قرص نورتریپتیلین + موارد مصرف و عوارض نورتریپتیلین

تاريخ : 24 خرداد

قرص نورتریپتیلین چیست ؟

قرص نورتریپتیلین که کاربرد اصلی درمان بیماری اختلال افسردگی اساسی بوده و در برخی بیماری‌های دیگر اعصاب و سایر بیماریهای مزمن همچون میگرن و همچنین سندرم خستگی مزمن، نیز مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو در درمان شب‌میزی (شب ادراری) کودکان نیز مؤثر است. نورتریپتیلین از طریق مهار برداشت مجدد اپی نفرین و سروتونین توسط ترمینالهای عصبی پیش سیناپسی، باعث افزایش غلظت آن دو در سیستم عصبی مرکزی می‌گردد.

قرص نورتریپتیلین + موارد مصرف و عوارض نورتریپتیلین, پورتال خبری فرهنگی گهر

فهرست مطالب
[پنهان]
[نمایش]

موارد مصرف و عوارض نورتریپتیلین کدام است ؟

نورتریپتیلین نوعی داروی ضدافسردگی سه حلقه ای است که مستقیما روی مواد شیمیایی مغز تاثیر می گذارد . در صورتی که سابقه حمله قلبی دارید نباید نورتریپتیلین مصرف کنید . همچنین بین مصرف نورتریپتیلین با داروهای بازدارنده‌های مونوآمین اکسیداز MAO باید حداقل ۱۴ روز فاصله وجود داشته باشد . داروهایی مانند : ایزوکربوکسازید، لینزولید،متیلن بلو ،فنلزین سولفات (ناردیل ) ، ترانیل سیپرومین ، رازاگیلین ، سلژیلین و …

در زمان تجویز نورتریپتیلین ، در صورتی که هرکدام از شرایط زیر را دارید ، به پزشک خود اطلاع دهید :

  1.   در صورتی که سابقه حمله قلبی دارید
  2. اگر به داروهای ضدافسردگی مشابه نورتریپتیلین ، حساسیت دارید . مانند : آمی تریپتیلین ، آموکساپین ، کلومیپرامین ، دزیپرامین ، دوکسپین، ایمی پرامین، پروتریپتیلین،تریمیپرامین و …
  3. در صورتی که به برخی از داروی های صرع و ضدتشنج حساسیت دارید . مانند: کاربامازپین ، اکس کاربازپین ، روفامینید. Rufinamide  و …
  4. در صورتی که سابقه سکته مغزی دارید
  5. اگر دچار اختلال دو قطبی هستید
  6. در صورت ابتلا به بیماری اسکیزوفرنی
  7. اگر هر نوع بیماری کبدی دارید
  8. در صورتی که به بیماری های کلیوی مبتلا هستید
  9. اگر هرگونه مشکل و اختلال تیروئید دارید
  10. در صورتی که دیابت و یا مرض قند دارید . نورتریپتیلین می تواند قند خون را افزایش دهد .
  11. در صورت ابتلا به گلوکوم و آب سیاه
  12. در صورتی که مشکل ادرار دارید
  13. در صورتی که معتاد هستید و یا سابقه اعتیاد دارید
  14. اگر قبلا خودکشی کرده اید و یا هم اکنون در فکر خودکشی کردن هستید
  15. اگر باردار هستید و یا تصمیم به حاملگی دارید
  16. در صورتی که در دوران شیردهی هستید و به نوزاد شیر میدهید .

مصرف نورتریپتیلین در بارداری

این دارو در رده  C  قرار دارد و  تاثیرات نورتریپتیلین در دوران بارداری بر روی جنین به صورت کامل مشخص نیست . در صورتی که دردوره مصرف نورریپتیلین حامله شدید ، به پزشک اطلاع دهید

مصرف نورتریپتیلین در شیردهی

مشخص نیست که آیا نورتریپتیلین از طریق شیر مادر به بدن نوزاد منتقل می شود و می تواند برای سلامت نوزاد مضر باشد یا خیر  . در دوره مصرف نورتریپتیلین نباید به نوزاد شیر بدهید . در هر صورت تصمیم با پزشک شماست .

توجه : در صورتی که نیاز به عمل جراحی یا دندانپزشکی دارید ، به پزشک جراح یا دندانپزشک ، مصرف نورتریپتیلین را اطلاع دهید . ممکن است نیاز باشد تا چند روز مصرف نورتریپتیلین قطع کنید .
توصیه می شود همیشه داروهای مصرفی خود را در یک کاغذ یادداشت کرده و موقع بیرون رفتن از خانه ، در جیب خود داشته باشید . این یادداشت کمک می کند در مواقع ضروری ، مانند تصادف کردن ، پزشکان به راحتی از داروهای مصرفی شما اطلاع پیدا کنند .

