قرص فلوکسین، از جمله داروهای ضد افسردگی و اضطراب است که بهتره قبل از خوردن خودسرانه این دارو با عوارض آن آشنا بشوید.
قرص فلوکستین برای چیست
قرص فلوکستین چیست؟
قرص فلوکستین (Fluoxetine) یک داروی ضد افسردگی از گروه مهارکنندههای باز جذب سروتونین است. داروهای ضد افسردگی برای درمان طیف گسترده ای از بیماریها ازقبیل افسردگی و سایر بیماریها و اختلالات روانی و خلقی مورد استفاده قرار میگیرند. این داروها به افراد برای بهبود حالشان و کمک به پیشگیری از افکار و اقدامات آسیبرسانی به خود کمک مینمایند. علاوه بر درمان اضطراب و افسردگی فلوکستین موارد تجویز متعددی همچون درمان انزال زودرس مردان و کاهش وزن دارد که البته به مقادیر مصرف آن و تحمل فرد بستگی دارد.
موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی فلوکستین
موارد مصرف |
|
عوارض | تهوع ، خواب آلودگی ، سرگیجه ، کاهش اشتها ، خستگی ، عرق کردن ، ضعف ، کاهش وزن ، اختلال در میل جنسی ، خشکی دهان |
تداخل دارویی | دیازپام ، وارفارین ، دکسترومتورفان |
مقدار و نحوه مصرف فلوکسیتین
قرص فلوکستین برای کودکان بالاتر از دو سال تجویز میشود. درواقع روانپزشكان معمولا برای درمان افسردگی یا اضطراب در كودكان اگر نياز به دارو وجود داشته باشد، خط اول انتخاب را فلوكستين قرار میدهند. نیاز بیمار به قرص فلوکستین به عواملی مثل وزن بیمار، سوابق بیماریهای قبلی، سابقه مصرف در خانواده بیمار و شدت بیماری بستگی دارد. به طور کلی دوز قرصهای فلوکستین موجود در ایران معمولا ۱۰ و ۲۰ میلیگرم هستند که ابتدا با ۱۰ شروع میشود و در صورتیکه بدن بیمار به دوز بالاتری نیاز داشته باشد پزشک ۲۰ را تجویز میکند.
توجه: خیلی از افرادی که این دارو را مصرف مینمایند با مشکل و عوارض جانبی جدی روبرو نمیشوند اما اگر حین مصرف این دارو دچار عوارض جانبی نادر ولی جدی این بیماری از قبیل مدفوع سیاه و خونی، استفراغی که شبیه دانههای قهوه هست، تپش قلب، غش، تشنج، راشهای پوستی و تغییر در مقدار ادرار شما رخ داد، سریعا به بیمارستان و یا پزشک خود مراجعه نمایید.
توجه: این دارو ممکن است سطح سروتونین خون را افزایش داده و باعث مشکلی نادری بنام سندرم سروتونین شود. خطر ابتلا به این سندرم نادر زمانیکه از سایر داروهای افزایش سروتونین به همراه این دارو استفاده مینمایید، بیشتر نیز میشود. اگر مبتلا به هریک از عوارض جدی دارو همچون تپش قلب، توهم، عدم توانایی جهت یابی، تهوع، اسهال، یبوست شدید، کشیدگی عضلات، تب غیرقابل توضیح و بیقراری و پریشانی غیرمعمول شدید، به بیمارستان و یا پزشک خود مراجعه نمایید.
فلوکستین و مشکلات جنسی!
درباره مفید بودن این دارو برای برطرف شدن مشکلات جنسی ممكن است افراد تاثیراتی از فلوكستین را مطالعه كنند كه نسبت به مصرف آن راغب شوند، در حالیكه ممكن است مطالب متناقض دیگری هم نوشته شده باشد. این است كه حتما باید از مصرف خودسرانه انواع داروها پرهیز شود.
