تمیز کردن ماهی روشهای خاص خود را دارد ، اگر آموزش نحوه تمیز کردن ماهی مثل جدا کردن سر ، استخوان و تیغ و پولک ماهی را در ادامه این مطلب ببینید خواهید دید که این کار چقدر آسان و سریع است .
خیلی از خانم ها ترجیح می دهند ماهی را از همانجا که می خرند ، بدهند پاک کند اما بعضا این را نمی پسندند.
روش اول نحوه تمیز کردن ماهی
1- یک کیسه پلاستیکی برای دل و روده و استخوانها بردارید و یک روزنامه بگذارید تا تمیز بماند. بعد از اینکه میز کار خود را آماده کردید قبل از شروع به برش می توانید شکم ماهی را خالی کنید و بدون بلند کردن ماهی را برش کنید. قرار دادن روزنامه روی سطح کار میتواند برای جلوگیری از خیس خوردن مایعات اجتناب ناپذیری که از ماهی خارج می شود مفید باشد.
2- با استفاده از یک چاقوی کند یا قاشق با یک حرکت برش سریع فلس ها را بردارید. شما باید خلاف جهت عادی فلس ها کار کنید. از دم تا سر این کار را انجام دهید، با حرکت کوتاه و سطحی چاقو زیر فلس ها و بلند کردن سریع آنها برای کندنشان از ماهی، با پشت چاقو کمی عمود بر ماهی این کار را به خوبی می توانید انجام دهید.
هر دو سمت بالا و انتهای ماهی را بگیرید. این به جداکردن فلس ماهی زیر شیر آب را به سادگی در سینک ظرفشویی کمک می کند که از بههمریختگی جلوگیری می کند.
اگر برخی از فلس ها را نتوانستید جدا کنید نگران نباشید طعم بدی نمی دهند و ضرری نمی رسانند.
طرز پاک کردن ماهی پولک دار
3- اگر یک ماهی کله ای استخوانی (اسکلپین) یا ماهی ای پوست فیدر انتهای آن ضخیم است، مراقب پوست کندن آن باشید. این نوع ماهی پوستی ضخیم دارد که اکثر افراد آن را قبل از پختن در می آورند. برای این کار به اندازه یک اینچ شکاف در بالای سر ماهی آنجایی که به بدن وصل میشود ایجاد کنید سپس سر ماهی را جدا کنید.
پوست پشت ماهی را هم به سمت دو جدا کنید، سپس کاملا آبکشی کنید.
4- یک برش سطحی از انتهای شکم ماهی تا سر آن ایجاد کنید. سوراخ کوچک شکم ماهی نزدیک به دو مقعد ماهی است با استفاده از یک چاقوی تیز و از همین قسمت در امتداد شکم ماهی برش سطحی ایجاد کنید مراقب باشید به گوشت ماهی نزنید.
چاقو را در گوشت ماهی فرو نکنید. باید برای خارج کردن روده ها یک برش سطحی بدهید و مراقب باشید میز کارتان ریخته پاش نشود.
5- از انگشتان خود یا یک چاقوی کند استفاده کنید تا محتویات شکم ماهی را خالی کنید همه چیز داخل شکم را در آورید این دل و روده چسبنده باید بدون تلاش زیاد در بیایند مطمئن شوید که همه چیز را در آورده اید از جمله کلیه که در پشت ماهی یا چند رشته در داخل بدنش است.
طرز پاك كردن ماهي سالمون
6- هر نوع غشای تیره درون بدن ماهی را خارج کنید. همه ماهی ها این لایه باریک را در بدن خود ندارند اما اگر وجود داشت در بیاورید. این لایه طعم قوی ای دارد و بوی ماهی می دهد که شما مایل نیستید آن را میل کنید.
7- سر ماهی را درست از جایی که به گوشتش وصل است جدا کنید. لازم نیست حتما سر ماهی را جدا کنید با توجه به شیوه طبخ می توانید آن را دور نیندازید چون طعم را بیشتر و قوی تر می کند. گوشت فک ماهی نیز در برخی مناطق طرفداران زیادی دارد.
طرز تميز كردن ماهي قزل آلا
8- باله پشتی را نیز در بیاورید. این نیز مانند سر ماهی لازم نیست حتما جدا شود، اما جدا کردن آن باعث جدا شدن استخوانهای کوچک زیادی می شود. به سادگی این باله را جدا کنید و به سمت سر ماهی بکشید و تمیز کنید.
