درمان خانگی خارش بدن
خارش بدن یکی از مشکلاتی است که ممکن است به دلایل گوناگون رخ دهد. برای درمان خارش بدن می بایست به پزشک مراجعه کرد اما روشهای خانگی برای درمان خارش بدن هم وجود دارد.
درمان خارش بدن
در این مقاله از گهر سعی کرده ایم تا ضمن پرداختن به علت خارش بدن و کهیر در مورد روش درمان خارش بدن مطالبی را برای شما گردآوری و منتشر کنیم که امیدورایم مورد استفاده شما قرار گیرند. اما پیشنهاد می کنیم که حتما در صورت بروز این مشکل حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
درمان خارش بدن با روشهای خانگی
خارش پوست, یک شکایت نسبتاً شایع است که می تواند شدت, مدت و بسامد متفاوتی داشته باشد. خارش معمولاً به صورت یک واکنش دفاعی طبیعی به هر نوع سوزش پوست تنظیم می شود.
این حس سوزش می تواند یا محدود یا متعلق به یک ناحیه خاص از پوست باشد یا کل بدن را به صورت کلی در خود بگیرد.اپیدرم یا لایه سطحی پوست به عنوان یک مانع حفاظتی علیه محرک های محیطی هستند.
حتی کوچک ترین اختلال یا نقض در این پوشش محافظ، سیستم ایمنی ما را در عمل تحریک می کند.برای مقابله با منشا سوزش, سلول های پوست با آزاد کردن یک ماده شیمیایی التهابی بنام هیستامین پوشش می گیرند که منجر به شروع خارش می شود. در نتیجه, گیرنده های پوست ما پیامی را به مغز می رسانند که ما را به ایجاد خارش ترغیب می کند.
علل خارش بدن
پوست به عنوان مانعی برای محافظت از داخل بدن عمل می کند با سلول های ویژه سیستم ایمنی که می تواند بدن و پوست را از ویروس ها, باکتری ها و دیگر تهدیدات پنهان محافظت کند, پر می شود. وقتی سلول های پوست هر نوع ماده مشکوک را تشخیص می دهند, یک واکنش ایجاد می کنند که باعث التهاب ناحیه می شود.
متخصصان پزشکی به این التهاب به عنوان درماتیت اشاره می کنند، که می تواند منجر به خارش شود. سلول های ایمنی می توانند به چیزی واکنش دهند که پوست را لمس کند, یک عفونت کامل بدن یا بیماری.
برخی جوش ها قرمز, دردناک و تحریک کننده هستند، در حالی که برخی دیگر می توانند منجر به تاول و یا تکه شدن پوست شوند.
خارش یک علامت شایع برای بسیاری از شکایات پوستی است. پوست می تواند روی بدن یا فقط در نواحی خاص خارش پیدا کند.
در ادامه رایجترین علل خارش پوست آورده شده اند.
۱- خشکی پوست
۲- تحریک پوست یا راش (بثورات)
۳- بیماریهای داخلی مثل بیماری کبدی یا نارسایی کلیوی
۴- اختلالات سیستم عصبی مثل دیابت
۵- واکنشهای آلرژیک به پشم و مواد شیمیایی موجود در لوازم آرایشی و حتی صابون
۶- واکنش به داروهای آنتیبیوتیک یا ضدقارچ
۷- بارداری
۸- سن بالا
۹- عوامل محیطی مثل شستوشو یا استحمام بیش از حد و دستگاه تهویهی هوا
درمانهای خانگی خارش پوست
خارش پوست میتواند مدت زیادی طول بکشد و زندگی روزمرهی شما را مختل کند. بنابراین باید قبل از اینکه تبدیل به راش شده و عفونی شود، آن را درمان کنید. اگر شما هم از خارش پوست خود کلافه شدهاید و به دنبال راهحل هستید، میتوانید روشهای خانگی زیر را امتحان کنید.