یكی از عوارض قرص فلوکستین ممكن است كاهش میل جنسی باشد كه پزشک در صورت لزوم این موضوع را كنترل میكند. در مواردی هم عكس قضیه اتفاق میافتد. به این صورت كه فرد افسرده چندان رغبت و تمایلی به مسائل جنسی ندارد، با مصرف فلوكستین و بهبود افسردگی، طبیعتا میل جنسی او نیز افزایش مییابد. در واقع این افزایش میل جنسی در نتیجه بهبود افسردگی بوده است. اگر افسردگی درمان شده اما میل جنسی كاهش یافته این موضوع دیگر جزو عوارض فلوكستین شناخته میشود.
هشدارهای مصرف داروی فلوکستین
گفت و شنودهای رایج بین مردم را رها كرده و از مصرف خودسرانه این دارو برای درمان چاقی، افزایش نشاط، اختلالات خواب یا بهبود عملكرد جنسی پرهیز كنید. همه تاثیرات فلوكستین باید طبق نظر پزشک باشد. اگر كسی افسرده نباشد و فلوكستین را فقط به عنوان داروی كاهنده وزن مصرف كند اتفاقا ممكن است عوارض جانبی زیاد و ناراحتكنندهای به همراه داشته باشد؛ چرا كه این دارو اصولا به عنوان داروی كاهش وزن در نظر گرفته نمیشود.
نکاتی در رابطه با مصرف قرص فلوکستین
- در بیمارانی که احتمال دست زدن به خودکشی وجود دارد دارو باید در مقادیر کم در اختیارشان باشد.
- اثرات درمانی این دارو معمولا دو تا سه هفته بعد از شروع درمان ایجاد میشوند.
- وزن بیمار در طی درمان هفتهای یک بار چک شود.
- جهت جلوگیری از تسکین بیش از حد در طول روز بهتر است دارو قبل از خواب تجویز شود.
- بیمار را از نظر بروز واکنشهای حساسیتی و راش و کهیر تحت نظر بگیرید.
- مصرف این دارو در دیابتیها ممکن است باعث اشکال در کنترل قند خون شود.
- بدلیل اینکه این دارو باعث بیاشتهایی میشود مصرف این دارو در بیماران بیاشتها با احتیاط صورت پذیرد.
- اگر شما مبتلا به دیابت هستید، فلوکستین ممکن است بر روی سطح قندخون شما تاثیر بگذارد، به همین دلیل سطح قندخون خود را هنگام مصرف دارو به طور منظم کنترل نمایید و نتیجه آنها را با پزشکتان درمیان گذارید.
توصیههای دارویی که باید راجع به فلوکستین بدانید
- به بیمار توصیه کنید دارو را مطابق با تجویز پزشک مصرف نماید و در صورت فراموش نمودن یک نوبت دارو به محض به یادآوردن آن را مصرف کند و از دوبرابر نمودن دوز دارو پرهیز کند.
- به بیمار هشدار دهید تا مشخص نشدن اثرات دارو از رانندگی و سایر امور نیازمند هوشیاری بپرهیزد.
- به بیمار توصیه نمایید. درصورت بروز سردرد، بی اشتهایی، تهوع، اضطراب و بیخوابی به پزشک مراجعه کند.
- به بیمار تذکر دهید در صورت شک یا تصمیم به بارداری به پزشک خود اطلاع دهد.
ارتباط میان مصرف فلوکستین و میل به خودکشی!
مصرف قرص فلوکستین ممكن است در آغاز روند بهبودی، افكار و میل به خودكشی ایجاد كند. به همین دلیل از طرف سازمان دارو و غذای آمریكا در بروشور داخل دارو این موضوع را به صورت هشدار مطرح كردهاند، پزشک هم در هنگام تجویز، این هشدار را به خانوادهها میدهد. البته این موضوع در مورد افزایش افكار مربوط به خودكشی است نه اقدام به آن؛ به این صورت كه فرد ممكن است به خودكشی فكر كند اما هرگز فكر خود را عملی نكند.