محققان دانشگاهی پیشنهاد میکنند: از گیاهان با ترکیبات غنی از سولفیدها، به دلیل داشتن اثرات محافظتی و دارویی برای پوست و مو بیشتر در لوسیونها، کرم ها و شامپوها استفاده شود.
به گزارش ایسنا، ترکیبات سولفوردار موجود در گیاهان، بیشتر در بو و مزهی آنها نقش داشته و تفاوتهای ساختاری زیادی با یکدیگر دارند. این ترکیبات در تعداد گروه سولفور، حلقوی یا غیر حلقوی بودن و همچنین از نظر اشباع بودن با یکدیگر تفاوت دارند. ترکیبات مذکور بیشتر در جنسهای گیاهی Allium و Ferula یافت میشوند. این مواد طبیعی اثرات مختلفی بر روی پوست و مو از خود نشان دادهاند. از این رو مطالعهای با هدف بررسی تاثیر این ترکیبات روی پوست و مو توسط دکتر علیرضا قنادی، استاد دانشکده داروسازی و مرکز تحقیقات علوم دارویی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و همکارانش انجام شد.
گفتنی است گیاهان غنی از ترکیبات سولفیدی نظیر Allium در طب سنتی به عنوان ضد عفونیکنندهی پوست و نیز برای افزایش رشد مو و ضد قارچ استفاده شدهاند. برخی گیاهان جنس Ferula نیز در طب سنتی به همین منظور به کار میروند.
در مطالعات فارماکولوژیک اثبات شده است که سولفیدهایی مثل دی آلیل دی سولفید از بروز تومور پوست ناشی از هیدروکربنهای آروماتیک جلوگیری میکنند و تکثیر سلولی را نیز کاهش میدهند. این ترکیب همچنین از طریق تنظیم بیان پروتئین p21/ras، تغییرات نئوپلاستی ناشی از DMBA (Dimethylbenz-anthracene) را در پوست موش کاهش میدهند. ترکیبات سولفیدی اثر ضد لیشمانیوز و افزایندهی رشد مو و ناخن نیز دارند.
طبق یافتههای این مطالعه، دستهای از ترکیبات مثل دی آلیل سولفید که بیشتر در پیاز و سیر یافت می شود، اثرات محافظتی روی پوست و مو دارند.
طبق نتایج این پژوهش، به نظر میرسد سولفیدهای استخراجشده از گیاهان در فرآوردههای دارویی پوستی یا آرایشی- بهداشتی قابل استفاده هستند. همچنین تصور میشود که طبیعی بودن منشا این ترکیبات آسیب کمتری نسبت به دیگر ترکیبات شیمیایی روی پوست و مو داشته باشد.
شایان ذکر است این مطالعه در مجله علوم پزشکی اصفهان منتشر شده است.