تغییرات 1+5

دسته بندي : سیاست,⭐ اخبار
تاريخ : 16 شهریور

تغییرات ۱+۵

تغییرات 1+5, پورتال خبری فرهنگی گهر

وزیر خارجه فنلاند گفت: دستیابی به توافق نهایی ایران با ۱+۵ بر سر برنامه هسته ای وضعیت برد – برد را برای ایران، خاورمیانه و تمام جهان به ارمغان می آورد و دنیا در انتظار این توافق است.
تهران و هلسینکی سال ها روابط مناسبی با یکدیگر داشتند. دو کشور از سال ۱۳۰۴ خورشیدی به استقرار روابط سیاسی و دیپلماتیک با هم پرداختند.

در سال ۱۳۴۲ نمایندگی های سیاسی دو کشور به سفارت ارتقا یافتند و در سال ۱۳۴۸ به منظور ایجاد تسهیلات برای مسافرت اتباع دو کشور موافقت نامه لغو روادید بین دو دولت امضا شد. در ادامه مصاحبه وزیر خارجه فنلاند خواهد آمد.

دولت روحانی رویکرد خود در سیاست خارجی را تعامل سازنده با تمام کشورهای جهان اعلام کرده است. اوایل سال جاری میلادی، رییس جمهوری ایران در پاسخ به پیام تبریک “سالئولی واینامو نینیستو” رییس جمهوری فنلاند درباره تقویت روابط دو کشور ابراز امیدواری کرد. آیا دولت فنلاند برنامه خاصی برای گسترش روابط خود با ایران در دوره دولت حسن روحانی دارد ؟ نظر شما درباره رویکرد جدید دولت ایران در عرصه سیاست خارجی چیست ؟

سیاست خارجی تازه ایران فرصت تازه ای برای گفت و گو با کشورهای غربی فراهم کرده است و فنلاند به عنوان یکی از اعضای اتحادیه اروپا از فرصت فراهم شده برای توسعه روابط با ایران به گرمی استقبال می کند. سفر من به تهران نخستین سفردر سطح وزیر امور خارجهفنلاند به آن کشور در یازده سال گذشته بوده است. این موضوع نشان از آمادگی فنلاند برای گسترش روابط با ایران دارد.

در اوایل سال جاری میلادی، رایزنی های سیاسی میان وزارت امور خارجه دو کشور انجام شد. ما از آن زمان تاکنون به دنبال تقویت روابط دوجانبه بوده ایم. گفت و گوهای ما در آینده نیز ادامه پیدا می کند. به دلیل روند تحولات خاورمیانه گفت و گو با تمام کشورهای منطقه خاورمیانه مهم تر از هر زمان دیگری است.

چشم انداز روابط تهران – هلسینکی را در آینده چگونه می بینید ؟

روابط دوجانبه میان فنلاند و ایران خوب است و می تواند بهتر از گذشته نیز باشد. امکان بهبود روابط میان دو کشور پس از توافق نهایی بر سر موضوع برنامه هسته ای فراهم خواهد شد. فنلاند کشوری مجهز به فناوری های پیشرفته، راه حل های نوآورانه، سطح بالای آموزش و سطح پایین فساد است. در نتیجه، کشور ما می تواند شریکی جالب توجه برای ایران در حال حاضر و درآینده باشد. ظرفیت های عظیمی در هر دو کشور برای تبادلات فرهنگی، ارتباط میان نهادهای غیر دولتی و ارتباط شهروندان ایرانی و فنلاندی با یکدیگر وجود دارد.

 آیا هیات تجاری نیز با شما به تهران آمده بودند؟ فنلاند برای گسترش روابط اقتصادی و تجاری با تهران چه برنامه هایی مدنظر دارد؟

در حال حاضر، هیچ نماینده ای شرکت های تجاری در سفر همراه من نبودند. در اقتصاد بازار آزاد فنلاند، هر شرکتی آزاد است که درباره روابط اقتصادی خود با شرکایش تصمیم گیری کند. هم چنین تمام شرکت های تجاری فنلاندی در انتخاب کشورهایی مایل به همکاری با آن ها هستند آزادند. همان گونه که پیش تر ذکر کردم توافق نهایی بر سر برنامه هسته ای ایران ظرفیت های عظیم افزایش روابط تجاری در هر دو طرف را خواهد گشود. می توانم به شما اطمینان دهم که جامعه اقتصادی و صاحبان مشاغل در فنلاند نیز در آرزوی تحقق چنین هدفی هستند تا به گسترش روابط خود با ایران بپردازند.

 آیا برای گسترش فعالیت های آموزشی و فرهنگی مذاکره جدیی میان شما و مقام های ایرانی انجام شد؟ آیا فنلاند در این باره برنامه ای مدنظر دارد؟

خوشحالم که به اطلاع رسانم که در سال جاری دانشگاه معروف “آلتو” در فنلاند کلاس های مدیریت اجرایی و ام بی ای را در تهران افتتاح کرده تا به مدیران تجاری ایرانی خدمات خود را عرضه نماید. این نخستین باری است که یک دانشگاه اروپایی کلاس هایی را با هدف آموزش اصول مدیریت اجرایی و ام بی ای در ایران تاسیس کرده و نخستین برنامه در این حوزه است که در خاورمیانه اجرا شده است.