ترک کردن و قطع مصرف نورتریپتیلین باید به صورت تدریجی و طبق دستور پزشک انجام شود . از قطع ناگهانی نورتریپتیلین شدیدا خودداری کنید . اولین علائم بهبودی بعد از مصرف نورتریپتیلین ممکن است چندین روز بعد بروز کند . در صورتی که با شروع مصرف این دارو  هیچگونه نشانه ای از بهبودی مشاهده نمی کنید ، نا امید نشده و به مصرف دارو ادامه دهید . در صورتی که بعد از سه هفته از شروع مصرف نورتریپتیلین علائمی از بهبودی مشاهده نکردید به پزشک اطلاع دهید .

در صورت فراموش کردن مصرف نورتریپتیلین چه کنیم ؟

در صورتی که مصرف یک وعده از داروی خود را فراموش کرده اید ، به محض یاداوری ، داروی خود را مصرف کنید . اگر به زمان مصرف بعدی نزدیک شده اید ، دوز فراموش شده را رها کنید .

در صورت مصرف بیش از حد نورتریپتیلین چه کنیم ؟

در صورتی که به اشتباه و یا به قصد خودکشی با نورتریپتیلین ، مقدار زیادی از این دارو مصرف کرده اید ، سریعا با اورژانس تماس بگیرید . اوردوز و مسمومیت با نورتریپتیلین می تواند کشنده باشد و در صورت زنده ماندن می تواند عوارض جانبی شدیدی ایجاد کند . خودکشی نمایشی با نورتریپتیلین روش مناسبی برای جلب توجه دیگران نیست .

در دوره مصرف نورتریپتیلین از قرار گرفتن در معرض نور خورشید به صورت مستقیم خودداری کنید . برنزه نکنید و از دستگاه های سولاریم استفاده نکنید .

عوارض نورتریپتیلین

این دارو مانند سایر داروها می تواند عوارض جانبی به همراه داشته باشد .شما ممکن است هیچ کدام از این عوارض را تجربه نکنید و یا چندین عارضه به صورت همزمان در شما بروز کند .
اگر با مصرف نورتریپتیلین هرگونه نشانه ای از حساسیت مشاهده کردید سریعا با اورژانس تماس بگیرید . علائم آلرژی به نورتریپتیلین می تواند شامل این موارد باشد : خارش و قرمز شدن چشم ها ، عطسه ، تنگی نفس ، درد سینه ، خشک شدن دهان و گلو ، آبریزش بینی ، تورم زبان و لب و …
اگر با مصرف نورتریپتیلین علائم بیماری شما بیشتر شد و یا تفکرات خودکشی و آسیب رسانی به خود و دیگران داشتید ، به پزشک اطلاع دهید .

سایر عوارض نورتریپتیلین عبارتند از :

  •  مشکل بینایی / دوبینی / تاری دید / دیدن هاله نور در اطراف اجسام نورانی / حساسیت به نور / مشکل تشخیص رنگ / درد چشم
  • تیک های عصبی / حرکات غیر ارادی
  • سرگیجه / سردرد / تشنج /
  • درد قفسه سینه / افزایش ضربان قلب / احساس تپش قلب / احساس شنیدن صدای ضربان قلب /
  • مشکل در حفظ تعادل / مشکل در تغییر حالت از خوابیده و نشسته به حالت ایستاده /
  • مشکل در صحبت کردن / کاهش سرعت حرف زدن / مشکل در پیدا کردن کلمات / مشکل در جمله سازی / فراموش کردن حرفی که در حال گفتن بودید
  • زرد شدن پوست و چشم
  • مشکل ادرار / درد / سوزش / قطره قطره خارج شدن ادرار / تغییر رنگ ادرار / تکرر ادرار
  • خونریزی لثه / خونریزی از واژن / خونریزی بیش از حد معمولا در دوران پریود و افزایش روزهای قاعدگی / تاخیر پریود
  • دیدن چیزهایی که وجود ندارد و شنیدن صداهایی که وجود ندارد / توهم
  • افزایش سطح سروتونین بدن
  • تهوع / استفراغ / سوزش سردل / درد معده / شکم درد
  • بی خوابی شبانه / کابوس دیدن / حرف زدن در خواب
  • تورم پستان و بزرگ شدن پستان در زنان و مردان
  • ناتوانی جنسی / کاهش میل جنسی / مشکل نعوظ / مشکل از دست دادن نعوظ بین رابطه جنسی / مشکل در ارضا شدن
  • خشک شدن واژن / درد در زمان رابطه جنسی / مشکل در ارگاسم

چه داروهایی با نورتریپتیلین تداخل دارند ؟

این دارو ممکن است با برخی از داروهای مصرف شما تداخل داشته باشد . ممکن است با تغییر ساعات مصرف داروها بتوان از برخی از این تداخلات جلوگیری کرد. برای این منظور با پزشک خود مشورت کنید و در زمان تجویز نورتریپتیلین ، تمام داروهایی که در حال مصرف کردن هستید را به پزشک خود گزارش دهید .

