مطالب پيشنهادي

خواص و مضرات زعفران

دسته بندي : اخبار پزشکی,سلامت
تاريخ : ۱ دی
بازديد : 3005

زعفران ، گیاهی است چند ساله که دارای پیاز می باشد این پیاز دارای غلاف قهوه ای رنگی است. این گیاه در جنوب غربی آسیا، جنوب اسپانیا و جنوب اروپا روییده می شود.

199054 Gahar ir خواص و مضرات زعفران

زعفران ادویه ای است با رایحه ای قوی و رنگی خاص که به ( طلای سرخ ) هم معروف است ؛ این ادویه همچنین سرشار از آنتی اکسیدان است که فواید زیادی برای سلامتی دارد اما مصرف زیاد آن هم میتواند خطراتی را به دنبال داشته باشد. در ادامه این بخش از گهر مقاله ای در رابطه با خواص و مضرات زعفران برای شما کاربران گرامی شرح داده ایم.

خواص و مضرات زعفران

560216 Gahar ir خواص و مضرات زعفران

زعفران ادویه ای از گل Crocus sativus است که از خانواده گل زنبق به شمار می رود. زعفران به دلیل برداشت دشوار آن بسیار گران است.

کشاورزان باید ۳ رشته ظریف (کلاله قرمز رنگ) را از هر گل با دست برداشت کنند. این کار باعث می شود زعفران به یکی از گران ترین ادویه های دنیا تبدیل شود.

زعفران ، گیاهی است چند ساله که دارای پیاز می باشد این پیاز دارای غلاف قهوه ای رنگی است. این گیاه در جنوب غربی آسیا، جنوب اسپانیا و جنوب اروپا روییده می شود. دارای ساقه و شش گلبرگ بنفش رنگ و ۳ رشته کلاله قرمز رنگ می باشد.

فواید زعفران شامل موارد زیر می باشد:

بیشتر ادعاهای پزشکی درباره زعفران مربوط به میزان بالای آنتی اکسیدانهای خاص آن است.

 اصلی ترین آنتی اکسیدان های فعال در زعفران شامل موارد زیر است:

  • کروسین
  • پیکروکروسین
  • صفرانال

ترکیبات دیگر شامل کائمپرفرول و کروستین است.

303493 Gahar ir خواص و مضرات زعفران

این آنتی اکسیدان ها به مبارزه با استرس اکسیداتیو ( عدم‌ تعادل بین رادیکال‌های آزاد و آنتی اکسیدان‌ها در بدن ) کمک می کنند.

از آنجا که استرس اکسیداتیو و رادیکالهای آزاد در ایجاد بسیاری از شرایط سلامتی از جمله سرطان و بیماری های قلبی نقش دارند ، آنتی اکسیدان هایی از جمله اینها ممکن است به محافظت از سلامت فرد کمک کنند.

جلوگیری از اختلالات سیستم عصبی

آنتی اکسیدان های موجود در زعفران می توانند در محافظت از بدن در برابر اختلالات موثر بر سیستم عصبی نقش داشته باشند.

تحقیقات سال ۲۰۱۵ خاطرنشان کردند که ترکیبات موجود در زعفران مانند کروسین به نظر می رسد که التهاب و آسیب اکسیداتیو در مغز را کاهش می دهد که این امر می تواند منجر به اثرات مفیدی شود.

زعفران به دلیل خاصیت تقویت کنندگی حافظه ،  اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی ، به لحاظی می تواند در علائم آلزایمر کمک کند.

تقویت روحیه

شواهد در حال رشد نیز وجود دارد که نشان می دهد زعفران ممکن است به بهبود خلق و خو کمک کند و علاوه بر این برای درمان افسردگی مفید است.

یک مطالعه در ژورنال رفتارشناسی و علوم مغزی نشان داد که عصاره زعفران باعث افزایش سطح دوپامین در مغز بدون تغییر سطح سایر هورمونهای مغزی مانند سروتونین می شود.

