مجله مهر: با نزدیک شدن به روزهای انتخابات سال 92 فعالیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در شبکه های اجتماعی هم بیشتر می شود.
قانون انتخابات، تبلیغات زودهنگام را برای نامزدهای انتخابات منع می کند و تبلیغات زودهنگام می تواند به عنوان تخلف انتخاباتی تلقی شود. نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در فیس بوک این قانون را دور زده اند. بسیاری از صفحاتی که در فیس بوک برای نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری باز شده است، اگرچه ممکن است به نام آن ها باشد اما مشخص نیست که مدیر حتی یکی از این حساب های کاربری و صفحات خود همان شخص و نامزد باشد. با این حال این شبکه اجتماعی محملی برای تبلیغات نامزدها قرار گرفته است.
نامزدهای روحانی انتخابات ریاست جمهوری نهم، از علی فلاحیان گرفته تا مصطفی پورمحمدی، ظاهرا خیلی به تبلیغات مدرن و امروزی روی خوش نشان نمیدهند، آن ها کمترین حضور را در صفحات فیس بوک دارند آن طرف اما از محسن رضایی گرفته تا محمد باقر قالیباف و محمدرضا باهنر، یا به اسم خودشان یا به عنوانی و شعاری حسابهای کاربری متعددی در فیس بوک دارند. بیشتر این صفحات را هوادران این نامزدها باز کرده اند. برخی از این صفحات به تعداد انگشتان دست هم مشتری ندارد.
صفحه فیس بوک محمد رضا باهنر که با عنوان داخل پرانتزی راه پیشرفت راه اندازی شده است تصاویر جالبی نیز از این سیاستمدار دارد. از کلاه ترکمنی که بر سرگذاشته تا چایی که بامحمدرضا خاتمی می نوشد و تصویری که باهنر، کروبی و خاتمی را در یک قاب نشان می دهد. برای محمدرضا باهنر حساب های کاربری دیگری نیز باز شده است که هواداران زیادی او را دنبال نمی کنند.
ائتلاف سه گانه
در بین نامزدهای ائتلاف سه گانه اصولگرایان صفحات و حساب های کاربری محمدباقر قالیباف بیش تر از علی اکبر ولایتی و غلامعلی حداد عادل است.
محمد باقر قالیباف چند صفحه دارد.. صفحه ای که به نظر می رسد حساب کاربری اصلی او باشد نزدیک به 3337 لایک خورده است. صفحات دیگر او به اسم حامیان دکتر قالیباف- مشهد؛ ( با 1018 لایک)، هواداران دکتر محمد باقر قالیباف یکی با نزدیک 17 هزار لایک و دیگری با 5172 لایک در این شبکه اجتماعی فعال هستند. حتی مخالفان قالیباف هم صفحه دارند که 187 نفر لایک کرده اند. عکس زمینه صفحه اصلی قالیباف تصویری از پرچمی است که در باغ موزه دفاع مقدس برافراشته شده است.
غلامعلی حداد عادل یک حساب کاربری دارد که به نام خود اوست و آخرین پستی که هم نوشته است مربوط به راهپیمایی 22 بهمن است که نوشته است: ملت ایران با حضور یکپارچه توطئه ها را یک بار یگر خنثی می کنند. برای علی اکبر ولایتی هم یک حساب کاربری اصلی به نام خود او می توان یافت که وی را به عنوان مشاور امور بین الملل حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی معرفی کرده و 496 لایک دارد.”
شهدا شرمنده ایم
صفحاتی مثل هوادران محسن رضایی، حامیان دکتر محسن رضایی، کمپین دکتر محسن رضایی میرقائد، آقا محسن (حامیان دکتر محسن رضایی) و صفحات از این قبیل را برای او می توان در شبکه اجتماعی فیس بوک پیدا کرد. اما یک حساب کاربری دیگر مرتبط با دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام می توان در این شبکه اجتماعی پیدا کرد که ظاهرا حساب کاربری اصلی برای اوست و بیشترین تعداد هوادار را در بین این صفحات دارد. این حساب کاربری با عنوان «شهدا شرمنده ایم» برای دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام باز شده است.
