عليه و آله وسلّم درباره او روايت کرده اند که : (( فاطمهُ بَضعَهٌ مِنُي مَن آذئهَا فَقَد آذاني)) ؛ فاطمه پاره تن من { پاره ای از وجود من } است هر کس او را آزار دهد همانا مر آزار داده.
2- زيارت : خواندن زيارت آن مظلومه و نفرين بر ظالمان و غاصبان حقّ او : السَّلاَمُ عَلَيکِ يا سَيدَهَ نِسَآءِ العَالَمينَ السَلاَمُ عَلَيکِ يا وَالِدَهَ الحُجَجِ عَلَي النَّاسِ اَجمَعينَ السَّلاَمُ عَلَيکِ اَيتُهَا المَظلُومَهُ المَمنُوعَهُ حَقَّهَا … (مفاتيح الجنان . فصل دهم . در اعمال ماه جمادي الثّاني ).
3- گريه بر مصيبات وارده بر اهل خانه و بيت نبوّت و ولايت : اي اهل عالم بگرييد … حقّ او را غصب و او را از ارث پدرش منع نمودند، به صورتش سيلی زده و جنينش را سقط کردند و براي درب خانه اي که ملائکه ي مقرّب خدا برآن ايستاده و بدون اجازه ورود نمي نمودند، آتش خواستند و … ( المراقبات . ص 100) .
سيد بن طاووس در كتاب زوائد الفوائد زيارت مختص به روز شهادت آن حضرت را به اين طريق فرموده است كه: در ابتدا نماز زيارت يا نماز خود آن حضرت را به جا می آورى و نماز آن حضرت دو ركعت است در هر ركعت بعد از حمد، 60 مرتبه سوره قل هو الله احد را مىخواند و اگر نتوانى در ركعت اول بعد از حمد سوره “قول هو الله احد” را بخوان و در ركعت دوم سوره “قل يا ايها الكافرون” را بخوان و چون سلام نماز را گفتى زيارت حضرت فاطمه را بخوان. به تحقيق كه روايت شده است كه هر كس با اين زيارت آن مظلومه را زيارت كند و از خدا طلب آمرزش كند حق تعالى گناهانش را می آمرزد و او را داخل بهشت می گرداند.
همچنین سيّد ابن طاووس در كتاب “اقبال” پس از ذكر وفات آن حضرت در اين روز، اين زيارت را براى آن بانوى بزرگ ذكر كرده:
” السَّلامُ عَلَيْكِ يَا سَيِّدَةَ نِسَاءِ الْعَالَمِينَ السَّلامُ عَلَيْكِ يَا وَالِدَةَ الْحُجَجِ عَلَى النَّاسِ أَجْمَعِينَ السَّلامُ عَلَيْكِ أَيَّتُهَا الْمَظْلُومَةُ الْمَمْنُوعَةُ حَقَّهَا پس بگو اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى أَمَتِكَ وَ ابْنَةِ نَبِيِّكَ وَ زَوْجَةِ وَصِيِّ نَبِيِّكَ صَلاةً تُزْلِفُهَا فَوْقَ زُلْفَى عِبَادِكَ الْمُكَرَّمِينَ مِنْ أَهْلِ السَّمَاوَاتِ وَ أَهْلِ الْأَرَضِينَ “
” سلام بر تو اى بانوى بانوان جهانيان،سلام بر تو اى مادر حجت هاى الهى بر همه مردم.
سلام بر تو اى ستمديده محروم گشته از حق خويش. پس بگو: خدايا درود فرست بر كنيزت و دختر پيامبرت و همسر جانشين پيامبر، درودى كه بر فراز جايگاه بندگان گرامىات از اهل آسمان ها و زمين ها جايش دهد.
به يقين روايت شده هركه آن حضرت را به اين شيوه زيارت كند و از خدا آمرزش بخواهد، حق تعالى گناهانش را بيامرزد و او را داخل بهشت كند.
دعاى روز جمعه ایام فاطمیه
حضرت زهرا علیها السلام نسبت به دعاى روز جمعه از رسول گرامى اسلام صلى الله علیه و آله نقل فرمود كه :
قالت : ان فى الجمعه لساعه لا یوافقها رجل مسلم یسال الله عزوجل فیها خیرا الا اعطاه ایاه
فقلت یا رسول الله اى ساعه هى ؟
قال: اذا تولى نصف عین الشمس للغروب
(در روز جمعه ساعتى است كه هر خواسته خیر و نیكوئى در آن ساعت به اجابت مى رسد. پرسیدم یا رسول الله ! كدام ساعت است . فرمود: آنگاه كه نصف قرص خورشید در افق پنهان شود)
از آن پس حضرت زهرا علیها السلام در این ساعت از غروب جمعه در دعا و خیر خواهى مسلمانان همت مى نمود و فردى را مى گماشت تا غروب خورشید را به او اطلاع دهد.
سلام
تاریخ شهادت اشتباه درج شده 6 دیماه را زدید 16 دیماه
تشکر ، تصحیح شد