میل جنسی

زعفران عملکرد جنسی را در مردان و زنان افزایش میدهد. محققان تأثیر زعفران بر مشکلات ناباروری مردان را مورد بررسی قرار دادند و خاطرنشان کردند: اگرچه تأثیر مثبتی بر اختلال نعوظ و مشکلات جنسی دارد ، اما باعث تغییر در زنده ماندن مایع منی نمی شود.

زنانی که روزانه ۳۰ میلی گرم زعفران به مدت ۴ هفته مصرف می کردند ، در مقایسه با افرادی که به جای دارونما (چیزی ظاهرا شبیه دارو) مصرف می کردند ، میل جنسی و روانکاری واژن را افزایش داده اند.

کاهش علائم PMS

زعفران همچنین ممکن است به کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) کمک کند.

محققان بررسی کردند : زنان بین ۲۰ تا ۴۵ سال که هر روز ۳۰ میلی گرم زعفران مصرف می کنند نسبت به افرادی که دارونما مصرف می کنند علائم کمتری دارند.

علاوه بر این ، زنانی که به مدت ۲۰ دقیقه زعفران بو کرده بودند ، سطح کمتری از هورمون کورتیزول (هورمون استرس) در سیستم خود داشتند که ممکن است در کاهش علائم PMS نیز نقش داشته باشد.

کاهش وزن

شواهد دیگری نیز وجود دارد که نشان می دهد زعفران ممکن است به تقویت کاهش وزن و کنترل اشتها کمک کند.

بخوانید :   دمنوش آویشن برای چی خوبه

مطالعه ای در ژورنال تحقیقات قلب و عروق و قفسه سینه نشان داد که گرفتن عصاره زعفران به افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر قلبی کمک می کند تا شاخص توده بدنی (BMI) ، توده چربی و دور کمر را کاهش دهند.

عوارض جانبی و خطرات مصرف زیاد زعفران

به طور کلی ، مصرف زعفران خطر کمی دارد. پخت و پز با زعفران یک راه عالی برای اضافه کردن آن به رژیم غذایی بدون خطر استفاده از این ادویه است.

مصرف روزانه ۱٫۵ گرم زعفران به طور کلی بی خطر است ، اما خوردن زیاد آن می تواند سمی باشد. محققان ۵ گرم را یک دوز سمی می دانند.

دوزهای بسیار بالا ممکن است برای گروههای خاصی از افراد خطرناکتر باشد. به عنوان مثال ، نویسندگان یک مطالعه خاطر نشان کردند که زنان باردار باید از مصرف بیش از ۵ گرم زعفران در روز خودداری کنند زیرا این ماده تأثیر تحریک بر روی رحم دارد.

واکنشهای آلرژیک می تواند یک احتمال باشد. اگر بعد از مصرف زعفران علائم واکنش آلرژیک را مشاهده کردید ، باید به پزشک مراجعه کنید.


قسمت مورد استفاده گیاه زعفران کلاله نارنجی رنگ گل آن می باشد. کلاله زعفران حاوی چربی، املاح معدنی و موسیلاژ است. تکثیر زعفران منحصرا توسط غده زیر زمینی بنه ( کورم ) متداول است. عطر و بوی زعفران به علت وجود اسانس بی رنگ تروپن دار و یک ترکیب اکسیژن دار و همراه با سینئول به نام سافرانال می باشد. طعم زعفران مربوط به هیتروزید تلخ پیکروکروسین است. رنگین بودن زعفران مربوط به وجود ماده ای به نام کروسین می باشد.

زعفران ماده غذایی با ارزشی است که به مقدار کم از گیاه زعفران بدست می آید در واقع از هر ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار گیاه زعفران، حدود ۵ کیلوگرم گل زعفران بدست می آید که وزن ۵ کیلوگرم زعفران تازه بعد از خشک شدن به یک کیلوگرم می رسد.