برخی از داروهایی که با نورتریپتیلین تداخل دارند

  •  مصرف نورتریپتیلین با داروها خواب آور و آرامبخش می تواند عوارض جانبی ناخواسته و گاهی خطرناک ایجاد کند
  • نورتریپتیلین با قرص های مسکن / ضد تشنج و صرع / شل کننده های عضلات / داروهای ضدافسردگی و اضطراب و … تداخل دارد
  • بین مصرف نورتریپتیلین با داروهای بازدارنده‌ی بازجذب سروتونین (SSRI ) باید حداقل ۵ هفته فاصله زمانی وجود داشته باشد . داروهایی مانند : سیتالوپرام، اسکلیتوپام، فلوکستین، فلووکسامین، پاروکستین یا سرترالین و …

برخی از سایر داروهایی که با نورتریپتیلین تداخل دارند 

پیریلامین مالئات / گایافنزین / فنتانیل / آتروپین / کلرفنیرامین / هیوسیامین / دکسترومتورفان / استامینوفن / هیدروکودون / ترامادول / متادون / ایبوپروفن / آزیترومایسین / سیتریزین / لیپوفیکس / پالوسوئترون / قرص دمیترون / اپرپیتانت / دیفن هیدرامین و …

نورتریپتیلین با آمی تریپتیلین چه تفاوتی دارد ؟

آمی تریپتیلین بهتر است یا نورتریپتیلین ؟

پاسخ : هر دوی این داروها ، از نوع داروهای ضدافسردگی سه حلقه ای هستند و اثرات مشابهی دارند. پزشک شما تنها ممکن است بخاطر عوارض جانبی و تداخلات با داروهایی که در حال مصرف کردن هستید ، یکی از این دو دارو را برای شما تجویز کند . در صورتی که در حال مصرف دارویی هستید که به میزان کمتری با آمی تریپتیلین تداخل دارد ، پزشک  داروی آمی تریپتیلین را برای شما تجویز خواهد کرد و برعکس

آیا از نورتریپتیلین می توان به عنوان مسکن استفاده کرد ؟

نورتریپتیلین داروی ضد افسردگی میباشد و در مواردی می توان به عنوان مسکن مورد استفاده قرار داد . البته فقط با تجویز پزشک

آیا می توان هیدروکودون و نورتریپتیلین را به صورت هم زمان مصرف کرد ؟

هیدروکودون و نورتریپتیلین با هم داخل دارویی دارند و مصرف هم زمان این دو دارو می تواند باعث افزایش عوارض جانبی احتمالی شود . مانند خواب آلودگی شدید ، اختلال تمرکز ، از دست دادن هماهنگی بینن حرکات بدن ، افزایش شدید تفکرات خودکشی و …

آیا نورتریپتیلین چاق کننده است ؟

یکی از عوارض جانبی نورتریپتیلین ممکن است چاقی و افزایش وزن باشد. ولی سوء استفاده از این عارضه جانبی با هدف چاق شدن ، به هیچ عنوان توصیه نمی شود زیرا نورتریپتیلین عوارض جانبی دیگری نیز به همراه خواهد داشت.

اگر اخیرا حمله قلبی داشته اید و یا اینکه در حال درمان با تزریق متیلن بلو هستید نباید این دارو را مصرف کنید. اگر در ۱۴ روز گذشته از یک بازدارنده ی MAO استفاده کرده اید، نباید نورتریپتیلین مصرف کنید. ممکن است یک تداخل دارویی خطرناک رخ دهد. بازدارنده ی MAO شامل ایزوکاربوکسازید، لینزولید، فنلزین، رازاگیلین، سلگیلین و ترانیل سیپرومین است.

افراد جوان هنگام مصرف داروهای ضد افسردگی ممکن است افکار خودکشی داشته باشند. باید پزشک شما به صورت مرتب فرآیند طول درمان را بررسی کند. خانواده و اطرافیان شما نیز باید در مورد تغییرات خلقی حاصل از این دارو نیز باید هشیار باشند.

