راهنمای تغذیه سالمندان و بیماران

تاريخ : 30 خرداد

در این قسمت از بخش سلامت و سبک زندگی پورتال گهر جزییات خبر  راهنمای تغذیه سالمندان و بیماران را در ادامه می خوانید

راهنمای تغذیه سالمندان و بیماران, پورتال خبری فرهنگی گهر

راهنمای تغذیه سالمندان و بیماران

با افزايش سن و با بروز بيماري و مصرف دارو در خوردن بعضي از مواد غذايي بايد دقت بيشتري داشت. به عنوان مثال داروي فشار خون بالا ،اضطراب يا بي خوابي با مصرف آب گريپ فروت تداخل ايجاد مي کند بنابراين بهتر است به جاي گريپ فروت از پرتقال و ليمو شيرين استفاده کنيد.

سبزيجات خام: اگر دندان هاي حساس و پوسيده داريد و يا تعدادي از آن ها افتاده است، از خوردن سبزيجات خام بپرهيزيد. اما با توجه به اين که سبزيجات حاوي فيبر و انواع ويتامين است براي بهره بردن از فوايد آن، سبزيجات را بپزيد تا نرم شود.

لوبيا : برخي افراد به علت ايجاد گاز در معده و درد آن از مصرف لوبيا پرهيز مي کنند. اگر شما هم لوبيا را از برنامه غذايي تان حذف کرده ايد، توصيه مي کنيم دوباره آن را به برنامه غذايي تان بازگردانيد. اين ماده غذايي علاوه بر فيبر سرشار از پروتئين و آهن است. براي اين که به مشکل برنخوريد، لوبيا را به تدريج به برنامه غذايي تان اضافه کنيد.

لبنيات: با افزايش سن، هضم شير يا فرآورده هاي لبني سخت مي شود. اما شايد لازم نباشد، تمامي فرآورده هاي لبني را که حاوي کلسيم و پروتئين است کنار بگذاريد. خيلي از افراد مي توانند بدون اين که دچار مشکل شوند، مقدار کمي لبنيات مصرف کنند. برخي از فرآورده هاي لبني از جمله ماست ساده بدون چربي و پنير کم چرب يا لبنيات بدون لاکتوز، انتخاب مناسبي است.

کافئين: اگر چه اين نوشيدني براي همه افراد مشکل ايجاد نمي کند اما در برخي افراد احساس اضطراب و دلهره به وجود مي آورد. کافئين مي تواند ضربان قلب را بالا ببرد و باعث اختلال در خواب شود. اگر تصميم داريد، ميزان مصرف آن را کاهش دهيد، اين کار را کم کم انجام دهيد.ترک ناگهاني مصرف کافئين، باعث سردرد، حالت تهوع و استفراغ مي شود. از اين رو به تدريج آب و نوشيدني هاي بدون کافئين را جايگزين نوشيدني هاي حاوي کافئين کنيد.

گوشت: برخي از قسمت هاي گوشت از جمله گوشت بدون چربي، سفت و جويدن آن کمي مشکل است.
بنابراين از گوشت چرخ کرده کم چرب استفاده کنيد که بيشتر از ۱۰ درصد چربي نداشته باشد يا اين که به خوردن منبع پروتئين سالم تري مانند ماهي روي آوريد.

مواد غذايي شور: اگر ۴۰ يا بالاي ۴۰ سال داريد روزانه بيش از هزار و ۵۰۰ ميلي گرم نمک مصرف نکنيد. مصرف بالاي سديم، فشارخون را بالا مي برد و خطر حمله قلبي و سکته را افزايش مي دهد. غذاهاي فرآوري شده مانند اسنک، مواد غذايي يخ زده، سس و سالاد و… اغلب سديم بالايي دارد.

انواع کلم و ميوه ها: کلم بروکلي، کلم برگ، گل کلم و کلم پيچ اگر چه نفاخ است اما سرشار از ويتامين C، بتاکاروتن، فيبر، کلسيم، آهن و فولات است. نتايج برخي مطالعات نشان مي دهد اين گونه سبزيجات خطر بروز سرطان را نيز کاهش مي دهد. نيازي نيست اين سبزيجات را از برنامه غذايي حذف کنيد، بلکه کم کم به برنامه غذايي خود اضافه کنيد. مصرف آب به ميزان زياد نيز مي تواند موثر باشد.

ميوه هاي تازه، سرشار از ويتامين ها، فيبر و مواد مغذي مهم ديگر است. اگر جويدن برخي ميوه ها مانند سيب سخت است ميوه هاي کنسرو شده بدون شکر مصرف کنيد يا اين که ميوه هاي نرم تري مانند موز، توت و طالبي ميل کنيد.

جوانه هاي خام: جوانه ماش، شبدر، يونجه و… سرشار از ويتامين هاي B و ماده هاي مغذي ديگر است. اما جوانه هاي خام براي افرادي که سيستم ايمني ضعيف دارند، مي تواند خطرناک باشد زيرا باکتري موجود در جوانه ها بيشتر است. بنابراين اين افراد قبل از مصرف بايد جوانه ها را کاملاً بپزند.

آخرين هاي اين بخش
ديگران چه مي خوانند
دیدگاه ها
برای ارسال دیدگاه مرتبط با این مطلب کلیک کنید

گـهـر در شبکه هاي اجتماعي