ارزش غذایی زعفران

زعفران چاشنی و رنگ دهنده غذا می باشد زعفران موجب کاهش چربی و کلسترول خون می گردد. زعفران آرام بخش، اشتها آور، ضد اسپاسم، پیشگیری کننده از بیماریهای قلبی و سرطان، تقویت کننده حافظه و کاهش دهنده فشار خون است. از گیاه زعفران در درمان بیماری آسم، بیماریهای پوستی، بیماری های چشم، عفونت ادراری، یرقان، پیش انداختن قاعدگی، رفع نفخ شکم ، درمان معده درد و درمان کم خونی استفاده می شود.

زعفران به هضم غذا کمک می کند و تقویت کننده معده می باشد و به عنوان مسکن بویژه در دردهای لثه کاربرد دارد.

زعفران گیاه ضد افسردگی

مصرف زعفران در پیشگیری از بروز افسردگی موثر است. بر اساس تحقیقات امروزی نیز نتیجه گرفته شده است که زعفران دارای خواص ضد افسردگی است و این در حالی است که بر اساس تب سنتی به زعفران خواص فرح بخشی و خنده آوری نیز نسبت داده اند. بر طبق نتایج این تحقیقات استفاده از زعفران در غذا و نوشیدن حداقل یک فنجان چای زعفران برای تمدد اعصاب توصیه می شود. زعفران افزایش دهنده تمرکز حواس است و در پیشگیری از آلزایمر و پارکیسون موثر می باشد زعفران در درمان دردهای عصبی و کم خوابی موثر می باشد.

زعفران عامل پیشگیری از کاهش دید در سالخوردگی

بر اساس تحقیقات مرکز دانشگاهی ایتالیا زعفران در تنظیم کارکرد سلولهای بینایی موثر است و سلولهای بینایی را در مقابل آسیبها محافظت می کند و از پیشرفت بیماریهای چشم جلوگیری می کند و موجب احیای سلولهای آسیب دیده چشم می شود. زعفران در درمان اختلالات لکه زرد شبکیه که در سنین سالخوردگی ایجاد می شود موثر است. مصرف زعفران در رژیم غذایی از پیشرفت بیماریهای ژنتیک چشم جلوگیری می کند و به همین علت مصرف متعادل آن به سالخوردگان و افراد مبتلا به بیماری های چشم توصیه می شود.

خواص ضد سرطانی زعفران

زعفران خواص ضد سرطانی دارا می باشد و به عنوان یک داروی ضد تومور و جمع کننده رادیکالهای آزاد عمل می‌کند. بر اساس تحقیقات پزشکی ثابت شده است که مواد آنتی اکسیدان موجود در زعفران خواص ضد سرطانی دارا می باشند. بر اساس نتایج این بررسی بنظر می رسد که استفاده از زعفران، از بروز توالی های ژنی سرطان زا جلوگیری می کند و در ترمیم مولکول های دی ان ای آسیب دیده تاثیر بسزایی دارد.

بخوانید :   مهم ترین خواص ژله برای سلامت بدن

مضررات مصرف بی رویه زعفران:

مصرف بی رویه زعفران مضر می باشد و باعث استفراغ، کاهش ضربان قلب، خون ریزی از بینی، خون ریزی از پلک ها و لب و موجب سر گیجه، بی حالی، زردی پوست و عوارض خطرناک دیگر می شود که این عواقب حتی می تواند منجر به مرگ شود.

زعفران عامل سقط جنین و یا برطرف کننده سخت زایی :

رقیه و سحر کامران سامانی در پژوهش خود با موضوع درمان سخت زائی با مصرف زعفران در همایش زعفران داروی گیاهی هزاره سوم ارائه شد، نشان دادند که خوردن زعفران در زمان حاملگی، شخص را برای زایمان آسان آماده می کند. بر طبق پژوهش آنان مصرف زعفران در دوران بحرانی بارداری یعنی سه ماه اول که دوران تشکیل اندام‌ها ست می‌تواند به جنین صدماتی وارد نماید. مصرف زعفران در سه ماه اول حاملگی باعث افزایش هورمون پروستاگلاندین در رحم شده و اثرتحریکی مستقیم روی عضلات صاف رحم دارد و در نتیجه احتمال سقط جنین را به همراه دارد اما مصرف متعادل آن پس از سه ماه اول دوران بارداری مفید است و مادر را برای زایمان آسان آماده می کند. زعفران موجب خاصیت ارتجاعی در نسوج رحم می گردد و زایمان را آسانتر می سازد.