9- داخل و خارج بدن ماهی را زیر آب سرد بشویید. مطمئن شوید که به درستی شسته اید و هیچ فلس، دل و روده یا خونی باقی نمانده است. اکنون ماهی شما آماده است.
روش دوم تمیز کردن ماهی ; فیله کردن ماهی
1- ماهی را از یک سمت آن روی میز کار قرار دهید و درست پشت بالای سر ماهی را برش دهید تا حدی که به ستون فقرات آن برسید اما ستون فقرات را نبردید.
2- این برش را تا دور سر ماهی ادامه دهید. باز هم لازم نیست ستون فقرات را خیلی برش دهید سر ماهی را جدا نکنید.
3- چاقو را بردارید و به صورت افقی از مرکز ماهی به سمت دم آن ببرید. شما کل آن سمت ماهی را برش دهید و همه پوست را بردارید. چاقو را به صورت عمودی بر ستون فقرات بگذارید تا بتوانید صاف ببرید.
نحوه پاك كردن ماهي سرخو
4- مرحله سوم را بر آن سمت ماهی تکرار کنید. همان فرایند را مجدد تکرار کنید و فیله را جدا کنید.
5- از چاقوی کوچک تر استفاده کنید باله پشتی را بلند کرده و آنرا درون فیله جدا کنید این باله کوچک تقریبا استخوانهای شفافی در قسمت پایین تر فیله سوم خواهد بود که یک قطعه فیله به دست می آید.
6- پوست ماهی را کاملا جدا کنید. اگر می خواهید ماهی را با پوستش طبخ کنید, از یک چاقوی کند استفاده کنید تا پوستش را ببرید. از دم تا سر با حرکت کوتاه به سمت بالا تمام پوست را بکنید. اگر پوستش را نمی خواهید به سادگی چاقو را میان ماهی و پوست بگذارید و خیلی راحت پوست را جدا کنید.
7- از سوی دیگر, از یک چاقوی تیز برای برش مستقیم و کامل ماهی به صورت عمودی و به شکل استیکر استفاده کنید. برای این کار به سادگی عمود بر ستون فقرات به اندازه یک اینچ به صورت استیکی ببرید. در مورد ماهی هایی که بزرگتر هستند مانند قزل آلا و سالمون این کار رایج است و ستون فقرات را از وسط ماهی جدا کنید.
نکات کاربردی تمیز کردن ماهی
فرار ماهی :
برای اینکه ماهی هنگام تمیز کردن از دست شما سر نخورد، کمی نمک روی تخته ای که زیر ماهی گذاشتهاید بپاشید و بعد ماهی را روی آن قرار دهید. ماهی به نمک میچسبد و بدون آنکه بلغزد، میتوانید آن را پاک کنید.
پخش شدن پولک ماهی :
برای پیشگیری از پخش شدن پولک ها به هنگام پاک کردن ماهی، آن را درون ظرف بزرگ و پر آبی قرار دهید و فلس ها را داخل آب، از بدن ماهی جدا کنید.
از بین بردن بوی ماهی :
برای از بین بردن بوی ماهی از دست، دستهای خود را با محلول سرکه و آب یا آب و نمک بشویید.
جلوگیری از متلاشی شدن ماهی :
اگر جزو کسانی هستید که ماهی آب پز میخورید، ولی با این مشکل روبرو هستید که ماهی به هنگام پختن در آب متلاشی میشود، برای جلوگیری از این کار، کمی سرکه در آب جوش بریزید و ماهی را در آن بپزید.
شیر و ماهی :
هیچ وقت برای ذوب کردن یخ ماهی آن را درون آب نگذارید. آن را درون شیر قرار دهید. شیر مزه یخزدگی را از ماهی میگیرد و طعم دلپذیری به آن میدهد و همه فکر میکنند، ماهی کاملا تازه است.
تیغ ماهی :
اگر تیغ ماهی در گلویتان گیر کرد، کمی سیب زمینی پخته یا تکه ای نان خمیر بخورید. برای کم کردن درد و ناراحتی ناشی از تیغ ماهی در گلو، یک لیمو ترش را از وسط به دو نیم کنید و بعد به آرامی آب لیمو را بمکید. این کار به نرم شدن تیغ ماهی کمک میکند و زود احساس راحتی میکنید.