۱- وان جوششیرین
جوششیرین یکی از بهترین ترکیبات برای تسکین خارش به شمار میرود. این ترکیب مفید حاوی خواص ضدالتهابی است که این موضوع به کاهش التهاب و خارش پوست کمک میکند. همچنین طبیعت قلیایی جوششیرین بهعنوان خنثیکنندهی طبیعی اسید عمل میکند که این موضوع در تسکین خارش پوست مفید است. میتوانید برای درمان خارش، یک بار در روز از جوششیرین استفاده کنید.
مواد لازم
جوششیرین: یک فنجان
طرز استفاده
جوششیرین را به آب وان اضافه کنید و اجازه دهید حل شود. سپس به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در وان دراز بکشید. در پایان بهآرامی با حوله به بدنتان ضربه بزنید تا خشک شود.
اگر وان ندارید، زمانی که در حمام هستید، در یک کاسه جوششیرین را با آب مخلوط کنید و آن را روی بدنتان بریزید. ۱۵ تا ۲۰ دقیقه صبر کرده و بعد خودتان را خشک کنید.
۲- سرکه سیب
سرکه سیب حاوی آنزیمهایی است که میتوانند به برگرداندن PH پوست به حالت طبیعی کمک کنند. خواص ضدالتهابی سرکهی سیب علائم خارش را کاهش میدهند و خواص ضدمیکروبی آن هم از عفونتها جلوگیری میکنند. برای اینکه بهترین نتیجه را بگیرید، این روش درمانی را باید یک بار در روز انجام دهید.
مواد لازم
سرکهی سیب: دو فنجان
طرز استفاده
سرکهی سیب را به آب وان اضافه کنید و به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در آن دراز بکشید. سپس خودتان را با حوله خشک کنید.
برای تسکین خارش موضعی میتوانید یک قاشق غذاخوری سرکهی سیب را با نصف فنجان آب مخلوط کنید و آن را با پنبه روی ناحیهی مدنظر بمالید.
۳- وان جو دوسر
جو دوسر اثرات تسکیندهنده دارد و به همین علت میتواند به تسکین خارش پوست کمک کند. اثرات تسکیندهندهی این مادهی غذایی به دلیل دارا بودن خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی است. این روش درمانی را یک بار در روز به کار بگیرید.
مواد لازم
جو دوسر: دو فنجان
طرز استفاده
جو دوسر را به آب وان اضافه کنید.
به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در وان دراز بکشید. بهآرامی جو دوسر را روی نواحی از پوست که میخارند، ماساژ دهید.
۴- روغن نارگیل
روغن نارگیل از آن دسته از روغنهایی است که خواص زیادی برای سلامتی بدن، پوست و مو دارد. این روغن حاوی اسیدهای چرب با زنجیرهی متوسط است که آنتیهیستامین و خواص ضدالتهابی دارند. این موضوع به درمان خارش کمک میکند. روغن نارگیل همچنین بهشدت مرطوبکننده است و میتواند در مبارزه با یکی از علل اصلی خارش، یعنی خشکی پوست مفید باشد. از این روش هر روز استفاده کنید.
مواد لازم
روغن نارگیل: به مقدار لازم
طرز استفاده
میتوانید بعد از خیس کردن بدن خود در آب ولرم وان یا بعد از استحمام، خودتان را خشک کنید و روغن نارگیل را روی نواحی مدنظر ماساژ دهید.
اگر تمام بدنتان دچار خارش است، روغن را روی تمام بدنتان ماساژ دهید.
۵- ریحان مقدس
ترکیبات موجود در ریحان خواص ضدمیکروبی و ضدالتهابی دارند که التهاب و خارش را تسکین میدهند. برای تسکین فوری خارش، این روش را هر روز به کار بگیرید.
مواد لازم
برگ ریحان مقدس: ۶ تا ۸ عدد
طرز استفاده
برگهای ریحان را آسیاب کنید و آن را روی ناحیهی مدنظر قرار دهید.
همچنین میتوانید برگها را بهآرامی و بهطور مستقیم روی پوست خود ماساژ دهید.