زعفرانی که پس از سه ماه اول حاملگی مصرف شده است تاثیر خود را چند ساعت قبل از زایمان با شروع شدن درد و با دریافت عصبی گیرنده های درد و تولید هورمون پروستا گلاندین که درهنگام وضع حمل باعث انقباض ماهیچه های دیواره رحم می‌شوند و اثرتحریکی مستقیم روی عضلات صاف رحم و اثر شل کنندگی سرویکس دارد می‌ گذارد بنابراین با مصرف صحیح زعفران میزان پروستا گلاندین در رحم در زمان تولد نوزاد را افزایش داد و از سخت زائی جلوگیری کرد.

مقدار مناسب و مجاز مصرف زعفران در ماه:

مصرف سه گرم زعفران برای هر نفر در ماه بسیار سالم و سودمند می باشد و مصرف بیش از ۵ گرم آن برای هر نفر در ماه مضر می باشد. اما مصرف ۵ گرم زعفران در یک وعده غذائی می تواند منجر به مرگ انسان گردد

نگهداری از زعفران:

زعفران را باید دور از نور و رطوبت نگهداری کرد زعفران را درظروف شیشه ای یا فلزی دربسته نگهداری نمایید. توجه داشته باشید اسانس زعفران قابل تبخیر شدن است، بنابر این درب ظرف زعفران را ببندید درصورت باز ماندن درب ظرفزعفران اثرات داروئی و کیفیت آن کاهش می یابد.

مصارف زعفران :

زعفران به مواد غذایی عطر و رنگ مخصوص می دهد و به همین جهت از زعفران در صنایع غذایی مانند سوسیس سازی، در شیرینی سازی مانند تهیه پودرهای کیک، در داروسازی مانند داروهای ضد افسردگی، در نساجی مانند رنگ کردن پارچه های ابریشمی، در تولید مشروبات الکلی و غیر الکلی بعنوان طعم دهنده طبیعی و در صنایع لبنی و غیره استفاده می شود.

مضرات زعفران :

چون زعفران بر روی سیستم تولید مثل اثر دارد بنابراین زنان حامله باید از خوردن آن احتراز کنند؛ چرا که ممکن است باعث سقط جنین ‌شود‌. خوردن زیاد زعفران برای کلیه‌ها مضر است‌. اشتها را کم می‌کند و ایجاد سردرد می‌کند و باعث اختلال حواس می‌شود‌. زعفران را باید در شیشه‌های دربسته و دور از نور نگهداری کرد زیرا عطر و رنگ خود را در اثر نور از دست می‌دهد‌.

زعفران در صورتی شادی آور، آرامش بخش و دارای خاصیت درمانی است که در حد متعادل استفاده شود. «مینا کریمی»، کارشناس تغذیه با بیان این مطلب می‌گوید: مصرف سه گرم زعفران را در ماه برای هر فرد مناسب است و استفاده بیش از پنج گرم زعفران در یک وعده غذایی‌، عوارضی همچون سرگیجه، کاهش تعداد ضربان قلب و احساس تهوع در پی دارد؛ همچنین، این میزان زعفران در دوران بارداری احتمال سقط جنین را افزایش می دهد .

آخرين هاي اين بخش
ديگران چه مي خوانند
دیدگاه ها
برای ارسال دیدگاه مرتبط با این مطلب کلیک کنید
گـهـر در شبکه هاي اجتماعي
تخفیفهای امروز دیجی کالاخـریـد
+