هر گونه نشانه جدید و علامت بدتر شدن را به پزشک معالج خود خبر دهید. این موارد شامل تغییرات خلقی و یا رفتاری، اضطراب، حملات درد آور، مشکل در خواب، احساس تحریک پذیری، عصبانیت، خشونت، نا آرامی افکار خودکشی، بیش فعالی (ذهنی یا فیزیکی)، افسردگی بیشتر می باشد.

این دارو را بدون تجویز پزشک به کودکان ندهید. نورتریپتیلین برای مصرف کودکان تایید نشده است.

قبل از مصرف این دارو به موارد زیر توجه کنید:

همان طور که قبلا نیز گفتیم اگر اخیرا حمله قلبی داشته اید و یا در حال مصرف متیلن بلو هستید نباید از این دارو استفاده کنید. اگر  به نورتریپتیلین و یا سایر داروهایافسردگی (همچون آمی تریپتیلین، آموکساپین، کلومیپرامین، دزیپرامین، دوکسپین، ایمی پرامین، تریمیپرامین) حساسیت دارید نباید این دارو را مصرف کنید.

برای اینکه مطمئن شوید نورتریپتیلی برای شما امن و بی خطر است اگر موارد زیر را دارید حتما به پزشک معالج خود خبر دهید:

  • بیماری های قلبی، و یا سابقه ی حملات قلبی، سکته و تشنج
  • سابقه ی فامیلی در مورد مرگ ناگهانی حاصل از اختلالات ضربان قلب
  • اختلال دو قطبی
  • اسکیزوفرنی و یا سایر بیماری های روانی
  • بیماری کبدی
  • اختلال تیروئیدی
  • دیابت (نورتیلیپتین ممکن است سطح قند خون را کاهش و یا افزایش دهد)
  • مشکلات ادرار

برخی از افراد جوان، هنگام مصرف داروهای ضد افسردگی ممکن است افکار خودکشی داشته باشند. باید پزشک شما را مداوم بررسی نماید. هنوز اثرات این دارو در مورد جنین کشف نشده است. اگر باردار هستید و یا قصد بارداری دارید، به پزشک اطلاع دهید. هنوز در مورد اینکه آیا این دارو می تواند از شیر مادر عبور کرده و به کودک برسد، اطلاعاتی وجود ندارد. اگر کودک شیر خوار دارید حتما موضوع را با پزشک معالج خود در میان بگذارید.

موارد و مقدار مصرف

الف) افسردگی، بیماری پانیک.

بزرگسالان:از راه خوراکی مقدار ۲۵ میلی گرم ۴-۳ بار در روز مصرف می شود و به تدریج تا حداکثر mg/kg 150 افزایش می یابد. به جای آن ، می توان مقدار تام مصرف روزانه را به هنگام خواب مصرف کرد.
بیماران مسن یا نوجوانان:مقدار ۵۰-۳۰ میلی گرم از راه خوراکی و در دوزهای منقسم مصرف می شود.

ب) ترک سیگار.

بزرگسالان:روزانه mg 25 از راه خوراکی مصرف می شود که می توان میزان مصرف را به صورت تدریجی تا mg 100-75 در روز افزایش داد. دارو را باید ۲۸-۱۰ روز قبل از تاریخ شروع ترک آغاز نمود.
قبل از مصرف قرص نورتریپتیلین موارد زیر با پزشک خود مشورت نمائید
۱_ وجود هر نوع حساسیت به ضد افسردگی های سه حلقه ای،ماپروتیلین یا ترازودون.
۲_در صورت حاملگی و شیردهی.
۳_در صورت مصرف هر نوع دارو بخصوص تضعیف کننده های سیستم اعصاب مرکزی، داروهای ضدتیروئید،سایمتیدین،کلونیدین،گوانیتیدین،فنوتیازینها ، داروهایی که باعث ایجاد عوارض اکستراپیرامیدال میگردد، مهارکننده های منوآمینو اکسیدازو مقلدهای سمپاتیک.
۴_در صورت ابتلاء به هر نوع بیماری بخصوص آسم،اختلالات دوقطبی (مانیک-دپرسیون)، اختلالات خونی،اختلالات قلبی
عروقی،اختلالات گوارشی، آب مروارید یا افزایش فشارداخل کره چشم،بیماری کبدی،پرکاری تیروئید،بزرگی پروستات،بیماری کلیوی، شیزوفرنی، حملات تشنجی، تاخیردردفع ادرار.