محمد سعیدی کیا، هواداران محمد سعیدی کیا و مهندس سعیدی کیا نامزد یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری سه صفحه ای است که برای وزیر دولت نهم باز شده است صفحاتی که تا کنون بیشتر کمتر از تعداد انگشتان دو دست هوادار دارند.
برای کامران باقری لنکرانی هم که از اون به عنوان یکی ازگزینه های جبهه پایداری یاد می شود صفحه ای راه اندازی شده است. 394 نفر در این صفحه او را دنبال می کنند. سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان تعداد صفحات بالایی در این شبکه اجتماعی دارد. در صفحات مربوط به سعید جلیلی، صفحاتی با عنوان کمپین دعوت از جلیلی برای حضور در انتخابات هم دیده می شود.
مخالفان مشایی
اسفندیار رحیم مشایی هم صفحات مختلفی در این شبکه اجتماعی دارد. صفحاتی مثل مشایی با 137 نفری که در حلقه دوستانش هستند، دو صفحه به نام مشترک اسفندیار رحیم مشایی که در یکی از آن ها 738 نفر اتفاقات این صفحه رو دنبال می کنند و در دیگری 250 نفر. حتی صفحهای نیز به نام من از مشایی متنفرم هم دیده می شود که 593 حامی دارد. در جست وجوی صفحاتی که به نام مشایی در فیس بوک ایجاد شده است، صفحه ای هم به نام رضا رحیم مشایی فرزند اسفندیار رحیم مشایی هم به چشم می خورد که در فیس بوک خود نوشته است بخاطر شرایطی که کم و بیش در جریانین دوستان و همکلاسی ها و فامیل پذیرفته میشوند و از عزیزانی که بخاطر عدم شناخت اکسپت نکردم عذر خواهی میکنم، به امید روزی که مملکت از حالت خاله زنک بازی دربیاد و پیج خصوصی آدمارو تو ۲۰:۳۰ پخش نکنن!!…”
حسن سبحانی نماینده ادوار مجلس و رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس هفتم هم که اخیرا اعلام نامزدی کرده است صفحه ای در فیس بوک برای خود دارد.
وضعیت اصلاح طلبان
وضعیت اصلاح طلبان در صفحات فیس بوک کمی متفاوت تر از چهره های اصولگراست. حضور آنها در فضای تبلیغات مجازی تا اینجا حداقل کمرنگ است. محمدرضا عارف حساب کاربری ندارد اما صفحاتی مثل هواداران دکتر محمدرضا عارف برای معاون اول دوران اصلاحات دیده میشود. درباره مصطفی کواکبیان دبیر کل حزب مردمسالاری هم وضعیت به همین ترتیب است. او هم به نام خود حساب کاربری ندارد اما صفحاتی مثل هواداران دکتر مصطفی کواکبیان، حامیان دکتر مصطفی کواکبیان و صفحات مشابه دیگری برای او وجود دارد.
محمد شریعتمداری نیز از آن نامزدهایی است که در صفحه فیس بوک چند حساب کاربری برای او باز شده ست. بیشتر این ها گروههای حامی او هستند. حسابهای کاربری مختلفی به نام های محمد شریعتمداری مرد اقتصاد ایران، محمد شریعتمداری ناجی اقتصاد ایران، حامیان جوان محمد شریعتمداری، ستاد مردمی دکتر محمد شریعتمداری، کمپین دعوت از آقای محمد شریعتمداری و یک حساب کاربری هم به نام خود محمد شریعتمداری را می توان برای وزیر بازرگانی دولت اصلاحات پیدا کرد. البته همان یک حساب هم عنوان داخل پرانتزی حامیان محمد شریعتمداری را برای خود دارد. در این حساب کاربری 401 نفر در حلقه دوستان محمد شریعتمداری هستند.