۶- چریش
چریش یک گیاه با خواص درمانی است که میتواند با خارش پوست مبارزه کند. خواص ضدالتهابی و ضدمیکروبی چریش برای تسکین خارش پوست عالی هستند. از گیاه چریش هر یک روز در میان استفاده کنید. این گیاه را میتوانید از عطاریها یا بهصورت آنلاین خریداری کنید.
مواد لازم
برگ گیاه چریش: به مقدار لازم
طرز تهیه
مقداری از برگهای گیاه چریش را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در آب جوش قرار دهید.
اجازه دهید آب ولرم شود. سپس آن را به آب وان اضافه کنید و مدتی در آن دراز بکشید یا آن را در حمام روی بدنتان بریزید.
۷- روغن کنجد
روغن کنجد منبع غنی آنتیاکسیدانها محسوب میشود و به همین علت برای پوست عالی است. این روغن به خواص خود در کاهش التهاب شناخته میشود و میتواند در تسکین قرمزی و خارش پوست مفید باشد.
مواد لازم
روغن کنجد: به مقدار لازم
طرز استفاده
بعد از استحمام، مقداری از روغن کنجد را روی پوست ناحیهی مدنظر ماساژ دهید.
همچنین میتوانید کل بدنتان را با این روغن ماساژ دهید.
۸- نعناع
یکی از اصلیترین ترکیبات موجود در نعناع «منتول» نام دارد. منتول خواص ضدعفونیکننده و ضدالتهابی دارد و در درمان خشکی و التهاب پوست معجزه میکند. برای تسکین فوری خارش پوست، از این روش درمانی یک تا دو بار در روز استفاده کنید.
مواد لازم
نعناع: یک مشت
آب: ۵۰۰ میلیلیتر
پنبه: به مقدار لازم
طرز استفاده
درون یک قابلمه آب بریزید و نعناع را به آن اضافه کنید. سپس قابلمه را روی حرارت قرار دهید تا آب به جوش آید.
آب که به جوش آمد، زیر حرارت را خاموش کنید و اجازه دهید خنک شود.
محلول را از صافی رد کنید و پنبه را در آن بزنید. سپس پنبه را روی نواحی مدنظر بمالید.
۹- لیمو ترش
لیموترش غنی از اسید استیک است که خواص ضدالتهابی و قابض دارد و به درمان خارش و التهاب پوست کمک میکند. برای اینکه نتیجهی خوبی بگیرید، این روش درمانی را دو بار در روز به کار بگیرید.
مواد لازم
لیموترش: یک تا دو عدد
پد پنبهای: به مقدار لازم
طرز استفاده
آب لیموترش را بگیرید. پد پنبهای را در آن بزنید و روی نواحی مدنظر قرار دهید. اجازه دهید خشک شود. سپس آن را با آب بشویید.
اگر پوست حساسی دارید، قبل از استفاده، آب لیموترش را با مقداری آب رقیق کنید.
۱۰- تخم شنبلیله
تخم شنبلیله خواص ضدالتهابی دارد و میتواند خارش و التهاب پوست را بهطرز قابلتوجهی تسکین دهد. علاوه بر این خواص ضدمیکروبی شگفتانگیزی دارد که به تسکین بثورات و جلوگیری از عفونتهای ایجادکنندهی خارش کمک میکند. سه بار در هفته از این روش استفاده کنید.
مواد لازم
تخم شنبلیله: یک تا دو فنجان
طرز تهیه
تخم شنبلیله را به مدت یک ساعت خیس کنید. سپس آن را با مقدار کمی آب آسیاب کنید تا یک خمیر به دست بیاید.
خمیر ایجاد شده را روی تمام بدنتان بمالید. اگر دچار خارش موضعی شدهاید، خمیر را فقط در ناحیهی مدنظر بمالید.
اجازه دهید خمیر خشک شود. سپس آن را بشویید.
۱۱- روغن بادام
روغن بادام پوست را هیدراته نگه میدارد و به کاهش علائم خارش پوست کمک میکند. علت این موضوع دارا بودن خواص ضدخارش و ضدالتهابی است که به فرآیند درمان خارش و التهاب پوست سرعت میبخشد. برای درمان خارش پوست میتوانید هر روز از روغن بادام استفاده کنید.