چگونه باید نورتریپتیلین را مصرف کنید ؟

این دارو را دقیقا طبق تجویز پزشک مصرف کنید. تمامی دستور العمل های موجود بر روی دارو را دنبال کنید. پزشک ممکن است در طول فرآیند درمان دوز دارو را تغییر دهد. این دارو را بیشتر و یا کمتر از طول دوره ی درمان مصرف نکنید.
اگر به جراحی نیاز دارید مصرف این دارو را به جراح خود اطلاع دهید. ممکن است به مدت کوتاه مصرف این دارو را متوقف کنید.
مصرف نورتریپتیلین را به صورت ناگهانی قطع نکنید. در مورد قطع مصرف حتما با پزشک معالج خود صحبت کنید. ممکن است چند هفته طول بکشد تا نشانه های شما بهتر شود. این دارو را طبق تجویز پزشک و در زمان های گفته شده مصرف کنید. نورتریپتیلین را در دمای اتاق و به دور از رطوبت و گرما نگه دارید.

اگر مصرف این دارو را فراموش کنم چه اتفاقی می افتد ؟

به محض یادآوری داروی از دست رفته را مصرف کنید. اگر نزدیک مصرف دوز بعدی هستید، دوز قبلی را که فراموش کرده اید مصرف نکنید.

اگر نورتریپتیلین بیش از حد مصرف شود چه اتفاقی خواهد افتاد ؟

در این گونه موارد باید با اورژانس تماس گرفته و یا سریعا به پزشک مراجعه شود.
مصرف بیش از حد این دارو می تواند کشنده باشد.

مکانیسم اثر نورتریپتیلن

از طریق مهار برداشت مجدد نوراپی نفرین و سروتونین توسط پایانه سلول عصبی پیش سیناپسی، غلظت سیناپسی آنها را در سیستم عصبی مرکزی افزایش می دهد.

فارماکوکینتیک نورتریپتیلن

این دارو پس از تجویز خوراکی به سرعت و بطور کامل جذب می شود. دارای متابولیسم گذر اول کبدی است. راه دفع دارو کلیوی است. زمان شروع اثر دارو به عنوان ضد افسردگی ۳-۲هفته پس از مصرف و نیمه عمر آن ۴۴-۱۸ ساعت می باشد. پیوند این دارو به پروتئین پلاسما زیاد می باشد

موارد منع مصرف و احتیاط

موارد منع مصرف:
حساسیت مفرط شناخته شده نسبت به داروهای ضدافسردگی سه حلقه ای و ترکیبات وابسته به آنها، مرحله حاد بهبود انفارکتوس
میوکارد (MI) (ممکن است موجب آریتمی، کاهش عملکرد قلبی شود)، اغما یا کاهش شدید فعالیت تنفسی (به دلیل کاهش فعالیت CNS)، همزمان با مصرف داروهای مهارکننده مونوآمین اکسیداز یا طی ۱۴ روز پس از خاتمه درمان با این داروها (ممکن است موجب تحریک بیش از حد سمپاتیک، همراه با بحران هایپرتانسیون، هایپرترمی و حملات تشنجی شود ).
موارد احتیاط:
بیماری های دیگر قلبی (آریتمی، نارسایی احتقانی قلب ، آنژین صدری، بیماری دریچه های قلب با بلوک قلبی)، اختلالات تنفسی، الکلسیم، صرع، و اختلالات تشنجی دیگر (ممکن است آستانه تشنج را کاهش دهد)، الکتروشوک درمانی (به دلیل افزایش خطر هیپومانیا و دلیریوم)، بیماری دوقطبی، گلوکوم (حتی مقادیر معمول این دارو ممکن است فشار داخل چشم را افزایش دهد)، پرکاری تیروئید، یا مصرف هورمونهای تیروئیدی، دیابتنوع I و II، هیپرتروفی پروستات ، انسداد فلجی روده یا احتباس ادرار (ممکن است موجب بدتر شدن این حالات شود)، اختلال عملکرد کبد با کلیه (اختلال در متابولیسم و دفع دارو ممکن است موجب تجمع آن شود)، بیماری پارکینسون، مصرف همزمان داروهای بیهوش کننده عمومی. ضدافسردگی ها منجر به افزایش خطر خودکشی در کودکان ، نوجوانان و جوانان (۲۴-۱۸ سال) مبتلا به افسردگی می شوند (در این افراد با احتیاط مصرف شود)، بیماران مبتلا به دیابت، نارسایی کبدی و کلیوی.
آخرين هاي اين بخش
ديگران چه مي خوانند
دیدگاه ها
برای ارسال دیدگاه مرتبط با این مطلب کلیک کنید

گـهـر در شبکه هاي اجتماعي