زمان تعویض تسمه تایم ماشین
در مطلب امروز به توضیح در مورد تسمه تایم، وظیفه آن، زمان تعویض تسمه تایم ماشین و قیمت تسمه تایم های موجود در بازار می پردازیم.
زمان تعویض تسمه تایم ماشین
نگهداری خودرو مهمترین نقش را در طول عمر این وسیله و هزینههای آن برای مالک دارد. اینک به بررسی تسمه تایم و تعویض آن و اشتراک یک تجربه عملیاتی از این بخش مهم از خودرو می پردازیم.
تسمه تایمینگ چیست؟
تسمه تایمینگ تسمه ای است که وظیفه هماهنگ کردن حرکت میل لنگ با میل سوپاپ را دارد وظیفه میل سوپاپ نیز باز و بسته کردن سوپاپ ها در زمان مناسب است.
جایگیری میل سوپاپ نیز در خودروهای مختلف متفاوت است. ولی معمولاً این قطعه در سرسیلندر قرار دارد. تسمه تایم نیرو را از دنده تایمینگ سر میل لنگ گرفته و به دنده تایمینگ میل سوپاپ انتقال میدهد.
جایگیری صحیح تسمه تایم نیز از اهمیت زیادی برخوردار است و اگر تسمه تایم یک یا چند دندانه جابجا شود زمان باز بودن سوپاپها به هم ریخته و در کار موتور اختلال پیش میآید.
مسئله بعدی میزان سفتی تسمه تایم است که معمولاً با استفاده از هرزگرد تنظیم میشود و سفت کردن بیش از اندازه آن سبب تولید صدای زوزه در موتور و کاهش راندمان میشود.
ابعاد تسمه تایم بسته به نوع خودرو متفاوت است ولی در سادهترین حالت یعنی SOHC تسمه تنها به فولی سر میل لنگ و فولی میل سوپاپ وصل است و در حالت DOHC تعداد میل سوپاپ به دو عدد افزایش یافته است.
در برخی خودروها و اکثرا شش سیلندرها نیز زنجیر تایم جایگزین تسمه تایم شده که خود مبحث جداگانه است. البته استثنائاتی نیز وجود دارد برای مثال میتسوبیشی پاجرو با وجود داشتن موتور شش سیلندر وی شکل زنجیر تایم ندارد و از تسمه تایم استفاده میکند که البته سبب کارکرد نرمتر موتور شده است. لازم به ذکر است که در خودروهای سنگین بجای تسمه یا زنجیر از دنده تایمینگ استفاده میشود البته دنده تایمینگ در بعضی خودروهای سواری و موتورسیکلتهای دهه ۷۰ نیز به چشم میخورد.
زمان تعویض تسمه تایم
عواقب تعلل در تعویض تسمه تایم
تسمه تایم معمولاً پس از فرسوده شدن دچار پارگی میشود. در بهترین حالت پاره شدن تسمه تایم میتواند تنها سبب خاموش شدن خودرو شود و با مراجعه به تعمیرگاه میتوان به راحتی نسبت به تعویض آن اقدام کرد اما میزان خسارت بسته به نوع طراحی موتور متفاوت است و در برخی خودروها در صورت پارگی تسمه تایم سبب کج شدن سوپاپها میشود که برای رفع آن نیاز به باز کردن کامل سرسیلندر است.
دلیل این امر نیز این است که با پاره شدن تسمه، زمان باز بودن سوپاپها به هم خورده و چند تایی از سوپاپها در زمان رسیدن پیستون به نقطه مرگ بالایی باز میمانند که در این حالت پیستون با برخورد با سوپاپ سبب کج شدن آن میشود و یا حتی در برخی از موارد دیده شده که در اثر ضربه پیستون به سوپاپ خود پیستون دچار شکستگی میشود.
زمان تعویض تسمه تایم
چندی قبل یک دستگاه پژو ۲۰۶ صندوقدار با موتور ۱٫۶ لیتری به تعمیرگاه مراجعه کرد که به دلیل پارگی تسمه تایم موتور از کار افتاده بود. با باز کردن سرسیلندر مشاهده شد که ۸ عدد از ۱۶ سوپاپ خودرو با پیستون برخورد کرده و کج شدهاند. پیستون نیز در محل برخورد آسیب جزئی دیده بود. از این رو ما جهت برطرف کردن مشکل پروسه باز کردن سر سیلندر را پیش گرفتیم بعد باز کردن و خارج کردن مجموعه ی سرسیلندر از روی بلوکه سیلندر جهت تعمیرات لازم روی سرسیلندر اقدام کردیم. اقدامات انجام شده شامل موارد زیر بود:
- بازدید تایپیت های هیدرولیکی
- بازدید گیت و سیت سوپاپها
- بازدید سوپاپها از لحاظ نشتی و آببندی بودن با سیت و تعویض سوپاپهای کج شده
- بازدید کف سرسیلندر از لحاظ تابدیدگی
و اقداماتی که روی بلوک سیلندر انجام شد نیز به شرح زیر میباشد:
- بازدید پیستونها و حصول اطمینان ازلحاظ وجود شکستگی
- چک کردن میزان خلاصی پیستون در داخل سیلندر
پس از برطرف کردن معایب فوق و در مرحله آخر نیز با جایگزینی تسمه تایم و هرزگرد و تسمه سفت کن جدید کار تعمیرات خودرو به اتمام رسید.
محل قرارگیری تسمه تایمینگ
سرسیلندر قبل و بعد از برداشتن میلسوپاپها