مواد لازم
روغن بادام: به مقدار لازم
طرز استفاده
بعد از استحمام، مقداری روغن بادام را روی تمام بدن یا ناحیهی مدنظر ماساژ دهید.
۱۲- عسل
عسل یک جاذب رطوبت (هومکتانت) طبیعی است که از خشک شدن پوست جلوگیری میکند. این موضوع در کاهش خارش پوست مفید است. عسل همچنین خواص ضدالتهابی و ضدمیکروبی دارد و به همین دلیل علائم خارش را کاهش میدهد و از عفونتهای پوستی جلوگیری میکند. برای تسکین خارش پوست یک تا دو بار در روز از عسل استفاده کنید.
مواد لازم
عسل: به مقدار لازم
طرز استفاده
مقداری عسل را کمی حرارت دهید.عسل گرم شده را بهطور مستقیم روی نواحی دچار خارش ماساژ دهید.
اجازه دهید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بماند. سپس آن را با آب بشویید.
۱۳- کمپرس سرد
کمپرس سرد میتواند به تسکین خارش کمک کند. استفادهی روزانه از این روش برای رفع خارش پوست کافی خواهد بود.
مواد لازم
کمپرس سرد
طرز استفاده
کمپرس سرد را چند دقیقه روی ناحیهی مدنظر قرار دهید.
۱۴- آلوئهورا
از آلوئهورا بهطور گسترده برای بهرهگیری از خواص تسکیندهنده و آرامبخش آن استفاده میشود. این گیاه خواص ضدالتهابی و ضدمیکروبی دارد. آلوئهورا همچنین منبع عالی ویتامین ای به شمار میرود و میتواند به جلوگیری از خشکی و خارش پوست کمک کند. یک بار در روز از آلوئهورا برای تسکین خارش پوست استفاده کنید.
مواد لازم
ژل آلوئهورا: دو قاشق غذاخوری
طرز استفاده
ژل آلوئهورا را بهطور مستقیم روی تمام بدن یا نواحی دچار خارش ماساژ دهید.
اجازه دهید به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی پوست بماند. سپس آن را با آب بشویید.
۱۵- روغن زیتون
حتما خیلی شنیدهاید که روغن زیتون یک روغن کم نظیر است و فواید متعددی برای سلامتی بدن، پوست و مو دارد. این روغن منبع غنی آنتیاکسیدانهای مختلف به شمار میرود.
ترکیبات پلیفنولی موجود در روغن زیتون خواص ضدالتهابی دارند و میتوانند خارش را کاهش دهند. این روغن یکی از بهترین روغنهای مرطوبکننده است و به همین علت میتواند از خارش و خشکی پوست جلوگیری کند. برای حفظ رطوبت پوست، یک بار در روز از این روش خانگی استفاده کنید.
مواد لازم
روغن زیتون: به مقدار لازم
طرز استفاده
بعد از استحمام، مقداری روغن زیتون را کف دستتان بریزید و آن را روی کل بدن یا نواحی مدنظر ماساژ دهید.
۱۶- روغنهای اسانسی
در ادامه به دو روغن اسانسی مفید برای تسکین خارش پوست اشاره میکنیم.
۱- روغن نعناع
روغن نعناع حاوی منتول است که خواص ضدالتهابی دارد و یک درمان عالی برای خارش و التهاب پوست محسوب میشود. یک تا دو بار در روز از روغنهای اسانسی استفاده کنید.
مواد لازم
روغن نعناع: دو تا سه قطره
روغن حامل دلخواه (روغن زیتون یا روغن نارگیل): یک قاشق غذاخوری
مواد لازم
در یک کاسه روغن نعناع را با روغن حامل مخلوط کنید. سپس آن را روی نواحی مدنظر ماساژ دهید.