در سفرم به شهر شیراز دریافتم که تمایلی جدی به احیای پروژه ای قدیمی وجود دارد که قرار بود توسط “آلوار آلتو” معمار معروف فنلاندی برای ساخت موزه هنر مدرن در آن شهر اجرا شود. اجرای این پروژه می تواند باعث ایجاد پلی مستحکم میان دو کشور در حوزه هنر و معماری شود. در تهران ما در حال حاضر توجه خود را بر روی امکان احیای اثر تاریخی “نخل بیشه” در پارک ملت متمرکز کرده ایم که توسط “ایلا میلتونن” مجسمه ساز معروف ساخته شده بود.

من خوشحالم به اطلاع شما برسانم که در سال آینده میلادی شاهنامه اثر حماسی سروده شده توسط فروسی برای نخستین بار به زبان فنلاندی منتشر خواهد شد. پروفسور “جاکو هامین آنتیلا” از دانشگاه هلسینکی در حال کار بر روی ترجمه این اثر حماسی است. او سال هاست که در حال ترجمه شاهنامه است و پس از تکمیل آن در سال آینده کتاب ترجمه شده آماده چاپ خواهد بود.

در دیدار شما با مقام های ایرانی چه مسائلی مطرح شدند ؟

از سفر به ایران و دیدارهایی که در تهران و شیراز داشتم بسیار خوشحالم. هیات همراه من در ایران با استقبال و مهمان نوازی گرمی مواجه شدند. من باور دارم که این دیدار می تواند مبنای خوبی برای توسعه روابط دوجانبه میان ایران و فنلاند در آینده باشد. من صادقانه امیدوارم که در چارچوب زمانی کنونی امکان حل مسائل مطرح شده درباره برنامه هسته ای ایران وجود خواهد دارد. البته این موضوع تنها یکی از مسائل در اولویت بحث من با همتای ایرانی ام دکتر ظریف بود. ما هم چنین درباره تحولات منطقه، وضعیت اوکراین و روابط دوجانبه ایران و فنلاند نیز با یکدیگر به بحث و تبادل نظر پرداختیم.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تازگی تغییر کرد و خانم موگرینی جانشین خانم اشتون شد. او در رشته علوم سیاسی تحصیل کرده و تز خود را در حوزه اسلام سیاسی ارائه کرده است. او هم چنین از طیف چپ سیاست ایتالیاست. آیا این موضوع به نزدیکی بیش تر اتحادیه اروپا و ایران کمک خواهد کرد؟ تفاوت های خانم مگرینی با اشتون درباره مذاکرات هسته ای چه خواهد بود؟ آیا جانشینی او بر روند مذاکرات هسته ای تاثیرگذار خواهد بود؟

ما اطمینان داریم که خانم “اشتون” نسبت به پیشرفت مذاکرات هسته ای ایران تعهد کامل داشت و در این راستا عمل کرد. با این حال دلیلی وجود ندارد که انتظار ایجاد تغییر در سیاستگذاری های اتحادیه اروپا در قبال موضوع مذاکرات هسته ای آن هم در سطح نمایندگان ارشد تازه اتحادیه داشته باشیم. خانم “اشتون” و “موگرینی” هر دو از خانواده سیاسی مشابه ای در اروپا هستند.

عده ای از منتقدان خانم مگرینی او را متهم به بی تجربگی و همدلی با روسیه کرده اند. نظر شما در این باره چیست ؟

به نظرم این اظهارات کاملا بی اساس است. متهم کردن خانم “موگرینی” به “بی تجربگی” نیز اغزاق آمیز است. در هر حال، من انتظار دارم که مسئول تازه سیاست خارجی اتحادیه اروپا به سرعت به یادگیری مسائل مهم و ضروری حرفه ای بپردازد.

نظر شما درباره تحریم های تازه وضع شده از سوی دولت امریکا علیه ایران چیست؟ آیا این موضوع به روند مذاکرات هسته ای ایران و ۱+۵ لطمه نمی زند؟ موضع فنلاند در قبال مذاکرات چیست ؟ آیا فنلاند موضعی جدای از اتحادیه اروپا درباره برنامه هسته ای ایران دارد؟

فنلاند به عنوان عضوی از اتحادیه اروپا به طور کامل از موضع آن اتحادیه در قبال مسئله برنامه هسته ای ایران دفاع می کند و از گروه اروپایی مذاکره کننده با ایران در جریان مذاکرات هسته ای حمایت کامل به عمل می آورد. من از این موضوع آگاهم که هنوز موانعی جدی بر سر راه گسترش روابط دوجانبه تهران – هلسینکی وجود دارند که باید بر آن ها فائق آمد.

با این حال من ایران را به برداشتن گام های قاطعانه تر و رو به جلو برای تقویت روابط با فنلاند تشویق می کنم. دستیابی به توافق نهایی ایران با ۱+۵ بر سر برنامه هسته ای وضعیت برد – برد را برای ایران، خاورمیانه و تمام جهان به ارمغان می آورد و دنیا در انتظار این توافق است.

منبع : گروه خبر سیمرغ

آخرين هاي اين بخش
ديگران چه مي خوانند
دیدگاه ها
برای ارسال دیدگاه مرتبط با این مطلب کلیک کنید
گـهـر در شبکه هاي اجتماعي