۳. یک لایه نازک روغن بر روی رب خانگی بریزید
یکی از راهکارهای قدیمی نگهداری رب گوجه فرنگی در منزل، ریختن لایه نازکی روغن روی ظرف رب است. این کار سبب میشود که اکسیژن رسانی به رب گوجه متوقف شود و رب دیگر کپک نزند.
۴. برای نگهداری رب خانگی آن را در ظرفهای کوچک قرار دهید
اگر رب را در حجم زیاد تهیه کردهاید، حتما بعد از بازشدن در ظرف اصلی، رب را در ظروف کوچک و دردار، تقسیم بندی و در طبقات بالایی یخچال نگهداری کنید.
بهتر است، از شیشههای مخصوص طراحی شده برای نگهداری رب استفاده کنید، که یک حلقه و بَست در اطراف آن وجود دارد، تا از ورود هوا تا حد ممکن جلوگیری کند.
نکته :همچنین رب گوجه را یکجا داخل ظرف نریزید، بلکه هر چند قاشق که میریزید، قاشق را چند بار بصورت خطی در ظرف حرکت دهید تا حباب یا فضایی از هوا در زیر رب باقی نماند تا موجب کپک زدن و فساد رب در آینده شود.
۵. از قاشق تمیز و خشک استفاده کنید
یک توصیه قدیمی برای نگهداری رب گوجه فرنگی، برای مدت طولانی و جلوگیری از کپک نزدن آن، استفاده از قاشق خشک و تمیز برای برداشتن رب است؛ بنابراین توصیه میشود هرگز قاشق چرب یا خیس را داخل ظرف رب خود نزنید.
مصرف رب کپک زده ممنوع!
مصرف هر نوع ماده غذایی که کپک زده باشد، برای سلامتی مضر است و حتی برداشتن قسمت کپک زده و مصرف باقیمانده آن که به نظر سالم میآید نیز توصیه نمیشود.
وقتی یک ماده غذایی کپک میزند، نشان دهنده وجود قارچ در آن است. بنابراین حتی اگر قسمت کپک زده را از رب خارج کنید، احتمال وجود اسپورهای قارچ و سم موجود در آن در بقیه رب وجود دارد.
از آنجایی که اسپورهای قارچ با چشم غیر مسلح مشاهده نمیشوند و سم نیز تنها با انجام آزمایشات شیمیایی تشخیص داده میشود، بنابراین، این تصور که، چون دیگر داخل ظرف کپک دیده نمیشود، مصرف آن اشکالی ندارد، غلط است.
نگهداری رب خانگی و وجود کپک ها
کپکها در طول رشد خود، مادهای به نام مایکوتوکسین تولید میکنند که برای سلامتی انسان مضر است. نتایج تحقیقات متخصصان نشان داده است، مایکوتوکسین در طولانی مدت سبب بروز بیماریهای مزمن میشود و بعضی از انواع آن نیز ممکن است باعث بروز سرطان کبد شود.
کپکها در محیط گرم و مرطوب رشد میکنند، بنابراین اولین اقدام برای پیشگیری از کپک زدن مواد غذایی نگهداری آنها در محیط خنک و خشک است.