۲- روغن درخت چای
روغن درخت چای یک روغن اسانسی پرکاربرد است که از آن برای درمان مشکلات پوستی مختلفی استفاده میشود. این روغن بهطور طبیعی خواص ضدعفونیکننده، ضدمیکروبی و ضدالتهابی دارد و به همین علت یک روغن عالی برای درمان جوش، زگیل، تاول و حتی بثورات و خارش پوست به شمار میرود. دستکم یک بار در روز از روغن درخت چای استفاده کنید.
مواد لازم
روغن درخت چای: دو تا سه قطره
روغن حامل دلخواه (روغن زیتون یا روغن نارگیل): یک قاشق غذاخوری
طرز استفاده
روغن درخت چای را در یک کاسه با روغن حامل مخلوط کنید.
ترکیب به دست آمده را بهطور مستقیم روی نواحی دچار خارش ماساژ دهید تا خوب جذب پوست شود.
۱۷- سیر
از سیر به دلیل خواص ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی قوی که دارد، برای درمان بیماریهای جسمی و پوستی مختلف استفاده میشود. استفادهی موضعی از سیر به شما در رها شدن از خارش کمک میکند.
علاوه بر این استفاده از روغن زیتون در کنار سیر پوست را هیدراته کرده و از خارش و خشکی بیشتر آن جلوگیری میکند. یک بار در روز برای استفاده از این روش خانگی کافی است.
مواد لازم
سیر: دو تا سه حبه
روغن زیتون: نصف فنجان
طرز استفاده
سیر را رنده کرده و آن را به یک ماهیتابهی کوچک منتقل کنید. ماهیتابه را روی حرارت کم قرار دهید و روغن زیتون را به سیر اضافه کنید. حواستان باشد که مواد را بیش از حد داغ نکنید.
بعد از مدتی زیر حرارت را خاموش کنید و طی شب آن را کنار بگذارید.
صبح روز بعد مخلوط ایجاد شده را روی تمام نواحی مدنظر ماساژ دهید.
اجازه دهید ۲۰ تا ۳۰ دقیقه روی پوست بماند. سپس آن را با آب بشویید.
۱۸- ویتامینها
علاوه بر روشهای ذکر شده در بالا، باید برای تسکین علائم خارش بعضی ویتامینها را مصرف کنید. ویتامینهای آ، ث و ای میتوانند به درمان و پیشگیری از خارش کمک کنند. ویتامین آ پوست را سالم نگه میدارد و از طریق کمک به تولید و رشد سلولهای پوستی، آن را تغذیه میکند.
ویتامین ث مسؤول تولید کلاژن بوده که یک نوع پروتئین ضروری برای پوست است. ویتامینهای ث و ای هم خواص آنتیاکسیدانی دارند و میتوانند از پوست در برابر آسیب رادیکالهای محافظت کنند. بنابراین باید ویتامین مصرفی خود را افزایش دهید تا خشکی پوستتان زودتر درمان شود.
میتوانید بعد از مشورت با پزشک، مکمل این ویتامینها را مصرف کنید یا مواد غذایی حاوی این ویتامینها را در رژیم غذاییتان جای دهید. از جمله مواد غذایی دارای این ویتامینها میتوانیم به تخممرغ، پنیر، شیر، مرکبات مثل پرتقال و گریپفروت، سبزیجات برگدار و مغزها اشاره کنیم.
همچنین میتوانید پروبیوتیکهای باکیفیت را مصرف کنید، چون در بسیاری از موارد مشکلات پوستی بهطور مستقیم با سلامت روده در ارتباط هستند.
زمان مراجعه به پزشک
اگر علائم زیر را تجربه کردید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
– خارش برای چند هفته طول کشید.
– خارش حتی بعد از انجام اقدامات خودمراقبتی بهبود پیدا نکرد.
– خارشتان شدید است.
– بدون دلیل و بهطور ناگهانی دچار خارش میشوید.
– خارش تمام بدنتان را تحت تأثیر قرار داده است.
– خارش با علائم دیگری مثل خستگی، کاهش وزن یا تب همراه است.
– خارش تبدیل به عفونت یا اسکار شده است.